Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Afval

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4517
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Afval

#301 Bericht door Veteraan » za okt 17, 2020 8:06 pm

Het omruilen zou hier op 15 oktober gedaan worden, maar de om te ruilen containers staan er nog steeds. Druk, druk, druk, denk ik.

Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 1438
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Re: Afval

#302 Bericht door Vincent1971 » ma okt 19, 2020 4:37 pm

Heb nu 2 biobakken ( kleine en grote ) en 2 grijze containers ( ook een kleine en grote )..hebben keurig de juiste containers bezorgd alleen de ouden laten staan....denk dat ik die oude containers in stukken zaag en in de oranje container fl*kker.
Een goed begin heeft geen einde

Jeff
Member
Member
Berichten: 78
Lid geworden op: vr aug 18, 2006 5:30 pm

Re: Afval

#303 Bericht door Jeff » ma okt 19, 2020 5:43 pm

Ze nemen de oude niet mee als die niet leeg is.

Bij mij kwam het omruilbericht binnen vlak na de tweewekelijkse leging waar ik met plezier mijn container bij had willen zetten om hem anderhalve week later leeg aan de straat te kunnen zetten.

Het is wel zo dat ze een paar dagen later achter de vuilniswagen aan reden om alsnog die nu wel lege containers mee te nemen. Ze zijn dus twee keer rondgereden.

Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 1438
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Re: Afval

#304 Bericht door Vincent1971 » ma okt 19, 2020 5:48 pm

Handig om dat achter af te weten..en mijn containers waren leeg
Een goed begin heeft geen einde

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Afval

#305 Bericht door Arie » wo nov 18, 2020 5:47 pm

Laagbouw Enschede stapt massaal over van zak naar bak
vr 13 nov 2020, 17:23

Deze week is de eerste verpakkingencontainer afgeleverd. Wethouder Jurgen van Houdt overhandigde de eerste container aan mevrouw Littouw uit Pathmos. De komende weken worden in totaal zo’n 40.000 verpakkingencontainers afgeleverd bij laagbouwhuishoudens. De containers kunnen vanaf januari 2021 worden gebruikt. Tot die tijd wordt er nog ingezameld met de doorzichtige verpakkingenzak.

Wethouder Van Houdt: “De grote belangstelling voor de verpakkingencontainer bij huis en de keuzes daarin geven aan dat dit in de behoefte voorziet. Dank ook aan de actieve bewonersgroep uit Pathmos, waaronder mevrouw Littouw, die heeft meegedacht bij de invoering van het keuzemodel. Het betekent het einde van de grote plasticafvalzakken aan de straat. Onze laagbouw stapt massaal over van zak op bak.”

Voor de zomer konden ruim 50.000 laagbouwhuishoudens hun keuze doorgeven: welke containers wilden zij aan huis en welk afval brachten zij eventueel liever weg? 80% van de huishoudens gaf de keuze door. Verreweg de meesten van hen (80%) kozen voor een container aan huis. Ongeveer 20% van de laagbouwhuishoudens brengt het verpakkingenafval liever weg naar een verzamelcontainer in de buurt. Huishoudens die geen keuze doorgaven, krijgen de komende tijd ook een verpakkingencontainer.

Brief
Huishoudens die een verpakkingencontainer krijgen, ontvangen hierover vlak daarvoor een brief waarin staat wanneer de verpakkingencontainer wordt bezorgd. Zij hoeven niet thuis te zijn op het moment van bezorgen. De verwachting is dat voor de kerstdagen alle verpakkingencontainers zijn bezorgd.

Vanaf januari 4-wekelijks geleegd
Inwoners kunnen de verpakkingencontainer vanaf januari 2021 aan de straat zetten. Deze container wordt dan 1x in de 4 weken geleegd. Vanaf december kunnen inwoners op hun persoonlijke afvalkalender zien wanneer de verpakkingencontainer volgend jaar geleegd wordt. De afvalkalender is te vinden in de gratis app van Twente Milieu en op www.twentemilieu.nl/enschede/afvalkalender. Daar staat ook welk afval waarin hoort.

