Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Noorderhagen

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17302
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Noorderhagen

#1 Bericht door Arie » di okt 08, 2019 3:22 pm

Pand Noorderhagen op horecawebsite: bouwval te koop als ‘hotelproject’
Gepubliceerd: Dinsdag 08 oktober 2019 10:37

Pand Noorderhagen op horecawebsite: bouwval te koop als ‘hotelproject’
De twee verloederde panden aan de Noorderhagen 44 en 46, tegenover het Muziekcentrum, worden op een horecawebsite als ‘hotelproject’ te koop aangeboden. Volgens de huidige plannen kan hier een hotel of pension met 35 kamers gebouwd worden.

De verkoop van de panden is nog maar net begonnen. Volgens de makelaar hebben zich al geïnteresseerden bij hem gemeld en is er ook een bezichtiging geweest. „Maar het is nog te vroeg om te zeggen dat zich onder de geïnteresseerden een serieuze kandidaat bevindt.”

Dealers en verslaafden
Vorig jaar was al sprake van sloop van de beide sinds jaren leegstaande panden, voor de bouw van een pension met ruim dertig kamers op deze plek. De buurt toonde zich bezorgd. Gevreesd werd dat een groot pension ‘types’ van buiten de stad aantrekt die de leefbaarheid in het centrum verder aantasten. De Noorderhagen, waar een samenscholingsverbod van kracht is, kampt al jaren met overlast door dealers en verslaafden. Die zijn voor een groot deel afkomstig uit het westen van het land en hebben in veel gevallen tijdelijk onderdak in kamers aan onder meer de Van Lochemstraat, om de hoek. „Met een pension versterkt de gemeente een probleem dat men juist dacht op te lossen”, wordt in de buurt gezegd.

Bestemmingsplan
De gemeente heeft middels Handhaving jaren geprobeerd de eigenaar van de bouwvallen tot opknappen te bewegen. Inmiddels heeft de gemeente ingestemd met de komst van een logiesgelegenheid op deze locatie. Het bestemmingsplan biedt daartoe de mogelijkheid. Een pension wordt namelijk aangemerkt als horecabestemming en dat heeft in elk geval het hoekpand in het verleden gehad. Veel Enschedeërs van boven de 40 kennen het nog als alternatieve discotheek Exit.

Een pension is gericht op tijdelijk verblijf. Permanente bewoning is op die plek niet toegestaan. Een pension valt bovendien niet onder de strenger geworden regels om het aanbod aan studio’s en kamerverhuur aan banden te leggen.

1,5 miljoen euro
De eigenaar, Z. Aygun, is lang bezig geweest om de bestemming en het volledige project gereed te krijgen. Er ligt nu een uitgewerkt plan met tekeningen voor de bouw van een complex met 35 kamers in vier lagen, de begane grond en drie verdiepingen. Volgens het plan dat door de eigenaar gemaakt is, kan het hotel/pension gebouwd worden voor ongeveer 1,5 miljoen euro. De vraagprijs voor het hele project is volgens de makelaar vooralsnog onbekend.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
bron: http://enschede.1twente.nl/pand-noorder ... em?1144562
Bijlagen
Pand Noorderhagen op horecawebsite bouwval te koop als ‘hotelproject’.jpg
Pand Noorderhagen op horecawebsite bouwval te koop als ‘hotelproject’.jpg (56.5 KiB) 4992 keer bekeken
waardevol

hans
Member
Member
Berichten: 2619
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Noorderhagen

#2 Bericht door hans » di okt 08, 2019 4:26 pm

types van buiten de stad , wat moet je je daar bij voorstellen , zijn die erger dan onze lokale types , bijvoorbeeld die types die op het wilminkplein rondhangen ?

Gebruikersavatar
Acidor
Member
Member
Berichten: 580
Lid geworden op: vr mar 04, 2005 11:05 am

Re: Noorderhagen

#3 Bericht door Acidor » vr okt 11, 2019 4:11 pm

hans schreef:
di okt 08, 2019 4:26 pm
types van buiten de stad , wat moet je je daar bij voorstellen , zijn die erger dan onze lokale types , bijvoorbeeld die types die op het wilminkplein rondhangen ?
Dat zijn de types uit het westen die rondhangen rond het wilminkplein. Vaak slapen deze daar in de buurt in sociale woningen met soms wel een man of 20. dealertjes
Ooh noh

hans
Member
Member
Berichten: 2619
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Noorderhagen

#4 Bericht door hans » vr okt 11, 2019 10:19 pm

tuurlijk joh...

