Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Bekende Enscheders

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3061
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Bekende Enscheders

#221 Bericht door enschedeinansichten » di okt 02, 2018 9:00 pm

van heaften2.jpeg
van heaften.jpeg
van heaften 3.jpeg
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12674
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Bekende Enscheders

#222 Bericht door Arie » ma okt 22, 2018 1:40 pm

Megavoorstelling over Alphons Ariëns in Enschede uitgesteld
Gepubliceerd: Maandag 22 oktober 2018

Megavoorstelling over Alphons Ariëns in Enschede uitgesteld
De grote productie rond Aphons Ariëns wordt een jaar uitgesteld. Enschede is niet groot genoeg voor twee langlopende voorstellingen in dezelfde tijd. Producent Gerard Cornelisse maakt plaats voor ‘Hanna van Hendrik’, de productie rond actrice Johanna ter Steege.

Het zou een trilogie worden. Na ‘Het verzet kraakt’ in Almelo, Stork! in Hengelo was de zomer van 2019 voor priester Alphons Ariëns, die zoveel heeft betekent voor de Enschedese fabrieksarbeiders. Maar de communityproductie van grote omvang wordt uitgesteld. ‘Hanna van Hendrik’, de locatievoorstelling rond actrice Johanna ter Steege, wordt in de zomer van 2019 dertig keer gespeeld op Vliegveld Twenthe. Voor nog een voorstelling van ongeveer dezelfde omvang is geen ruimte, oordeelt producent Gerard Cornelisse. Hij schuift Ariëns een jaar op.

Geen zin in gedoe
,,Enschede is wel groot en de regio ook, maar het is niet verstandig om twee producties van ongeveer dezelfde omvang in ongeveer dezelfde periode te hebben. Ook al in de ambitie die wij hebben voor sponsoring; dan zou je als partijen tegenover elkaar komen te staan en dat willen we niet.” De productie rond Ariëns is – anders dan die rond Johanna ter Steege – niet commercieel. ,,En zeker dit soort sociaal maatschappelijke dingen moet je samen doen. Dat wij een muziektheaterproject met de samenleving doen, dat is de drive. Ik heb geen zin in gedoe.”

Teleurstelling
Van teleurstelling is bij Gerard Cornelisse nauwelijks sprake. ,,Ik heb wel gevraagd of Hanna van Hendrik een jaar wilde opschuiven, maar dat kon niet. Het verhaal van Ariëns is een verhaal over rijk en arm. Dat kun je altijd wel vertellen.”

Veel voor Ariëns was al vastgelegd. Cornelisse schat in dat het uitstellen voor de een een teleurstelling is, en de ander juist goed uitkomt. Zelf hoopt hij volgende zomer eindelijk weer eens met zijn familie op vakantie te kunnen. ,,Maar het voorbereiden gaat natuurlijk gewoon door.”
bron: http://enschede.1twente.nl//megavoorste ... em?1105070
Bijlagen
Alphonse Marie Auguste Joseph Ariëns, schilderij.jpg
Alphonse Marie Auguste Joseph Ariëns, schilderij.jpg (71.54 KiB) 954 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12674
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Bekende Enscheders

#223 Bericht door Arie » zo jul 21, 2019 10:04 am

Fotografe (27) uit Borne brengt ode aan gedichten Willem Wilmink
Gepubliceerd: Zaterdag 20 juli 2019 14:00

Fotografe (27) uit Borne brengt ode aan gedichten Willem Wilmink
De examencommissie waardeerde haar werk met het eindcijfer 9. In haar examenporfolio voor de Fotovakschool in Amsterdam slaat Myrthe Effing uit Borne volgens de commissieleden met succes een brug tussen poëzie van Willem Wilmink en collagefotografie.

Ze werd zes jaar geleden tijdens haar stage bij een communicatiebureau in Zuid-Afrika gegrepen door fotografie en film. Myrthe Effing (27) verbleef een half jaar in Kaapstad en keerde terug naar Saxion met het vaste voornemen documentairefotograaf te worden. Na haar opleiding Media Informatie en Communicatie in Enschede ging ze naar de Fotovakschool in Amsterdam om daar in deeltijd de opleiding Photographic Design te volgen en de fijne kneepjes van het vak te leren.

