Centrum van de stad weer bereikbaar via de vernieuwde Haaksbergerstraat
Het centrum van Enschede is vanaf dinsdag weer bereikbaar via de Haaksbergerstraat. Dan gaat het eerste gedeelte van de Haaksbergerstraat, tussen de ingang van het MST en de nieuwe kruising met de Zuiderval, weer open voor verkeer.
Toch blijft het nog even behelpen, want na het afronden van die klus beginnen de aannemers met het werk aan de vernieuwde busbaan. Deze week is de Haaksbergerstraat tussen de ingang van het MST en de nieuwe kruising met de Zuiderval geasfalteerd en belijnd. Het verkeer kan het centrum straks bereiken vanaf de Zuiderval via de nieuwe kruising Zuiderval-Haaksbergerstraat en de nieuwe Haaksbergerstraat.
Busbaan vervangen
Na Pasen wordt de huidige busbaan aan de Haaksbergerstraat eruit gehaald. Van de ruimte die vrijkomt wordt een extra weghelft gerealiseerd en er komt meer ruimte voor voetgangers, fietsers en groen. Als de werkzaamheden volgens planning verlopen, zijn deze werkzaamheden in mei klaar. Tijdens de werkzaamheden aan de busbaan, kan verkeer de stad in- en uitrijden via het nieuw aangelegde gedeelte. De nieuwe weghelft en de nieuwe busbaan worden beide als gewone rijbaan gebruikt. De ovotonde voor de inrit van het MST wordt nog niet gebruikt.
MST blijft bereikbaar
Het is in eerste instantie niet mogelijk om vanaf de Haaksbergerstraat de Koningstraat op te rijden. Daarom blijft de tijdelijke verbinding tussen de Boulevard 1945 en Koningstraat liggen. Zodra de aansluiting van de Haaksbergerstraat met de Koningstraat gerealiseerd is, zal deze tijdelijke verbinding weggehaald worden. Naar verwachting zal dat op 21 april zijn. Ook de inrit van het MST aan de Haaksbergerstraat blijft bereikbaar. Er geldt wel een aangepaste route.
En het slopen van het laatste stukje brug is begonnen. Ik moest toch stiekem even grinneken toen ik zag dat ze van bovenaf bezig waren met slopen. Maar gelukkig is men voorzichtig, anders stort hij met brug en machine naar beneden.
In het overgebleven stuk brug achter appartementencomplex Stadsveld komen twee 'brugwoningen'.
De voordeuren daarvan liggen dan in de steunpunten aan de Emmastraat en de Haaksbergerstraat.
Ter plekke van de vroegere doorgangen van de brug aan weerszijden komen puien met een balkon.
Halverwege, boven de parkeerplaats, wordt een deel van de bekleding weggehaald, zodat daar twee zwevende tuinen komen.
Hierbij nog wat plaatjes van de brug toen het nog in gebruik was en toen men al was begonnen met slopen.
LeonB schreef: ↑wo apr 14, 2021 7:14 pm
In het overgebleven stuk brug achter appartementencomplex Stadsveld komen twee 'brugwoningen'.
De voordeuren daarvan liggen dan in de steunpunten aan de Emmastraat en de Haaksbergerstraat.
Ter plekke van de vroegere doorgangen van de brug aan weerszijden komen puien met een balkon.
Halverwege, boven de parkeerplaats, wordt een deel van de bekleding weggehaald, zodat daar twee zwevende tuinen komen.
De bouwvergunning van de brugwoningen heb ik voorbij zien komen. Lijkt een mooi project te worden!
Twekkelerveld schreef: ↑wo apr 14, 2021 7:13 pm
Bedankt voor de foto's. Die mensen die er naast wonen zullen wel blij zijn dat de brug weg is.
Buren (rechts 2 studentenhuizen?) zullen inderdaad blij zijn met de betere lichtinval (en woningwaarde).
Huizenkavels zijn in Enschede niet aan te slepen: tekort dreigt al snel, gemeente wil haast met grote projecten
ENSCHEDE - Het woningtekort zorgt voor een run op bouwkavels en nieuwbouwprojecten. De kavels vliegen de deur uit. „We moeten haast maken met de grote projecten”, zegt wethouder Jeroen Diepemaat.
Een paar weken geleden zette de gemeente onder de naam ‘Bouwen in de wijk’ tien kavels in verschillende straten te koop. Voor die tien stukjes bouwgrond meldden zich maar liefst 86 kopers. Het is typerend voor het woningtekort: bouwkavels gaan als warme broodjes over de toonbank en kavels van nieuwbouwplannen zijn al verkocht voordat de projecten uit de startblokken zijn.
