Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Boeken over Enschede

Over de rijke historie van de stad.
ESG

Bericht door ESG »

Dat gold met name voor de "Enschedese" kant van Hengelo. Wat nu Groot Driene is en ook delen van Veldwijk en Twekkelo.
Robert

Bericht door Robert »

In 1884 is een deel en in 1934 is de rest van de gemeente Lonneker inderdaad samengevoegd met Enschede. Maar goed ook misschien dat 't gescheiden was, anders was d'r helemaal geen archief meer overgebleven. Overigens dient opgemerkt te worden dat er voorzover 'k weet zeer intensief werd samengewerkt, voornamelijk op gebied van industrialisatie.
Kubus
Member
Member
Berichten: 252
Lid geworden op: zo mar 13, 2005 5:07 pm
Locatie: Enschede

Bericht door Kubus »

Mmmmm, voer voor liefhebbers. :okay:
Het is het eindpunt van de trein, bijna geen mens hoeft er te zijn, bijna geen hond gaat zover mee: Enschede
Robert

Bericht door Robert »

Het Van Deinse Instituut is gesloten op vrijdag 23 december, maandag 26, dinsdag 27 en vrijdag 30 december 2005 en maandag 2 januari 2006.

De Van Deinse bibliotheek en landkaartenkamer zijn WEL OPEN op woensdag 28 en donderdag 29 december a.s. van 10.00 tot 16.00 uur en er is dan ook een boekverkoping van tweedehands boeken van 10.00 tot 16.00 uur in het Van Deinse Instituut. U bent van harte welkom in het Elderinkshuis/Van Deinse Instituut, De Klomp 35 in Enschede op 28 en 29 december van 10.00 tot 16.00 uur.
Robert

Bericht door Robert »

@ Winus, ken je:
Auteur Stenvert, R.
Titel Ontwerpen voor wonen en werken. 125 Jaar bureau Beltman.
Uitgeverij Stichting Matrijs
Plaats Utrecht
Jaar 1996

Echt een heel mooie publicatie.  :okay:
imzadi
Member
Member
Berichten: 434
Lid geworden op: ma mar 22, 2004 12:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Bericht door imzadi »

Robert schreef:Grote Historische Atlas Overijssel
[....]
Tof! Topografische kaarten van rond 1900 van de hele provincie. Goede kwaliteit.  :okay:
Robert schreef:H.J. Versfelt en M. Schroor
De atlas van Huguenin
Militair-topografische kaarten van Noord-Nederland, 1819-1829

[....]
Prachtige atlas, erg duur en slechts half Overijssel. Overigens is 't wel machtig interessant omdat 't een van de weinige kaarten is tussen de Hottingeratlas uit 1783 en 't Kadaster uit 1832.
In de historische atlas zijn de kaarten tot in het midden van het boek doorgedrukt, wat door het inbinden het gevolg heeft dat in het midden van elke kaart een stuk niet is te zien. Minimaal enkele millimeters, masoms zelfs een centimeter van het oorspronkelijke kaartbeeld is niet of zeer slecht zichtbaar :down: :down:

In de Huguenin-atlas sluiten oost-west naast elkaar gelegen pagina's vaak niet op elkaar aan. Bijvoorbeeld bij Enschede: de Oldenzaalsestraat en de Buurserstraat vallen vrijwel geheel weg. Hier zeker een centimeter brede strook van het kaartbeeld die gewoon nergens afgedrukt staat. Dit geldt bij veel meer kaartpagina's. Terwijl in noord-zuid richting de pagina's elkaar ruim overlappen sluiten de pagina's in oost-west richting steeds weer niet op elkaar aan.  :down: :down:

Wat een bagger! :x
Is het nou zo moeilijk om fatsoenlijk een boek in elkaar te zetten???
Van zo'n atlas mag je toch op z'n minst verwachten dat de kaarten goed en vooral in hun geheel worden afgebeeld. Helemaal van een boekwerk dat 50 euro kost. Nu krijg ik echt het gevoel dat er maar wat afgeprutst is... :down:

Ik heb beide boeken dan ook niet gekocht en wacht met smart op een tweede verbeterde druk.
Robert

Bericht door Robert »

Die zullen waarschijnlijk er niet eens komen, als je ziet hoe groot de stapels zijn die er nog liggen. Ik snap je punt wel en had zelf het liefst een atlas als de Grote Historische Atlas, met marge in het midden. (Gelukkig heb ik een een grote zwik originele bonnebladen, dus mij maakt 't overigens niet zo heel veel uit.) Verder zou elke atlas een 'steden-bijlage' moeten hebben als je 't mij vraagt met daarin de grotere steden weergegeven in een groter formaat. Eerder dit topic heb 'k een link gegeven naar uitgeverij Canaletto. Zij hebben het normaliter altijd wél goed voor elkaar.
Robert

Bericht door Robert »

Afbeelding

Nieuw!

Resultaten van een onderzoek naar de concurrentiepositie van de Twentse katoenindustrie na de invoering van de Tariefwet van 1872.
Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2355
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door Errik »

En, wat zijn de conclusies?
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power
Robert

Bericht door Robert »

Het boekje bevat een algemene inleiding en vervolgens circa 10 vragen van de commissie (welkom heren Stork, Blijdenstein, Ten Cate & Salomonson). Het tweede deel is een intergrale weergaven van de 37 reacties die binnen kwamen van niet nader genoemde personen (natuurlijk de fabriekanten). De commissie heeft geen conclusies / resultaten toegevoegd aan het geheel. Het kon nog wel eens even duren voordat 'k alles gelezen heb.
Robert

Bericht door Robert »

Nog even aandacht voor:

R.W. Jansen - Een heide(ns) karwei Albert Jan Blijdenstein, president van de Nederlandsche Heidemaatschappij 1889-1896 - Uitgeverij van de Berg - Enschede Almere - 2005 - 90.5512.228.9

Voor slechts 12,95 verkrijgbaar. Jammergenoeg is 't een Van de Berg uitgave, in de standaard net wat matige kwaliteit. Wel mooi dat het in druk is verschenen nu. Het boekje (A5 formaat) bevat 120 bladzijden waarvan ca. 75 bladzijden het verhaal an-sich is en de rest bestaat uit al dan niet interessante bijlagen. Er wordt voornamelijk nadruk gelegd op A.J.B.'s rol in de NHM maar ook zijn andere functies, de familie Blijdenstein in het algemeen en de ontwikkeling van Twente en de industrie komt aan de orde. Al met al toch wel een aardig boekje om te hebben dus.
Robert

Bericht door Robert »

'Katholiek Twente' van Stichting Twentsche Courant

Twente kan volgende maand beschikken over het lang verwachte standaardwerk over het katholiek leven in deze streek in de tweede helft van de vorige eeuw. 'Het land van de paasvuren' heet het. Het boek is geschreven door de in Enschede geboren historicus Els Stolker en is een uitgave van het Van Deinse Instituut. De Stichting Twentsche Courant maakte de samenstelling ervan financieel mogelijk.


Eerder, in 1953, verscheen 'Honderd jaar katholiek Twente 1853-1953'. Diverse auteurs belichtten daarin het roomse leven gedurende die eeuw.

Vijftig jaar later ontstond de behoefte vast te leggen hoe het katholiek Twente sindsdien is vergaan. De vele veranderingen in het kerkelijk leven komen in het boek aan bod, maar ook de opkomende oecumene, de maatschappelijke inbreng van kloosterlingen en het vasthouden aan diepgewortelde tradities, zoals de paasgebruiken in Ootmarsum en Denekamp.

Kardinaal Simonis krijgt op zaterdag 4 maart het eerste exemplaar van het boek. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst in de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal, die om 15.30 begint en voor iedereen toegankelijk is. Het boek kost in de boekhandel 29,50 euro.
TCT

Ik ben zeer benieuwd en blij dat er eindelijk zoiets verschijnt. Vreemd dat er bij het VDI geen enkele melding van is gemaakt voorzover ik weet. In ieder geval hoop ik dat het er fatsoenlijk uitziet. Voor (wat 'n bedrag) 29,50 mag je toch wel wat verwachten.  :okay:

Het boek over de Buurserbeek is overigens ook verbluffend mooi. Inhoudelijk kan 'k 't niet beoordelen.
Robert

Bericht door Robert »

Het Land van de Paasvuren

Zaterdag 4 maart 2006 vond de plechtige overhandiging, in de Plechelmus basiliek te Oldenzaal plaats, van het eerste exemplaar van het boek 'Het Land van de Paasvuren', Katholieken in twente 1950-2005, geschreven door Els M.D. Stolker.


