- Langestraat 60 cafe Drinkeet Jeanne Brands advertentie Algemeen Dagblad 26-11-1981.jpg (97.73 KiB) 6169 keer bekeken
Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
Langestraat 60 cafe Drink-eet
Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
De karaokebar Podium Enschede van Baki Polat aan de Noorderhagen 18 staat nu te koop. zie krantenbericht Tubantia van 9-11-2023 op: https://www.tubantia.nl/enschede/baki-5 ... ~aa5c4c16/Arie schreef: ↑za mei 13, 2023 12:04 pm Noorderhagen 18 Podium Karaokebar. zie: https://unbored.io/nl/activity/enschede ... ArIZ1rV0xJ
Voorheen zat hierin cafa Samara. zie: https://www.tubantia.nl/enschede/ensche ... ~a2d17fe0/
Noorderhagen 18 Podium Karaokebar.jpgNoorderhagen 18 cafe Samara later Podium Karaokebar.jpgNoorderhagen 18 cafe Samara.jpg
Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
Langestraat 58 cafe Moderne met daar boven de Toornbar.
Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
In de jaren 30 vorige eeuw was de cafetaria nog niet zo bekend. In 1936 kreeg Enschede zijn cafetaria in het pand aan de Hengelosestraat 10 volgens bijgaand krantenbericht uite de Tubantia van 19-9-1936. De naam hiervan heb ik (nog niet) gevonden.
Dit kleine pand aan de nu Korte Hengelosestraat 10 is er nog steeds en hierin zit nu een cadeauwinkel City Shop. zie: https://cityshopnl.business.site/?utm_s ... m=referral
Dit kleine pand aan de nu Korte Hengelosestraat 10 is er nog steeds en hierin zit nu een cadeauwinkel City Shop. zie: https://cityshopnl.business.site/?utm_s ... m=referral
- enschedeinansichten
- Member
- Berichten: 4589
- Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
- Locatie: Enschede
- Contacteer:
Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
Het was volgens mij geen cafetaria zoals we nu kennen. Geen patat enz. Heeft er maar even gezeten.
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
Ik denk dat de eerste patat in Enschede pas na de 2e wereldoorlog in Enschede professioneel is verkocht.enschedeinansichten schreef: ↑vr nov 10, 2023 9:42 pm Het was volgens mij geen cafetaria zoals we nu kennen. Geen patat enz. Heeft er maar even gezeten.
hengelosestraat 10 28 9 36.jpghengelosestraat 10 31 7 40.jpg
Zie ook onderstaand artikel:
Vette hap in Enschede: dit is het verschil tussen een snackbar en cafetaria
3 dec '22
Roel Diender
snackbar_cafetaria_enschede_
Wat is het verschil tussen een snackbar en een cafetaria?
Kan jij ook zo genieten van een patatje met een lekkere snack van de snackbar? Of ligt een cafetaria dichter bij jou in de buurt voor een vette hap? Je kan in Enschede op veel plekken gefrituurde snacks halen, maar wat is eigenlijk het verschil tussen een snackbar en een cafetaria?
Om die vraag te beantwoorden moet je de geschiedenis induiken. Frans van Rooij, van de Vereniging Professionele Frituurders, doet dat met liefde en kan het haarfijn uitleggen.
Eerste Wereldoorlog
Wat de Eerste Wereldoorlog met een Enschedese snackbar te maken heeft? Frans vertelt: “Begin twintigste eeuw is de frietcultuur vanuit Frankrijk via Wallonië en Vlaanderen opgetrokken naar Zuid-Nederland. De twee wereldoorlogen hadden grote invloed op de verdere verspreiding van de friet en de frituur over het land. In de Eerste Wereldoorlog kwam een miljoen Belgische vluchtelingen naar ons land. Veel gastgezinnen maakten hierdoor kennis met friet. Ook weten we dat er frietkotjes, kleine houten frietkraampjes, waren in enkele opvangkampen. Na de Eerste Wereldoorlog openden niet alleen in Brabant, Zeeland en Limburg, maar ook in enkele grote steden in de Randstad al frietzaken.”
Tweede Wereldoorlog
De Tweede Wereldoorlog zorgde voor een verdere opmars van friet. Na die oorlog was er veel schaarste aan voedsel en grote behoefte aan goedkope gerechten. Frans vervolgt: “In het hele land openden vele honderden frietzaken, frietwagens, frietkramen, friettenten en frietloketten. Zulke loketten zaten soms zelfs gewoon in huiskamers. Een gat in de voorgevel en bakken maar. Deze frietloketten groeiden uit tot wat we snackbars noemen.” Doordat er vanuit huiskamers werd gefrituurd zijn er nog zo vaak snackbars te vinden in woonwijken, zoals cafetaria De Bleek in Twekkelerveld.
Cafetaria vs. snackbar
Aha, nu weten we hoe de frieten in ons land terecht zijn gekomen en het ontstaan van de hedendaagse snackbar en cafetaria, maar wat is nu het verschil?
Komt ‘ie: snackbars hebben nog steeds vaak beperkte zitmogelijkheden. De friettenten die wel zitplekken creëerden zijn we cafetaria’s gaan noemen. Waar snackbars zich vooral richten op het afhalen van de frietmaaltijd, kun je bij een cafetaria ook blijven eten.
Uitgebreid assortiment
Maar er is nog een verschil, een cafetaria heeft een uitgebreider assortiment. Frank: “Je kan er tegenwoordig niet alleen friet, kroketten en andere gefrituurde lekkernijen, maar ook friet met toppings, hamburgers, kip van het spit en spareribs halen.”
Kijk, weet je dat ook weer als je de volgende keer een patat haalt bij jouw favoriete frituur! Wil je trouwens een keer ergens anders een snack halen? Geen probleem, want Nederland telt zo’n 5.700 frietzaken. bron: https://indebuurt.nl/enschede/genieten- ... ia~197146/
Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
Aan de Lage Bothofstraat 232-234 was vroeger cafe Oostburg en later cafe 't Singel en is in 1950 gesloopt voor verkeersverbetering bij Edo Bergsmabrug. zie krantenbericht 24-11-1950.
- enschedeinansichten
- Member
- Berichten: 4589
- Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
- Locatie: Enschede
- Contacteer:
Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
https://www.enschedeinansichten.nl/coll ... 234-detailArie schreef: ↑zo nov 12, 2023 10:17 am Aan de Lage Bothofstraat 232-234 was vroeger cafe Oostburg en later cafe 't Singel en is in 1950 gesloopt voor verkeersverbetering bij Edo Bergsmabrug. zie krantenbericht 24-11-1950.Lage Bothofstraat 234 cafe Oostburg wordt cafe 't Singel krantenbericht 20-7-1929.jpgLage Bothofstraat 232-234 cafe 't Singel krantenbericht 7-11-1929.jpgLage Bothofstraat 234 afbraak cafe 't Singel krantenbericht Tubantia 24-11-1950.jpgLage Bothofstraat 234 afbraak cafe 't Singel krantenfoto Tubantia 24-11-1950.jpg
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
In het vroeger pand Kottendijk 52 zat cafe Ying en Yang. zie http://www.theagenda.nl/v6776_yin-en-yang.html?bgm=1
Dit cafe bestaat niet meer en het pand is beschadi8gd bij de vuurwerkramp in 2000 en is later gesloopt.
Dit cafe bestaat niet meer en het pand is beschadi8gd bij de vuurwerkramp in 2000 en is later gesloopt.
Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
Esstraat 20 heropening cafe De Esch advertentie Tubanria 15-3-1935
Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
In mijn bericht van 30-5-2023 werd cafe De Boulevardhoek aan de Kalanderstraat 30 genoemd. In dit pand zat in 1919 Heineken's Bier- en Koffiehuis van E.Kuiper. zie viewtopic.php?p=196231&hilit=kalanderst ... ek#p196231
Na 1919 hebben er nog meer uitbaters en eigenaren in dit pand gezeten, o.m. in 1934 cafe de Gouden Ster, in 1939 cafe Wissink, in 1955 opening van cafe De City en in 1958 opening cafe Boulevardhoek.
Deze panden aan het einde van de Kalanderstraat en Brinkstraat zijn in 1969 gesloopt i.v.m. de herinrichting H.J. van Heekplein en aanleg Boulevard 1945.
Na 1919 hebben er nog meer uitbaters en eigenaren in dit pand gezeten, o.m. in 1934 cafe de Gouden Ster, in 1939 cafe Wissink, in 1955 opening van cafe De City en in 1958 opening cafe Boulevardhoek.
Deze panden aan het einde van de Kalanderstraat en Brinkstraat zijn in 1969 gesloopt i.v.m. de herinrichting H.J. van Heekplein en aanleg Boulevard 1945.
Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
In het pand Stadsgravenstraat 19 zat vroeger Bar en Kelderdiscotheek Walk In.
Later kwam in dit pand o.m. cafe De Pijp. zie mijn bericht van 18-4-2023 op viewtopic.php?p=195868&hilit=cafe+de+pijp#p195868
Later kwam in dit pand o.m. cafe De Pijp. zie mijn bericht van 18-4-2023 op viewtopic.php?p=195868&hilit=cafe+de+pijp#p195868
Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
Arie schreef: ↑za jul 22, 2023 9:55 am Lasonderstraat 36 hoek Bilderdijkstraat cafe De Brouwerij. zie: https://nicelocal.co.nl/enschede/restau ... brouwerij/
Dit cafe is tijdelijk gesloten geweest, zie: https://www.tubantia.nl/enschede/eigena ... ~af3e609a/ en https://www.tubantia.nl/enschede-e-o/ca ... ~ac93f80d/
Eerder was in dit pand aan de Lasonderstraat 36 cafe Jolanda, zie: https://www.oozo.nl/bedrijven/enschede/ ... olanda-b-v en https://www.tubantia.nl/enschede-e-o/na ... nderstraat 36 hoek Bilderdijkstraat cafe De Brouwerij.jpgLasonderstraat 36 cafe De Brouwerij(2).jpgLasonderstraat 36 cafe De Brouwerij.jpgLasonderstraat 36 cafe De Brouwerij..jpgLasonderstraat 34-36 woningen en cafetaria, voormalig café Jolanda 1967.jpg
Brand in appartement boven café in Enschede De hulpdiensten bij Café De Brouwerij in Enschede. © News United/Dennis Bakker
In een appartement boven Café De Brouwerij in Enschede heeft maandagmiddag brand gewoed. De bewoners van de overige appartementen werden tijdelijk geëvacueerd.
Redactie 01-01-24, 16:40
De brand in het pand aan de Lasonderstraat brak iets na vieren uit. De oorzaak is niet bekend. Bij aankomst van de hulpdiensten was er sprake van rookontwikkeling.
Uit voorzorg werd er ook een ambulance opgeroepen. Voor zover bekend raakte er echter niemand gewond. bron: https://www.tubantia.nl/enschede/brand- ... ~accdaede/
Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
Lipperkerkstraat 240 Oldenzaalsestraat 730 Lonneker Hotel Pension van Os advertentie Tubantia 12-9-1971
- enschedeinansichten
- Member
- Berichten: 4589
- Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
- Locatie: Enschede
- Contacteer:
Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
Haverstraatpassage 21 met winkels o.a. reisbureau Arke, Young Style en café restaurant De Stadstaveerne
Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
Dorpsstraat 137 station H.IJ.S. Lonneker en uitspanning Karvink (later cafe Sprakel) 1907. zie: https://www.enschedeinansichten.nl/zoeken/?q=karvink
Landbouwer Gerrit-Jan Karvink opent op zijn oude dag naast het station een café - het huidige café Sprakel - en Jan Savonije bouwt iets verderop naast zijn bakkerij een uitspanning met speeltuin. zie: https://www.shsel.nl/wp-content/uploads ... nr-124.pdf
Op de plaats van het café Sprakel aan De Brink in Lonneker stond in het midden van de 19e eeuw een boerderij. Een zekere Winkel kocht de grond in 1825 en bouwde er op verzoek van de katholieke kerk een café. De eerste caféhouder was Karvik. In 1899 kreeg Karvink, van de in dat jaar door kapelaan J W Kanitz opgerichte Rooms Katholieke Werklieden Vereniging, het verzoek om een verenigingszaal te bouwen. De kapelaan werd daarin krachtig ondersteund door de in 1900 gekomen pastoor Groothuis. Van laatst genoemde is bekend dat hij één van de stuwende krachten is geweest achter Alfons Ariëns, in Enschede de priester onder de arbeiders. Karvik bouwde de “vereniging”, zoals men de achterzaal noemde, aan de achterkant van zijn uitspanning naast het station Lonneker van de in 1890 geopende spoorlijn Enschede-Oldenzaal.
In het lokaal huisde een toneelvereniging, opgericht in 1900 en de eerste toneelboekjes zijn op 26 augustus 1900 gekocht voor vier gulden veertig. Volgens hetzelfde kasboek bood de zaal ook onderdak aan een muziekvereniging. In 1915 deed Karvik het café over aan J. Sprakel van het erve even buiten het dorp. zie: https://www.platvoet.info/index_bestanden/Page1316.htm
zie ook: https://www.lonneker.nl/1558/0/publicat ... of-karvink zie ook: https://sprakel.nl/over-sprakel/
Landbouwer Gerrit-Jan Karvink opent op zijn oude dag naast het station een café - het huidige café Sprakel - en Jan Savonije bouwt iets verderop naast zijn bakkerij een uitspanning met speeltuin. zie: https://www.shsel.nl/wp-content/uploads ... nr-124.pdf
Op de plaats van het café Sprakel aan De Brink in Lonneker stond in het midden van de 19e eeuw een boerderij. Een zekere Winkel kocht de grond in 1825 en bouwde er op verzoek van de katholieke kerk een café. De eerste caféhouder was Karvik. In 1899 kreeg Karvink, van de in dat jaar door kapelaan J W Kanitz opgerichte Rooms Katholieke Werklieden Vereniging, het verzoek om een verenigingszaal te bouwen. De kapelaan werd daarin krachtig ondersteund door de in 1900 gekomen pastoor Groothuis. Van laatst genoemde is bekend dat hij één van de stuwende krachten is geweest achter Alfons Ariëns, in Enschede de priester onder de arbeiders. Karvik bouwde de “vereniging”, zoals men de achterzaal noemde, aan de achterkant van zijn uitspanning naast het station Lonneker van de in 1890 geopende spoorlijn Enschede-Oldenzaal.
In het lokaal huisde een toneelvereniging, opgericht in 1900 en de eerste toneelboekjes zijn op 26 augustus 1900 gekocht voor vier gulden veertig. Volgens hetzelfde kasboek bood de zaal ook onderdak aan een muziekvereniging. In 1915 deed Karvik het café over aan J. Sprakel van het erve even buiten het dorp. zie: https://www.platvoet.info/index_bestanden/Page1316.htm
zie ook: https://www.lonneker.nl/1558/0/publicat ... of-karvink zie ook: https://sprakel.nl/over-sprakel/
Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
Huh, Rodenbach?! Horecatijger Raffi Mousa stript voormalig hotel in Enschede voor nieuw plan
Iets moet eerst lelijk worden, voordat het mooi wordt. Toch? Buiten schrik je niet, maar stap over de drempel van het voormalige hotel Rodenbach aan de Parkweg en je weet niet wat je ziet... De nieuwe exploitant Raffi Mousa geeft een sneakpreview.
Mandy de Jong 10-01-24, 18:28
Een bouwval. Veel meer is het niet. De herenkamer. Het goudkleurige behang. De enorme buffetkast van donker eikenhout. De keuken en bar. Alles is foetsie. Restanten van het klassieke rode tapijt dienen als ‘stucloper’. Overal waar je kijkt liggen brokstukken steen en beton. Het plafond ligt eruit en de centrale, sierlijke trap is amper zichtbaar. „Ik wilde hier wat eten voor je maken, maar dat gaat niet”, zegt Raffi Mousa (36).
Unieke kans
De Enschedese ondernemer is sinds oktober de nieuwe exploitant van het pand aan de Parkweg. Raffi Mousa is geen onbekende in de horecawereld. In 2018 opende hij het inmiddels bekende Libanees restaurant Habibi. Daarna volgden The FoodClub aan de Gronausestraat en The Sushi Foodclub in Haaksbergen. Hij verkocht die laatste twee zaken. Mousa: „Habibi draait ontzettend goed, dus voor het geld hoef ik geen nieuw project op te pakken. Maar deze kans is te mooi om te laten liggen.”
Restaurant met hotel. Entertainment. Instagrammable. Cocktailbar. Sushi. Wagyuvlees
Raffi Mousa, horecaondernemer
Toch geen Italiaan
Er is de afgelopen jaren veel gezegd en geschreven over het voormalige hotel aan de rand van het centrum van Enschede. Het complex is sinds 2019 in handen van het kerkbestuur van de naastgelegen Syrisch-orthodoxe kerk aan de Tromplaan. Het laatste nieuws was dat uitbater Manuel Cossu hier het Italiaanse restaurant Moderno zou runnen, een verwijzing naar de tijd dat het hotel die naam droeg en een bekende uitgaansgelegenheid was. Door dat plan ging afgelopen zomer onverwachts een streep. Cossu zou elders aan een ander avontuur willen beginnen.
„Wil je het hotel zien?” vraagt Raffi Mousa. Of eigenlijk: wat er nog van over is. Hij gaat ons voor naar boven. „Kijk uit waar je loopt, want het echte werk moet nog beginnen.”
Wat wordt het dan wel?
De dertiger heeft grootse plannen en ‘stuitert’ van enthousiasme. „Wat kan ik verklappen?” Je ziet hem nadenken als hij met termen strooit. „Restaurant met hotel. Entertainment. Instagrammable. Cocktailbar. Sushi. Wagyuvlees.” Hij noemt The Harbour Club en Mr Porter in Amsterdam als voorbeelden.
„Heel leuk dat Amsterdam dat allemaal heeft, maar wij hebben straks deze nieuwe trekpleister.” Aan een goede naam voor zijn hotel met restaurant wordt nog gewerkt, maar de naam Rodenbach komt zeker niet terug. Alles wordt anders. In de oude situatie was er plaats voor zo’n 120 gasten, dat worden er 240. Mousa verwacht dat hij 45 nieuwe medewerkers nodig heeft en streeft ernaar de zaak in oktober te openen. „Een keiharde deadline hebben we niet. Het moet gewoon goed zijn”, zegt hij.
Zo’n renovatie valt altijd tegen en dus konden we eigenlijk niet anders dan alles strippen
Raffi Mousa, horecaondernemer
Strippen is de enige optie
Het pand is een gemeentelijk monument uit 1884 en dat is ook precies waar de ondernemer voor viel. Maar hij moest er wel even doorheen kijken. „Het idee was zoveel mogelijk te behouden en in ere te herstellen. Maar zo’n renovatie valt altijd tegen en dus konden we eigenlijk niet anders dan alles strippen.” Mousa benadrukt dat het nieuwe interieur modern wordt, zonder de sfeer en het karakter van het monument geweld aan te doen.
Op de vraag wat dit allemaal kost en wie dat betaalt antwoordt hij: „Dit moeten we met z’n allen doen. Zo’n renovatie is ook niet mijn vak hè. Ik ben horecaondernemer.” Met ‘we’ doelt de horecaman op het kerkbestuur met wie hij een huurovereenkomst heeft. Ook het bestuur is verantwoordelijk voor de renovatie.
Een belofte
Bij de rondleiding door het pand blijft zijn telefoon rinkelen. Heeft hij ooit rust? Mousa lacht en schudt zijn hoofd. Nooit. „Maar hier ga ik goed op”, zegt-ie. Het volgende project laat vast niet lang op zich wachten. Eerst deze megaklus maar eens tot een goed einde brengen. „Enschede moet hier straks trots op zijn. Ik wil hier trots op zijn. Ik ben een geboren en getogen Enschedeër. Dit is mijn stad.” En dan doet hij een belofte en zegt: „We doen iets dat niet eerder is gedaan in Twente.”
bron en meer foto's zie: https://www.destentor.nl/enschede/huh-r ... ~ae482295/
Raffi Mousa viel meteen voor de charme van het pand aan de Parkweg. Hij verwacht zijn nieuwe hotel met restaurant in oktober te openen. © Emiel MuijdermanIets moet eerst lelijk worden, voordat het mooi wordt. Toch? Buiten schrik je niet, maar stap over de drempel van het voormalige hotel Rodenbach aan de Parkweg en je weet niet wat je ziet... De nieuwe exploitant Raffi Mousa geeft een sneakpreview.
Mandy de Jong 10-01-24, 18:28
Een bouwval. Veel meer is het niet. De herenkamer. Het goudkleurige behang. De enorme buffetkast van donker eikenhout. De keuken en bar. Alles is foetsie. Restanten van het klassieke rode tapijt dienen als ‘stucloper’. Overal waar je kijkt liggen brokstukken steen en beton. Het plafond ligt eruit en de centrale, sierlijke trap is amper zichtbaar. „Ik wilde hier wat eten voor je maken, maar dat gaat niet”, zegt Raffi Mousa (36).
Unieke kans
De Enschedese ondernemer is sinds oktober de nieuwe exploitant van het pand aan de Parkweg. Raffi Mousa is geen onbekende in de horecawereld. In 2018 opende hij het inmiddels bekende Libanees restaurant Habibi. Daarna volgden The FoodClub aan de Gronausestraat en The Sushi Foodclub in Haaksbergen. Hij verkocht die laatste twee zaken. Mousa: „Habibi draait ontzettend goed, dus voor het geld hoef ik geen nieuw project op te pakken. Maar deze kans is te mooi om te laten liggen.”
Restaurant met hotel. Entertainment. Instagrammable. Cocktailbar. Sushi. Wagyuvlees
Raffi Mousa, horecaondernemer
Toch geen Italiaan
Er is de afgelopen jaren veel gezegd en geschreven over het voormalige hotel aan de rand van het centrum van Enschede. Het complex is sinds 2019 in handen van het kerkbestuur van de naastgelegen Syrisch-orthodoxe kerk aan de Tromplaan. Het laatste nieuws was dat uitbater Manuel Cossu hier het Italiaanse restaurant Moderno zou runnen, een verwijzing naar de tijd dat het hotel die naam droeg en een bekende uitgaansgelegenheid was. Door dat plan ging afgelopen zomer onverwachts een streep. Cossu zou elders aan een ander avontuur willen beginnen.
„Wil je het hotel zien?” vraagt Raffi Mousa. Of eigenlijk: wat er nog van over is. Hij gaat ons voor naar boven. „Kijk uit waar je loopt, want het echte werk moet nog beginnen.”
Wat wordt het dan wel?
De dertiger heeft grootse plannen en ‘stuitert’ van enthousiasme. „Wat kan ik verklappen?” Je ziet hem nadenken als hij met termen strooit. „Restaurant met hotel. Entertainment. Instagrammable. Cocktailbar. Sushi. Wagyuvlees.” Hij noemt The Harbour Club en Mr Porter in Amsterdam als voorbeelden.
„Heel leuk dat Amsterdam dat allemaal heeft, maar wij hebben straks deze nieuwe trekpleister.” Aan een goede naam voor zijn hotel met restaurant wordt nog gewerkt, maar de naam Rodenbach komt zeker niet terug. Alles wordt anders. In de oude situatie was er plaats voor zo’n 120 gasten, dat worden er 240. Mousa verwacht dat hij 45 nieuwe medewerkers nodig heeft en streeft ernaar de zaak in oktober te openen. „Een keiharde deadline hebben we niet. Het moet gewoon goed zijn”, zegt hij.
Zo’n renovatie valt altijd tegen en dus konden we eigenlijk niet anders dan alles strippen
Raffi Mousa, horecaondernemer
Strippen is de enige optie
Het pand is een gemeentelijk monument uit 1884 en dat is ook precies waar de ondernemer voor viel. Maar hij moest er wel even doorheen kijken. „Het idee was zoveel mogelijk te behouden en in ere te herstellen. Maar zo’n renovatie valt altijd tegen en dus konden we eigenlijk niet anders dan alles strippen.” Mousa benadrukt dat het nieuwe interieur modern wordt, zonder de sfeer en het karakter van het monument geweld aan te doen.
Op de vraag wat dit allemaal kost en wie dat betaalt antwoordt hij: „Dit moeten we met z’n allen doen. Zo’n renovatie is ook niet mijn vak hè. Ik ben horecaondernemer.” Met ‘we’ doelt de horecaman op het kerkbestuur met wie hij een huurovereenkomst heeft. Ook het bestuur is verantwoordelijk voor de renovatie.
Een belofte
Bij de rondleiding door het pand blijft zijn telefoon rinkelen. Heeft hij ooit rust? Mousa lacht en schudt zijn hoofd. Nooit. „Maar hier ga ik goed op”, zegt-ie. Het volgende project laat vast niet lang op zich wachten. Eerst deze megaklus maar eens tot een goed einde brengen. „Enschede moet hier straks trots op zijn. Ik wil hier trots op zijn. Ik ben een geboren en getogen Enschedeër. Dit is mijn stad.” En dan doet hij een belofte en zegt: „We doen iets dat niet eerder is gedaan in Twente.”
bron en meer foto's zie: https://www.destentor.nl/enschede/huh-r ... ~ae482295/
Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
Eetcafé Heer Bommel bij Airport Twente is verkocht
De verkoop duurde wel even en dat is helemaal niet gek. Het horecapand dat veel mensen al jaren kennen als Eetcafé Heer Bommel, ligt op een bijzondere locatie aan de Weerseloseweg. Vlakbij Airport Twente. Maar het is gelukt: er is een koper gevonden.
Mandy de Jong 21-03-24,
Het te koop-bord werd medio 2022 op het erf aan de Weerseloseweg gezet. Eigenaar Henk Bouwman runde hier maar liefst 37 jaar het bekende Eetcafé Heer Bommel. De zestiger gaf toen al aan nog steeds dol te zijn op de horeca en eigenlijk nog helemaal niet met pensioen te willen.
„Ik ga er niet vanuit dat het vandaag of morgen al verkocht is. Dat kan nog best een tijdje duren en dat vind ik ook helemaal niet erg. Ik heb nog heel veel plezier aan mijn werk, maar moet tegelijkertijd ook aan de toekomst denken”, zei de eigenaar in 2022.
Henk Bouwman kreeg gelijk. Een nieuwe koper was inderdaad niet 1,2,3 gevonden. Maar op sociale media wordt nu gedeeld dat er een koper is gevonden. Wie dat is, dat blijft nog even onduidelijk. Maar Happy Living Makelaars verklapt op Facebook al wel vast dat er ‘weer een leuk horecabedrijf op deze unieke locatie gerund gaat worden.’ bron: https://www.tubantia.nl/enschede/eetcaf ... ~a2731574/
Eetcafe Heer Bommel aan de Weerseloseweg 370 is verkocht. © Reinier van WilligenDe verkoop duurde wel even en dat is helemaal niet gek. Het horecapand dat veel mensen al jaren kennen als Eetcafé Heer Bommel, ligt op een bijzondere locatie aan de Weerseloseweg. Vlakbij Airport Twente. Maar het is gelukt: er is een koper gevonden.
Mandy de Jong 21-03-24,
Het te koop-bord werd medio 2022 op het erf aan de Weerseloseweg gezet. Eigenaar Henk Bouwman runde hier maar liefst 37 jaar het bekende Eetcafé Heer Bommel. De zestiger gaf toen al aan nog steeds dol te zijn op de horeca en eigenlijk nog helemaal niet met pensioen te willen.
„Ik ga er niet vanuit dat het vandaag of morgen al verkocht is. Dat kan nog best een tijdje duren en dat vind ik ook helemaal niet erg. Ik heb nog heel veel plezier aan mijn werk, maar moet tegelijkertijd ook aan de toekomst denken”, zei de eigenaar in 2022.
Henk Bouwman kreeg gelijk. Een nieuwe koper was inderdaad niet 1,2,3 gevonden. Maar op sociale media wordt nu gedeeld dat er een koper is gevonden. Wie dat is, dat blijft nog even onduidelijk. Maar Happy Living Makelaars verklapt op Facebook al wel vast dat er ‘weer een leuk horecabedrijf op deze unieke locatie gerund gaat worden.’ bron: https://www.tubantia.nl/enschede/eetcaf ... ~a2731574/
Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving
Dit Aziatische restaurant opent binnenkort haar deuren in Enschede
Er is eindelijk een nieuwe invulling gevonden voor het pand van Foodies aan het Stationsplein 1 in Enschede. In juli start Melvin Mei (23) daar zijn restaurant Koneo, een Asian Fusion. „Aziatische fastfood met een restaurantbeleving”, zo noemt de nieuwe exploitant het. „Met onder andere sushi, ramen, hotplates en stone bowls.”
Jeanique Koedijk 08-05-24,
„Aziatische restaurants zitten enorm in de lift. Vooral Asian Fusion’s zijn heel populair”, weet Melvin Mei. En hij kan het weten. Mei groeide op tussen de wereldkeukens, cafetaria’s, Chinese- en tapasrestaurants. „Mijn ouders hebben altijd horecazaken gehad.” En daar heeft de jonge ondernemer flink wat ervaring opgedaan.
Momenteel werkt hij nog als leidinggevende in het restaurant van zijn ouders, Buena Viesta in Rijssen. In juli opent 23-jarige Rijssenaar zijn eigen Aziatische restaurant aan het Stationsplein 1 in Enschede. Daarmee heeft het karakteristieke, halfronde horecapand op de hoek van het Stationsplein en de Korte Hengelosestraat na zo’n anderhalf jaar leegstand een nieuwe exploitant.
Rits aan opeenvolgende exploitanten
Het pand stond sinds februari vorig jaar weer in de etalage. Foodies ging eind 2021 open en was een jaar later al meerdere dagen per week gesloten. Volgens de toenmalige uitbater was het personeelstekort de belangrijkste reden dat het restaurant in december zelfs zijn deuren compleet gesloten hield voor dinerende en borrelende gasten. Vooral aan koks was een groot tekort.
Het landelijke investeringsfonds De Schone Zaak kocht het pand. Dit bedrijf stelt ondernemers in staat om zonder inbreng van eigen vermogen of tussenkomst van een bank een horecabedrijf te beginnen.
De laatste jaren hebben opeenvolgende exploitanten het maar een relatief korte tijd volgehouden in het pand aan het Stationsplein 1, waaronder Forum, La Cucina, Perron 22. Het barbecuerestaurant Mad Hatter sloot in 2018 zelfs al na een half jaar de deuren omdat het bedrijfsconcept niet aansloeg bij het publiek.
Iets anders dan patat
Dat andere zaken op deze locatie uiteindelijk gestopt zijn, betekent volgens Mei zeker niet dat het geen geschikte plek is voor horeca. „Tja, dat hoort misschien ook een beetje bij het risico van ondernemen. Het ligt lekker centraal en we hebben ruim voldoende zitplekken voor zo’n 100 tot 120 personen. Daarnaast denk ik dat mensen wel toe zijn aan iets nieuws, iets anders. Een snelle hap hoeft niet altijd patat of döner te zijn.”
Hoe zit dat eigenlijk met zijn personeel? Is dat hier wel te vinden? „Ik heb toevallig vandaag nog enkele sollicitaties gehad. Ik zoek nog wel personeel, maar voorzie dat het wel goed komt”, vertelt Mei. „Mijn ouders zitten hun hele leven al in de horecawereld, dus een balletje is zo opgegooid.”
Asian Fusion
Wie in de tijd dat Foodies wél gewoon geopend was, eens is wezen eten, kan enkele gelijkenissen aantreffen bij de Koneo - Koreaans voor hoekpand -. Bijvoorbeeld door de exotische muurschilderingen aan de muur. „Aan de styling van het restaurant hebben we tot dusver niet veel veranderd. Neem die muurschilderingen bijvoorbeeld: die zijn met de hand gemaakt. Ik vind het zonde om daar overheen te schilderen.”
Wat wel compleet verandert, is natuurlijk de menukaart. Die omvat verschillende Aziatische gerechten, uit onder andere de Koreaanse en Japanse keuken. „Met sushi, ramen, hotplates en stone bowls. Maar het is zeker geen all you can eat-concept”, vertelt Mei. „Meer een Aziatisch fastfood-concept met restaurant beleving. Maar dan wel gezond én voor een toegankelijke prijs tussen de 10 en 20 euro voor een hoofdgerecht. Uiteraard kan je het zo gek maken als je zelf wilt met de verschillende side dishes.”
Internationals
Met een Nederlandse en Engelse menukaart wil Mei ook internationals kunnen bedienen. „Koneo moet een plek zijn voor iedereen. Een stad als Enschede kent zoveel diversiteit. En we verwachten natuurlijk ook veel Duitsers die in Enschede een hapje komen eten.”
Vooralsnog opent Mei alleen de benedenverdieping van het pand. „In een later stadium willen we op de bovenverdieping een soort loungebar inrichten. Voor cocktails en speciale drankjes. Maar dat is in de verre toekomst. Voor nu ligt de focus op het restaurant up and running krijgen.”
bron: https://www.destentor.nl/enschede/dit-a ... ~a6551603/
Hieronder enkele foto;s van vorige eigenaren en uitbaters:
Er is eindelijk een nieuwe invulling gevonden voor het pand van Foodies aan het Stationsplein 1 in Enschede. In juli start Melvin Mei (23) daar zijn restaurant Koneo, een Asian Fusion. „Aziatische fastfood met een restaurantbeleving”, zo noemt de nieuwe exploitant het. „Met onder andere sushi, ramen, hotplates en stone bowls.”
Jeanique Koedijk 08-05-24,
„Aziatische restaurants zitten enorm in de lift. Vooral Asian Fusion’s zijn heel populair”, weet Melvin Mei. En hij kan het weten. Mei groeide op tussen de wereldkeukens, cafetaria’s, Chinese- en tapasrestaurants. „Mijn ouders hebben altijd horecazaken gehad.” En daar heeft de jonge ondernemer flink wat ervaring opgedaan.
Momenteel werkt hij nog als leidinggevende in het restaurant van zijn ouders, Buena Viesta in Rijssen. In juli opent 23-jarige Rijssenaar zijn eigen Aziatische restaurant aan het Stationsplein 1 in Enschede. Daarmee heeft het karakteristieke, halfronde horecapand op de hoek van het Stationsplein en de Korte Hengelosestraat na zo’n anderhalf jaar leegstand een nieuwe exploitant.
Rits aan opeenvolgende exploitanten
Het pand stond sinds februari vorig jaar weer in de etalage. Foodies ging eind 2021 open en was een jaar later al meerdere dagen per week gesloten. Volgens de toenmalige uitbater was het personeelstekort de belangrijkste reden dat het restaurant in december zelfs zijn deuren compleet gesloten hield voor dinerende en borrelende gasten. Vooral aan koks was een groot tekort.
Het landelijke investeringsfonds De Schone Zaak kocht het pand. Dit bedrijf stelt ondernemers in staat om zonder inbreng van eigen vermogen of tussenkomst van een bank een horecabedrijf te beginnen.
De laatste jaren hebben opeenvolgende exploitanten het maar een relatief korte tijd volgehouden in het pand aan het Stationsplein 1, waaronder Forum, La Cucina, Perron 22. Het barbecuerestaurant Mad Hatter sloot in 2018 zelfs al na een half jaar de deuren omdat het bedrijfsconcept niet aansloeg bij het publiek.
Iets anders dan patat
Dat andere zaken op deze locatie uiteindelijk gestopt zijn, betekent volgens Mei zeker niet dat het geen geschikte plek is voor horeca. „Tja, dat hoort misschien ook een beetje bij het risico van ondernemen. Het ligt lekker centraal en we hebben ruim voldoende zitplekken voor zo’n 100 tot 120 personen. Daarnaast denk ik dat mensen wel toe zijn aan iets nieuws, iets anders. Een snelle hap hoeft niet altijd patat of döner te zijn.”
Hoe zit dat eigenlijk met zijn personeel? Is dat hier wel te vinden? „Ik heb toevallig vandaag nog enkele sollicitaties gehad. Ik zoek nog wel personeel, maar voorzie dat het wel goed komt”, vertelt Mei. „Mijn ouders zitten hun hele leven al in de horecawereld, dus een balletje is zo opgegooid.”
Asian Fusion
Wie in de tijd dat Foodies wél gewoon geopend was, eens is wezen eten, kan enkele gelijkenissen aantreffen bij de Koneo - Koreaans voor hoekpand -. Bijvoorbeeld door de exotische muurschilderingen aan de muur. „Aan de styling van het restaurant hebben we tot dusver niet veel veranderd. Neem die muurschilderingen bijvoorbeeld: die zijn met de hand gemaakt. Ik vind het zonde om daar overheen te schilderen.”
Wat wel compleet verandert, is natuurlijk de menukaart. Die omvat verschillende Aziatische gerechten, uit onder andere de Koreaanse en Japanse keuken. „Met sushi, ramen, hotplates en stone bowls. Maar het is zeker geen all you can eat-concept”, vertelt Mei. „Meer een Aziatisch fastfood-concept met restaurant beleving. Maar dan wel gezond én voor een toegankelijke prijs tussen de 10 en 20 euro voor een hoofdgerecht. Uiteraard kan je het zo gek maken als je zelf wilt met de verschillende side dishes.”
Internationals
Met een Nederlandse en Engelse menukaart wil Mei ook internationals kunnen bedienen. „Koneo moet een plek zijn voor iedereen. Een stad als Enschede kent zoveel diversiteit. En we verwachten natuurlijk ook veel Duitsers die in Enschede een hapje komen eten.”
Vooralsnog opent Mei alleen de benedenverdieping van het pand. „In een later stadium willen we op de bovenverdieping een soort loungebar inrichten. Voor cocktails en speciale drankjes. Maar dat is in de verre toekomst. Voor nu ligt de focus op het restaurant up and running krijgen.”
bron: https://www.destentor.nl/enschede/dit-a ... ~a6551603/
Hieronder enkele foto;s van vorige eigenaren en uitbaters: