20-04-2007,
Jan Cremer, de man, de bestseller en het museum
ENSCHEDE - Het is vandaag op de kop af 67 jaar geleden dat Jan Cremer 'met de helm op' ter wereld kwam in Enschede, 'de grauwe fabrieksstad met een zorgelijke bevolking'. Op z'n zestiende ontvluchtte hij de stad om er nu - als 65-plusser - terug te keren.
Voorgoed. Het oude Balengebouw in de wederopbouwwijk Roombeek ondergaat volgend jaar namelijk een 'extreme make-over' en wordt - kort maar krachtig: Cremer. "Omschrijf het maar als een spraakmakend centrum van de muzen", lacht Cremer vanuit Amsterdam. Behalve de hoofdstad, Umbrië en Parijs neemt de kunstenaar/schrijver voortaan Enschede op in z'n pendeldienstschema. Met regelmaat trapt de spraakmakende seniorenrebel straks z'n Harley Davidson 750cc aan om koers te zetten naar Enschede. " Trots ben ik erop dat ik in die stad geboren en getogen ben", herhaalt Cremer in een prachtig, eigenzinnig 'verleidingsboekje' waarmee het Amsterdamse adviesbureau Van Dooren geldschieters over de streep moet halen.
"Over geld ga ik niet; ik ben artistiek adviseur achter de schermen." Waarmee Cremer bedoelt dat hij de creatieve touwtjes stevig in handen heeft. Velen zien de komst van het Cremer als een welkome artistieke impuls voor de stad, voor anderen mag Enschede's verloren zoon verloren blijven.
Cremer zelf kan het nu niet snel genoeg gaan. "Het Balengebouw is een prachtig monument. Er is al een perfecte oplossing bedacht voor een prachtige uitbouw aan de zijkant. Dat komt bij het horecadeel aan." Cremer laat de verdere uitwerking van de spectaculaire schetsontwerpen met een gerust hart over aan de 'energieke, moderne architecten' van Zwarts & Jansma in Amsterdam. Horecatycoon Bert van der Leden - met vestigingen van de Supperclub in Amsterdam en tal van andere landen - gaat zich met de invulling van het café-restaurant bemoeien. "De inrichting wordt in de sfeer van hotel New York in Rotterdam of Panama in Amsterdam. Toegankelijk voor iedereen, liefst 24 uur per dag. Met héél goed biologisch-dynamisch voedsel, als het even kan afkomstig uit Twente. Bezoekers kunnen verder kiezen uit een internationale kaart met Franse, Russische, Italiaanse en Hongaarse gerechten." Bij het Cremer komt een ambachtelijke bakkerij (Jan Cremer was in z'n Enschedese jongensjaren een blauwe maandag bakkersknecht) waar dagelijks verse broodjes worden gebakken. "Zodat iedereen er 's morgen in alle vroegte kan ontbijten en even een krantje lezen voordat ie naar universiteit, school of werk gaat." En er verrijst een eigen brouwerij waar straks een (Cremer?-)biertje wordt gebrouwen."
'Cremer' krijgt van alle kanten nadrukkelijk een Jan Cremer-stempel. " Het heeft mÃjn naam en moet dus mÃjn goedkeuring hebben." De bijzondere horecaformule is, verzekert Cremer, slechts een onderdeel van het 'kunsthuis'. Er worden lezingen en voordrachten gehouden, er zijn zes keer per jaar wisselexposities en verder literaire tentoonstellingen van en over schrijvers, balletuitvoeringen, eenakters en tv-shows, theater, film en fotografie. Kortom: wat speelt zich straks nÃet in het Cremer af.
"Als het maar spraakmakend is!" Spraakmakend, Cremer heeft er patent op en dat is een kunst op zich. Enschede zal het merken, verzekert hij.
'Cremer' opent eind volgend jaar
ENSCHEDE - Het is de vanzelfsprekendheid volgens Jan Cremer: "In 1988 had ik mijn eerste grote overzichtsexpositie in het Rijksmuseum in Enschede die vervolgens de wereld over ging; in 1998 was het Cremerfestival in Enschede; dus zou het heel mooi zijn als in 2008 het Cremer de deuren opent in Roombeek." Hij zegt het met de nodige bravoure, maar eind volgend jaar moet het Cremer er echt staan. "Dit jaar willen we alle vergunningen rond hebben; begin volgend jaar begint de bouw en eind 2008 moet het Cremer klaar zijn", schetst projectleider Jan Bron namens de gemeente. Ambitieus, maar realistisch, vat hij samen, mits alles meezit natuurlijk. Woningcorporatie De Woonplaats, burgemeester Peter den Oudsten en Hij, Jan Cremer schilderden pas geleden hun handtekening op de intentieverklaring om 'Cremer' in Roombeek van de grond te tillen. De eerste schetsontwerpen voor de voormalige katoenopslag van spinnerij Bamshoeve zijn klaar. Buiten blijft het gebouw monument, zij het dat aan de zijkant een enorme transparante uitbouw verrijst ten behoeve van het door bierbrouwer Hei- neken ontwikkelde horecaconcept. Binnen wordt alles op de kop gezet. Het stoeiwerk voor een spraak- en smaakmakend trefpunt van kunst, cultuur en culinair gaat volgens Bron in alle hevigheid door. Met de komst van het Cremer ontstaan er in Roombeek ongekende mogelijkheden voor activiteiten die drommen mensen naar Roombeek zullen trekken. Zeker in combinatie met het voorzieningen- en cultuurcluster als overbuur. Eenderde deel van het balengebouw is Cremermuseum, eenderde deel horeca en eenderde deel is bestemd voor overige culturele activiteiten waarbij ook lokale en regionale kunstenaars en artiesten niet worden vergeten. Zo komt er een horecaproject à la Jamie Oliver voor ROC-studenten.
bron :
http://www.tctubantia.nl
* Zwarts & Jansma Architecten zijn ook onder andere verantwoordelijk voor de bouw van het AZ en Ado Den Haag Stadion .
Maar ook in Enschede is het geen onbekende, Mobiland aan de Zuiderval is ook van hun hand .
Verder zijn er nog een groot aantal mooie bouwwerken van hun bureau afkomstig .
http://www.zwarts.jansma.nl