Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Vereniging Erfgoedontwikkeling Enschede

Nieuwsberichten uit de stad.
Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2355
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Vereniging Erfgoedontwikkeling Enschede

Bericht door Errik »

Geachte heer/mevrouw,

Maandag 28 mei jongstleden is de vereniging Erfgoedontwikkeling Enschede (EE) opgericht.
Doel van EE is het beschermen en herontwikkelen van gebouwd erfgoed in Enschede en omgeving. De nadruk ligt daarbij op het behoud van het eigen karakter van de stad en het op een rendabele manier ontwikkelen van erfgoed. EE is geen traditionele protestbeweging, maar een groep mensen die actief wil participeren in de discussie over de ruimtelijke ontwikkeling van Enschede. Naar ons idee vormt het gebouwde erfgoed in de stad een enorme kans voor de leefbaarheid en de economische slagkracht.

EE zal actief zijn door aan de ene kant aandacht te vragen voor de nonchalante wijze waarop met waardevolle bebouwing wordt omgesprongen en aan de andere kant te proberen nieuwe functies te koppelen aan oude objecten. Daarnaast moet EE zich ontwikkelen tot kenniscentrum voor Enschedees erfgoed; een aanspreekpunt voor burgers én bestuurders en brandpunt in de discussie over behoud en vernieuwing in de stad.

Naast het bestuur zijn verschillende werkgroepen verantwoordelijk voor de activiteiten. De waakhondwerkgroep gaat zich bezighouden met de controle van sloop- en bouwvergunningen, de erfgoedwerkgroep zal een kenniscentrum opzetten en de ontwikkelingswerkgroep richt zich op het herontwikkelen van gebouwen en het opstellen van ontwikkelingsvisies. Via de website http://www.erfgoedenschede.nl zal regelmatig verslag worden gedaan van de activiteiten van de verschillende werkgroepen.

EE wil het maatschappelijk middenveld in Enschede versterken en hoopt dan ook een aangename werkrelatie te kunnen opbouwen met de reeds bestaande instellingen en verenigingen die zich met geschiedenis, architectuur en heemkunde bezighouden.

Hoogachtend,



Erik Put, voorzitter
Errik Buursink, secretaris
Robert Kemper, penningmeester


Contact:
erfgoedenschede@gmail.com
Laatst gewijzigd door Errik op do mei 31, 2007 4:24 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power
Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2355
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door Errik »

RTV-Oost

TC/Tubantia

Lid worden?
Dat kan al voor 10 euro per jaar. Meldt u aan op http://www.erfgoedenschede.nl
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power
INVISIBLE

Bericht door INVISIBLE »

Goed inniatief, je moet alleen niet de "verbeterende stadsvisie" er mee dwars zitten, oftwel de goede lijn die ze nu opgepakt hebben vertragen.
Begrijp me dus niet verkeerd, sta helemaal achter dit standpunt van erfgoed behoud.
Maar er zouden nu eenmaal panden moeten wijken voor een dichter bebouwd centrum of de rand daarvan.
Ben zelf ook absoluut tegen de sloop van de Noordvleugel van de Wonne, en de bijbehorende panden aan de Noorderhagen.
Maar als er ergens een niet al te oud pand zou moeten wijken zoals bijvoorbeeld aan de Zuiderval en Walstraat, welke toch niet meer tot de verbeelding spreken .............dan heb ik daar geen probleem mee.
Mits de nieuwbouw natuurlijk wel een aanwinst gaat worden voor die straat.
De Oosterkerk is in mijn ogen wel weer een verlies van erfgoed in de stad, maar het is maar hoe iedereen er na kijkt.
Femmefatale

Bericht door Femmefatale »

Goed gedaan Errik, prima initiatief :okay:
Kris

Bericht door Kris »

Goed initiatief, het belang van erfgoed wordt zelfs nu nog te vaak over het hoofd gezien. Te vaak ook wordt er gekeken naar behoud van de grote prestigieuze objecten, terwijl tegelijkertijd kleine, soms waardevolle panden achteloos tegen de grond worden gegooid. Het valt echter goed te verdedigen dat juist die laatste soort (in sommige gevallen) het karakter van een straat of stad schept, zonder dat de panden individueel direct zeer waardevol hoeven te zijn.

Echter, de kracht moet 'm zitten in het participerende karakter, zoals jullie dat zelf ook aangeven, en niet het obstructieve. Zolang de vereniging maar nooit verzandt in een heuse NIMBY-, of beter NIABY-cultuur.

Succes :)
Laatst gewijzigd door Kris op do mei 31, 2007 5:59 pm, 2 keer totaal gewijzigd.
Rik

Bericht door Rik »

Daar ben ik het dus met Invis eens en dat probeerde ik eerder ook al duidelijk te maken. Niet elk pand moet behouden worden, dat zou elke vorm van vernieuwing doden. Zo ben ik voor het behoud van de Noorderhagen, de noordvleugel van de wonnen ben ik onverschillig over, de walstraat mag plat.

Maar het is in ieder geval prima om tekst en uitleg te vragen als iets word gesloopt, en een visie van wat er dan moet komen verlangen kan ik ook alleen maar toejuichen. Dat het hele proces transparanter mag worden..., zonder overdreven te worden dat wel. Als mensen het recht hebben mee te lullen, vind ik ook dat ze de plicht hebben op tijd zich te betrekken bij de besluitvorming.
Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2355
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door Errik »

ENSCHEDEES ERFGOED

De discussie over de sloop van de panden aan de Noorderhagen heeft veel losgemaakt. Op verzoek van deze krant analyseert Errik Buursink een aantal karakteristieke plekjes in de stad. Buur- sink is historicus en volgt een masteropleiding cultureel erfgoed.

Lipperkerkstraat, een orgie van onvoorstelbare lelijkheid

Klussen is in heel Nederland populair, maar in Enschede lijkt het wel volksvermaak nummer één. Wie wekelijks de aanvragen voor bouwvergunningen doorneemt, ziet een stroom aan dakkapellen, carports, serres en andersoortige uitbouwsels aan zich voorbij trekken. Het woongenot hier ter stede moet wel tot ongekende hoogten stijgen als zoveel woningwensen vervuld worden. Wie tijdens een rondrit door de stad om zich heen kijkt kan de resultaten van de verbouwingswoede duidelijk zien. Zonder het enthousiasme van de nijvere huiseigenaren te willen temperen, zijn enkele kritische kanttekeningen echter wel op hun plaats. Een typisch Enschedese straat: de Lipperkerkstraat. Een oude buurtstraat met van oudsher veel middenstanders en dus een gevarieerde bebouwing. Variatie is mooi, maar de chaos die de toeschouwer hier voor zijn kiezen krijgt, heeft met schoonheid weinig meer te maken. Veertig jaar ongebreideld en schijnbaar ongecontroleerd klussen heeft de Lipperkerkstraat herschapen in een orgie van sierpleisterwerk, nepbaksteen, plastic kozijnen, extra verdiepingen en trespa daklijsten. Hier is men zonder enig respect voor het oorspronkelijke ontwerp van de huizen tekeer gegaan. Uit vernieuwingsdrift, goede bedoelingen en slechte smaak is een onvoorstelbare hoop lelijkheid voortgekomen. De architectuur van de oude Enschedese woningen is eenvoudig maar stijlvol. Rode bakstenen, sierlijke sluitstenen, witte houten dakranden, schuiframen en pannendaken. In die kenmerken ligt de identiteit van deze oude fabrieksstad besloten. De lange, licht krommende straten met lage huizen en hoge bomen zijn het waard om beschermd te worden. In een tijd waarin steden en dorpen steeds meer op elkaar beginnen te lijken, moet er geïnvesteerd worden in eigenheid. Het vermogen zich te kunnen onderscheiden, kan wel eens de grootste troef van Enschede worden. Verbouwen is prima, maar verdiept u zich dan ook eens in de geschiedenis van uw woning en woonplaats. Uw huis een sieraad voor de stad, dat is pas genieten!