Verpakkingen van blik, plastic en drankenkartons
In de verpakkingencontainer mogen verpakkingen van plastic, blik en drankenkartons. Om te bepalen of iets in de verpakkingencontainer mag, kunnen inwoners de 3-check doen:

Is het een verpakking van plastic, blik of een drankenkarton?
Is de verpakking leeg?
Is de verpakking geen gevaarlijke stof zoals flessen van bleekmiddel, haarlak of kitkokers?
Geen piepschuim of hard kunststof?

Dan mag het in de verpakkingencontainer! Het afval mag los in de container of in een doorzichtige zak.

Voucher voor zakken om weg te brengen
De gemeenteraad heeft besloten dat inwoners van hoogbouw en laagbouw die ervoor hebben gekozen zelf hun verpakkingenafval weg te brengen, een gelimiteerd aantal zakken krijgen. De betreffende huishoudens ontvangen een voucher waarmee ze 5 rolletjes zakken (60 stuks) kunnen ophalen. In december 2020 ontvangen de betreffende huishoudens de voucher.
bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... k-naar-bak
Bijlagen
Mevrouw Littouw in Pathmos ontvangt de eerst verpakkingencontainer van wethouder Jurgen van Houdt.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Afval

#306 Bericht door Arie » zo dec 20, 2020 1:54 pm

Campagne om kwaliteit verpakkingenafval in Enschede te verbeteren
vr 18 dec 2020,

ENSCHEDE - De gemeente Enschede is samen met Twente Milieu de campagne ‘Doe de 3-check’ gestart om de kwaliteit van het verpakkingenafval verder te verbeteren. Met name het verpakkingenafval uit de grote oranje verzamelcontainers in de stad is vaak vervuild met ander afval.

Als er te veel vervuiling tussen het verpakkingenafval zit, wordt de hele partij afgekeurd. De verpakkingen kunnen dan niet gerecycled worden en moeten worden verbrand. In plaats van een vergoeding voor de inzameling van verpakkingen, moet dan betaald worden voor de verwerking van restafval. Dat is zonde en niet duurzaam en dat betalen we uiteindelijk met zijn allen.

Wethouder Jurgen van Houdt: “Enschede werkt met de Twentse gemeenten samen om de vervuiling van verpakkingenafval te voorkomen. Want dan is afval geen grondstof en daar willen we samen wel naar toe. Het blijkt dat Enschedeërs goed vooraf scheiden en dat een deel van onze inwoners niet goed weet wat nou wel in de verpakkingencontainer thuishoort en wat niet. Ik twijfel daar zelf ook weleens over. Daarom is Enschede gestart met een communicatiecampagne. Laten we allemaal de 3-check doen! En dan kan vanaf 1 januari onze nieuwe container gevuld met het juiste afval aan de straat.”

Verpakkingenafval? Doe de 3-check!
Samen met Twente Milieu, inzamelaar van afval en grondstoffen in Enschede, heeft de gemeente een campagne ontwikkeld. Hiermee laten ze de inwoners van Enschede zien hoe zij hun verpakkingenafval moeten scheiden. Twijfelt een inwoner of het verpakkingenafval is? Dan doet hij heel makkelijk de 3-check (www.3-check.nl). Zo komt hij erachter of het afval in de verpakkingencontainer mag. Inwoners zien de campagne overal terug. Ze ontvangen een keukenlegger met informatie over wat er in het verpakkingenafval mag voor in de keukenla. Ze zien posters op de borden aan de kant van de weg en op de abri’s in bushokjes. Er komen berichten op social media en er verschijnen advertenties in de Huis aan huis.

Controle verpakkingencontainers
De campagne maakt inwoners van Enschede bewust van welk afval er in de verpakkingencontainer hoort. Er zijn helaas mensen die bewust hun restafval of gft bij de gratis verpakkingen gooien om te besparen op de kosten. Daar betalen alle inwoners uiteindelijk voor. Daarom gaat Enschede als vervolg op deze campagne in januari - als de containers voor het eerst aan de straat mogen - starten met controles van de verpakkingencontainers aan huis. De inhoud van de verpakkingencontainer wordt gecontroleerd, zodat de kwaliteit van het verpakkingenmateriaal goed blijft. Ook verzamelcontainers worden gecontroleerd. Verder voert de gemeente Enschede vanaf 1 januari de bestuurlijke boete in voor mensen die willens en wetens het afval verkeerd aanbieden.
bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... verbeteren
waardevol

Plaats reactie