Nieuw hotelplan voor Dish: de Kroon
zaterdag 09 juni 2012
ENSCHEDE - Een hotel, zorgwoningen, een toren voor zorg en technologie en geen rotonde. Dat zijn de ingrediënten voor een nieuw plan voor de kop van de Boulevard.
Een bouwvergunning is nog niet aangevraagd, maar de voorbereidingen voor nieuwbouw op het Dish-terrein zijn al ver. De laagbouw van het Dish (zalencomplexen en hotel) worden gesloopt. Die vergunning is inmiddels verleend. Op de vrijkomende plek tussen ITC-torens en makelaarskantoor Ten Hag komen twee zelfstandige complexen. Dat is althans het ontwerp van Vorm Holding, samen met Impact de ontwikkelaar van het Dish-terrein dat nu de naam ‘de Kroon’ draagt.
Bij de ontwikkeling leggen beide ontwikkelaars nadrukkelijk een relatie met het nieuwe MST dat aan de overzijde van de Koningstraat wordt gebouwd. Aan de zijde van Ten Hag is een toren gepland dat met twaalf verdiepingen even hoog wordt als de ITC-torens. In de nieuwe toren zijn voorzieningen voor zorg en technologie gedacht, zoals fysiotherapie, een ooglaserkliniek en medische onderzoeken. Het gebouw kan volgens Fransje Sprunken, hoofd concepten van Vorm Holding, heel goed gebruikt worden voor overloop van het MST. Het tweede deel van de geplande nieuwbouw, aan de kant van de ITC-torens, bestaat uit twee torentjes, waarvan één de bestemming hotel krijgt en de andere woon-zorg.
„Het oude hotel willen we graag op korte termijn slopen. Er is nu al sprake van enige overlast,” weet Sprunken. Sloop wacht volgens haar op duidelijkheid over de nadere invulling van de omgeving van ‘de Kroon’ zoals ze het gebied graag noemt. „Bij onze invulling van dit gebied is het van belang te weten hoe het openbare terrein tussen ons en MST en met de binnenstad er uit komt te zien.”
Voor die invulling zijn er door stedenbouwkundigen voorlopige ontwerpen gemaakt. Meest opvallende element is het verdwijnen van de Boulevard tussen Dish-rotonde en de Belstraat. In plaats daarvan blijft hier alleen de westelijke entree van de Van Heek-garage over.
De kop van de Boulevard, tussen politiebureau, Zuidmolen en de nieuwbouw van het MST, geldt voor stedenbouwkundigen als cruciaal voor de stad. Het is de verbinding tussen de binnenstad, het MST en andere wijken. „De opheffing van de gescheiden verkeerssoorten is een eerste vereiste,” meent stadsstedenbouwer Ton Schaap. „We moeten orde scheppen in deze chaos. De verkeersstromen zijn bijna hilarisch met aparte banen voor bus, fiets en auto.”
bron:
http://www.tctubantia.nl/regio/enschede ... -Kroon.ece