Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Twekkelo

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21713
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Twekkelo

Bericht door Arie »

Voor eeuwig één met natuur Twekkelo: ‘Veel mensen komen alvast kijken naar laatste rustplek’
Windmolenweg 401 Natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust tussen Enschede en Hengelo.jpg
De Natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust tussen Enschede en Hengelo. © Reinier van Willigen

TYPISCH TWEKKELOVoor altijd omringd door de bloei van het leven. Het is de charme van een laatste rustplek in het groen tussen Enschede en Hengelo. Een half jaar na de officiële opening werkt de Natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust als een magneet op mensen die na hun overlijden één willen zijn met de oude grond. ‘Daar wil ik later worden begraven, in de natuur’.

Teun Staal 24-01-24,
Ergens aan het Noaberpad, een van de wandelpaden op de Natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust, hangt een schommel aan een eik. Het zitvlak is gemaakt van hout uit de natuur in Twekkelo. „Geweldig dat aan spelende kinderen is gedacht”, zegt medewerkster Nathalie van de Natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust.

Iets verderop nemen een man en vrouw plaats op een bankje, een eveneens uit natuurlijke materialen opgetrokken zitplaats met fraai uitzicht op het lokale coulisselandschap. „Als ik mensen van de natuur zie genieten, dan doet me dat goed.”

Medewerkster natuurbegraafplaats
De populariteit van het natuurbegraven in Twekkelo bleek al ruim voor de opening op 13 september afgelopen jaar op treffende én wrange wijze. Het was medio 2022 toen een inwoner van Enschede las over de plannen voor het Landgoed Christinalust en tegen zijn echtgenote zei: ‘Daar wil ik later worden begraven, in de natuur’. Het leek een eindbestemming voor over pakweg dertig jaar, maar het plotselinge overlijden van de man diende zich slechts enkele maanden later aan. Zijn vrouw, ineens weduwe, kreeg het met de uitvaarleidster voor elkaar dat de laatste wens van haar geliefde werd ingewilligd. En dus kreeg de Enschedeër een plek, met speciale toestemming van burgemeester Roelof Bleker om de natuurbegraafplaats alvast in gebruik te kunnen nemen.
Windmolenweg 401 Wandelen kan volop op Natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust.jpg
Wandelen kan volop op Natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust.
Wandelen kan volop op Natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust. © Reinier van Willigen
Natuurlijke materialen
Op dat moment, ruim een jaar geleden, werd er nog volop gewerkt om de natuurbegraafplaats in gereedheid te brengen. Veertien maanden later mag het resultaat aan de Windmolenweg worden gezien. De uit natuurlijke of gebruikte materialen opgetrokken ceremonieruimte met fraai zicht op de Twekkelerplas, de wandelpaden die de bezoekers door het 36 hectare omvattende gebied leiden, het Koetsehoes dat prachtig harmonieert met het landschap. Het vormt een idyllisch Twekkelo’s decor, waar de buitenwereld met de A35 hoorbaar nabij is.
Windmolenweg 401 Een van de graven op de Natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust.jpg
Een van de graven op de Natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust.
Een van de graven op de Natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust. © Reinier van Willigen
Houten gedenkteken
In de verte staan twee mensen in de buurt van een boom. Roerloos en waarschijnlijk in gedachten verzonken. Ze houden halt bij de rustplek van een naaste. Het graf bestaat uit een in de oude grond verzonken boomstam. Daarin zijn de gegevens van de overledene en een enkel troostrijk woord gegraveerd. „Het is een dagelijks beeld dat mensen even hun dierbare opzoeken”, zegt de medewerkster van de natuurbegraafplaats. „Er zijn ook veel bezoekers die even de laatste rustplaats bekijken die ze reserveerden.”

Aan de Windmolenweg liggen inmiddels vele tientallen graven, die vrijwel onzichtbaar opgaan in de natuur. Zo’n 10 procent van de 36 hectare is bestemd voor ‘gewone’ graven en urnengraven, waarvan het Landgoed Christinalust er uiteindelijk over vele jaren naar schatting zo’n zevenduizend telt.

Regelen
De laatste rustplaats kan een natuurgraf (ook voor twee personen), een urnengraf, een kindergraf of een vlindergrafje voor stilgeboren kindjes zijn. „Veel mensen willen het geregeld hebben”, zegt Nathalie over de al gemaakte reserveringen. Die reserveringen zijn overigens niet noodzakelijk. „Als nabestaanden bij het overlijden van een dierbare kiezen voor een natuurgraf, dan ruimen we natuurlijk tijd in.”
bron: https://www.tubantia.nl/enschede/voor-e ... ~a5ec9c7b/
Plaats reactie