Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Noorderhagen, Atak.

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Sunny
Member
Member
Berichten: 370
Lid geworden op: vr jun 01, 2018 1:10 pm

Noorderhagen, Atak.

#1 Bericht door Sunny » vr feb 22, 2019 3:13 pm

Afbeelding
Afbeelding

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14114
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Noorderhagen, Atak.

#2 Bericht door Arie » ma jul 15, 2019 7:37 pm

Noorderhagen 12 is ook onderkomen voor Handje Twee geweest.
Bijlagen
Noorderhagen 12 handje twee leegstand.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14114
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Noorderhagen, Atak.

#3 Bericht door Arie » ma dec 16, 2019 1:16 pm

Twintig studio's voor begeleid wonen in voormalig pand Atak
Gepubliceerd: Vrijdag 13 december 2019 08:58
Anja Kruise | Tubantia

Twintig studio's voor begeleid wonen in voormalig pand Atak
Het voormalige pand van Atak aan de Noorderhagen gaat na ruim tien jaar weer dienen als toevluchtsoord voor jongeren. Zekere Basis wil er twintig studio’s huren voor begeleid wonen. „We hebben de risico’s goed in beeld.”

Zorgorganisatie Zekere Basis wil in een complex aan de Noorderhagen twintig woonstudio's huren voor jongens tussen de 16 en 27 jaar. Het gaat om het pand waar vroeger jongerencentrum Atak was gehuisvest en in een nog verder verleden de Kokerjuffer. Cliënten van Zekere Basis zijn jongeren met een licht verstandelijke beperking en/of gedragsproblemen, die (nog) niet zelfstandig kunnen wonen.

Verbazing
Dat de jongeren uitgerekend op de locatie in hartje centrum worden ondergebracht, heeft de verbazing gewekt van Democratisch Platform Enschede. Raadslid Arjan Brouwer heeft het college van burgemeester en wethouders deze week vragen gesteld. Hij wil onder meer van het college weten wat de locatie zo zeer geschikt maakt, ‘gelet op de huidige calamiteiten in de binnenstad, coffeeshops en rondhangende drugsdealers’.

Directeur Mischa Oosterveld van Zekere Basis begrijpt de zorgen. Een jongerenlocatie op steenworp afstand van onder meer het Wilminkplein ligt niet meteen voor de hand. „We hebben er zelf ook heel goed over nagedacht en de risico's in kaart gebracht, want die zijn er natuurlijk.”

Gecontroleerd
Jongeren trekken altijd naar de binnenstad toe, zegt Oosterveld. „Ook de jongeren die op onze locatie op de voormalige vliegbasis wonen.” Het voordeel van een woonlocatie in de binnenstad is dat het gecontroleerd is, stelt hij. „We hebben altijd 24 uur per dag professioneel toezicht van twee man. We kennen de jongeren en laten niet iedereen zomaar ‘koud’ aan de Noorderhagen wonen. Voor sommigen is het nog een te grote stap. En als het nodig mocht zijn, hebben we op de vliegbasis altijd wel een kamer als vangnet.”

Zekere Basis had woensdagavond een bijeenkomst georganiseerd voor de buurt. Daar kwamen ongeveer vijftien mensen op af. Die waren volgens Oosterveld positief over de plannen, mede met het oog op meer (sociale) veiligheid en de leegstand in dit deel van het centrum. De bezoekers gaven volgens hem bovendien aan dat de overlast van het Wilminkplein zich sinds enige maanden aan het verplaatsen is richting de Irenepromenade en de Performance Factory.

Locatie Walhofstraat dicht
Een deel van de toekomstige bewoners van de Noorderhagen woont nu nog in een groepshuis aan de Walhofstraat. Deze locatie gaat binnenkort na zeven jaar dicht omdat die volgens Oosterveld niet meer voldoet in de context waar Zekere Basis voor staat: het begeleiden naar een zo zelfstandig mogelijk bestaan. „Het groepswonen moet eraf.”

Het Atakpand aan de Noorderhagen heeft ruim tien jaar leeggestaan. Eigenaar is ondernemer Olaf van den Berg uit Oosterbeek. Aanvankelijk waren er plannen voor horeca of een hotel, later voor de huisvesting van mensen met autisme. Ongeveer een jaar geleden kwamen, mede door bemiddeling van de gemeente, begeleid wonen voor jongeren en Zekere Basis in beeld. Onlangs is een omgevingsvergunning aangevraagd. De transformatie van het pand is bijna klaar. Alleen de voorgevel en de muren zijn blijven staan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
bron: http://enschede.1twente.nl/twintig-stud ... em?1149316
Bijlagen
Twintig studio's voor begeleid wonen in voormalig pand Atak.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie