
Niemand hoeft zich hulpeloos of alleen te voelen in nieuw centrumbuurtje in Enschede
ENSCHEDE - Een kaartje leggen met je buren, in de gezamenlijke ontmoetingsruimte. Je kinderen ravotten in de gemeenschappelijke tuin, terwijl andere bewoners een oogje in het zeil houden. En ondertussen draait je was in de wasserette die je met elkaar deelt.
Zo kan het er straks aan toe gaan in het nieuwste buurtje in de binnenstad. Het wordt volgend jaar gebouwd op het terrein naast de Stadsbank aan de Spelbergsweg.
Bijzonder bouwplan
Bijna twintig jaar is het al een kale vlakte. Maar nu ligt er een concreet bouwplan van de grondeigenaren, woningcorporatie Ons Huis en bouwbedrijf Dura Vermeer. Het is geen alledaags concept, omdat het ontwerp van de bijna 120 woningen en appartementen voorziet in faciliteiten om de gemeenschapszin tussen bewoners te bevorderen.
Ik denk dat dit een trend gaat worden
Allard Zandstra, Ons Huis
„Het idee is dat op deze locatie een mooie mix van mensen gaat wonen die elkaar ondersteunen, op elkaar passen en samen kunnen komen in gezamenlijke ruimtes”, legt vastgoedmanager Allard Zandstra van Ons Huis uit. In het nieuwe buurtje hoeft niemand zich hulpeloos, onveilig of alleen te voelen.
Het bouwterrein tussen de Spelbergsweg en de Ledeboerstraat. Rechts: het gebouw van de Stadsbank. © Lars Smook
‘Dit gaat een trend worden’
Het gaat daarbij niet alleen om een grote gezamenlijke binnentuin, maar ook om een huiskamer-achtige ontmoetingsruimte in een van de toekomstige wooncomplexen. Hier kunnen bewoners bijvoorbeeld samen biljarten en koffie drinken. Zelfs een gezamenlijke wasserette is mogelijk, aldus Zandstra. „Ik denk dat deze opzet een trend gaat worden.”
Ontwikkelaar Geert Ruiterkamp van Dura Vermeer verwacht hetzelfde: „We hopen dat dit concept goed is voor de interactie tussen bewoners en leidt tot meer onderlinge samenhang.”
Woontoren van 25 verdiepingen
Aanvankelijk zou op deze plek een woontoren worden gebouwd van 80 meter hoog, met 25 verdiepingen. De plannen lagen al klaar, toen zich in 2008 de economische crisis aandiende. De nieuwbouw werd op de lange baan geschoven.
Twaalf jaar later is er een totaal nieuw ontwerp, waarbij is afgestapt van het idee van hoogbouw. De eigenaren hebben samen met architectenbureau LKSVDD een concept ontwikkeld dat meer inspeelt op de sociale woonbehoeftes van deze tijd.
We hopen dat dit concept leidt tot meer onderlinge samenhang
Geert Ruiterkamp, Dura Vermeer
‘Tex Buitengewoon’ heet het project. Tex, simpelweg omdat het lekker bekt. Buitengewoon, omdat het een bijzonder plan is vanwege de aandacht voor de onderlinge band tussen de toekomstige bewoners.
Terrein zo groot als een voetbalveld
Huurders en huiseigenaren, jong en oud, singles en gezinnen of stellen - alles komt straks door elkaar te wonen. Langs de Spelbergsweg, tegenover de voormalige school De Ark, wordt een rijtje grondgebonden koopwoningen gebouwd. Het zijn de enige woningen met een eigen, hoewel kleine tuin.
Aan de overkant, langs de Ledeboerstraat, verrijzen als een ‘stedenbouwkundige wand’ appartementencomplexen naast elkaar die in hoogte variëren. Het hoogste gebouw telt negen woonlagen. Verder omvat het plan onder andere een aantal bebo’s (beneden- en bovenwoningen, voorheen duplexwoningen genoemd). De prijs van de koopwoningen is nog niet vastgesteld, maar Geert Ruiterkamp heeft er vertrouwen in dat Dura Vermeer alle 58 koopwoningen en -appartementen kwijt zal raken.
Waterbergingssysteem
De grote binnentuin moet nog worden uitgewerkt op de tekentafel. Vast staat al wel dat met kratten een waterbergingssysteem wordt aangelegd, om verdroging en de hittestress in een dichtbebouwde stadsomgeving tegen te gaan. Met hetzelfde doel worden ‘groene’ daken aangelegd waar dat mogelijk is.
De bestemmingsprocedure wordt in november in gang gezet. Wellicht kan de bouw dan in januari beginnen.
Bron: TCT