Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Afval

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4797
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Afval

Bericht door Veteraan »

Het omruilen zou hier op 15 oktober gedaan worden, maar de om te ruilen containers staan er nog steeds. Druk, druk, druk, denk ik.
Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 1293
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Re: Afval

Bericht door Vincent1971 »

Heb nu 2 biobakken ( kleine en grote ) en 2 grijze containers ( ook een kleine en grote )..hebben keurig de juiste containers bezorgd alleen de ouden laten staan....denk dat ik die oude containers in stukken zaag en in de oranje container fl*kker.
Een goed begin heeft geen einde
Jeff
Member
Member
Berichten: 84
Lid geworden op: vr aug 18, 2006 5:30 pm

Re: Afval

Bericht door Jeff »

Ze nemen de oude niet mee als die niet leeg is.

Bij mij kwam het omruilbericht binnen vlak na de tweewekelijkse leging waar ik met plezier mijn container bij had willen zetten om hem anderhalve week later leeg aan de straat te kunnen zetten.

Het is wel zo dat ze een paar dagen later achter de vuilniswagen aan reden om alsnog die nu wel lege containers mee te nemen. Ze zijn dus twee keer rondgereden.
Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 1293
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Re: Afval

Bericht door Vincent1971 »

Handig om dat achter af te weten..en mijn containers waren leeg
Een goed begin heeft geen einde
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Afval

Bericht door Arie »

Laagbouw Enschede stapt massaal over van zak naar bak
vr 13 nov 2020, 17:23

Deze week is de eerste verpakkingencontainer afgeleverd. Wethouder Jurgen van Houdt overhandigde de eerste container aan mevrouw Littouw uit Pathmos. De komende weken worden in totaal zo’n 40.000 verpakkingencontainers afgeleverd bij laagbouwhuishoudens. De containers kunnen vanaf januari 2021 worden gebruikt. Tot die tijd wordt er nog ingezameld met de doorzichtige verpakkingenzak.

Wethouder Van Houdt: “De grote belangstelling voor de verpakkingencontainer bij huis en de keuzes daarin geven aan dat dit in de behoefte voorziet. Dank ook aan de actieve bewonersgroep uit Pathmos, waaronder mevrouw Littouw, die heeft meegedacht bij de invoering van het keuzemodel. Het betekent het einde van de grote plasticafvalzakken aan de straat. Onze laagbouw stapt massaal over van zak op bak.”

Voor de zomer konden ruim 50.000 laagbouwhuishoudens hun keuze doorgeven: welke containers wilden zij aan huis en welk afval brachten zij eventueel liever weg? 80% van de huishoudens gaf de keuze door. Verreweg de meesten van hen (80%) kozen voor een container aan huis. Ongeveer 20% van de laagbouwhuishoudens brengt het verpakkingenafval liever weg naar een verzamelcontainer in de buurt. Huishoudens die geen keuze doorgaven, krijgen de komende tijd ook een verpakkingencontainer.

Brief
Huishoudens die een verpakkingencontainer krijgen, ontvangen hierover vlak daarvoor een brief waarin staat wanneer de verpakkingencontainer wordt bezorgd. Zij hoeven niet thuis te zijn op het moment van bezorgen. De verwachting is dat voor de kerstdagen alle verpakkingencontainers zijn bezorgd.

Vanaf januari 4-wekelijks geleegd
Inwoners kunnen de verpakkingencontainer vanaf januari 2021 aan de straat zetten. Deze container wordt dan 1x in de 4 weken geleegd. Vanaf december kunnen inwoners op hun persoonlijke afvalkalender zien wanneer de verpakkingencontainer volgend jaar geleegd wordt. De afvalkalender is te vinden in de gratis app van Twente Milieu en op www.twentemilieu.nl/enschede/afvalkalender. Daar staat ook welk afval waarin hoort.

Verpakkingen van blik, plastic en drankenkartons
In de verpakkingencontainer mogen verpakkingen van plastic, blik en drankenkartons. Om te bepalen of iets in de verpakkingencontainer mag, kunnen inwoners de 3-check doen:

Is het een verpakking van plastic, blik of een drankenkarton?
Is de verpakking leeg?
Is de verpakking geen gevaarlijke stof zoals flessen van bleekmiddel, haarlak of kitkokers?
Geen piepschuim of hard kunststof?

Dan mag het in de verpakkingencontainer! Het afval mag los in de container of in een doorzichtige zak.

Voucher voor zakken om weg te brengen
De gemeenteraad heeft besloten dat inwoners van hoogbouw en laagbouw die ervoor hebben gekozen zelf hun verpakkingenafval weg te brengen, een gelimiteerd aantal zakken krijgen. De betreffende huishoudens ontvangen een voucher waarmee ze 5 rolletjes zakken (60 stuks) kunnen ophalen. In december 2020 ontvangen de betreffende huishoudens de voucher.
bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... k-naar-bak
Bijlagen
Mevrouw Littouw in Pathmos ontvangt de eerst verpakkingencontainer van wethouder Jurgen van Houdt.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Afval

Bericht door Arie »

Campagne om kwaliteit verpakkingenafval in Enschede te verbeteren
vr 18 dec 2020,

ENSCHEDE - De gemeente Enschede is samen met Twente Milieu de campagne ‘Doe de 3-check’ gestart om de kwaliteit van het verpakkingenafval verder te verbeteren. Met name het verpakkingenafval uit de grote oranje verzamelcontainers in de stad is vaak vervuild met ander afval.

Als er te veel vervuiling tussen het verpakkingenafval zit, wordt de hele partij afgekeurd. De verpakkingen kunnen dan niet gerecycled worden en moeten worden verbrand. In plaats van een vergoeding voor de inzameling van verpakkingen, moet dan betaald worden voor de verwerking van restafval. Dat is zonde en niet duurzaam en dat betalen we uiteindelijk met zijn allen.

Wethouder Jurgen van Houdt: “Enschede werkt met de Twentse gemeenten samen om de vervuiling van verpakkingenafval te voorkomen. Want dan is afval geen grondstof en daar willen we samen wel naar toe. Het blijkt dat Enschedeërs goed vooraf scheiden en dat een deel van onze inwoners niet goed weet wat nou wel in de verpakkingencontainer thuishoort en wat niet. Ik twijfel daar zelf ook weleens over. Daarom is Enschede gestart met een communicatiecampagne. Laten we allemaal de 3-check doen! En dan kan vanaf 1 januari onze nieuwe container gevuld met het juiste afval aan de straat.”

Verpakkingenafval? Doe de 3-check!
Samen met Twente Milieu, inzamelaar van afval en grondstoffen in Enschede, heeft de gemeente een campagne ontwikkeld. Hiermee laten ze de inwoners van Enschede zien hoe zij hun verpakkingenafval moeten scheiden. Twijfelt een inwoner of het verpakkingenafval is? Dan doet hij heel makkelijk de 3-check (www.3-check.nl). Zo komt hij erachter of het afval in de verpakkingencontainer mag. Inwoners zien de campagne overal terug. Ze ontvangen een keukenlegger met informatie over wat er in het verpakkingenafval mag voor in de keukenla. Ze zien posters op de borden aan de kant van de weg en op de abri’s in bushokjes. Er komen berichten op social media en er verschijnen advertenties in de Huis aan huis.

Controle verpakkingencontainers
De campagne maakt inwoners van Enschede bewust van welk afval er in de verpakkingencontainer hoort. Er zijn helaas mensen die bewust hun restafval of gft bij de gratis verpakkingen gooien om te besparen op de kosten. Daar betalen alle inwoners uiteindelijk voor. Daarom gaat Enschede als vervolg op deze campagne in januari - als de containers voor het eerst aan de straat mogen - starten met controles van de verpakkingencontainers aan huis. De inhoud van de verpakkingencontainer wordt gecontroleerd, zodat de kwaliteit van het verpakkingenmateriaal goed blijft. Ook verzamelcontainers worden gecontroleerd. Verder voert de gemeente Enschede vanaf 1 januari de bestuurlijke boete in voor mensen die willens en wetens het afval verkeerd aanbieden.
bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... verbeteren
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4797
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Afval

Bericht door Veteraan »

Sno2
Member
Member
Berichten: 11
Lid geworden op: wo aug 18, 2021 7:43 am

Re: Afval

Bericht door Sno2 »

Zeer goed nieuws. Ik ben zeker geen fan van camera's in de publieke ruimte, maar het afvalprobleem vind ik vele malen groter. Hopelijk gaat het helpen.

Nu nog een manier om al dat zwerfafval langs fietspaden te voorkomen.
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Afval

Bericht door hans »

fietsers heropvoeden ?
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Afval

Bericht door Arie »

Snorrende camera’s bij ondergrondse containers: Enschede wil verder met cameratoezicht
Enschede wil verder met het cameratoezicht bij afvalcontainers. Er zijn 25 plekken voor aangewezen. „Gebleken is dat het werkt”, aldus de burgemeester.