----------------------------------------------------------------------------------------------

Bron: TC/Tubantia

Joepie, nog meer aandacht voor EE! Beetje overtrokken kop trouwens, de Lipperkerkstraat kent immers genoeg mooie plekken.
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power
Perceptor

Bericht door Perceptor »

Leuk stukje. Begrijp ik het goed dat er nog meer stukjes Enschede onder de loep genomen zullen worden?
Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2339
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Bericht door Winus »

2wekelijkse column toch Errik?
de kloomp'maj anhoalen
Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2355
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door Errik »

Wekelijks.
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power
Hans van Dijk

Bericht door Hans van Dijk »

tijd teveel :P
Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2339
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Bericht door Winus »

Errik is tegenwoordig workaholic. Hij heeft niet eens meer tijd om met zijn vrienden een avondje te zuipen. ;)
de kloomp'maj anhoalen
Hendrik
Member
Member
Berichten: 2292
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Bericht door Hendrik »

Misschien iets voor deze topic: Na terugkomst uit Tsjechie lees ik in de TUB dat KPN aangeeft weg te willen uit de zuiderhagen? als dat waar is, ik kan het me nauwelijks voorstellen, kan er een intereesante ontwikkeling op gang komen aan de Haaksbergerstraat/Zuiderhagen.
Ik kies voor herbouw van Hotel De graaf, wie doet er mee?
Direct maar een comite oprichten?
dardow

Bericht door dardow »

Zow ;)

Domijn haakt in op wonen boven winkels

ENSCHEDE - Wonen boven winkels, het leefbaar maken van de binnenstad van Enschede, woningcorporatie Domijn stopt er veel energie in. In dat licht moet volgens bedrijfsdirecteur Piet Rutgers ook de aankoop worden gezien van het 'gat van Snuverink', de flinke lap grond in de Zuiderhagen dat wordt ingeklemd door boekenwinkel Kruimeltje en café-restaurant De Zon.

Ook de enige tijd geleden al beklonken aankoop van het dubbele pand op de hoek van de Zuiderhagen en de Pijpenstraat waar het Thais restaurant Siam is gehuisvest, past bij die ontwikkeling.
"We zijn nog met diverse andere eigenaren van panden in de binnenstad - en dan bedoel ik het gebied rond het Ei van Ko - in gesprek. Er kan nog heel wat woonruimte boven winkels worden toegevoegd. Kijk in de verschillende straten in het centrum maar eens omhoog, naar de eerste verdieping. Veel ruimtes zijn leeg of worden gebruikt voor opslag."

"Menig winkeleigenaar is niet bekend met de mogelijkheden om een of meerdere verdiepingen als woonlocatie te verhuren. Die vinden dat vaak lastig. Wie krijg je binnen en hoe krijg je huurders er later weer uit? Onbekend maakt ombemind".
"Terwijl het zo belangrijk is om veel bewoners in het centrum te krijgen. Dat voorkomt het onleefbaar worden van de binnenstad. Om die reden hebben we ook meegewerkt aan het appartementencomplex boven en achter Blokker aan het Van Heekplein. En vergeet de nieuwe appartementen in de Hofpassage, boven La Place, niet."

Een goede binnenstad is in de ogen van Domijn van groot belang. De uitstraling werkt door naar de hele stad. Hoe meer mensen boven winkels wonen, hoe efficiënter bovendien de ruimte wordt benut. Wonen in de binnenstad is de afgelopen tien jaar verwaarloosd. Er werd betrekkelijk weinig waarde aan gehecht. Pas de laatste jaren is daarin een kentering gekomen.
Volgens Piet Rutgers past de bouw en het opknappen van de beide genoemde panden prima bij het voornemen om het centrum te revitaliseren. Hij wijst op het feit dat er op het braakliggende terrein naast Kruimeltje een pand wordt gebouwd dat acht appartementen telt en op de benedenverdieping twee winkels, inclusief een lift voor bewoners die wat minder goed ter been zijn. In oktober gaat de schop voor het klassiek ogende pand de grond in.
"We hebben de grond van Gerrit Kleine Snuverink gekocht. Hij mag als tegenprestatie beide winkels gaan verhuren. De woningen zijn bedoeld voor één- en tweepersoons huishoudens en vallen onder de huursubsidie regeling", zegt de directeur.