„Het gaat echt hartstikke goed”, zegt wethouder Jeroen Diepemaat. „Het loopt als een trein. De projecten draaien goed. Het tekort aan kavels voor particuliere bouw is heel groot. Voor zeventien kavels op het Vaneker hebben zich 170 mensen gemeld.”
Belangstelling voor de kavels in villawijk het Brunink is ‘enorm’, vrijwel alles is verkocht of onder optie. Roombeek zit vol, het Janninkkwartier begint vaart te krijgen, de bouw van dertig woningen aan de Oosterstraat (plan Oosteres) is begonnen.
Project de Kop
De grote vraag leidt ertoe dat de gemeente nu ook echt haast wil maken met grote lopende projecten. De Kop van de Boulevard staat daarbij als een olifant in de kamer. Het wil maar niet lukken om hier spijkers met koppen te slaan. Komende zomer moet er meer duidelijk zijn, meent Diepemaat: dan moet er een nieuw plan naar de gemeenteraad.
Voor zeventien kavels op het Vaneker hebben zich 170 mensen gemeld
Jeroen Diepemaat, wethouder
Wat enorm helpt, is de 3 miljoen subsidie die Enschede begin dit jaar kreeg van Den Haag, bedoeld om bouwprojecten in gang te trekken waar dat nodig was. Voor de Kop komt dat goed uit, want daar worstelt projectontwikkelaar LIFE met plannen die enerzijds nog lijken op het oorspronkelijke fraaie plaatje en anderzijds ook financieel haalbaar zijn. „Er zijn nu eenmaal altijd onderdelen in plannen die onrendabel zijn en die drie miljoen helpen om het soepeler te laten gaan”, schetst Diepemaat. „Komende zomer hopen we de volgende stap te kunnen zetten en iets te kunnen laten zien.”
Bedrijven
Naast woningen zijn ook bedrijvenlocaties in trek. Vooral bedrijven die verwant zijn aan de medische sector rammelen aan de poort. Het Kennispark is enorm in trek. „Dat draait als een tierelier”, zegt Diepemaat. „Maar tegelijk doet ook de rest het helemaal niet zo slecht. We zien wel dat bedrijven op dit moment een beetje voorzichtig zijn, ze stellen grote investeringen nog een beetje uit, maar toch gaat het boven verwachting. We verkopen meer hectares dan we hadden verwacht.”
De keerzijde daarvan is dat er binnenkort gewoon geen plek meer is, zegt Diepemaat. Dan moet er gezocht worden naar nieuwe ruimte. „De bedrijfskavels raken op. En wat is dan je volgende stap.” De Usseler Es is in elk geval geen optie meer. Daarover is onlangs de knoop doorgehakt: met uitzondering van een hoekje ervan blijft de es behouden voor natuur en landbouw. „Maar waar gaan we dan wel ruimte vinden. Dat is een dilemma, een puzzel, en daar ga ik mee aan de slag. Want we schieten echt snel door de grond heen.”
Kavel ‘in optie’ houden wordt duurder
In de huidige markt is het frustrerend als bouwkavels eindeloos gereserveerd worden en uiteindelijk teruggegeven. Dat gebeurt vaak en bij navraag blijkt in veel gevallen, aldus de gemeente, dat de potentiële eigenaar al veel eerder wist dat het niet door zou gaan. Daarom gaat de prijs van het reserveren nu omhoog. Hoe langer een kavel in optie is, hoe meer je betaalt. De gemeente hoopt zo sneller een besluit af te dwingen. „Het bedrag was relatief laag, maar dat vertraagt enorm”, aldus wethouder Diepemaat. „Als mensen afzien van een kavel, omdat het toch te duur is of omdat ze andere plannen hebben, willen we graag dat ze dat zo snel mogelijk laten weten.” In plaats van een vast laag bedrag, wordt voortaan de prijs hoger voor elke maand dat een reservering verlengd wordt. En dat loopt al snel fors in de duizenden euro’s.
Eerst de Kop hè! Er is inderdaad ruimte zat, maar volgens mij zijn veel partijen nog steeds van mening dat er in de toekomst niet zo veel woningen nodig zijn in Twente.
rr1991 schreef: ↑do apr 29, 2021 11:48 am
Gebied rond station de Eschmarke dan toch maar eens ontwikkelen?
Dat lijkt mij een uitstekend idee! plannen liggen in de " diepvries" maar kunnen zo weer gebruikt worden. En dan sociale huurwoningen aub in het betaalbare segment. Jongeren hunkeren naar woningen en kunnen geen kant op.