Corine Engelbarts 13-07-23
De borden staan er nog en een stuk verder ook de camera. Afval ligt er nauwelijks © Corine Engelbarts.jpg
De borden staan er nog en een stuk verder ook de camera. Afval ligt er nauwelijks © Corine Engelbarts
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Afval

Bericht door Arie »

Foutje, bedankt: Gemeente Enschede legt 'te weinig' belasting op en loopt kwart miljoen mis

In het huishoudboekje van de gemeente Enschede dreigt aan het einde van het jaar een gat van 260.000 euro, omdat er een fout is gemaakt bij het vaststellen van belastingtarieven. De gemeente heeft de verkeerde tarieven doorgegeven, waardoor er over dit jaar 3,84 euro minder in rekening wordt gebracht op de afvalstoffenheffing dan de bedoeling is.

Wilco Louwes
WILCO LOUWES
REDACTEUR
GISTEREN 14:02
Het gaat om het vaste tarief binnen de afvalbelasting. Een bedrag van luttele euro's voor de Enschedeër, maar op bijna zeventigduizend belastingbetalende huishoudens loopt dat wel op. De fout werd lange tijd over het hoofd gezien, omdat het om een relatief laag bedrag gaat. In totaal komt er namelijk ruim 17 miljoen euro binnen via de afvalstoffenheffing.

Verkeerde publicatie
Belastingtarieven worden vlak voor het verstrijken van het voorgaande kalenderjaar vastgesteld in de gemeenteraad. In Enschede is zo vastgelegd dat Enschedese huishoudens 230,16 euro in het vaste deel van de afvalstoffenheffing moeten betalen. Bij de officiële publicatie van het tarief in de Staatscourant - en dat is het tarief dat door het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente gehanteerd moet worden - is echter 226,32 euro gecommuniceerd.

Geen naheffing
Formeel zouden alle Enschedese huishoudens nu een 'naheffing' moeten krijgen van 3,84 euro. Daar wil het college van B&W niet aan. In de eerste plaats, omdat de opbrengst ervan niet opweegt tegen de administratieve kosten die bij zo'n extra aanslag zijn gemoeid. Maar ook zegt het college inwoners niet in verwarring te willen brengen.

Dat betekent dat er bij het opstellen van de jaarrekening met de accountant over een oplossing wordt nagedacht. De afvalstoffenheffing is een 'gesloten systeem', wat betekent een eventuele winst moet terugvloeien naar de belastingbetaler. Maar dat geldt dus in principe ook voor de kosten. Het college zegt ervoor te zorgen dat een dergelijke fout niet opnieuw gemaakt kan worden. bron: https://www.1twente.nl/artikel/3944346/ ... iljoen-mis
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Afval

Bericht door Arie »

Afvalheffing in Enschede volgend jaar 27 euro hoger
Huiseigenaren in Enschede betalen volgend jaar gemiddeld 917 euro aan ozb, riool- en afvalstoffenheffing. Dat is een stijging van 6,1 procent ten opzichte van dit jaar, blijkt uit een inventarisatie van de Vereniging Eigen Huis. De toename in Enschede is hoger dan de inflatie en ook hoger dan de landelijke stijging van 5,8 procent. zie https://www.tubantia.nl/enschede/afvalh ... ~ab78b424/
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4797
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Afval

Bericht door Veteraan »

Diep triest.
Hoe meer we zorgen voor minder afval en alles nog beter scheiden, hoe duurder het wordt.
Misschien moeten we toch maar méér afval creëren en niet scheiden, dan moet het toch goedkoper worden?
Of ben ik de enige die de kromheid van de gemeente probeert te begrijpen?
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Afval

Bericht door hans »

werk en verwerf , betaal belasting en sterf.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Afval en reiniging

Bericht door Arie »

Marktstraat 14 Medewerker buitendienst van Stadsdeel Centrum met stratenveger, nabij kruispunt De Graaff. eind jaren 90
Marktstraat 14 Medewerker buitendienst van Stadsdeel Centrum met stratenveger, nabij kruispunt De Graaff. eind jaren 90.jpeg
Marktstraat 14 Medewerker buitendienst van Stadsdeel Centrum met stratenveger, nabij kruispunt De Graaff. eind jaren 90.jpeg (98.76 KiB) 138 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Afval

Bericht door Arie »

Oude Markt stratenveger met stofzuiger 2013
Oude Markt 32 stratenveger met stofzuiger 2013.JPG
Oude Markt 32 Grote kerk en stratenveger met stofzuiger 2013.JPG
Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 4166
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Afval

Bericht door enschedeinansichten »

Peukenzuiger.
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
Plaats reactie