De Noordzee, een moordzee?
De rijkdom van de Noordzee wordt aan alle kanten bedreigd en op een aantal plaatsen is de aantasting al merkbaar. Deze aantasting is een gevolg van de grote hoeveelheden afval die door toedoen van de mens in de Noordzee terechtkomen. Van oudsher is de Noordzee gebruikt als een vuilnisbak. Maar vroeger werden er stoffen in zee gebracht, die door het zeemilieu konden worden afgebroken, waardoor ze niet meer schadelijk waren. De mens is echter steeds meer afval in zee gaan kieperen en ook het soort afval is veranderd. Tegenwoordig is er sprake van een waar mengsel van giftige, natuurvreemde stoffen, die niet meer door het zeemilieu kunnen worden afgebroken.
De hoeveelheden zijn onvoorstelbaar:
7.000.000.000 kg chemisch afval
73.000.000.000 kg bouwafval
100.000.000.000 kg modder uit havens
5.000.000.000 kg modder uit zuiveringsinstallaties
100.000.000 kg olie
40.000.000.000.000 liter ongezuiverd rioolwater.
Nu is er wel enige stroming in de Noordzee, maar deze hoeveelheden afval zijn te groot.
En het meeste ervan komt ook nog eens in het zuidelijk deel van de Noordzee terecht, vlak voor onze kust. Veel te veel voor zo'n kleine zee. Omdat deze grote hoeveelheden afval onmogelijk kunnen worden afgevoerd, ontstaan er plaatsen in de Noordzee die heel sterk vervuild zijn.
Vervuiling
Een van de eerste plaatsen waar dit werd opgemerkt was in de Duitse bocht, een stukje Noordzee vlak boven Duitsland. De gevolgen van die vervuiling waren, dat de helft van de gevangen vis ziek is, dat vogeleieren giftige chemische stoffen bevatten en dat zeehonden daar bijna zijn uitgestorven. En er komen steeds meer van deze sterk vervuilde plaatsen in de Noordzee. Met plaatsen als bijvoorbeeld de Doggersbank en ook de Zuid-Hollandse kustwateren gaat het niet goed. Het aantal zieke vissen, dat daar gevangen wordt, neemt elk jaar weer toe. De gevolgen voor de andere dieren in de Noordzee blijven dan ook niet uit. De dolfijnen zijn eigenlijk al helemaal verdwenen uit de Noordzee. Bruinvissen kom je helaas ook nog maar heel af en toe tegen. De zeehonden zijn praktisch helemaal verdwenen uit Zeeland en in de Waddenzee hebben ze het zwaar te verduren. De aantallen zeehonden zijn daar de afgelopen jaren sterk achteruitgegaan en er is nog slechts een klein groepje over.
Ook de vogels hebben er te leiden onder de vervuiling. Olie in de zee is moordend voor deze beesten. Hun veren plakken aan elkaar waardoor ze kou vatten. De meesten sterven dan ook aan longontsteking. En dan de vis. Per jaar wordt er zo'n 3.000.000.000 kg vis gevangen in de Noordzee, tot op de dag van vandaag nog van een redelijke kwaliteit.
Maar je ziet steeds meer plekjes in de Noordzee ontstaan, waar zieke vis gevangen wordt. Een gevolg van de almaar toenemende vervuiling. Als het tempo van deze vervuiling zo door blijft gaan, dan is het over niet al te lange tijd: de Noordzee, een moordzee' Al de vissen, dolfijnen, bruinvissen, tuimelaars en vogels zullen dan zijn vermoord door het giftige afval. Maar gelukkig is het nog niet zover. Om het niet zover te laten komen moet er wel nog heel wat gebeuren. Ze zeggen wel eens: waar leven is, is hoop. Wie weet. Dan is het in elk geval nog niet gedaan met de Noordzee en wordt ze ooit weer eens een Moordzee! Een zee, waarin niet al het leven wordt vermoord, maar een te gekke zee, waar allerlei dieren in te vinden zijn.
Henk Kersten
Stichting Greenpeace Nederland
Ik voeg daar aan toe
EET SMAKELIJK