Sunny
Member
Member
Berichten: 574
Lid geworden op: vr jun 01, 2018 1:10 pm

Re: Noorderhagen

#5 Bericht door Sunny » di okt 29, 2019 8:15 pm

Ze zijn er al wel bezig.
Er stond vanmiddag een kleine kraan en er was bedrijvigheid.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17302
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Noorderhagen

#6 Bericht door Arie » vr okt 02, 2020 10:20 am

Hand in hand hebben politie en ondernemers gebied rond Wilminkplein schoongeveegd

De overlast van drugsgebruikers en dealers is sinds deze zomer drastisch gedaald rondom het Wilminkplein en de Noorderhagen. Door een intensieve samenwerking en onderling contact tussen ondernemers, politie, handhaving en pleinbeheer is het gebied schoongeveegd.

Politie emielmuijderman
Monique Eberhard van Kosie (rechts), René Bosch van Fellini en wijkagent voor de binnenstad Jos Siemerink plukken de vruchten van hun geslaagde samenwerking bij de aanpak van drugsoverlast op en rond het Wilminkplein en de Noorderhagen. © Emiel Muijderman
De rust is teruggekeerd in het gebied dat voor veel inwoners en bezoekers van de binnenstad lange tijd een no-goarea was. De straten en pleinen rondom de Noorderhagen en het Wilminkplein waren het domein van drugsdealers en gebruikers. Er werd openlijk gedeald en gebruikt op vrijwel elke straathoek. Bezoekers van de stad liepen liever een blokje om.

Spuugzat
Dat waren de ondernemers in het gebied spuugzat, erkennen René Bosch van Fellini en Monique Eberhard van Kosie. Met een aantal collega’s trokken ze in coronatijd aan de bel bij politie en gemeente. De nieuwe wijkagent voor de binnenstad Jos Siemerink pakte met andere agenten de handschoen op en dat leidde tot een werkgroep die voortvarend aan de slag ging.

„We hebben flink geklaagd”, erkent René Bosch. „Maar dat was ook echt nodig om ons doel te bereiken. Een veiliger gebied, waar inwoners en gasten zich in alle vrijheid kunnen bewegen, zonder over hun schouder te moeten kijken.”

Werkrgoep
De werkgroep, bestaande uit ondernemers, politie, gemeente, handhaving en pleinbeheer, kwam in de zomer bij elkaar en dat resulteerde op 11 juli in een aanpak waarbij een zero-tolerancebeleid werd gevoerd.

„Wij kennen als politie de groep die voor overlast zorgt, maar we hebben eerst met elkaar een schouw gehouden over welke gebied we het hadden”, zegt Siemerink.

Het is niet de eerste poging om het gebied veiliger te maken. In het verleden was er vanuit de gemeente de zogenaamde Kameleon-aanpak, een driejarig project om de drugsoverlast op- en rond het Wilminkplein en de Noorderhagen te beteugelen. Die aanpak werd wegbezuinigd, maar vanuit politie en justitie en gemeente werd nog wel geprobeerd de overlast in te dammen.

Samenwerking
„Om eerlijk te zijn lukte dat niet bepaald”, zeggen Bosch en Eberhard. „De overlast bleef maar toenemen.” De twee horecaondernemers roemen de samenwerking met de politie en de handhavers van de gemeente. „Onze klachten zijn heel serieus opgepakt en door samen naar mogelijke oplossingen te kijken en er ook naar te handelen is het gelukt de overlast heel erg fors terug te dringen.”

De politie paste de roosters voor de binnenstad aan: meer mensen op de meest beruchte uren op de plekken waar het noodzakelijk is. „We zijn samen met de boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren, red.) en pleinbeheer (particuliere beveiligers, red.) veel zichtbaarder geworden in het gebied”, zegt Siemerink.

Ontmoedigingsbeleid
Vanaf 11 juli zijn er negenhonderd bekeuringen uitgeschreven voor overtredingen van de Opiumwet, zijn zestig personen aangehouden en zijn er tientallen gebiedsverboden opgelegd. „Die bekeuringen zijn geen doel op zich, maar we hebben met deze ontmoedigingsaanpak wel gemerkt dat de overlast enorm is teruggelopen. De daders komen er niet meer zo mee weg, want ook het openbaar ministerie heeft talrijke verdachten de laatste maanden vervolgd en ze zijn door de rechtbank berecht”, zegt Siemerink.

Waterbedwerking
Hij beseft maar al te goed dat er van de aanpak een waterbedwerking uitgaat. Als je op een plek enorm veel inzet pleegt, verplaatst het probleem zich vanzelf naar een andere plek, waar dan de overlast ontstaat. „Maar we hebben heel goed in de gaten wie tot de groep overlastplegers behoort en houden ze, in samenwerking met de handhavers en pleinbeheer, goed in de gaten.”