Kardinaal Simonis heeft zo juist het boek in ontvangst genomen. Het verhaal van de laatste halve eeuw Katholiek Twente is een boeiende historie. In 1953 kwam het boek Honderd jaar Katholiek Twente 1853-1953 uit. Artikelen van vele auteurs belichtten het katholieke leven in de regio. Aan het einde van de twintigste eeuw vond men de tijd rijp om te laten zien hoe het de Kathlieke kerk in Twente sindsdien is vergaan.

Historica Els M.D. Stolker geeft aan de hand van verschillende thema's een levendige beschrijving van de vele veranderingen die sinds 1953 binnen de kerk en gemeenschap hebben plaats gevonden. Aan bod komen het kerkelijk leven toen en nu en de opkomende oecumene. Er is aandacht voor het werk van de vele kloosterlingen en hun inbreng in de katholieke samenleving. Bijzonder in het Twentse land zijn de tradities waaraan men vasthoudt, zoals de paasgebruiken in Denekamp en het vlöggeln in Ootmarsum. Bijna 200 foto's illustreren deze veranderingen.

Els M.D. Stolker (Enschede, 1954) studeerde geschiedenis en Engelse taal- en letterkunde aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Als docente heeft zij gewerkt aan verschillende scholen voor voortgezet onderwijs en hoger beroepsonderwijs, waaronder het Carmellyceum te Oldenzaal. Op dit moment geeft zij les aan het Canisius College te Nijmegen. Els is gehuwd en is moeder van vier kinderen.
'Het Land van de Paasvuren', Katholieken in twente 1950-2005
door Els M.D. Stolker.
Prijs € 27,50 is verkrijgbaar bij:

Het Van Deinse Instituut,
De Klomp 35 te Enschede

Telefoonnummer: 053-4334577
Email: info@vandeinse.nl

De uitgave is tot 1 april 2006 voor € 25,00 bij het Van Deinse Instituut af te halen.
Afbeelding

Helaas niet bij de presentatie geweest, maar ik ben erg benieuwd. De voorkant voorspelt een hellevuur.  ;)
Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2355
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door Errik »

Dit staat echt mijlenver van de belevingswereld van de meeste Twentse stadsbewoners.
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power
ESG

Bericht door ESG »

Dit staat echt mijlenver van de belevingswereld van de meeste Twentse stadsbewoners.
Oneens. Het staat ver van de jongeren in heel Twente.

Maar hoewel Enschede een vrij 'rooie' (en derhalve geseculeerde stad is) denk ik dat er genoeg 'oudere' Enschedeeërs nog een band hebben met het katholicisme en misschien ook wel met oude Twentse gebruiken.
imzadi
Member
Member
Berichten: 434
Lid geworden op: ma mar 22, 2004 12:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Bericht door imzadi »

Misschien zijn er wel meer mensen zullen zijn die een band hebben met de Twentse gebruiken dan met het Katholieke geloof. Kom uit een Gereformeerd 'nest' (ben zelf niet Christelijk gelovig) maar de paasvuren bezochten we toch echt wel. Hoort er hier in twente gewoon bij :)
André

Bericht door André »

misschien Land van de Paasvuren om aan te geven dat Twente weer heidens wordt?  :lol:

ben het eens met Imzadi, titel is slecht gekozen
Robert

Bericht door Robert »

Om hier nog even op terug te komen: Een zeer interessante uitgave, met korte geschiedschrijving van de provinciale cartografie, stadsgeschiedenissen, achtergronden van de kaarten, etc. Jammer overigens dat de betekenis van Enschede direct - zonder twijfel - wordt verklaard als 'aan de scheiding'. De kaarten zijn voor een deel afgebeeld in het boek maar er zijn tevens circa 30 kaarten afgedrukt op grote folio vellen (vergelijkbaar met de Atlas Overijsselse Buitenplaatsen). Jammergenoeg vind ik 't 'n belachelijke prijs zodat 't nog niet in de collectie is gekomen. Wel zeer de moeite waard om eens uitgebreid te bestuderen.
Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2355
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door Errik »

Die naam van Enschede ga ik nog 'ns een diepgravend vergelijkend onderzoek naar doen. Tijd voor een standaardwerk over het -schede suffix!
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power
Robert

Bericht door Robert »

Afbeelding

Zucht, waarom moet zelfs 'n rotenvelop al 30 euro kosten? Veel te duur.  :shake:
Plaats reactie