Honderden nieuwe woningen rond ‘Tubantia-pand’: voor inwoners die rust zoeken èn reuring
ENSCHEDE - Geen doorsneenieuwbouwwoningen met keurige straatjes waar de auto’s aan beide kanten staan geparkeerd. Cromhoff Enschede moet een handjevol buurtschappen in de stad worden waar de natuur dichtbij is, de geschiedenis wordt gekoesterd en de bewoners anders mogen zijn.
Vierhonderd tot vijfhonderd betaalbare woningen, met in het hart een bos/park. Het cultuurhistorische en industriële verleden worden bewaard en krijgen een tweede leven. Zomaar wat ingrediënten van Cromhoff Enschede, een ambitieus plan voor een nieuwe ‘woon- en leefomgeving’. Dat moet op zo’n 23 hectare vorm krijgen, in een gebied dat wordt begrensd door de Getfertsingel, de Zuiderval, de Wethouder Beversstraat en de Burgemeester Van Veenlaan. Waar, hoeveel en welk type woningen er worden gebouwd is een kwestie van uitwerking. Het meest dominant is die woningbouw gepland aan de Zuiderval, met een houten wooneiland als eyecatcher.
Een trotse wethouder
Trots lichtte wethouder Jeroen Diepemaat maandag op social media al een tipje van de sluier op. Daags voor de presentatie van Cromhoff Enschede in de lokale politiek postte de bestuurder een foto van de immense hal waar vroeger De Twentsche Courant Tubantia van de persen rolde. ‘Dit is een fantastisch stuk historie op een plek waarmee we mooie plannen hebben’, aldus Diepemaat.
Groei van de stad
Met Cromhoff hoopt Enschede meer mensen aan de stad te binden. Het moet Enschede doen groeien naar 170.000 inwoners, een gehoopte ontwikkeling die zichtbaar is of wordt op meerdere plekken in de stad. Zo ondergaat de omgeving van het stationsgebied een facelift met het Centrumkwadraat en worden hogeropgeleiden verleid met het woningbouwplan Janninkkwartier, pal tegenover aan de Getfertsingel.
‘En ff niksen’
Het idee wat de gemeente Enschede en ontwikkelaar BPD een ‘groenstedelijk woon- en leefmilieu’ noemen is net een slag anders. Ging voor het Janninkkwartier de bestaande bebouwing tegen de vlakte, voor Cromhoff worden erfgoed en natuur zoveel mogelijk gekoesterd. Zo ontstaat een ‘community met Cromhoffers’ die ‘anders’ mag zijn en die in buurtschappen rust en reuring in een natuurlijke omgeving zoekt. ‘Cromhoffers leven met de natuur waar je kunt wandelen, spelen, oogsten en ff niksen om weer helemaal tot jezelf te komen’, schrijven beide initiatiefnemers.
Vroeger zou je als ontwikkelaar hebben gezegd: ‘We kappen het bos en bouwen huizen’
Dennis Laing,, sadsontwikkelaar BPD
Niet kappen
„Daarom hebben we het groen gehandhaafd”, zegt BPD-stadsontwikkelaar Dennis Laing. Hij zegt dat over de 6 hectare aan bos dat grenst aan het voormalige Tubantia-complex. „Vroeger zou je als ontwikkelaar hebben gezegd: ‘We kappen het bos en bouwen huizen’. Daarvoor is bewust niet gekozen, vanwege de waterhuishouding en de beek die er nu ligt. En een bos biedt natuurlijk ook mogelijkheden.”
Politiek Enschede buigt zich nu over Cromhoff, dat met corporaties en private partijen tot stand moet komen. Eind volgend jaar moet er een bestemmingsplan liggen.
Bron: TCT