Kosten: 71.000 euro
Enschedese delegatie neemt kijkje in New York
ENSCHEDE - Een zware Enschedese delegatie onder leiding van burgemeester Den Oudsten brengt van 25 oktober tot 1 november een werkbezoek aan New York. Doel van de excursie is ideeën opdoen voor de toekomstige ontwikkelingen in Roombeek en in de binnenstad. Daarbij staat een combinatie van cultureel erfgoed en creatieve initiatieven voorop.
De Enschedese delegatie bestaat uit 22 personen. Namens de gemeente gaan burgemeester Den Oudsten en wethouder Bleker mee, plus vier ambtenaren. De overige zestien deelnemers zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, technologie, ondernemers en investeerders.
De excursie kost de gemeente een slordige 71.000 euro. Dat betreft de kosten voor de organisatie, de gemeentelijke delegatie en de niet-commerciële partijen. De acht commerciële partijen gaan mee op eigen kosten.
Achtergrond van het bezoek is dat Enschede stevig inzet op het ontwikkelen van bedrijvigheid en werkgelegenheid op het gebied van kunst, media en technologie. Met name in Roombeek (Grolsch-locatie, voorzieningencluster) en in de binnenstad (Muziekkwartier).
Om die ontwikkelingen wederzijds te versterken wordt een cultuurroute gerealiseerd tussen Roombeek en binnenstad.
Om te leren van goed voorbeelden en ervaringen elders namen Enschedese gemeentebestuurders eerder al een kijkje in het Duitse Roergebied en bij de Westergasfabriek in Amsterdam.
Swingen
Tijdens de excursie naar New York gaat de aandacht met name uit naar het Meatpacking-district en het Red Hook-project in Brooklyn. Het Meatpacking-district is één van de oudste industriegebieden van New York. Een deel van de vrijgekomen ruimte is ingenomen door kunstenaars en galeries, waardoor het gebied één van de toonaangevende creatieve broedplaatsen van de stad is geworden.
Red Hook is een voormalig havengebied dat dreigde te verpauperen. Maar door de vestiging van een alternatief bedrijfsverzamelgebouw in een aantal 19e eeuwse pakhuizen is het er weer gaan ‘swingen’.
Het is die combinatie, van industrieel erfgoed en creatieve initiatieven, die Enschede ook in Roombeek van de grond wil zien te krijgen.
Daarnaast hoopt de gemeente de verschillende partijen die actief zijn of worden in Roombeek, met deze excursie nader tot elkaar te brengen.
Op het programma staat tevens een bezoek aan het Van Alen Institute. Dat heeft in 2003 een tentoonstelling geïnitieerd voor uitwisseling tussen steden op het gebied van wederopbouw. Tot dit netwerk behoren onder meer New York, Beiroet, Berlijn, Kobe, Manchester, Oklahoma, San Francisco en Sarajevo. Enschede hoopt hierbij aansluiting te vinden.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bron
Dat wordt vast een interessante trip. Maar is het schaalverschil tussen Enschede en New York niet veel te groot?
Ik ben een groot voorstander van het creeeren van broedplaatsen waar spontane initiatieven van kunstenaars van de grond kunnen komen. Maar in Roombeek is daar straks toch helemaal geen plaats voor? Alle gebouwen die plek zouden kunnen bieden aan een broedplaats worden herontwikkeld. Ik zou eerder Oosterveld en Richtersbleek daarvoor beschikbaar stellen. Nu wil de gemeente van dat complex een bedrijfsverzamelgebouw maken. Ik zie Planet Art en allerlei andere creatieve toestanden daar liever een plekje vinden.