Vroeger werkte ze in haar moeders restaurant in Syrië, nu opent Dalia haar eigen falafelzaak in Enschede
10 jan '24
Charmain Zwijnenberg
Twintig jaar geleden verhuisde Dalia Shhada (41) van Syrië naar Nederland. Haar vrienden en familie liet ze achter, haar liefde voor falafel nam ze mee. Daar kan heel Enschede nu van genieten. Afgelopen maand opende ze Dalia’s Falafel aan de Kottendijk 4.
“In Syrië is falafel een populair gerecht”, vertelt Dalia. “Je vindt meerdere zaken in één straat. Ook mijn moeder had een eigen restaurant in Syrië. Ik zat vroeger naast haar als ze bakte en hielp haar later mee in de keuken.” Dalia’s moeder overleed acht jaar geleden. “Door de oorlog in Syrië had ik haar al zeven jaar niet gezien. Als ik falafel bak voel ik me verbonden met haar. Alsof ze bij me is.”
Misselijk van de geur
Het is niet voor het eerst dat Dalia de gefrituurde balletjes verkoopt in Enschede. Zo’n tien jaar geleden stond ze met haar falafelkraam op de markt in Wesselerbrink. Maar toen werd ze zwanger. “Ineens trok ik die geur niet meer. Ik werd er misselijk van.”
Mijn flyer gaat al in de buurtapp rond
De Enschedeër stopte met haar kraam, maar de wens om ooit een eigen restaurant te beginnen bleef. Op 16 december 2023 was het zover. Dalia ontving haar eerste klanten aan de Kottendijk 4 in Enschede. In het voormalige pand van Pide House, dicht bij de Melkhal. “Ik ben zo blij met deze locatie. Mensen uit de buurt weten me goed te vinden. Ze heten me welkom en mijn flyer gaat al rond in de buurtapp!”
Dalia's Falafel Enschede
Dalia’s Falafel aan de Kottendijk. Foto: indebuurt Enschede
Familierecept met eigen toevoegingen
Op de kaart van Dalia’s Falafel staan uiteraard de smeuïge, vegetarische balletjes. In een wrap, als schotel met aardappels en hummus of tussen een pitabroodje. Ook kunnen mensen linzensoep en hummus bestellen.
Dalia maakt haar favoriete gerecht volgens familierecept. “Maar met eigen toevoegingen. Alles is vers bereid. Heel anders dan de diepvriesfalafel van snackbars. Ik maak ze met kikkererwten, knoflook, uien en andere kruiden. Ook de hummus en sausjes zijn huisgemaakt.”
Hulp van dochter
De restauranteigenaar krijgt een paar uur per week hulp van haar oudste dochter Emesa Eskili (17). Dalia: “Zij volgt de opleiding voor commercieel medewerker. Ze helpt niet alleen mee in de keuken, maar adviseert ook hoe ik dingen moet aanpakken in mijn bedrijf.”
Terras voor de deur
Dalia’s Falafel is pas enkele weken open, maar de Enschedeër heeft nu al nieuwe plannen voor haar zaak. “Er komt hier een terras voor de deur, zodat je met mooi weer buiten kan zitten. Verder wil ik misschien koffie en thee aanbieden en wil ik het menu uitbreiden met een nieuw gerecht. Ik hou van vernieuwen.”
‘Ik voel me rijk’
Maar ook nu is ze al blij met haar restaurant. “De klanten zijn tevreden en ik krijg goede reviews en veel complimenten. Ik voel me echt rijk.” En eh, die falafelgeur maakt haar nu niet meer misselijk, toch? Dalia lacht. “Absoluut niet. Elke keer als ik aan het bakken ben, krijg ik trek!”
Dalia’s Falafel is in de winter van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 20.00 uur open. In de zomer is de zaak langer open. Je kan je maaltijd afhalen of er ter plaatse van genieten.
bron en meer foto;s zie:
https://indebuurt.nl/enschede/nieuws/ni ... er~275274/