Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Eikenprocessierups

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14639
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Eikenprocessierups

#21 Bericht door Arie » zo jun 30, 2019 11:49 am

zo ziet de eikenprocessievlinder eruit
Door Charmain Zwijnenberg 29 juni 2019

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen hoe de eikenprocessierups eruitziet. Grote kans dat je die harige beestjes al lang in verschillende eikenbomen in Enschede hebt gespot. Maar zoals dat gaat bij rupsen, zal de processierups zich verpoppen tot een vlinder. Wij zochten uit hoe die eikenprocessievlinders eruitzien.

Vervellen
Een rups eet en groeit. Omdat het vel niet meegroeit, vervelt het beestje zo’n zes keer. En vooral bij de laatste drie vervellingen is er bij de processierups sprake van die akelige brandharen. Dat zijn trouwens niet de lange witte haren die je ziet, maar duizenden minuscule zwarte haartjes die met het blote oog niet zichtbaar zijn.

Nachtvlinder
In juli verpopt de processierups zich, om vervolgens als vlinder uit het nest te vliegen. Maar hoe ziet die vlinder eruit? Verwacht geen exotisch, kleurrijk exemplaar dat zo uit een vlindertuin lijkt weg te fladderen. De eikenprocessievlinder is een grijsbruine nachtvlinder/mot.

Veroorzaken eikenprocessievlinders jeuk?
In principe veroorzaken deze nachtvlinders geen huiduitslag omdat ze geen brandharen meer hebben. Maar het nest waar ze uit kruipen na het verpoppen zit natuurlijk wél onder de haren, dus die kunnen ze verspreiden. Sowieso is de verspreiding van de brandharen nog lang een probleem. Die minuscule haartjes kunnen namelijk nog járen jeuk en uitslag veroorzaken bij huidcontact.

Om de cyclus nog even compleet te maken: in september legt de vlinder eitjes in de toppen van eikenbomen. En we hoeven je vast niet te vertellen wat er in het voorjaar dan weer uit die eitjes komt…
bron: https://indebuurt.nl/enschede/genieten- ... uit~73885/
Bijlagen
eikenprocessievlinder.jpg
eikenprocessievlinder.jpg (83.87 KiB) 550 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Veteraan
Member
Member
Berichten: 5117
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Eikenprocessierups

#22 Bericht door Veteraan » wo jul 03, 2019 4:44 pm

Lintjesregen.
Dit verdient een lintje!!!
Zal ik het voor u inpakken? Leuk lintje er omheen?

Zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Maar helaas, er wordt hard gewerkt om de lintje nodeloos te maken ... :( of toch niet?
Op de Hengelosestraat zag ik een eenzame harde werker die één van de vele eikenboompjes probeerde te ontdoen van het harige monster. ALLE bomen zitten eronder.
2019 07 02 EPR Hengelosestraat t.h.v. UT wordt de ERP bestreden...waarom niet bij sportvelden, speeltuinen etc (3).JPG

Ook op het UT-terrein is het een groot rood-wit-lintjesfeest.
Bijlagen
2019 07 02 EPR Hengelosestraat, UT, Auke Fleerstraat (8).JPG

Veteraan
Member
Member
Berichten: 5117
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Eikenprocessierups

#23 Bericht door Veteraan » wo jul 03, 2019 4:58 pm

Op de Uranusstraat zag ik aan weerszijden een ereboog van jonge en oude rups-dragers.
2016 07 02 Uranusstraat beide zijden (5).JPG
Ik sprak iemand die vertelde dat een nest van een tak op hun balkon was gevallen. De beesten zaten al in de slaapkamer!!
Maar zonder iemand te spreken zag ik dat - aan de zijde waar de lage woningen staan - de takken van de grote eiken helemaal over de tuinen en deels over de huizen hangen.

Op de hoek van de Mercuriusstraat en de Planetenstraat hangen ook twee grote eiken over de tuin.

Alsof het zwaard van Damocles boven je hoofd hangt.

Op sommige plekken zou het gerechtvaardigd zijn om de eiken te vervangen door andere soorten bomen. Daar zouden de biologen zich dan over moeten buigen.
En de koekoek moet weer terug komen. Ik hoorde dat een dakdekkersbedrijf in Vreden TeHa-Dach het hele weekend heeft gewerkt (allemaal kostenloos en vrijwillig) om nestkastjes te maken voor de koekoek. Het schijnt de natuurlijke vijand van de processievlinder te zijn.

Veteraan
Member
Member
Berichten: 5117
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Eikenprocessierups

#24 Bericht door Veteraan » wo jul 03, 2019 4:59 pm

Jonge boompjes met jonge nesten - zo schattig!


Ja, ik dram maar door. Het zit me hoog.
Bijlagen
2019 07 02 EPR Hengelosestraat, UT, Auke Fleerstraat (14).JPG
2019 07 02 EPR Hengelosestraat, UT, Auke Fleerstraat (11a).JPG
2019 07 02 EPR Hengelosestraat, UT, Auke Fleerstraat (11a).JPG (107.42 KiB) 511 keer bekeken

hans
Member
Member
Berichten: 2467
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Eikenprocessierups

#25 Bericht door hans » wo jul 03, 2019 5:10 pm

ze zitten ook in de populieren , hier op de hoek een met 5 nesten...

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14639
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Eikenprocessierups

#26 Bericht door Arie » wo jul 03, 2019 7:37 pm

Attie (69) uit Enschede maakt korte metten met jeukrups: ‘Leer ze mores met mijn verfbrander’
Gepubliceerd: Woensdag 03 juli 2019

VIDEO | Attie (69) uit Enschede maakt korte metten met jeukrups: ‘Leer ze mores met mijn verfbrander’. zie: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-at ... em?1137100
Jeukrups? De 69-jarige Attie Saas maakt er korte metten mee. Met een verlengsnoer en haar verfbrander. „Na vijf minuten begonnen ze te verkleuren.”

Voor haar deur aan de Haaksbergerstraat staat een boom met een roodwit lintje erom. Dat lintje kan wel weg, want er zitten geen processierupsen meer. Die heeft de 69-jarige Attie Saas er zelf in alle rust vanaf geschroeid met haar verfbrander. „Het was een groot nest, wel tweehonderd rupsen. Er kwam een man van de gemeente die een lintje om de boom deed en ik zei: wanneer haalt u ze nou weg? 'Dat doen we niet', zei hij. 'U moet maar uit de buurt blijven.' Dat kan toch niet? Dan kan ik niet meer in mijn eigen voortuin. Dus toen heb ik mijn verlengsnoer uitgerold en de verfbrander gepakt. Die gebruik ik om mijn keldervloer droog te maken.”

Om zeep geholpen
Het werkt ook goed tegen rupsen. „Na vijf minuten begonnen ze te verkleuren. Maar ze zitten in lagen op elkaar, he? Die onderste laag dacht: wegwezen. Dus ik heb ze weer teruggeblazen naar de grote bult. Vier lagen heb ik om zeep geholpen. En daarna heb ik de rupsen op de grond mores geleerd.”

Probleem opgelost, aldus een tevreden mevrouw Saas, die de tip graag wil delen. „Die verfbranders kun je gewoon bij de Praxis kopen, ze kosten 69 euro. Da's geen kattepis, maar ik heb voor de zekerheid toch nog maar een tweede gekocht. Moet je wel zorgen dat je de goeie hebt, je kunt ze ook krijgen tot 200 graden en 350, maar het moet 600 graden zijn. Want dan verbranden de haren ook, en daar gaat het om. Ik ga ook de stoep nog even doen, want die haren komen ook op je tegelpad.”

Niet te spreken
Ze had de gemeente ook geïnformeerd over het succes van haar aanpak, maar de ambtenaar die ze sprak, was niet erg te spreken over zoveel daadkracht. „Ik moest eraf blijven want de boom was gemeentelijk eigendom. Dat kan toch niet, ze laten je gewoon creperen. Wist u dat die haren ook in je longen kunnen komen? En in je darmen?”

