Achtergrondinfo:
De binnenstedelijke arbeiderswijk de Laares is door de gemeente Enschede aangewezen als stadsvernieuwingsgebied. De staat van het woningbestand, voor het merendeel sociale woningbouw uit de jaren '20, is zorgwekkend en het voorzieningenniveau in de wijk is de laatste jaren sterk gedaald. Bureau B+B uit Amsterdam heeft in opdracht van de gemeente een stedenbouwkundig plan opgesteld dat als leidraad moet dienen voor de vernieuwing van de Laares. De uitvoering van de plannen gaat zo'n tien jaar duren, er zijn zeven planfasen die na elkaar uitgevoerd zullen worden. Het plan laat ruimte voor veranderende inzichten, dit vanwege de lange tijd die de realisatie van de plannen zal beslaan.
De speerpunten van het plan zijn het vervangen van de verpauperde sociale woningbouw in het oosten van de wijk, het toevoegen van koopwoningen in de duurdere categorieën, een reconstructie van het stratenplan en het opkrikken van het voorzieningenniveau. Omdat de wijk dichtbij het centrum ligt, zal in hogere dichtheden dan voorheen in de Laares normaal waren, gebouwd worden.
Kenmerkend voor de nieuwe opzet van de wijk is dat de karakteristieke oost-west lopende straten de dragers van de wijk gaan worden. De Laaresstraat wordt doorgetrokken naar de Laaressingel en wordt na de Oosterstraat, Leliestraat en Tulpstraat de vierde oost-west-as. Langs de straten vormen huizen en appartementen strakke, stedelijke gevelwanden. In de gebieden tussen deze bebouwing is ruimte voor 'wonen in tuinen', vrijstaande woningen, uitgevoerd als vrijstaande huizen of appartementen met een maximale bouwhoogte van 4 bouwlagen.
Tenslotte zijn er een vijftal pleinen gedacht, waarop appartementen en/of bedrijven komen. De pleinen liggen verspreid door de wijk, de gebouwen die erop worden gebouwd hebben allemaal een bijzonder karakter en hebben een hoogte van 4 á 5 bouwlagen. In totaal zullen er in de Laares 843 woningen verrijzen, waarvan de helft in het goedkope marktsegment.
Plaatje:

Maquette:

Impressie (heel vaag)
