Beste forumleden, dit is wat mij vanmiddag te binnenschoot. Een kleine opzet, ik zou graag jullie mening hierover willen horen

Kritiek, foutjes, aanpassingen, brandt los!
Introductie
Toekomst Rijksmuseum Twenthe
De afgelopen decennia is het Rijksmuseum Twenthe meerdere keren een definitieve sluiting ontlopen. Keer op keer heeft de instelling haar bestaansrecht moeten bevechten. Een definitieve oplossing met toekomstperspectief heeft dat nooit tot gevolg gehad, er is dus sprake van een structureel probleem. Wil de gemeente Enschede, de (Eu)regio en de provincie Overijssel haar enige Rijksmuseum behouden, dan zal er een nieuwe weg ingeslagen moeten worden die een definitief antwoord geeft op de structurele tekortkomingen die zich in de huidige situatie voordoen.
Dit document is vrijwillig en vrijblijvend, gerealiseerd uit voorliefde voor de stad en regio.
Probleemanalyse
Het grootste knelpunt van het Rijksmuseum Twenthe is het bezoekersaantal. In het geval de bezoekersaantallen hoog zouden zijn geweest, zou er van sluiting nimmer sprake zijn geweest.
De afgelopen jaren heeft de gemeente sterk ingespeeld op het realiseren van de zogenaamde 'Cultuurmijl', die van het muziekkwartier, via het Rijksmuseum eindigt bij de Twentse Welle. Daarbij heeft het gemeentebestuur gegokt op een grote groep binnenstadbezoekers die naast het shoppen en terrassen, ook bereid is om de 'mijl' te belopen om cultuur te proeven en kennis op te doen. Na een kleine 5 jaar kan er gesteld worden dat de realiteit toch anders is dan de blauwdruk van de gemeente. Er zijn twee 'cultuureilandjes' ontstaan, te verstaan het stadscentrum aan de ene kant en op Roombeek rond de kruising Roomweg-Lonnekerspoorlaan aan de andere kant, met daartussen de hoogwaardige Blijdensteinlaan die vooral door fietsers van de buitenwijken wordt gebruikt om het centrum te bereiken.
De cultuurmijl heeft niet zijn beoogde functie kunnen waarmaken. Dat hoeft echter geen probleem te zijn, een middelgrote stad met (Eu)regionale centrumfunctie biedt ruimte voor twee afzonderlijke cultuurclusters. Daarbij kan vervolgens worden vastgesteld worden dat het Rijksmuseum tussen schip en wal belandt, met een ligging noch in het centrum, noch rond de kruising Roomweg-Lonnekerspoorlaan. Er is geen voetgangersstroom rond het museum, zodat er nauwelijks bezoekers zijn die een niet gepland bezoek aan het museum brengen. Gevolg is een bezoekersaantal die het museum met haar collectie geen eer aan doet.
Oplossingsgericht denken
Kijkend naar de kwaliteit en kwantiteit van cultureel aanbod in de binnenstad, kan er gesteld worden dat deze, door de komst van het cultuurcluster in Roombeek, verzwakt is. Gevolg daarvan was een noodkreet gepubliceerd in de Tubantia op 20 juni jongstleden, waarvoor ik u naar de bijlage verwijs.
De binnenstad geniet een sterke kwaliteit die Roombeek en de Cultuurmijl niet niet kunnen bieden, namelijk een zeer grote groep bezoekers, passanten, uit de wijde omgeving. Op de zaterdag is de binnenstad voor velen een 'dagje uit', waarbij er naast inkopen ook tijd is voor andere activiteiten. Voor die andere activiteiten schiet het centrum, op horeca na, schromelijk tekort. Musea zijn er niet en voor die enkele galerij moet men goed zoeken. Een bezoek aan Roombeek daarentegen neemt een halve dag in beslag en wordt mede daardoor, naast onwetendheid, veelal overgeslagen.
Een ander veelbesproken onderwerp is de leegstand in de Zuidmolen en de verhuizing van de Openbare Bibliotheek naar de Maere, waarbij de vestiging uit het centrum zal verdwijnen. Een groot verslies voor de binnenstad die gecompenseerd zal moeten worden, aldus de ondernemers aan de Zuiderhagen. Een eventuele komst van gigaketen Primark in de Zuidmolen is een verdere uitwerking van de 'verketening', maar zal wel een grote voetgangersstroom op gang brengen tussen de Zara, het H.J. Van Heekplein en het van Loenshof.
Het pand dat de Openbare Bibliotheek zal achterlaten is een structuralistische parel die met een hoognodige renovatie en een nieuwe hoofdingang een imposante uitstraling heeft en de tand des tijds goed weerstand zou kunnen bieden. Met een vloeroppervlak van ongeveer 5400m² en een groot aantal passanten biedt dit pand een enorme kans voor Enschede om zich op cultureel gebied te versterken. De kleinschalige winkelpanden aan de Zuiderhagen bieden nieuwe en kleine ondernemers de kans om dit culturele aspect te versterken.
Er wordt hier dus ingespeeld op een verhuizing van het Rijksmuseum Twenthe van de huidige locatie naar het pand wat de Openbare Bibliotheek op termijn zal achterlaten. Deze verhuizing wordt noodzakelijk geacht om het voortbestaan van het museum te waarborgen. Daarbij zal het Rijksmuseum een, onlangs gerenoveerd, zeer gewaardeerd rijksmonument verlaten. Dat hoeft echter geen bezwaar te zijn mits er een kwalitatief hoogwaardige invulling wordt gevonden.
Die invulling ligt echter al voorhanden op het gebied van 'Sauna en Wellness'. Deze markt is in Enschede ondervertegenwoordigd, waardoor er vaak uitgeweken wordt naar omliggende gemeenten. De indeling van het pand, in kamers, is uitermate geschikt voor het realiseren van sauna's, massageruimten en overnachtingsmogelijkheden en ook de binnentuin biedt veel mogelijkheden in deze setting. Tevens past dit verschijnsel het luxe jasje wat er om de Cultuurmijl en de Museumlaan zit. Voor verdere ontwikkeling kan ook gedacht worden aan een samenwerking met bijvoorbeeld revalidatiecentrum Het Roessingh.
Het Lös Hoes Hoog Bavel, dat zo goed als zonder functie achter het Rijksmuseum staat, kan worden geschonken aan het dorp Lonneker, dat al lange tijd plannen beraamt voor verdere culturele ontwikkelingen rond de Lonnekermolen.