Den Oudsten bepleit Virtueel Historisch Centrum Twente
zondag 29 augustus 2010
ENSCHEDE - Vorig jaar was de horizon nog beperkt tot de stad zelf, nu is het heel Twente. Enschede wil het idee om een professionele geschiedenis van de eigen stad te laten maken, nu uitbreiden naar de streek. Als het even kan rondom een hoogleraar Twentse geschiedenis aan de Universiteit Twente. „We willen kijken of dat haalbaar is”, zegt burgemeester Peter den Oudsten van Enschede.
Het idee voor een hoogleraar Twentse geschiedenis werd vorig jaar ook al geopperd door de Oudheidkamer Twente. Het sluit mooi aan bij de plannen van de gemeente Enschede om de eigen geschiedenis in beeld te brengen, vindt Den Oudsten.
De UT moet komende maand met een goed uitgewerkt plan komen. Als dat er is, wil Den Oudsten ermee de boer op in de regio. Gezamenlijk optrekken biedt volgens hem een unieke kans het historisch onderzoek in heel Twente een steviger fundament te geven.
Behalve een hoogleraarschap, zou een Virtueel Historisch Centrum Twente wat hem betreft een van de onderdelen kunnen zijn. De pogingen hier een echt historisch centrum te krijgen, mislukten enkele jaren geleden, ook doordat de Twentse gemeenten verdeeld waren over een vestigingsplaats. Een virtueel centrum zou dat probleem ook ondervangen. „Je zou ook heel goed een web-based centrum kunnen maken, waar alle kennis uit archieven, musea en historische verenigingen bijeen wordt gebracht. Ook dat zou al een enorme stap vooruit zijn.”
Den Oudsten geldt als een van de trekkers van het plan om de eigen stad- en streekgeschiedenis vast te leggen. Kennis van het verleden is belangrijk, vindt hij.
„Als je als stad je verder wilt ontwikkelen, moet je respect voor het verleden hebben. Dan moet je je bewust zijn van de ontwikkelingslijnen waarin je staat. Het is goed alle kennis daarover nu eens een goed wetenschappelijk kader te geven.
Bovendien: geschiedenis kleurt de stad. Als je weet hebt van wat hier gebeurd is, heb je ook meer oog voor de schoonheid van de stad.” Hetzelfde is volgens hem van toepassing op de regio.
Enschede wil een deel van het regionale geschiedproject financieren, maar mikt ook op andere partners. Gemeenten, provincie, universiteit, landelijke fondsen maar ook geld van de Agenda voor Twente zouden kunnen helpen het van de grond te krijgen. Den Oudsten is, ondanks de economische crisis, optimistisch dat financiering lukt. „We praten niet over kolossale bedragen. En het hoeft ook niet allemaal direct af te zijn. Je kunt - met een deeltijdhoogleraar - een begin maken dat langzaam groeit.” Een ding staat volgens hem vast: „Mensen zijn trots op hun stad. En op hun regio. Daar hoort gewoon bij dat je je eigen geschiedenis eens goed op een rij zet.”
zie:
http://www.tctubantia.nl/regio/enschede ... Twente.ece