Vergeet Almelo of Hengelo: ‘Enschede moet concurrentie aangaan met Utrecht’
Gepubliceerd: Dinsdag 30 april 2019
Vergeet Almelo of Hengelo: ‘Enschede moet concurrentie aangaan met Utrecht’
Bijna 3000 woningen komen er de komende jaren bij. Enschede is geen bescheiden provinciestad meer; de stad eist de ruimte gewoon op.
Als het om groei gaat, heeft Enschede alle schroom van zich afgegooid. „Wie aantrekkelijk wil blijven moet groeien", is het standpunt. De stad wil naar 170.000 inwoners en daarvoor zijn 2700 nieuwe woningen nodig.
Hoogstedelijk woonmilieu
Concurrentie met Hengelo en Almelo? Die steden spelen geen rol, zijn allang gepasseerd. Er is maar één grote stad in Twente, vindt wethouder Jeroen Diepemaat. Eén stad met een 'hoogstedelijk woonmilieu'. „Enschede moet de concurrentie aangaan met Utrecht", zegt hij.
„In de Randstad is de gekte compleet, daar kunnen ze de de stenen en bouwvakkers niet meer aanslepen. Nog een paar jaar dan komt die instroom hier. Wij zijn als Enschede verplicht een leidende rol te spelen.”
De ambitieuze plannen zijn allemaal vervat in de nieuwe woonvisie. Een blauwdruk voor een stad met ambitie. „Natuurlijk kun je niet zomaar 10.000 mensen de stad in fietsen", zegt Diepemaat. Maar als je iets te bieden hebt, komen ze vanzelf en blijven ze ook, is de overtuiging. Een aantrekkelijke stad zijn, daar gaat het om. „We zien de eerste gunstige tekenen. Voor het eerst blijven er meer mensen onder de 24 dan er wegtrekken. Het is een klein plusje, maar toch."
'Goed uitleggen'
De provincie Overijssel wilde tot voor kort niet erg meedenken. Waar Enschede 2700 woningen wil toevoegen aan het totaal, gaf de provincie heel recent de nieuwste normen door: 400 is het maximum. Alleen het plan voor de kop van de Boulevard, kortweg 'De Kop', telt al 556 appartementen. En dan liggen er nog elf bouwplannen in verschillende fases van ontwikkeling. „We lopen tegen de rand aan", zegt Diepemaat. Volgens hem is het allemaal een kwestie van goed uitleggen.
„De afspraken rond woningaantallen zijn gemaakt zodat er niet ongebreideld in het groen wordt gebouwd. Maar wij willen binnenstedelijk bouwen, en die plekken hebben we. Als je dat doet, moet je veel meer kijken naar kwaliteit dan naar getallen", meent hij.
Topplan
„Als je hard kan maken dat een plan iets toevoegt, moet je gewoon zeggen: dat is een topplan." Zijn er genoeg topplannen om de kloof tussen 400 en 2700 te dichten? Een plan als het Cromhoffpark gaat met elke voordeur over de afspraken heen. Diepemaat wordt er niet koud of warm van. „We gaan gewoon verder. We gaan de stad niet stilleggen.”
Bovendien: het duurt lang voordat een project op de tekentafel tot een bouwput leidt. „Je moet gewoon doorzetten. Remmen is makkelijker dan gas bijgeven."
Wortel schieten
De ambitie is niet blind. De stad wil niet zomaar bouwen voor ongeacht wie zich toevallig meldt, er wordt heel nadrukkelijk gekeken naar doelgroepen. Woningen waar pas afgestudeerde hoogopgeleiden willen wonen, bijvoorbeeld. “We trekken geen talenten aan om de huizen te vullen, we zetten er huizen neer voor de talenten", zegt Diepemaat.
Dat is lastiger dan het lijkt. De studenten komen in drommen naar Saxion en UT, en als hoogopgeleiden eenmaal een baan hebben en een gezin, worden ze ook wat honkvaster. Het is die periode ertussen waarin maar liefst driekwart ervandoor gaat. Hoe laat je ze wortel schieten?
Studenten huisvesten
In elk geval niet met prijzige koopwoningen, want de net-afgestudeerde student verdient niet plotsklaps bakken met geld. "We weten als stad heel goed hoe we studenten moeten huisvesten, dat is het probleem niet. Maar hoe houd je ze daarna nog hier? Dat willen we ze vragen. We willen weten waar ze naartoe gaan en waarom. Dat zal zeker met werk te maken hebben, maar ook met huisvesting. Promovendi verdienen nog niet zoveel, maar ze moeten wel uit hun campuswoning. Wat kan je dan aanbieden?" Wie mezen wil, moet mezenkastjes ophangen. Wonen op het Kennispark is een idee.
Woonvisie
De nieuwe Woonvisie is op veel vlakken vernieuwend. Voor het eerst wordt vergaand samengewerkt met corporaties, bouwplannen zijn niet in beton gegoten maar worden telkens getoetst aan voortschrijdend inzicht. Er ligt een enorme opgave waar het gaat om vergroening en duurzaamheid - de hele stad moet van het gas af. De Woonvisie legt het fundament om de ambities waar te maken. Alles hangt met elkaar samen, en er is maar één doel, zegt Diepemaat: "We groeien niet om te groeien. We moeten groeien om levensvatbaar te blijven."
Deze krant gaat de komende tijd de pijlers onder de groei nader bekijken in verschillende verhalen. We kijken in de wijk Twekkelerveld en bij De Posten, die als proeftuin gaan dienen. Hoe de gemeente hand in hand met de woningcorporaties verder wil. Waarom het speelveld voor de particuliere verhuur in het belang van de zwakkere inwoner steeds kleiner wordt en hoe de stad het gas verruilt voor gras.
bron:
http://enschede.1twente.nl/vergeet-alme ... em?1130401