Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

700 jaar Enschede 1325-2025

Over de rijke historie van de stad.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 23868
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: 700 jaar Enschede 1325-2025

Bericht door Arie »

Een liedje voor elke nationaliteit in Enschede
stadsbeiaardier-esther-schopman-elke-enschedeer-kan-op-een-gegeven-moment-een-liedje-meeneurien.jpg
stadsbeiaardier-esther-schopman-elke-enschedeer-kan-op-een-gegeven-moment-een-liedje-meeneurien.jpg (94.53 KiB) 681 keer bekeken
Stadsbeiaardier Esther Schopman: „Elke Enschedeër kan op een gegeven moment een liedje meeneuriën.” © Annina Romita

Enschede is een stad met 150 nationaliteiten. Stadsbeiaardier Esther Schopman wil dat laten terugkomen in het repertoire dat ze dit jaar speelt op het carillon van de Grote kerk, op de Oude Markt, ter ere van Enschede700.

Sophie Olijve 24-02-25, 10:16
Het begon al op Valentijnsdag. Haar Valentijnsdagconcert is een vijf jaar oude traditie, maar is dit jubileumjaar in een nieuw jasje gestoken. Schopman speelde veertien liedjes uit diverse landen van herkomst. „Het ging om alle soorten liefde, er is namelijk meer dan alleen romantische liefde. Ik had zo bijvoorbeeld ook een liedje uit Curaçao over heimwee en de liefde voor het eiland.”

Meekijken op groot scherm
Dit was de eerste van ongeveer tien concerten van Schopman om te vieren dat Enschede dit jaar 700 jaar bestaat. 150 liedjes van alle nationaliteiten in de stad, in ongeveer tien concerten. „Ik heb het idee van een andere stadsbeiaardier, uit Rotterdam. Hij deed het alleen met het thema kinderliedjes.”

Tijdens haar concerten is Schopman op het plein te zien op een groot scherm. Een andere special is het concert van 5 mei. Dan gaat het over vrede en vrijheid. Dan zijn er ook zangers bij.

Aandacht
Schopman heeft het idee voor de reeks verjaardagsconcerten opgevat om het heden en het verleden met elkaar te verweven. Voorzitter Willem-Jaap Zwart van de Stichting Enschede Carillons beaamt dat. Het carillon is volgens hem een historisch instrument dat alle aandacht verdient en daarom ook een rol speelt in het feest.

Voor iedereen in Enschede, met welke achtergrond dan ook, klinkt straks iets bekend in de stad. „Iedere Enschedeër kan straks een liedje meeneuriën.” Er zijn mensen die spontaan iets hebben ingezonden, inmiddels bijna vijftig in totaal. Schopman en Zwart zoeken nog ongeveer honderd liedjes.

‘Ik kan niet kiezen’
Liedjes uit Argentinië, Bulgarije, China, Rusland of Taiwan, Schopman speelt ze allemaal. „Ik herken nu op een gegeven moment het land van herkomst als ik een liedje hoor.”

Een favoriet heeft ze niet. „Ik ben dit gestart wegens de diversiteit van de stad, ik geniet juist van de variatie.” Wel is de Enschedese stadsbeiaardier leuke uitdagingen tegengekomen. „Sommige ritmes kennen wij helemaal niet in West-Europa. Neem bijvoorbeeld een stuk uit Rusland. Het origineel wordt in zo’n hoog tempo gezongen dat het bijna niet lukt op een carillon.”

Moeilijk of niet, ze zijn de aankomende maanden vanuit de toren van de Grote Kerk te horen. Maar ook op het monumentale carillon op de campus van Universiteit Twente. zie: https://www.tubantia.nl/enschede/een-li ... ~a5b8a580/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 23868
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: 700 jaar Enschede 1325-2025

Bericht door Arie »

Johan en Pieter zijn allang met pensioen, maar leggen 50 jaar na Enschede 650 ook het logo voor Enschede 700 in klinkers
Hofstraat 1 hoek Langestraat stratenmakers 700 jaar 2025.jpg
Hofstraat 1 hoek Langestraat stratenmakers 700 jaar 2025.jpg (186.25 KiB) 499 keer bekeken
Johan en Pieter zijn druk bezig. © Emiel Muijderman

Ze zijn inmiddels 68 en 75 jaar oud, de stratenmakers Pieter Vriezema en Johan Achterhuis. Dezelfde mannen die vijftig jaar geleden het logo van ‘Enschede 650’ hebben gelegd voor het 650-jarig bestaan van de stad, zaten vandaag op de knieën om het logo ‘Enschede 700’ te leggen in de Hofstraat.

Sophie Olijve 18-03-25, 21:00
„Zie je, dat zijn heel andere kleuren, de nieuwe stenen zijn geel”, merkt Pieter Vriezema op terwijl hij naar de klinkers in de binnenstad kijkt. Pieter Vriezema en Johan Achterhuis zaten decennia in het vak, zijn al jaren met pensioen, maar nog steeds specialisten. Hoekjes en zijkantjes van klinkers worden zonder moeite op de perfecte maat afgetikt.

Leerling en meester
Achterhuis was 14 toen hij begon. „Je mocht als kind nog niet heel zwaar werk doen,” zegt hij. „In de middagpauze rustten de mannen die wel het zware werk mochten doen uit. Dan ging ik oefenen met de hamer. Dan keken ze ernaar en zeiden: ‘Nou, je hebt mooi gedaan, haal het er maar weer uit.’ Zo leerden we het vak.”

Vriezema zat vijftig jaar in het vak. „Johan was mijn leermeester. Hij was 24 en ik was 16, 17.” Achterhuis zit op kniebeschermers die hij heeft sinds zijn 15de: „Vroeger werden ze gemaakt van autobanden, en ze zijn nog steeds goed.”
Hofstraat 1 hoek Langestraat stratenmakers 650 jaar 1975.jpg
Hofstraat 1 hoek Langestraat stratenmakers 650 jaar 1975.jpg (189.32 KiB) 499 keer bekeken
Vijftig jaar geleden werd 650 gelegd door Johan, Pieter en meer.
Vijftig jaar geleden werd 650 gelegd door Johan, Pieter en meer. © fotograaf_onbekend
Gouden hamer
Een zeven en twee nullen later is het project bijna klaar. „Dit is het laatste werk dat ik doe met die hamer”, zegt Achterhuis. „Daarna ga ik er met gouden spuitverf overheen en hang ik mijn hamer aan de muur in de schuur.”

Als ik nog de kans krijg...
De dochter van Achterhuis heeft het idee in gang gezet, omdat ze weet dat haar vader het zou waarderen. Dat klopt, zegt hij. „Ik heb altijd al gezegd: Als ik de kans nog krijg, zou ik graag hetzelfde doen voor Enschede700 als dat ik heb gedaan voor het 650-jarig bestaan van de stad.” Al snel daarna kreeg Vriezema een telefoontje: ‘Leeft u nog?’, herinnert Pieter zich lachend. „Ik mocht samen met Johan ‘700’ gaan leggen. Wij waren de enigen die nog over waren.” Meester en leerling mochten na decennia weer samen aan de bak. Achterhuis: „Als de 750 wordt gelegd, kijk ik vanuit een wolk trots toe.”
Hofstraat 1 hoek Langestraat stratenmakers 700 jaar 2025 de-zeven-is-bijna-klaar.jpg
Hofstraat 1 hoek Langestraat stratenmakers 700 jaar 2025 de-zeven-is-bijna-klaar.jpg (160.28 KiB) 499 keer bekeken
De zeven is bijna klaar.
De zeven is bijna klaar. © Emiel Muijderman
bron: https://www.tubantia.nl/enschede/johan- ... ~aad4a139/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 23868
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: 700 jaar Enschede 1325-2025

Bericht door Arie »

Luxe dichtbundel presenteert ‘Enschede 700’
wo 9 apr, 15:40 Cultuur
ENSCHEDE - De dichtbundel Enschede 700 is een poëtische tijdreis door de geschiedenis van de stad. Met onder andere gedichten van Dichters in Enschede, oud-stadsdichters, Willem Wilmink en H.H. ter Balkt. Op zondag 13 april 2025 om 14.30 uur wordt de bundel feestelijk gepresenteerd in de Museumfabriek, met muzikale begeleiding van Joris Kostelijk.

‘Enschede 700 - Enschedese gedichten door de eeuwen heen’ is een van de projecten ter viering van het jubileumjaar 2025. Bedenker Bram Geerlings, lid van Dichters in Enschede, presenteerde het idee aan Stichting Enschede700, die het direct omarmde. Samen met oud-stadsdichters Arthur Adam ten Cate en Jos Eertink stelde Bram de bundel samen.

dichtbundel Enschede 700 is een poëtische tijdreis door de geschiedenis van de stad.jpg
Bundel in zeven eeuwen
Het is geen toeval dat de bundel uit zeven maanden bestaat. Elk deel is representatief voor een eeuw uit de geschiedenis van Enschede. Van stadsbranden en het textielverleden tot moderne ontwikkelingen zoals nieuwe busbanen, alles komt aan bod in bijna honderd pagina’s vol gedichten en historische verhalen.

Dichters toen en nu
Enschede 700 is niet alleen gevuld met de gedichten van het collectief Dichters in Enschede. Naast de poëzie bevat de bundel per eeuw een illustratie van oud-stadsdichters en bekende poëten uit het verleden van de stad. Denk aan Cato Elderink (1871-1941), de Enschede schrijver die in streektaal dichtte. Dichters in Enschede kreeg ook toestemming om werk van Willem Wilmink en H.H ter Balkt op te nemen.

Impressionistisch stadsgezicht
Voor de omslag van de bundel ‘Enschede 700’ werd kunstenaar Maarten Dalstra benaderd. Hij schilderde de Oude Markt in impressionistische stijl vanaf het dak van Moeke. De bundel Enschede 700 wordt gedrukt in een kleine luxe oplage

De bundel wordt in een beperkte luxe oplage gedrukt en is te bestellen via de website van Dichters in Enschede en bij Boekhandel Broekhuis, Marktstraat 12
zie: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... schede-700
Plaats reactie