Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Enschede krijgt buitenbad

Nieuwsberichten uit de stad.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14616
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Enschede krijgt buitenbad

#101 Bericht door Arie » vr okt 11, 2019 11:15 am

Recreatiebad Aquadrome dicht: Enschede houdt alleen instructiebad over
Gepubliceerd: Donderdag 10 oktober 2019 16:30

Recreatiebad Aquadrome dicht: Enschede houdt alleen instructiebad over
Enschede houdt door fikse bezuinigingen nog maar een zwembad over. Het Slagman zal de deuren moeten sluiten en het subtropische deel van het Aquadrome gaat verdwijnen. Door het besluit verliezen enkele tientallen veelal parttime-werknemers hun baan.

Dat was de keiharde boodschap die Sportaal en de gemeente Enschede woensdagavond brachten aan het personeel van Sportaal en de gebruikers van de verschillende zwembaden. De onheilstijding zat er al aan te komen door de forse bezuinigingen waar de gemeente zich voor geplaatst ziet. Door de gedwongen sluiting en versobering van het zwemmen in de stad gaan 30 tot 35 banen verloren.

Ook heeft het besluit grote gevolgen voor de verschillende doelgroepen en huurders van zwemwater zoals verschillende watersportverenigingen. Eerder al sloot zwembad De Brug in Glanerbrug noodgedwongen de deuren. Er zullen geen schoolactiviteiten meer plaats kunnen vinden. Ook vreest Sportaal dat een aantal clubs zal verdwijnen doordat er geen zwemwater beschikbaar is. Bovendien vinden nu jaarlijks 200 ROC-studenten een stage- of leerplek binnen Sportaal.

Compleet uitgekleed zwembadaanbod
Bas Morsink, directeur Sportaal, sprak het personeel en de gebruikers toe op de drukbezochte avond. Nadat in het voorjaar bleek dat de ‘Zwembadvisie 2021’ niet haalbaar was door de gestegen kosten, had het college in juni aan de raad het alternatieve plan, een nieuw zwembad in een afgeslankte vorm, willen voorleggen. Door de recente ontwikkelingen rondom de bezuinigingen in de zomernota is dat nu niet meer haalbaar.

In plaats van het scenario voor een nieuw zwembad moet Sportaal de komende jaren gaan rekenen met een lagere bijdrage van de gemeente. En dat betekent een compleet uitgekleed zwembadaanbod in de stad. Het instructiebad bij het Aquadrome zal als enige nog blijven bestaan. Het subtropische gedeelte in het Aquadrome en het wedstrijdbad Het Slagman zullen de deuren moeten sluiten. Enschede voldoet hiermee niet aan de minimale zwemwaterbehoefte conform eerdere onderzoeken.

Gekort
Vorige week werd bekend dat het zwembad niet 700.00 euro, maar 400.000 euro wordt gekort op de exploitatiebijdrage van de gemeente Enschede. Althans, dat staat in de programmabegroting, die volgende maand nog door de raad moet worden vastgesteld. Sportaal heeft op verzoek van de gemeente de gevolgen in kaart gebracht van de voorgenomen bezuiniging.

Grote gevolgen
Het gevolg van de structurele bezuiniging van 400.000 euro is dat de voorgenomen nieuwbouwplannen voor het Aquadrome niet meer haalbaar zijn. Een harde boodschap voor de toehoorders want door het besluit staat laagdrempelige beweegsport voor veel senioren. „Waar kunnen de kinderen straks zwemles volgen? Voor de verenigingen betekent het in elk geval een doodsteek want in het overgebleven water is onvoldoende plek en huren in de omliggende gemeenten is niet mogelijk. Dit is een zeer bittere pil, waar we de gevolgen nog niet compleet van kunnen overzien”, aldus Morsink.
Het buitenbad blijft wel open.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
bron: http://enschede.1twente.nl/recreatiebad ... em?1144797
Bijlagen
Recreatiebad Aquadrome dicht Enschede houdt alleen instructiebad over.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3589
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Enschede krijgt buitenbad

#102 Bericht door enschedeinansichten » vr okt 11, 2019 3:01 pm

Hoe dom kun je zijn. De gemeente raakt steeds verder verwijderd van de burger. Moet alle geld naar Enschede fietsstad ?
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Acidor
Member
Member
Berichten: 411
Lid geworden op: vr mar 04, 2005 11:05 am

Re: Enschede krijgt buitenbad

#103 Bericht door Acidor » vr okt 11, 2019 4:09 pm

Straks kunnen we alleen nog maar zwemmen in het rutbeek
Ooh noh

hans
Member
Member
Berichten: 2465
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Enschede krijgt buitenbad

#104 Bericht door hans » vr okt 11, 2019 10:25 pm

geld voor drempels en wegversmallingen is er genoeg , fietspaden verdwijnen waar de fietsers als mobiele verkeersremmers tussen het overige verkeer worden geleid...
vreemde praktijken.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14616
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Enschede krijgt buitenbad

#105 Bericht door Arie » zo okt 13, 2019 11:00 am

Petitie om Enschedees zwembad te behouden, zie: http://enschede.1twente.nl/petitie-om-e ... em?1144937
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14616
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Enschede krijgt buitenbad

#106 Bericht door Arie » zo okt 13, 2019 7:03 pm

‘Sluiting zwembaden in Enschede is onnodig en totaal misplaatst’
Gepubliceerd: Zondag 13 oktober 2019 16:34

‘Sluiting zwembaden in Enschede is onnodig en totaal misplaatst’
Oppositiepartij CDA wil parkeergeld en de opbrengst van de ozb gebruiken om zwembaden voor Enschede te behouden.

Alleen nog een buitenbad en een instructiebad overhouden, en dertig man op straat. Dat zijn de directe gevolgen van een bezuiniging van 4 ton op de zwembaden. Het subtropisch deel van Aquadrome moet dicht en het Slagman ook, en daar komt niets voor terug. Oppositiepartij CDA heeft er geen goed woord voor over.

Onnodig en misplaatst
Het college heeft ‘angst en onzekerheid’ gezaaid met de bezuiniging op de zwembaden, vindt oppositiepartij CDA. ‘Volledig onnodig en totaal misplaatst’, aldus de fractie. Want volgens de christendemocraten is er een alternatief. De partij ziet geld op de plank liggen om zwemwater te behouden.

De fractie wil ‘uit de extra ozb-inningen en de extra parkeeropbrengsten geld reserveren om het zwemmen voor onze inwoners te handhaven’. Dat geld kan dan niet voor andere zaken ingezet worden, maar hoe deze gaten dan weer gedicht moeten worden laat het CDA in het midden.

Onzorgvuldig
Niet alleen is de forse bezuiniging, met sluiten van zwembaden als gevolg, onnodig; het college heeft zich ook als een stier in de porseleinkast gedragen door met niemand goed te overleggen, meent het CDA. ‘Dit college is onzorgvuldig omgegaan met alle emoties die er leven in de stad over de toekomst van de zwembaden. Alle zwemverenigingen in Enschede zijn nu in onzekerheid over hun toekomst.’

Met de zwemverenigingen zou niet of nauwelijks gesproken zijn over het plan en ook Sportaal zou slecht geïnformeerd zijn. ‘Basis voor een goede samenwerking is goede onderlinge communicatie. Het CDA is teleurgesteld dat de wethouder ervoor gekozen heeft om deze taakstelling rauw over de schutting te gooien.’

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
bron: http://enschede.1twente.nl/%e2%80%98slu ... em?1144980
Bijlagen
Zwembad Het Slagman.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie