Ontstaansgeschiedenis Enschede
Geplaatst: ma jun 14, 2004 11:44 pm


===


===






Geschiedenis en nieuwbouw i Enschede
https://www.enschede-stad.nl/
Ik ken de hoofdredacteur van 't tijdschrift 'n beetje, en zal eens nader informeren.Errik schreef:Ik geloof dat Roeloffzen, wie hij ook is, uit zijn nek lult. Schande dat dit soort artikelen zomaar gepubliceerd worden.
Zou het daarom minder goed werken?Robert schreef: Ze liggen wel iets achter daar hoor; hun registratieprogramma's werden nog met MS-Dos of zo? Was dat niet iets van vroeger?
Errik schreef:Wat had je precies gemaild?
Dit is geenszins beledigend volgens mije-mail Robert aan Fockens schreef:Geachte heer Fockens,
In het laatste nummer van Typisch Twente stond 't vervolg over 't artikel van de Borggracht van Enschede, geschreven door Frans Roeloffzen, wie is die man? Heeft hij al meer gepubliceerd, is het afgestudeerd op geschiedenis of archeologie?
Verder, twijfel ik lichtelijk aan al zijn, mijns inziens, te makkelijke veronderstellingen. Via een kennis kreeg ik de volgende opmerkingen:
Roeloffzen positioneert de borg een stuk noordelijker dan de anderen doen. Algemeen wordt aangenomen dat de borg in het blok Haverstraat-Markt-Hofstraat heeft gelegen. Dat stuk grond heet ook "oude borgplaats". Er zijn grachtresten aangetroffen die dit staven. Komt Roeloffzen in een keer aan met een veronderstelling die is gebaseert op een scheur in een muur en een verhaal van een bouwvakker over een stenen boogbrug. Ik geloof er niets van! Een stenen boogbrug in het Middeleeuwse Enschede? Ha!
Verder hoor ik hem helemaal niet over de vondst van zware beschoeiing in de Haverstraat tussen de Markt en de Burgemeesterstraat in 1919. En grachtresten in het eerdergenoemde blok doen ook niet ter zake.
Zou u of dhr. Roeloffzen hier een reactie op kunnen geven?
Mvg,
Robert
e-mail van Roeloffzen schreef: Robert,
Zie ook mijn volgende artikel in Typisch Twente, over mijn bevindingen in en over de Groote Kerk. Kan hiermee te zijner tijd ook meer over borg en gracht geconcludeerd worden? Zie hierna. [Dit artikel heb ik al gedropt een bladzijde hiervoor, R.K.]
Geef mij eens op wie jullie allemaal zijn, en waar iedereen woont?
Wat mijn reactie betreft: ter plaatse kijken en praten vind ik beter. Maar dat kan wellicht moeilijk zijn als jullie ver wonen en hier nooit komen.
Ik help mee om de kosten voor twee bodemonderzoeken los te peuteren: een op de Klokkenplas en een onder het koor van de Groote Kerk. Beide onderzoeken zouden in de winter of vroege voorjaar kunnen worden uitgevoerd.
Op de Klokkenplas is een gedeelte dat niet door Verlinde is onderzocht omdat hij in het verleden door anderen op het verkeerde spoor is gezet. Daar vermoed ik het meest westelijk stukje borggracht op een plek waar geen bebouwing is.
In de Groote Kerk dient onderzocht te worden of de in januari gevonden fundamenten aan de buitenkant van het oudste koor (van het oudste schip rond 1200), al bekeken door een archeoloog van Baac, wel of niet tegelijk zijn gelegd met de stenen fundamenten onder de vloer in de Kerk. Dat maakt een uitspraak over de vraag of dat fundament een rechte koorsluiting had dan wel een ronde gemakkelijker en daarmee wellicht de datering. Een relatie leggen met borg en gracht zie ik daarmee nog niet direct als mogelijk, maar wie weet.
Frans Roeloffzen, Enschede