Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Centrum: Muziekkwartier

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie
Helmerhoeker

Bericht door Helmerhoeker »

De angst voor leegte in nieuw Muziekkwartier

Het nieuwe theaterseizoen is overal halverwege, behalve in Enschede, want in de Twentse Schouwburg komt de eindstreep in zicht. In maart is het afgelopen. Dat heeft te maken met de verhuizing van voorzieningen naar het Muziekkwartier dat in aanbouw is en in september officieel wordt geopend. Wat betekent dit nog méér dan een andere stek? Staat ons waarachtig een levendige theatertoekomst te wachten of alleen maar een groot gebouw? Mies Portier, publicist en frequent podiumkunstbezoeker, houdt haar hart nu al vast.

Het gedicht waardoor Lidwiene Vermeij in januari van dit jaar werd benoemd tot stadsdichteres van Enschede eindigt als volgt: ‘Ja, de bouwput werpt zijn schaduw vooruit.’ Het gedicht gaat over het in aanbouw zijnde Muziekkwartier en het is vooral de onheilszwangere laatste zin die zeer tot mijn verbeelding spreekt en die ik graag zelf verzonnen had willen hebben: In ‘de bouwput werpt zijn schaduw vooruit’ schuilt, net als in veel schilderijen van Carel Willink, een vreemde dreiging, nog onbekend onheil. Er is geen concreet gevaar te zien, maar er hangt iets in de lucht, er dreigt een leegte.

Inmiddels zijn op de bouwput duidelijk de contouren van de nieuwe instelling te zien. Groot en imponerend zal het Muziekkwartier zijn en het zet alles in de schaduw. Zijn aanwezigheid dwingt het weinig herkenbare dat nog rest van het oude stadscentrum tot aanpassing. Want het Muziekkwartier moet worden opgepompt tot dé trots van Enschede, het moet van heinde en verre bezoekers trekken (net als het Casino, Twentse Welle en het Cremermuseum, maar dit terzijde) en weldra zal Enschede dan worden gezien als een stad met een culturele instelling van hoog niveau. De hoogte van het Muziekkwartier als gebouw zal stellig voor iedereen zeer duidelijk waarneembaar zijn, daar maak ik me geen zorgen over, het is echter de vraag wát de instelling aan cultureels zal kunnen (blijven) bieden.

Misschien mag het nog niet worden ervaren als een vooruit geworpen schaduw, maar de opening van het Muziekkwartier in september 2008 is bepaald al van merkbare invloed op de theaterprogrammering van het lopende seizoen 2007/2008. Normaliter loopt het theaterseizoen, met een beetje geluk, tot en met half of eind juni. Dit seizoen vindt de laatste voorstelling in de Twentse Schouwburg plaats op 31 maart 2008 – uiteraard gaan de optredens in het Muziekcentrum gewoon door.

De reden dat de Twentse Schouwburg zo vroeg de theaterdeuren sluit voor het publiek is van technische en organisatorische aard. Om in september 2008 de theaterzaal in het Muziekkwartier gereed te hebben zal de techniek, dat wil zeggen de trekkenwand en dergelijke, uit de Twentse Schouwburg verwijderd moeten worden om te worden geïnstalleerd in het Muziekkwartier. Als goed alternatief voor de gesloten Twentse Schouwburg kunnen geïnteresseerden in dans, toneel en/of cabaret hun toevlucht natuurlijk ook buiten Enschede zoeken, maar toch, hopelijk is de vroege sluiting van de schouwburg in Enschede eenmalig en de povere programmering van dit seizoen is naar ik hoop ook slechts incidenteel. Hoe zal het echter zijn als vanaf september 2008 de dans-, toneel- en muziektheatervoorstellingen plaatsvinden in het Muziekkwartier? Kunnen er zoveel voorstellingen worden geprogrammeerd die tezamen een redelijk representatief beeld geven van de Nederlandse podiumkunsten?

De aanzienlijke kosten die het Muziekkwartier met zich meebrengt buiten beschouwing gelaten, is het nog maar de vraag of het wat beschikbare ruimte betreft mogelijk is om een, gemeten naar de stadsgrootte, acceptabel aantal voorstellingen van verschillende genres te bieden.Want naar het schijnt heeft de Nationale Reisopera in ieder geval 120 dagen geclaimd om te kunnen repeteren in de enige beschikbare theaterzaal. Op die dagen kunnen er geen optredens plaats vinden. Van de twaalf maanden die er in een jaar gaan, vallen de zomermaanden juli en augustus af wat betreft voorstellingen. Er blijven dan nog 180 dagen over die verdeeld moeten worden tussen dans, toneel, cabaret, musical, revue en opera(uitvoeringen). Het vorige theaterseizoen, 2006/2007, waren er in de grote én kleine zaal van de Twentse Schouwburg ongeveer tweehonderd optredens geprogrammeerd in zeer uiteenlopende genres, inclusief opera’s van zowel de Nationale Reisopera als van buitenlandse gezelschappen. (Van deze geplande tweehonderd optredens zijn weliswaar een aantal niet doorgegaan, bijvoorbeeld afgelast wegens gebrek aan publieksbelangstelling, maar dit terzijde.)

Sinds de kleine zaal van de Twentse Schouwburg in 1985, na de grootscheepse verbouwing, in gebruik is genomen als theaterzaal zijn daar geleidelijk aan steeds meer opvoeringen geprogrammeerd. Het aantal optredens in de kleine zaal vormde het afgelopen seizoen zelfs een substantieel deel van de totaalprogrammering. Ofschoon ik over de kleine zaal als theaterzaal niet enthousiast ben (het podium is veel te hoog en de akoestiek is op sommige plaatsen belabberd) heb ik daar in de loop van de jaren heel wat mooie en indrukwekkende voorstellingen gezien.

De huidige Twentse Schouwburg aan de Langestraat wordt afgestoten omdat de opbrengst van de verkoop ervan reeds is verbruikt voor de bouw van het Muziekkwartier (dit is het verhaal van de beer en zijn huid). De kleine zaal kan derhalve niet meer voor theater worden gebruikt, tenzij zich een mecenas aandient die bereid is om de kosten van het pand en van de programmering te financieren. In het Muziekkwartier zal er voor toneel, dans, muziektheater en cabaret slechts één zaal beschikbaar zijn – maar wel een hele grote – die niet geschikt is voor kleine(re) theaterproducties. Hoe gevarieerd kan het theateraanbod dan nog zijn of zal de programmering worden bepaald door musicals? En zal het Muziekkwartier ’s avonds erg levendig en aantrekkelijk zijn wanneer de zaal door de Nationale Reisopera wordt gehuurd voor repetities? Ik vraag het me af. Het Muziekkwartier had nog niet eens een skelet toen mijn sombere gedachten over de instelling door mevrouw Vermeij treffend werden verwoord in ‘Ja, de bouwput werpt zijn schaduw vooruit’. Een koude bekroop mij: horror vacui.

De verhuizing van de podiumkunsten naar het Muziekkwartier heeft weliswaar het verlies van de kleine zaal tot gevolg, maar deze zaal van de schouwburg is eigenlijk niet echt nodig om de kleinschalige producties toch nog in redelijk ruime mate in Enschede te kunnen laten optreden. Aan de Oude Markt staat nog immer dat uitstekende theater Concordia waar kleinere producties heel goed tot hun recht komen (en waar in een grijs verleden heel wat interessante groepen te zien waren). Maar dan zal de theaterprogrammering van Concordia wel wat meer financiële armslag moeten krijgen. Of de subsidiegevers de noodzaak daarvan inzien en bereid zijn hun subsidies – die dan door Concordia specifiek voor podiumkunsten aangewend zouden moeten worden – aanzienlijk te verhogen, is nog maar de vraag. Er staat immers een aantal nieuwe grootse projecten op stapel waarop alle aandacht is gericht.

Het zou van de bestuurderen behoorlijk en bepaald niet onverstandig zijn om het goede wat er (nog) is te onderhouden – ook al is dat kleinschalig – opdat dát op z’n minst goed kan blíjven, in plaats van zich blind te staren op grote projecten die gewichtigheid moeten suggereren. Hiermee wil niet beweren dat Enschede zich gedeisd moet houden en dat deze stad niet de aandacht zou mogen trekken in cultureel opzicht. Maar laat het inhoudelijke dan manifest zijn. Jaren geleden kon men in Enschede met recht er trots op zijn dat ettelijke theatermakers ‘uit het westen’, zoals de controversiële groep Nieuw West en het befaamde –inmiddels opgeheven – Werktheater graag en regelmatig en met plezier in theater Concordia speelden. Ook acteurs uit België gaven in het verleden dikwijls voorstellingen in Concordia. Wanneer echter de ambitie vooral lijkt te zijn om gebouwen neer te zetten die moeten imponeren, dan vrees ik dat erg geen oog en dus geen of slechts veel te weinig geld meer is voor de wezenlijke inhoud. De trend vorm zonder inhoud’ hoeft toch niet overal aanwezig te zijn…

Kritische analyse in de Roskam
Martin

Bericht door Martin »

Lekker pessimistisch weer zeg.
INVISIBLE

Bericht door INVISIBLE »

Wat een kulverhaal zeg (tot op zekere hoogte), de schrijver heeft waarschijnlijk meer wrok tegen de gemeente en haar plannen, dan daadwerkelijk tegen het Muziekkwartier en haar instellingen.
Dat zie je wel veel vaker in de Media, dat de macht bij de schrijver/schrijfster ligt, en niet bij het werkelijke onderwerp.