Ontspanning
Voor de ondernemers is het bijna onwerkelijk hoe de sfeer in hun gebied is verbeterd. „We merken echt dat het veel meer ontspannen is”, zegt Eberhard, die met haar Kosie in de Van Lochemstraat is gevestigd. „Dealers en gebruikers hingen altijd rond bij de Jumbo en rond de coffeeshops. Daardoor zag je dat veel mensen die naar de Oude Markt liepen, zo snel mogelijk bij ons langs wilden zijn. Ook als mensen bij ons op het terras zaten, was de spanning voelbaar. Sinds juli is dat met ons ruimere terras en de schoonveegactie echt enorm verbeterd.”

Bosch knikt instemmend. „Normaal zag je ouders met kinderen stevig aan de hand langslopen, uit angst, maar nu gaat dat allemaal veel losser en dus beter. We hebben nu korte lijnen met de politie, met handhaving en met Pleinbeheer. Bij calamiteiten is het snel schakelen en dan wordt het probleem direct aangepakt. Dat is een veilige gedachte en daar is het ons allemaal om te doen.”
bron: https://www.1twente.nl/artikel/364954/h ... oongeveegd
waardevol

Koos
Member
Member
Berichten: 380
Lid geworden op: vr sep 27, 2019 7:03 pm

Re: Noorderhagen

#7 Bericht door Koos » do aug 12, 2021 12:45 pm

Omdat ik op Funda bij toeval een slooppand met hotelbestemming tegenkwam ben ik toch maar eens even gaan zoeken wat de stand van zaken is. Het blijken twee onafhankelijke projecten te zijn met elk een akkoord van de gemeente, beide aan de Noorderhagen:

Noorderhagen 44 - 46
€ 950.000 k.k.
Pandeigenaar overschat zijn bezit, want het staat al tig jaar leeg en te koop. Als dit zo'n goed idee is, waarom doe je het dan niet zelf vraag ik me dan altijd af.

https://www.fundainbusiness.nl/horeca/e ... gen-44-46/

https://www.tubantia.nl/enschede/pand-n ... gle.com%2FNoorderhagen 34-38
https://www.tubantia.nl/enschede/ensche ... ~ada0d840/
Go of no-go

Op dit moment schrijft het oud-Enschedese echtpaar het investeringsplan en wordt gewerkt aan het rondkrijgen van de financiering. „Waarschijnlijk eind deze maand wordt er een klap op gegeven: go of no-go.” Het echtpaar zal het hotel volgens de architect niet zelf gaan runnen.
De uitkomst is helaas niet bekend. Hotels hebben het gezien Corona zeer zwaar, dus deze 2 nieuwe projecten zie ik niet van de grond komen. Daar komt bij dat een krap boetiekhotel met ook gedeeld sanitair al helemaal onmogelijk op 1,5 meter afstand kan draaien.

Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1643
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Noorderhagen

#8 Bericht door Twekkelerveld » zo aug 15, 2021 8:35 am

Bedankt voor het uitzoeken. Jammer dat er nog niets gebeurd. Dat straatje kan echt wel wat levendigheid gebruiken.

Koos
Member
Member
Berichten: 380
Lid geworden op: vr sep 27, 2019 7:03 pm

Re: Noorderhagen

#9 Bericht door Koos » wo nov 17, 2021 1:56 pm

Volgens mij zag ik recentelijk al wat activiteit. Het zou mooi zijn als deze probleemlocatie eindelijk wordt aangepakt.

Uit de berichten:
Noorderhagen nr. 44, 44, 46 en Knibbelbrugsteeg 3 (V-2021-6695): het slopen van panden (ingediend d.d. 5 november 2021)

Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1643
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Noorderhagen

#10 Bericht door Twekkelerveld » vr nov 19, 2021 7:49 pm

Dat is zeker wel beter! Dat stukje binnenstad is het niet niet zeg maar. :)

Highlander
Member
Member
Berichten: 521
Lid geworden op: ma sep 01, 2008 12:02 pm

Re: Noorderhagen

#11 Bericht door Highlander » do dec 16, 2021 9:09 am

Goed nieuws, zag gisteren dat de 2 bouwvallige pandjes op de hoek Noorderhagen/Knibbelbrugsteeg eindelijk zijn gesloopt. Zelfs de lege plek die nu ontstaan is ziet er al beter uit dan wat het was :)

Ben benieuwd wat er voor in de plaats komt, denk geen hotel maar er zal belangstelling zat voor zijn van projectontwikkelaars.

Boriq
Member
Member
Berichten: 91
Lid geworden op: vr nov 18, 2016 7:02 pm

Re: Noorderhagen

#12 Bericht door Boriq » do dec 16, 2021 11:55 am

Ik zag het vanochtend ook, Kamphuis was druk bezig met de afvoer van sloopmaterialen.

Ik kan niets vinden, alleen dat ze nog te koop staan op Funda, maar die fase zijn we volgens mij al voorbij:
https://www.fundainbusiness.nl/horeca/e ... gen-44-46/

Plaats reactie