'Foto's en films die een bijzonder verhaal vertellen' wil ze maken. Zoals ze deed over bewoners van De Bijlmer, de multiculturele wijk in Amsterdam Zuid-Oost. Myrthe Effing zwierf er rond met haar camera en had er ontmoetingen met bewoners van diverse achtergronden.

Zoals Agartha (64), ook wel de 'moeder van de Bijlmer' genoemd, wier wieg in Ghana stond. Ze interviewde Agartha over haar betrokkenheid bij de wijk en de bewoners en plaatste de tekst in het examenportfolio bij de foto. "Fotograferen gaat me beter af dan schrijven, vind ik. Maar het is wel handig dat je ook het schrijven van teksten beheerst."

Collagefotografie
Myrthe Effing is bezig een eigen stijl te ontwikkelen in collagefotografie, een tweedimensionale techniek waarbij beeld wordt samengesteld door verschillende materialen bij elkaar te plakken.

Die techniek gebruikte ze ook bij haar afstudeerwerk, waarvan ze vond dat het een link met Twente moest hebben. Die verbinding vond ze in de gedichten van Willem Wilmink.

Ze studeerde af met de serie Willem Wilminkvandaag, een serie waarbij ze de gedichten van Willem Wilmink naar het hedendaagse haalt en portretten maakte van mensen uit deze regio. Zoals het gedicht Oorlog.

Syrië
Een gedicht met de strofe: 'We hadden een bombardement. Nieuw speeltrein, met gras en cement. Daar speelde je dat je gesneuveld was, dan lag je een tijdje dood in het gras.'

Myrthe lardeerde het gedicht met een collagefoto van Elias (17), een oorlogsvluchteling uit Syrië. Hij vluchtte op 10-jarige leeftijd met zijn ouders en twee zusjes van Aleppo naar Nederland en kwam in Enschede-Zuid terecht.

Elias speelde een rol in de serie waarin documentairemaker Sinan Can op zoek ging naar Elias' klasgenoten uit Syrië, die inmiddels over de hele wereld bleken te wonen. Elias in Nederland.

Myrthe Effing: "Elias beleefde de oorlog als kind in Syrië en Willem Wilmink als kind in Enschede. Bij het gedicht van Wilmink heb ik een collagefoto van Elias gemaakt waarin het cement en de mooie lucht, de gedachten van kind, uit het gedicht van Wilmink terugkomen."

Gedicht Tilligte
De serie bevat verder onder andere beelden bij het gedicht Tilligte vroeger. In dit gedicht begraaft een boer zijn doodgeboren kindje. Omdat het kindje nog niet gedoopt was, moest het destijds worden begraven in ongewijde grond.

De beelden uit de serie Willem Wilmink vandaag zijn een vertaalslag naar 2019; sinds begin dit jaar is het mogelijk om een doodgeboren kind te laten registeren voor de wet. Een echtpaar uit Hengelo heeft dit ook gedaan, zij verloren twaalf jaar geleden hun zoontje.

Exposeren
Nu ze is afgestudeerd, moet ze als freelance fotograaf opdrachtgevers zien te vinden. Omdat er maar weinig documentairefotografen zijn die van hun werk kunnen leven, blijft Myrthe Effing voorlopig parttime werken op de internetredactie van De Twentsche Courant Tubantia.

"Dit is mijn link met de journalistiek en die wil ik in stand houden. Ik vind het best lastig om mezelf en mijn werk te promoten. Maar ik was laatst bij de beeldredactie van NRC Handelsblad en daar waren ze enthousiast. Dat geeft wel vertrouwen. Verder wil ik graag exposeren, het liefst op plekken waar veel mensen komen. Maar dat valt nog niet zo mee in Twente. Dus wie een geschikte locatie weet."

Tilligte vroeger
Een vader fietst door ‘t boerenland
in de vroege ochtendmist
en hij heeft achterop zijn fiets
een kleine houten kist.

Daar ligt de nieuwe wereld in
waarop hij had gehoopt:
zijn zoontje dat gestorven is
voordat het werd gedoopt.

Vader begraaft het kereltje
in ongewijde grond.
Daarboven lopen Onze Heer
de tranen langs de mond.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, archieffoto: Emiel Muijderman
bron: http://enschede.1twente.nl/fotografe-27 ... em?1138618
Bijlagen
Fotografe (27) uit Borne brengt ode aan gedichten Willem Wilmink.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12674
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Bekende Enscheders

#224 Bericht door Arie » do aug 15, 2019 10:40 am

Enschedese kunstenaar en dichter Bert de Haan overleden
Gepubliceerd: Donderdag 15 augustus 2019 10:29

Enschedese kunstenaar en dichter Bert de Haan overleden
In zijn woonplaats Enschede is schrijver, dichter en schilder Bert de Haan overleden. Hij is 68 jaar geworden. De Haan overleed woensdag in het MST, waar hij drie weken geleden werd opgenomen. De bekende Enschedeër wordt volgende week woensdag in besloten kring begraven.

De Haan was een veel gevraagde dichter bij tal van evenementen in de stad, maar schopte het nooit tot stadsdichter. Dat heeft hij wel heel spijtig gevonden, zegt zijn weduwe Quinta de Haan. “Bert was dol op aandacht, stond graag met zijn snufferd vooraan. Hij zou dat wel heel mooi hebben gevonden. Maar hij zou dat de laatste jaren lichamelijk ook niet meer aangekund hebben.”

De Haan leed al 20 jaar aan Parkinson. Hij schreef er een openhartig boek over, hoe het leven met de ziekte was. Hij nam het daarin ook op voor de omstreden neuroloog Jansen Steur, waar hij ooit een patiënt van was. De kunstenaar zei zelf veel aan hem te danken te hebben in de omgang met Parkinson, die hem steeds verder belemmerde.

Bakfiets
De Haan kon door de ziekte steeds moeizamer lopen, maar liet zich daardoor niet aan huis kluisteren. Hij was veel in de Enschedese binnenstad te vinden; op een fiets en toen dat niet meer lukte met een bakfiets of desnoods op een stepje. Vaak met een karakteristiek hoedje en een sjaal om de hals. Volgens zijn vrouw heeft de ziekte uiteindelijk zijn dood ingeluid. “De laatste week in het ziekenhuis gleed hij weg en is vredig ingeslapen. Het is goed zo.”

De Haan – van oorsprong een reclameman - laat een grote schat aan gedichten en schilderijen achter. Lang niet alles is al gepubliceerd. “Zijn computer zit nog vol met gedichten en ideeën. Vlak voor zijn dood is hij nog begonnen aan een nieuw boek. Tot op het laatst was hij nog druk met allerlei plannen. Het was in 50 jaar huwelijk nooit saai.”

Vrienden van Bert de Haan hadden recent het pan opgevat om een grote tentoonstelling te organiseren van zijn werk. Quinta: “Dat zou hij heel mooi hebben gevonden. Helaas gaat hij dat niet meer meemaken. Ik hoop dat de expositie er nog van komt.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Bekijk hieronder een uitzending van de Vrije Republiek Twente uit 2016. Jan Medendorp interviewt hierin Bert de Haan in de Hub in Enschede.
zie: http://enschede.1twente.nl/enschedese-k ... em?1140603
Bijlagen
Enschedese kunstenaar en dichter Bert de Haan overleden.jpg
Enschedese kunstenaar en dichter Bert de Haan overleden.jpg (28.57 KiB) 455 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12674
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Bekende Enscheders

#225 Bericht door Arie » zo nov 10, 2019 11:15 am

Heeft Tata Mirando van het zigeunerorkest ook in Enschede gewoond? Zijn zoon Michel Weiss in ieder geval wel. zie: https://www.rtvoost.nl/nieuws/107040/Vi ... s-begraven
Bijlagen
Tata Mirando.jpg
Tata Mirando.jpg (79.47 KiB) 278 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Hendrik
Member
Member
Berichten: 1811
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Bekende Enscheders

#226 Bericht door Hendrik » zo nov 10, 2019 2:51 pm

Volgens mij woonde hij aan de Hofteweg. Tuindorp Broekheurne.
Wat sas as dós was kaans.

Plaats reactie