Het gedicht waardoor Lidwiene Vermeij, dat zij nog steeds dichter is, heb nog geen enkel mooi en goed gedicht van haar gezien.
Alleen maar vreemde niet bij Enschede passende zinnen die niet op elkaar passen en rijmen, maar dat is mijn mening !!
Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2355
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door Errik »

Lang leve de macht van de schrijver! 8)
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power
Helmerhoeker

Bericht door Helmerhoeker »

Flink bezig aan de buitenkant

#1
Afbeelding

#2
Afbeelding

#3
Afbeelding

#4
Afbeelding

#5
Afbeelding
Martin

Bericht door Martin »

De laatste puntjes op de i. :)
Rik

Bericht door Rik »

Jongens, wat een mooie wand wordt dat!
TA
Member
Member
Berichten: 760
Lid geworden op: vr aug 25, 2006 4:05 pm
Locatie: Enschede

Bericht door TA »

INVISIBLE schreef:Wat een kulverhaal zeg (tot op zekere hoogte), de schrijver heeft waarschijnlijk meer wrok tegen de gemeente en haar plannen, dan daadwerkelijk tegen het Muziekkwartier en haar instellingen.
Dat zie je wel veel vaker in de Media, dat de macht bij de schrijver/schrijfster ligt, en niet bij het werkelijke onderwerp.

Het gedicht waardoor Lidwiene Vermeij, dat zij nog steeds dichter is, heb nog geen enkel mooi en goed gedicht van haar gezien.
Alleen maar vreemde niet bij Enschede passende zinnen die niet op elkaar passen en rijmen, maar dat is mijn mening !!
Haha geweldig ook altijd weer jouw reacties ;)
INVISIBLE

Bericht door INVISIBLE »

Wil je mij vertellen dat je haar een goede dichter vind dan?
Ze worden er nog voor betaald ook hoor .......zo'n pakweg €800-1500 krijgen ze ervoor om 6 gedichten te schrijven.
Nou ik heb ze wel beter gehoord, en diegene werden niet met de naam "dichter" in de krant vermeld. :hi:
INVISIBLE

Re: Centrum: Muziekkwartier

Bericht door INVISIBLE »

Afbeelding
Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1710
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Centrum: Muziekkwartier

Bericht door Twekkelerveld »

wat een kolos is het ook he!? :)
Xom

Re: Centrum: Muziekkwartier

Bericht door Xom »

Mooi te zien hoe het Muziekkwartier grotendeels is ingepakt met wit plastic, zodat er warme lucht ingeblazen kan worden en er met eventuele vorst gewoon doorgewerkt kan worden. Best ingenieus, de techniek staat voor niets...
Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2339
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Re: Centrum: Muziekkwartier

Bericht door Winus »

Vorst? Bestaat dat nog? ;)
de kloomp'maj anhoalen
Xom

Re: Centrum: Muziekkwartier

Bericht door Xom »

Winus schreef:Vorst? Bestaat dat nog? ;)
Pas op het moment dat je het het minst verwacht uiteraard.
Brenda

Re: Centrum: Muziekkwartier

Bericht door Brenda »

Ja, zoals komende nacht ;)
Helmerhoeker

Re: Centrum: Muziekkwartier

Bericht door Helmerhoeker »

Loterij schenkt 54.000 euro aan Muziekkwartier

ENSCHEDE - Het in aanbouw zijnde Muziekkwartier in Enschede heeft een bonus van 54.000 euro gekregen van de Sponsor Bingoloterij.

Eerder kreeg de 'cultuurtempel' in wording al 200.000 euro uit deze loterij.

Woordvoerder Rob Admiraal van de Coöperatie Muziekkwartier reageerde gisteren verheugd op de bonus. De bijdrage wordt gebruikt voor de programmering.

Het Muziekkwartier gaat in november open en biedt huisvesting aan Podium Twente, poppodium Atak, muziekschool, conservatorium, Nationale Reisopera en Orkest van het Oosten.
Hendrik
Member
Member
Berichten: 2292
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Centrum: Muziekkwartier

Bericht door Hendrik »

Vanmorgen het eerste rood koper gesignaleerd op de dakrand aan de onderkant. Ter hoogte van het popdeel. :cheer:
Wat sas as dós was kaans.
eazy

Re: Centrum: Muziekkwartier

Bericht door eazy »

Afbeelding
Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2339
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Re: Centrum: Muziekkwartier

Bericht door Winus »

Cool :banaan:
de kloomp'maj anhoalen
Hendrik
Member
Member
Berichten: 2292
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Centrum: Muziekkwartier

Bericht door Hendrik »

"De vertekende werkelijkheid"
Wat sas as dós was kaans.
Plaats reactie