Het van Astano aangekochte pand waar Siam in zit wordt flink onder handen genomen. De gevel krijgt een facelift terwijl op de eerste verdieping zes zelfstandige wooneenheden voor studenten komen.
"Aan de kant van de Zuiderhagen komt nog een winkel. Het aangrenzende pand in die straat hebben we ook aangekocht. Maar dat is door ons vrij snel weer van de hand gedaan aan Ons Huis. Die woningstichting bezit namelijk twee naastgelegen appartementencomplexen. Deze worden van een nieuwe gevel voorzien terwijl op de begane grond winkels worden ingericht. Deze hele ontwikkeling past binnen het project Walstreet Shuffle."

Domijn gaat bij de aankoop van oude panden behoedzaam te werk. Piet Rutgers erkent dat sommige eigenaren denken dat ze een hoofdprijs kunnen verdienen. Maar enig realiteitszin sstrekt volgens hem tot aanbeveling.
"Woningen boven winkels is een langdurig en moeizaam proces. Maar het is die extra investering in energie dubbel en dwars waard. We kijken naar de leefbaarheid in de breedste zin van het woord."
"Maar we hebben wel de medewerking van winkeliers nodig. Soms moet je creatief zijn om een eigen opgang naar de eerste verdieping te maken. Dat gaat nog wel eens ten koste van een paar vierkante meters winkeloppervlakte. Anders kan het voor een eigenaar van een pand ook profijtelijk zijn om de ruimte boven de winkel te verhuren."

Behalve Domijn en Ons Huis zijn nog andere partijen actief in de Zuiderhagen. Zo zijn er plannen om café-restaurant De Zon op te knappen, gedeeltelijk te verbouwen en te voorzien van een aantal appartementen. Ook heeft KPN aangegeven dat het zijn pand aan de Zuiderhagen gaat verlaten. Wat met die locatie gebeurt is overigens nog niet bekend.

>>Domijn heeft met het pand op de hoek Pijpenstraat-Zuiderhagen, waarin restaurant Siam is gevestigd, fikse ruimte aan de Zuiderhagen aangekocht.
Amazon

spinnerij

Bericht door Amazon »

Enschedees Erfgoed

leuk artikel over de spinnerij.
ik wist alleen dat het vanaf de voorkant uitzag als een afbraakpand, maar het verbaast me niets dat het aan de 'spoorzijde' ook niet spoort.

Al binnen gekeken ?

nen heel benieuwd wat Errik daarvan vindt !

:?
Rik

Bericht door Rik »

WAT! Ontwikkeld Domijn dat pand naast kruimeltje! Hebben die niet in iets over "kwaliteit van wonen" in hun mission statement staan? Over dit pand is verdorie een hele discussie over geweest dat het fout historiseren was omdat de verhoudingen van het pand niet kloppen! Ik dacht dat er gewoon een projectonwikkelaar op zat die zo z'n inkomsten en uitgaven heeft maar het is nota bene Domijn, een organisatie die het zich kan permiteren on onrendabel te draaien als daar de kwaliteit van de omgeving (in dit geval het stadshart) bij gebaat is! (Want zo werken, non-profit, woningcorporaties. Onrendabele top dekken met inkomsten op het rendabele gedeelte van je vastgoed.)

Er zijn zoveel voorbeelden van dit soort projecten waar het goed bedoelt is maar waar iedereen zich achteraf achter z'n oren krapt. Grootste voorbeeld is natuurlijk Nijmegen; het gedeelte achter de Waalkade. Z'on goede plek... en zulke niet op die plek thuishorende bebouwing! Dit heeft daar zeeeer veel van weg.

Het gaat dus om dit pand...

Afbeelding

Kijk een naar de gevelhoogtes van de panden ernaast... dit KAN gewoon niet! Belachelijk, welke welstandscomissie heeft dit goedgekeurd???
Perceptor

Bericht door Perceptor »

Ze zijn daar toch al mee aan het bouwen?
Rik

Bericht door Rik »

:no:
INVISIBLE

Bericht door INVISIBLE »

Wat is hier nu het grote probleem dan :P , we mogen straks toch niet meer hoog bouwen, dus laten we alstublieft niet de bouwhoogte ook nog eens verhogen.
Zo krijgen we nooit meer en 14+ -er (verdiepingen) in onze stad ;).
Robert

Re: Vereniging Erfgoedontwikkeling Enschede

Bericht door Robert »

14 meter zal nog wel lukken! :D
Plaats reactie