Vanuit huis blik op theaterpodium
ENSCHEDE - Muziekkwartier zoekt naar moderne snufjes van dienstverlening.
Hij heeft wel eens een droom, Harm Mannak van de Coöperatie Muziekkwartier. Laatst nog gingen z'n gedachten naar het Chicago Symphony Orchestra, het neusje van de zalm in Amerika. Liefhebbers die concerten van dat beroemde symfonie-orkest willen bijwonen, boeken die vanuit hun luxe fauteuils in de huiskamer. Via de computer kiezen ze een stoel in de concertzaal en blikken dan vanuit die stoel op het podium. Kunnen ze thuis hun eigen plekje kiezen. Zo moet straks ook in het Muziekkwartier een plaatsje kunnen worden gereserveerd, stelt Mannak. "Dat je vanuit je huiskamer kunt zien hoe je op het podium kijkt." Het is een van de zaken waar de deskundigen zich nu het hoofd over breken, het dienstverleningsconcept. Wat Mannak betreft gaat het nieuwe muziektheater daar heel ver in. Hij vindt het zinvol om het hele pakket van dienstverlening en catering in handen te geven van een aparte organisatie.
Mannak: "We willen het Muziekkwartier straks ten volle benutten. Wil je dat goed doen, dan kun je dat niet van onze eigen mensen vragen. Bedrijven kunnen er straks ook congressen houden, opgesplitst in een zakelijk deel en een amusementsdeel. Ze kunnen daar de grote zaal in het Muziekkwartier voor gebruiken, de grote zaal in het Muziekcentrum en de foyer voor een groot afsluitend feest. Dan kun je in totaal wel drieduizend mensen kwijt." De extra inkomsten die dit soort activiteiten opleveren, komen ten goede aan bijzondere producties. "Want we moeten straks meer bieden dan wat nu is te zien. Vanaf 2009 brengen we Wagners Ring des Nibelungen gedurende vier jaar alleen in Enschede. Een heel grote en dure opera, maar wel iets waar Enschede zich mee onderscheidt", stelt Mannak. De opzet is om voor dit soort grote evenementen een productiefonds in het leven te roepen. Voor speciale producties is per jaar vier tot vijf ton extra nodig. Op dit punt zijn de eerste toezeggingen binnen. Het streefbedrag van vier miljoen euro aan sponsorbijdragen is, zoals gemeld, nagenoeg binnen. Dat betekent niet dat de fondswerving nu stopt, want de bedragen die nu worden binnengehaald zijn voor de extra, bijzondere programmering. Uitgangspunt is dat de toezeggingen voor de langere termijn geld
Stoel adopteren in het nieuwe muziektheater
Naast grote ondernemingen, die fors in de buidel tastten voor de stichtingskosten van het Muziekkwartier, worden vanzelfsprekend ook de kleinere bedrijven niet vergeten.
Zo wordt de Enschedese afdeling van het Midden- en Kleinbedrijf benaderd. "Bedrijven die daarbij zijn aangesloten, kunnen ook hun verbondenheid met het Muziekkwartier tonen. Ze kunnen bijvoorbeeld een stoel in de theaterzaal adopteren", oppert Mannak. Hij hoopt verder op bijdragen uit verschillende fondsen, zoals die van textielgeslachten. Er lopen onderhandelingen met nazaten van vroegere textielbaronnen, die te kennen hebben gegeven dat een bijdrage aan het Muziekkwartier prima past in de doelstelling.
De belangstelling voor rondleidingen door het in aanbouw zijnde Muziekkwartier is groot. Voor de kleinere groepen zijn de 'excursies' al tot half mei volgeboekt. Na de zomervakantie beginnen de grootscheepse bezichtigingen, waarbij duizenden Enschedeërs in de gelegenheid worden gesteld om de nieuwe cultuurtempel te bekijken. In oktober begint daartoe een project vanuit de verschillende wijken. Mannak: "Het gaat om de inwoners van deze stad. We willen het een gebouw van de mensen laten zijn, niet van de bobo's.
TCT
Laat ons dan ook maar op het podium kijken als er een voorstelling gaande is, hoeven we ook niet te betalen