Saas wil best een demonstratie geven van haar rupsenverdelgmethode. „Als u nog ergens een leuke bult rupsen weet, kom ik ze weghalen. Maar wel particuliere rupsen. Want gemeenterupsen, daar krijg je gezeur mee.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
bron: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-at ... em?1137100
Bijlagen
Attie (69) uit Enschede maakt korte metten met jeukrups ‘Leer ze mores met mijn verfbrander’.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Verstijnen
Member
Member
Berichten: 77
Lid geworden op: zo nov 25, 2012 9:19 pm

Re: Eikenprocessierups

#27 Bericht door Verstijnen » wo jul 03, 2019 10:53 pm

hans schreef:
wo jul 03, 2019 5:10 pm
ze zitten ook in de populieren , hier op de hoek een met 5 nesten...
Inmiddels ook ik de berkenbomen... Er zijn te weinig bomen, voor zoveel rupsen.

Ik ben benieuwd hoe het volgend jaar is. Je mag het inmiddels een ramp noemen.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14639
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Eikenprocessierups

#28 Bericht door Arie » do jul 11, 2019 3:01 pm

De strijd tegen de eikenprocessierups gaat door

04 juli 2019
De eikenprocessierups zorgt landelijk voor veel overlast en gezondheidsklachten.

Ook in de gemeente Enschede zijn al meer dan 4000 meldingen binnengekomen van mensen die nesten en/of rupsen hebben gezien. Maar ook krijgen wij veel meldingen van mensen die last hebben van jeuk en die zich zorgen maken om de gezondheid van hun kinderen en dieren. We vinden het erg vervelend dat de eikenprocessierups voor zoveel overlast zorgt. We blijven ook de komende tijd inzetten op het weghalen van nesten door gespecialiseerde bedrijven.

Overlast wordt minder, maar nog niet weg
De gemeente heeft de meeste locaties in beeld, heeft een maximaal mogelijke inzet op de aanpak en verwacht dat de overlast de komende periode afneemt. Dit mede omdat de meeste rupsen zich al aan het verpoppen zijn, waarbij ze zicht terugtrekken in het nest. Dat betekent niet dat ook alle overlast weg is. Daarom blijft de gemeente ook de komende tijd inzetten op het weghalen van nesten door gespecialiseerde bedrijven.

Het verwijderen van de rupsen(nesten) is arbeidsintensief. Dit komt ook omdat de rupsen bijvoorbeeld nu ook overdag actief zijn waardoor nesten die door een gespecialiseerd zijn weggehaald er later weer zitten. De wind en de regen van een paar weken geleden hebben ervoor gezorgd dat de rupsen en de nesten van de rupsen op sommige plekken ook op de grond zijn terecht gekomen. Hierdoor kunnen de rupsen ook in andere bomen voor zoals beuken en kastanjes. We zetten zo maximaal mogelijk in bij de aanpak. Het budget is daarbij niet leidend. De verwachting is dat de kosten ongeveer 3,5 keer hoger zijn dan vorig jaar: ruim € 200.000.

Risicovolle situatie melden
Op dit moment zitten er veel nesten van de eikenprocessierups onderaan de boom bij grond, dit komt mede door het warme weer. In sommige gevallen kan een nest ook uit de boom gewaaid zijn. Ziet u een nest op de grond liggen en gaat het om een plek waar veel mensen langskomen en die nog niet is gemeld? Meld dit dan bij de gemeente via enschede.nl/eikenprocessierups. Verwijder deze nesten niet zelf en geef dit door aan de gemeente. Als u deze nesten namelijk zelf verwijdert kunt u gezondheidsklachten krijgen en kunnen brandharen in de omgeving terecht komen. Uiteraard kunt u ook andere nesten in de openbare ruimte melden op druk bezochte locaties met een hoog aanraakrisico. We vragen u dan wel eerst op de ‘kaart met gemelde plekken’ te kijken of een plek al bekend is. Zo helpt u mee om ook alleen de echte riscolocaties in beeld te krijgen. Deze kaart vindt u op www.enschede.nl/eikenprocessierups.

Aanpak van de eikenprocessierups in de toekomst
De gemeente is niet alleen druk met het bestrijden van de plaag op dit moment. Om ook voor de toekomst de overlast van de eikenprocessierups te beperken, zijn we in contact met de GGD en andere landelijke en regionale partijen.

Na de grootste overlastperiode gaan we samen met deskundigen (in het land), de GGD, regiogemeenten evalueren. Dit doen we aan de hand van de verkregen informatie en binnengekomen meldingen en persoonlijke overlast van bewoners. Op basis hiervan wordt de aanpak voor 2020 en verder vastgesteld.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op enschede.nl/eikenprocessierups. Meer informatie is ook te vinden op de website van www.oakie.info of www.ggdtwente.nl.
bron: https://www.enschede.nl/nieuws/de-strij ... -gaat-door
Bijlagen
Aanpak eikenprocessierups..jpg
Aanpak eikenprocessierups..jpg (131.77 KiB) 433 keer bekeken
Aanpak eikenprocessierups.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

hans
Member
Member
Berichten: 2467
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Eikenprocessierups

#29 Bericht door hans » do jul 11, 2019 6:00 pm

en wat wordt het komend jaar...

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14639
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Eikenprocessierups

#30 Bericht door Arie » do jul 11, 2019 7:48 pm

Geen Jeugd ViVa op Honk en Varvik vanwege jeukrups
wo 10 jul 2019

Enschede - Het Jeugd ViVa Comité heeft na overleg met alle betrokken partijen besloten om de geplande Jeugd ViVa-activiteiten op de speeltuinen 't Honk aan de Ferdinand Bolstraat 16 en Varvik aan de Hendrik Smeltweg 50 af te gelasten. Oorzaak: de aanwezigheid van een bijzonder groot aantal nesten van de eikenprocessierups op beide speeltuinterreinen.

Ondanks de inzet van veel mankracht is het niet gelukt om hiervoor een geschikte oplossing te vinden. Hierdoor kan de gezondheid van de bezoekende kinderen en vrijwilligers niet voldoende worden gegarandeerd, zo vindt het Jeugd ViVa Comité. Op beide speeltuinen kunnen daarom in de week van 15 juli geen Jeugd ViVa-activiteiten plaatsvinden.
Wel organiseren deze speeltuinen in de herfstvakantie een alternatieve Jeugd ViVa
bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... e-jeukrups
Bijlagen
Pas op processierups.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14639
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Eikenprocessierups

#31 Bericht door Arie » wo jul 17, 2019 11:06 am

Oplossing gevonden: afvalverwerkers gaan processierupsen tóch vernietigen
Gepubliceerd: Woensdag 17 juli 2019 10:06

Oplossing gevonden: afvalverwerkers gaan processierupsen tóch vernietigen
De Nederlandse afvalverwerkers gaan de processierupsen toch vernietigen. Voorwaarde is dat ze moeten aangeleverd in big bags die niet kunnen scheuren. Dat is volgens de Nederlands Vereniging van Afvalbedrijven de uitkomst van overleg gisteren.

De Nederlandse afvalverwerkers gaan de processierupsen toch vernietigen. Voorwaarde is dat ze moeten aangeleverd in big bags die niet kunnen scheuren. Dat is volgens de Nederlands Vereniging van Afvalbedrijven de uitkomst van overleg dinsdag.

Enkele weken geleden werd bekend dat afvalverwerkers de processierupsen niet meer wilden vernietigen. De zakken waarin ze werden aangeleverd, konden scheuren zodra de grijpers ze zouden oppakken om in de verbrandingsoven te deponeren. Medewerkers zouden dan worden blootgesteld aan de vuurhaartjes van de rupsen die een plaag vormen in grote delen van Nederland.

