Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

't Vaneker

Informatie en vorderingen.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12416
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: 't Vaneker

#41 Bericht door Arie » wo mar 27, 2019 4:56 pm

Waterwijkje voor ‘t Vaneker in Enschede: huizen ‘zweven’ boven grond
Gepubliceerd: Woensdag 27 maart 2019

VIDEO | Waterwijkje voor ‘t Vaneker in Enschede: huizen ‘zweven’ boven grond zie op: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-wa ... em?1126467
’t Vaneker krijgt een waterwijkje. Op zeven kavels worden huizen gebouwd waar het regenwater wordt hergebruikt. De woningen ‘zweven’ een halve meter boven de grond.

De woningen op Erve Brandemaat worden gebouwd onder begeleiding van bureau StadLandWater. „Het grondwaterpeil is hier hoog”, zegt directeur Wouter Stadhouders. Bij gewone bouw zou dat in de toekomst voor permanente overlast kunnen zorgen. „Daarom worden de woningen hier met de voetjes uit het water getild. Ze hebben geen kruipruimte en zo heb je nooit meer wateroverlast.”

Duurzaam waterbeheer
Er wordt van de nood een deugd gemaakt. Er is gekozen voor zeer duurzaam waterbeheer in en rond deze woningen. Regenwater wordt opvangen om de wasmachine te laten spoelen en het toilet door te spoelen. In de tuin wordt een rietveld aangelegd om het gebruikte water op een biologische manier te zuiveren. Alle kavels krijgen een eigen slootje om het gebruikte water weer af te voeren.

Besparen
Water heeft ‘bijzondere aandacht’ op de kavels, aldus de verkoopbrochure, en kopers mogen het niet zomaar anders doen. Ze zijn verplicht regen en grondwater zelf op te vangen. Volgens Stadhouders besparen de bewoners zo flink op kosten voor drinkwater en bovendien betalen ze geen rioolheffing omdat ze zelf het water zuiveren. Wel kost de aanleg vijf- tot tienduizend euro.
bron: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-wa ... em?1126467
De stadsfotograaf zonder grenzen

hans
Member
Member
Berichten: 2045
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: 't Vaneker

#42 Bericht door hans » wo mar 27, 2019 5:02 pm

wat een geweldig idee , hoor ik iemand oikos roepen ?

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3015
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: 't Vaneker

#43 Bericht door enschedeinansichten » wo mar 27, 2019 11:31 pm

Lang leve de mug.
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12416
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: 't Vaneker

#44 Bericht door Arie » di mei 07, 2019 9:07 am

Enschede denkt aan ‘tweede Vaneker’ voor luxe woningkavels
Gepubliceerd: Maandag 06 mei 2019

Enschede denkt aan ‘tweede Vaneker’ voor luxe woningkavels
Enschede gaat op zoek naar nog een locatie voor luxe kavels voor woningbouw, naast Leuriks-Oost. Het is een van de strijdwapens in de ambitie van het college om te groeien naar 170.000 inwoners.

Het college gaat ervan uit dat Enschede de komende jaren plaats moet bieden aan ruim tienduizend nieuwe inwoners. Daarbij wordt vooral gemikt op jonge mensen die net in deze stad zijn afgestudeerd of op nieuwe inwoners die door de overspannen woningmarkt in het westen op zoek gaan naar een stekje buiten de Randstad.

Luxe woonmilieu
Om die nieuwkomers te faciliteren stelt het college in haar Woonvisie voor om nieuwe plannen voor een luxe woonmilieu mogelijk te maken. ‘t Vaneker dient daarbij als voorbeeld.

Het duurde weliswaar lang voordat er schwung in het bouwplan kwam, maar het grootste deel van de ruime kavels en voormalige legeringsgebouwen ten noorden van Enschede is inmiddels verkocht.

Leuriks
De volgende stap die wordt genomen is de herintroductie van bouwkavels in Leuriks-Oost. Opvallend, omdat het gebied tussen de Oostweg, de Keppelerdijk en de Gronausestraat pas drie jaar geleden uit de voorraad is gehaald. Het bouwplan telde toen 110 woningen en het afboeken tot weiland kostte de gemeente 7 miljoen euro. Een kleinschaliger plan voor de toekomst is overigens nooit uitgesloten.

Ook op Het Brunink in Enschede-Zuid heeft de gemeente nog een veld in het bezit waar in de toekomst ruime bouwkavels kunnen worden uitgegeven. Voor de middellange termijn gaat het college zelfs op zoek naar nog een nieuwe locatie voor luxe woningen. Die moet plek bieden voor een landelijk woonmilieu, vergelijkbaar met ‘t Vaneker.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Wouter Borre
bron: http://enschede.1twente.nl/enschede-den ... em?1131021
Bijlagen
Enschede denkt aan ‘tweede Vaneker’ voor luxe woningkavels.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie