De Enschedese Krekkel:
4 pond bloem (wit)
5 1/2 ons melk
1 ons boter
2 pond basterdsuiker (witte)
6 lood amonium (1 lood = 10 gram)
3 lood anijszaad
goed voor 80 st Krakelingen
In carnavalstijd heet Enschede 'Krekkelstad'. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan?
De stad is vernoemd naar een koekje dat met name in crisistijd gebakken werd, om aan jarige kinderen cadeau te doen. Krekkel is een brosse koek met anijssmaak, die bij jarige kinderen met een lint om de arm werd gebonden. Zij voelden zich zo het 'feestvarken'. Voor echte cadeaus was niet of nauwelijks geld. De traditie ging verloren in de na-oorlogse jaren, toen het bestedingsniveau van de inwoners omhoog ging. Sindsdien bakt vrijwel niemand meer Krekkel, behalve Erna van de Pieterman....
Bron:
https://www.rtvoost.nl/nieuws/209451/En ... jk-vandaan