Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Broekheurne

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21297
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Broekheurne

Bericht door Arie »

Een enorm zonneveld, een mestvergister en nooit meer matrassen in de sloot: dit wil Broekheurne
Een enorm zonneveld wat je van de weg af niet kan zien, een einde aan de afvaldumpingen en een een mestvergister. Bewoners van Broekheurne konden zelf bepalen wat er met het gebied te zuiden van Enschede moet gebeuren en dat hebben ze gedaan. „Maar geen windmolens. Tenzij…”

Corine Engelbarts 02-07-23, 16:00
Uniek in de provincie en misschien wel in heel Nederland. De gemeente legt een paar regels vast en de honderden bewoners van en grondeigenaren in buurtschap Broekheurne kunnen zelf bepalen hoe ze zich daaraan houden en wat ze nog meer willen. De harde eis: Broekheurne moet minstens 88 terra joules aan groene stroom opwekken. Broekheurne legde deze week aan de gemeenteraad uit hoe dat heeft uitgepakt.

Het heeft twee jaar geduurd en bijna iedereen dacht mee. Nu liggen er 26 maatregelen waar gemeente, waterschap, bewoners en nog veel meer betrokkenen mee aan de slag moeten. Want behalve dat het een proef is voor andere gebieden in Enschede is, het zeker niet vrijblijvend is het niet.

Enorm zonneveld, uit het zicht
De belangrijkste maatregel is de aanleg van een zonneveld van 48 hectare, 96 voetbalvelden groot. Drie van de dertien boeren in het gebied willen wel stoppen als ze hun land kunnen volleggen met zonnepanelen. Daar stemmen de meesten mee in, want windmolens wil niemand. Er is de afgelopen twee jaar kort over nagedacht, maar de enkele bewoners en boeren die met windmolens geld dachten te verdienen, zien toch maar af ‘van die paar rotcenten’. De goede verhoudingen met de buurt is ze meer waard zijn. Geen wind, dan zon.

Niet gewoon een groen­strook, van die boompjes waar je zo doorheen kijkt.
Pieter Boerman, bewoner Broekheurne
De buurt is het eens: zoveel zonnepanelen is lelijk, dat willen ze niet zien. Ze willen er veel groen omheen. „Niet gewoon een groenstrook, van die boompjes waar je zo doorheen kijkt. En het moet onderhouden worden”, verwoordt buurtbewoner Pieter Boerman de mening van Broekheurne.

Dit is het
Een belangrijke kanttekening voor Broekheurne: zo’n groot zonneveld levert bijna het dubbele van de gewenste stroom op. Mocht er na 2030 meer zonne-energie nodig zijn, klop dan niet aan bij Broekheurne. Dit is het, vraag niet om meer velden.

Dat kan wethouder Niels van den Berg niet toezeggen. Maar door nieuwe technieken leveren zonnepanelen in de toekomst vast en zeker meer stroom op, meent hij, waardoor dit veld groot genoeg blijft.

Matrassen in de sloot
Broekheurne heeft ook andere wensen. Een buurtbus, behoud station, een multifunctioneel centrum, aanpak van hardrijders en maatregelen tegen afvaldumpingen. Die afvaldumpingen lijken Alberto Blömer van de PVV van ondergeschikt belang. „Oh nee hoor”, zegt Niels van Elk van Buurtkring Broekheurne. „Mijn dochter heeft de gemeente een brief geschreven. Of die iets kan doen aan de bedden, matrassen, huisraad en zakken drugsafval die in de sloot liggen. Het meisje is 10.”

Mestvergister
In de strijd tegen stikstof zien boeren in Broekheurne mogelijkheden voor een mestvergister. Zo’n mestvergister stuit elders, zoals in Zenderen en Almelo, op veel weerstand. Maar hier niet, licht Van Elk toe: „Het gaat om een kleine vergister voor maar vier, vijf, of zes boeren in het gebied samen. Niet om een grootschalige mestvergister met regionale functies.”

Broekheurne, wethouder Niels van den Berg en de gemeenteraad zijn enthousiast over alle maatregelen en hoe de bewoners de regie in eigen hand hebben genomen. Een schoolvoorbeeld voor hoe je doet, menen ze. Van belang is dat het als geheel wordt opgepakt en er niks wordt uitgelicht.

Als die er komen, wil Broekheur­ne misschien wel windmolens
Niels van Elke, Buurtkring Boekelo over de windmolens bij Buurse
Dan volgt er toch nog een verrassing. Niels van Elk van de Buurtkring Broekheurne verwijst naar de windmolens bij Buurse. De gemeente Haaksbergen wil er vier à vijf windmolens van 280 meter plaatsen aan de grens met Enschede, tegen Broekheurne aan. „Als dat gebeurt, hebben we wel de lasten, niet de lusten. Het levert ons niks op. Als die er komen, wil Broekheurne misschien wel windmolens.” In Haaksbergen wordt er nog over gediscussieerd. Dat die enorme windmolens in Buurse komen, is nog geen gelopen koers. bron https://www.tubantia.nl/enschede/een-en ... ~ab1c5aa3/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21297
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Broekheurne

Bericht door Arie »

Broekheurne Station Nederlandse Spoorwegen afdeling Weg en Werken krantenfoto Tubantia 5-11-1970
Arendsweg 100 Broekheurne Station Nederlandse Spoorwegen afdeling Weg en Werken krantenfoto Tubantia 5-11-1970.jpg
Arendsweg 100 Broekheurne Station Nederlandse Spoorwegen afdeling Weg en Werken krantenfoto Tubantia 5-11-1970.jpg (123.34 KiB) 1116 keer bekeken
Arendsweg 100 station Broekheurne spoorlijn Enschede-Ahaus.jpg
Arendsweg 100 station Broekheurne 1960.jpg
Arendsweg 100 Voormalig stationsgebouw en loods Broekheurne in 1973 aan de spoorlijn Alstätte Ahaus.jpg
Arendsweg 100 station Broekheurne. voormalige opslagloods.jpg
Plaats reactie