Big bags
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit riep de afvalbranche op met een oplossing te komen. Die is nu gevonden. Een aantal van de 13 afval-energiecentrales in Nederland is bereid te rupsen te verwerken. Ze moeten dan wel worden aangeleverd in speciale big bags die niet kunnen scheuren.

Woordvoerder Fons Potters zegt dat op deze manier het overgrote deel van de nu opgeslagen rupsen kan worden vernietigd. Een oplossing moet nog worden gevonden voor een klein deel dat door rotting nat is geworden. Of dit ook de oplossing voor de toekomst is, is de vraag. Volgens Potters moet de komende maanden worden bekeken wat uiteindelijk de beste manier is.

Kwaliteit
Potters zegt dat er geen afspraak is gemaakt over de kwaliteit van de big bag. „Ik weet ook niet of daar kwaliteitsverschil in zit, want het zijn extreem stevige zakken waar bijvoorbeeld ook puin of zand in kan, zonder dat ze scheuren”, zegt hij. De bedrijven die de rupsen wegzuigen, moeten ze zelf bij de afvalverwerkers aanbieden of een vervoerder voor de big bags zoeken.

Vereniging Afvalbedrijven zegt niet welke verwerkers de rupsen aannemen. Potters: „Het zijn er een paar. De rupsen worden alleen verwerkt in afvalenergiecentrales waar een grijper is die de bigbags goed kan verplaatsen zonder dat ze open scheuren”.

Twence
De Twentse afvalverwerker Twence laat weten geen partij voor verbranden van de rupsen te zijn. Eerder deze week vertelde het bedrijf te onderzoeken of de insecten definitief konden worden gestort. Dat onderzoek is nu stop gezet, omdat de oplossing van verbranden beter is. Voor het storten zou ook een vergunning nodig zijn geweest, zegt woordvoerder Evelien Morriën.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
bron:
http://enschede.1twente.nl/oplossing-ge ... em?1138271
Bijlagen
Oplossing gevonden afvalverwerkers gaan processierupsen tóch vernietigen.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14639
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Eikenprocessierups

#32 Bericht door Arie » do jul 18, 2019 10:01 pm

Weer een nieuwe plaag :head:

Deze nieuwe insectenplaag met ‘twerkende’ mieren is al in Enschede gespot
Door Charmain Zwijnenberg 16 juli 2019

De strijd met de eikenprocessierups is nog niet eens gestreden of er komt al een nieuwe insectenplaag aan: het mediterraan draaigatje, dat meldt Tubantia.

Twerkende mieren
De mierensoort maakt nesten van honderden meters waarin miljoenen beesten kunnen zitten. Ze dringen huizen binnen en vreten tuinen kaal. Bah! De insecten verspreiden zich snel en zijn moeilijk te bestrijden, weet het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in Wageningen. Het beest dankt zijn naam aan zijn achterlijf dat hij alle kanten op kan draaien om een bijtend zuur naar belagers te spuiten, een soort twerken dus.

Onder stoeptegels
De mieren zitten vaak onder stoeptegels, omdat deze bij mooi weer warm worden en de mieren van hogere temperaturen houden. Om die reden voelt de mier zich mogelijk ook steeds meer thuis in Nederland: van oorsprong komt het beestje uit Zuid-Europa. Vermoedelijk is het draaigatje via handel in tuinplanten ons land binnengekomen.

Enschede
De draaikonten zijn dichterbij dan je denkt. In Enschede zijn al de eerste meldingen gemaakt van deze mier, zien we op dit kaartje van Tubantia. Of het in alle gevallen ook daadwerkelijk om een draaigatje gaat weten we natuurlijk niet.
bron: https://indebuurt.nl/enschede/nieuws/de ... pot~75166/
Bijlagen
draaigatje-mier-unsplash-plaag.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14639
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Eikenprocessierups

#33 Bericht door Arie » do jul 18, 2019 10:04 pm

De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie