
- image-6893855.jpg (285.46 KiB) 12509 keer bekeken
ENSCHEDE - De graafmachines zijn al even verdwenen, wat rest is een braakliggend terrein achter het kantongerecht tussen de Niermansgang, Visserijstraat en het Boerenkerkhof. Maar niet voor lang meer. Binnen drie maanden gaat in dit deel van de zogenaamde spoorzone de eerste schop de grond in en begint aannemer Trebbe/Dura Vermeer met de bouw van 33 woningen. Dat is iets later dan gepland. "Want het duurde langer voordat al het bouwpuin uit de grond verdwenen was", aldus Rien Wilderink, senior projectmanager bij de gemeente Enschede.
De spoorzone ligt ten noorden van de binnenstad en moet een aantrekkelijke verbinding vormen tussen de wijk Roombeek en het centrum van Enschede. Met nieuwbouwwoningen in verschillende stijlen, op loopafstand van het centrum. Het middengebied is eerst aan de beurt: het deel tussen de Molenstraat, Nieuwe Schoolweg, Niermansgang, het Boerenkerkhof en de Visserijstraat. Vorig jaar gingen de 33 woningen die komen in het gebied achter het kantongerecht in de verkoop. Het kostte de aannemer weinig moeite om de huizen aan de man te brengen. In twee maanden tijd waren ze allemaal verkocht, zegt Maarten Hanekamp, stedenbouwkundige bij de gemeente.
In de spoorzone wordt ingespeeld op de veranderende woonwensen. "De voorkeur voor een twee-onder-een-kapwoning is niet meer zo sterk als een paar jaar geleden", zegt Wilderink. "Steeds meer mensen willen binnenstedelijk wonen."
En dan het liefst in een woonwijk in het groen met allerlei belangrijke voorzieningen op loopafstand. De spoorzone voldoet aan die wens. Hanekamp pakt de tekeningen erbij waarop de verschillende typen woningen te zien zien: zowel grachtenpanden als moderne woningen. Ze variëren in bouwstijl, kleur, type steen en hoogte. Kenmerkend voor de woningen in de spoorzone is dat ze geen voortuin hebben en dat de verdiepingsvloer hoger ligt dan in de gemiddelde woning. "Op 3,5 meter in plaats van op 2,66 meter", zegt Hanekamp. De reden hiervoor is dat de huizen in de toekomst een andere bestemming kunnen krijgen, zoals een winkelpand. In de woningen die direct aan de Cultuurmijl (tussen Roombeek en de binnenstad) liggen, is de verdiepingsvloer zelfs nog iets hoger. Om een stedelijk gevoel te creëren kenmerkt het middengebied zich straks door smalle straatjes waar de auto te gast is en door gesloten bouwblokken met huizen tot 14 meter hoog. Die structuur wordt dus het eerst zichtbaar achter het kantongerecht, waar de komende maanden de 33 woningen verrijzen. Ze zijn naar verwachting in december klaar.
Aan de overkant van het gebied is school De Globe bijna met de grond gelijk gemaakt. De flat aan de Molenstraat, waar het Leger des Heils tot voor kort was gevestigd, wordt binnen nu en drie maanden afgebroken. Tussen de Molenstraat en de Nieuwe Schoolweg bouwt aannemer Nijhuis Bouw 14 woningen. De inschrijving is nog steeds geopend. Woningcorporatie De Woonplaats laat er 11 appartementen bouwen. Tussen de Nieuwe Schoolweg en de Cultuurmijl komen 40 zelfbouwwoningen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Gemeente Enschede