Habibi-ondernemer Raffi over extreem klusjaar: nieuw restaurant wordt luxe hotspot in Enschede
Sofien Oueslati (l) wordt de bedrijfsleider van Amelie. Naast hem Raffi Mousa. © Annina Romita
Marmer zover het oog reikt, spiegelplafonds en een pantertrap. Langzaam verandert het voormalige Enschedese hotel Rodenbach in een nieuwe luxe hotspot: Amelie. We zijn inmiddels een jaar verder, hoe staat het ervoor? Exploitant Raffi Mousa: „Het is een chaos.”
Mandy de Jong 04-01-25, 08:00 Laatste update: 04-01-25, 08:46
Je hoeft geen bouwdeskundige te zijn om te concluderen dat het nieuwe hotel-restaurant aan de Parkweg nog lang niet klaar is. Het pand, bekend geworden als de hotels Modern en Rodenbach, is een gemeentelijk monument uit 1884. En dat is ook direct het grootste heikel punt. „We hebben echt heel veel uitdagingen gehad”, vertelt ondernemer Raffi Mousa (38).
Budget drie keer overschreden
Hij is geen onbekende in de horecawereld. In 2018 opende Raffi Mousa het inmiddels bekende Libanees restaurant Habibi. Daarna volgden The FoodClub aan de Gronausestraat en The Sushi Foodclub in Haaksbergen. Hij verkocht die laatste twee zaken. Om maar even aan te geven dat de Enschedeër als ondernemer echt wel wat gewend is.
Dit miljoenenproject is een ander verhaal. Mousa: „Hoe meer we eruit trokken, hoe slechter alles eruitzag. Dit pand was helemaal op, er was geen enkele basis.” De openingsdatum van Amelie moest daarom meerdere keren worden uitgesteld, het budget is drie keer overschreden. En dan zijn we er nog niet. „Natuurlijk zou je het achteraf anders doen, dat is altijd zo.”
Unieke kans
Toch zit de horecaondernemer er verrassend relaxt bij in zijn kantoor op het bouwterrein aan de Parkweg. Ondanks alle tegenslagen heeft hij geen spijt. „Nee joh, zo’n bijzonder project komt maar één keer in je leven voorbij. Het kost veel tijd en geld. Als je dat er niet voor over hebt, moet je niet iets in het luxe segment beginnen. Zeker niet in zo’n oud pand.”
Een jaar na ons laatste bezoek is er gelukkig ook goed nieuws te melden. Het concept staat. Amelie wordt een luxe restaurant (240 zitplaatsen) met boetiekhotel (16 kamers). Op de menukaart gerechten als crêpe suzette, T-bonesteak, sushi en wagyuvlees. „Allemaal in een Amelie-jasje.”
Je kunt wijnflessen krijgen van 30 euro, maar ook van 300. „Je gaat niet naar Amelie omdat je ‘honger’ hebt. Nee, je komt hier echt voor een avond uit.”
Nieuwe bedrijfsleider gevonden
Ook de keukenbrigade is zo goed als compleet. Een behoorlijke klus, want er zijn zo’n 45 medewerkers nodig. Chef-koks van over de hele wereld werden ingevlogen om te kunnen solliciteren bij Amelie in Enschede, van Spanje en Oostenrijk tot de Filipijnen. Dichter bij huis vond de horecaondernemer een nieuwe bedrijfsleider: Sofien Oueslati. Hij was jarenlang leidinggevende bij Parkhotel de Wiemsel en Landhuishotel De Bloemenbeek.
Zijn eerste reactie toen Oueslati hier binnenkwam en de interieurimpressies zag? „Waar ben ik in godsnaam beland?” Als je hier rondloopt, dan denk je inderdaad: bij Amelie hebben ze kosten nog moeite gespaard.
Behangetje van een paar duizend euro
Straks volgt de rondleiding door het pand. „Het is nu echt nog een chaos.” Eerst laat Raffi Mousa die indrukwekkende interieurimpressies zien. Net als de vorige keer ‘stuitert’ de dertiger van enthousiasme en strooit hij met termen. „Moulin Rouge. Art Deco. Instagrammable. Culinair entertainment.”
Voor de interieurkenners: het velours behang is van Arte, de tafellampen van Marie Martin en de interieurstoffen van Reynaldo. Voor de niet-kenners: de mooiste én duurste merken. Zo’n behangetje kost al gauw een paar duizend euro per rol. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al het marmer, de spiegelplafonds en vloeren. Is dat een panterprint op de trap?
Een echt kunstwerk
Raffi Mousa lacht. „Jazeker!” De eikenhouten vloer is nog in de maak. „Moet je kijken”, zegt bedrijfsleider Sofien Oueslati. Op zijn telefoon verschijnt een filmpje van het productieproces. „Bizar hè, het wordt een heel ingewikkeld bloemenpatroon, dat doet denken aan Frankrijk. Een echt kunstwerk.”
Centraal in de ruimte komt een bar van 7 bij 5 meter, erboven een podium voor dansers en andere artiesten. Ze geven hier straks ook dinershows. Wat opvalt zijn niet alleen de luxe materialen en warme kleuren, maar ook de indeling. „Dat is altijd een puzzel”, weet Oueslati. „Ga je voor meer zitplaatsen of voor meer zitgemak? Een moeilijke keuze, maar Raffi durft voor het laatste te kiezen. Ook als dat veel geld kost.”
Niet te vergelijken met Habibi
Wat ook opvalt is dat dit concept niet te vergelijken is met zijn andere restaurant, Habibi. Mousa: „Dat was mijn eerste restaurantproject en dat hebben we gedaan met de middelen die toen beschikbaar waren. Zonder Habibi was dit allemaal niet mogelijk geweest, dat vergeet ik nooit.”
Op de vraag wat dit allemaal kost en wie dat betaalt antwoordde Mousa begin dit jaar: „Dit moeten we met z’n allen doen.” Met ‘we’ doelde de horecaman op het kerkbestuur met wie hij een huurovereenkomst heeft. Het complex is sinds 2019 namelijk in handen van de naastgelegen Syrisch-orthodoxe kerk aan de Tromplaan. Ook het bestuur is verantwoordelijk voor de renovatie.
Binnen valt inderdaad nog niet veel meer te zien dan een grove indeling en heel veel spiegels en marmer op de toiletruimten. Onyx, rosso levanto… Raffi Mousa schudt de juiste namen zo uit z’n mouw.
Hij lacht nog steeds, maar ziet ook hoeveel werk er ligt. Een diepe zucht. „Ik kan je garanderen dat menig mens hier hard was weggerend.” Amelie gaat naar verwachting medio april open. De renovatie van het boetiekhotel volgt daarna.
bron:
https://www.tubantia.nl/enschede/habibi ... ~a9b2b0c6/