Het eerste ontwerp van de gebroeders van Nieuwkerken uit 1924 beoogde een huis in neoclassicistische stijl met torens. Door de slechte naoorlogse economische situatie werd de bouw van het huis twee jaar uitgesteld. Bij aanvang werden de torens uit het ontwerp geschrapt, waardoor het huis niet langer als kasteel aandeed, maar als een vierkant statig huis.
Het landhuis Hooge Boekel is een streng symmetrisch huis in de zware en pompeuze 18e eeuwse Lodewijk XIV-stijl. De enige doorbreking van deze symmetrie is de aanbouw aan de rechterkant, in de vorm van een colonnade met terras. Het hele huis is omgeven door terrassen met balustraden, waarmee de rijkdom van de familie Van Heek werd benadrukt. De geveldecoraties, balusters, voordeurpanelen en schouwen zijn uitgevoerd in beeldhouwwerk, dat is gemaakt door L. Vreugde en A. Alexander.
Het huis wordt doorsneden door een brede gang waarop alle belangrijke vertrekken en het trappenhuis uitkomen. De hal vormt de verbinding tussen de eetkamer en de salon. De vertrekken zijn met veel grandeur ingericht, met veel stucwerk, marmer en rijke betimmeringen. In de schouwen van de hal en de eetzaal zijn gebeurtenissen uit de Twentse geschiedenis uitgehakt.
In 1925 betrok de familie Van Heek het landhuis. Het huis was in eerste instantie bedoeld als zomerverblijf maar werd hun vaste verblijfplaats. Bij het landhuis hoorde oorspronkelijk ook de koepel ‘De Boonekamp’, die in 1919 werd gebouwd in eenzelfde neoclassicistische stijl.
Tot 1979 bleef het landhuis in bezit van de familie Van Heek. Vervolgens heeft het enkele jaren toebehoord aan de stichting Transcendente Meditatie, waarna de Enschedese ondernemer Herman Kok het huis kocht en volledig liet opknappen.
![IMG_9525[1].JPG](./download/file.php?id=57390)
- IMG_9525[1].JPG (72.22 KiB) 2948 keer bekeken