Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Centrum: Muziekkwartier

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Peter Luca

Centrum: Muziekkwartier

#1 Bericht door Peter Luca » di mar 23, 2004 12:37 pm

Enschede-Stad.nl schreef: Het Muziekkwartier is de nieuwe naam voor het Larinksplein/Molenplein aan de noordkant van het centrum. Het gebied grenst aan het Muziekcentrum en is momenteel het meest concrete onderdeel van het veel grotere gebied: De Oostelijke Spoorzone. De invulling van de huidige parkeervlakte met gebouwen met aan muziek gerelateerde functies moet de verbinding tussen het station en het centrum verbeteren. In het Muziekkwartier participeren onder andere de Nationale Reisopera (NRO) en Podium Twente, Muziekschool Twente (MT) en Conservatorium Saxion Hogeschool Enschede, Poppodium Atak en eventuele andere poporganisaties, studiogebruikers en mogelijke andere (amateur en commerciële) partijen. De concentratie van een operabedrijf, een orkest en een conservatorium is in Nederland alleen in Amsterdam terug te vinden en binnenkort dus ook in Enschede. Voordeel van de concentratie op één locatie is dat men zich als één blok naar buiten kan promoten, waardoor de attractieve waarde van Enschede als Muziekstad verder zal toenemen.

Het stedenbouwkundig plan is gemaakt door Rijksbouwmeester Jo Coenen (zie ook projectpagina Oostelijke Spoorzone). Belangrijkste punten uit het plan die direct betrekking hebben op het Muziekkwartier zijn:
1) De Noorderhagen is een doorgaande stadswand waarin de Fabriekschool zoveel mogelijk vrij in de ruimte staat. De Minkgaarde zal gehandhaafd blijven zoals in de huidige situatie en de plek zijn waar zich de entrees van de kantoren van de Muziekschool bevinden.
2) De tuin van de Larinks Sticht / de Wonne fungeert als buitenfoyer van de opera en krijgt de uitstraling van een stadspark.
3) Het plein Wenninkgaarde is het harde plein van het gebied. Het is een verbinding voor de langzame verkeersroutes van het noorden met het centrum. Het plein heeft duidelijke pleinwanden. Hier bevindt zich de standplaats voor de taxi's.
4) De expeditie vindt plaats via de Parallelweg. Hier kan ook de toegang gemaakt worden naar de openbare parkeergarage.

De architect Jan Hoogstad is naar aanleiding van een prijsvraag geselecteerd als architect van het Muziekkwartier. Hij heeft niet alle punten uit het stedenbouwkundig plan overgenomen. Het ontwerp bestaat uit een tweetal langgerekte volumes langs het spoor met voornamelijk kantoren en een gebogen volume nabij het huidige muziekcentrum dat onderdak zal bieden aan de opera, de schouwburg, de muziekschool en het poppodium. Tussen deze gebouwen bevindt zich een vanaf het Stationsplein trapsgewijs oplopend volume. Onder het plein is eventueel ruimte voor een parkeergarage met 400 plaatsen. Doorgang van dit gedeelte is wegens kostenbesparingen nog onzeker.

Het gehele project zal €45 miljoen gaan kosten waarvan een bijdrage van €14 miljoen van het Rijk uit de Birk-pot (Budget Investering Ruimtelijke Kwaliteit).
AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Afbeelding

Een vraagje over het mooie nieuwe project "Het Muziekkwartier".
Die 2 torens die je daar zit omgeveer op de hoogte van het Bolke en het Molenplein, horen die bij het masterplan of zijn dat losstaande projecten die niks ermee te maken hebben?! :?

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 3522
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#2 Bericht door Winus » di mar 23, 2004 1:19 pm

Volgens mij is dat een visie van Hoogstad. Het lijkt hem wel mooi om daar een paar torens neer te zetten. Het lijkt mij ook wel mooi. Als de gemeente het nu ook nog mooi vind (lijkt er wel op gezien die hoogbouwvisie), dan hebben we alleen nog maar een projectontwikkelaar nodig. :yes:

Gebruikersavatar
Q.
Member
Member
Berichten: 1388
Lid geworden op: zo mar 21, 2004 9:03 pm
Locatie: Utrecht

#3 Bericht door Q. » wo mar 31, 2004 7:24 pm

Gemeente en instellingen akkoord over bouw Muziekcluster

30-03-2004 Culturele instellingen gaan verder in een samenwerkingsverband


De gemeente Enschede en de culturele instellingen hebben overeenstemming bereikt over de definitieve variant van het te bouwen Muziekcluster. In deze variant wordt afgezien van de bouw van een A+ podium en een Middenzaal. De instellingen hebben tevens besloten om nà 10 mei as. als toekomstige gebruikers van het Muziekcluster verder te gaan in een samenwerkingsverband.


Bij de plannen voor een Muziekcluster hebben het Poppodium ATAK en Podium Twente de wens geuit om resp. een A+ podium en een Middenzaal te bouwen. Deze zalen worden door de instellingen gezien als een gewenste uitbreiding voor toekomstige theater- en muziekproducties. ATAK en Podium Twente hebben in november 2003 voor de exploitatie van deze zalen een businessplan ingediend. Het businessplan is vervolgens op haalbaarheid onderzocht door een commissie van vier, in overleg met de instellingen gekozen, onafhankelijke deskundigen met kennis van zaken van de exploitatie van theaters en poppodia. Het onderzoek was gericht op de kosten en baten, het publieksbereik, de verwachte bezoekersaantallen en de financiële gevolgen voor de Gemeente Enschede.

Op 3 maart hebben de deskundigen hun rapport uitgebracht. De exploitatie van een A+ podium en een Middenzaal wordt volgens hen op grond van de onderzochte criteria niet haalbaar geacht: de vereiste bezoekersaantallen voor een A+ podium zijn naar de mening van de commissie te hoog voor deze regio; het vereiste aantal grootschalige evenementen is naar de mening van de commissie niet beschikbaar; er is volgens de deskundigen bovendien onvoldoende organisatiecapaciteit aanwezig om het vereiste aantal producties te kunnen organiseren.

De deskundigen noemen de Middenzaal een verrijking voor Enschede, maar concluderen dat realisatie financieel niet haalbaar is. Zij stellen dat ook met een grote zaal - die wèl wordt gebouwd - een ruim publiek kan worden bereikt. Bovendien kan naar de mening van de commissie door optimalisering van het gebruik van het theater in het Muziekcluster ook een brede programmering worden geboden.

Gelet op de bevindingen van de deskundigen zal het college van B en W aan de gemeenteraad voorstellen om af te zien van een A+ podium en een Middenzaal in het complex en definitief uit te gaan van de zogenaamde "model 2" variant van het Muziekcluster (zoals besloten door de gemeenteraad van 7 april 2003). Hoewel ATAK en Podium Twente de uitkomst van het onderzoek niet onderschrijven, accepteren beiden het standpunt van het college als een gegeven voor het verdere traject. Zij plaatsen de volgende kanttekening:

Over het A+ podium: ATAK verzoekt om te onderzoeken of in de geplande parkeergarage voorzieningen kunnen worden getroffen waarmee de bouw van een A+ podium in de toekomst mogelijk is;
Over de Middenzaal: Podium Twente wil alsnog alternatieve mogelijkheden verkennen, buiten het nieuwe Muziekcluster. De overige instellingen ondersteunen dit.
Alle betrokken instellingen vinden dat het huidige niveau van programmering gehandhaafd moet blijven. Zij stellen voor de mogelijkheden te verkennen voor optimalisatie van het gebruik van het nieuwe muziekcluster, voor samenwerking met het Rabotheater (Hengelo), en om te onderzoeken of de huidige kleine zaal in de Schouwburg gehandhaafd kan blijven. De geraamde opbrengst bij het afstoten van de Schouwburg blijft daarbij voorwaarde voor de financiering van de huidige plannen; bovendien mag (gedeeltelijke) handhaving van de Schouwburg de belangen van het nieuwe Muziekcluster niet schaden.

In de visie van de commissie is een A+ podium op korte en lange termijn niet haalbaar, echter dient uitbreiding in de toekomst niet uitgesloten te worden. Volgens Poppodium ATAK veronderstelt deze bevinding dat in het huidige bouwproject ruimte gecreëerd moet worden cq. voorzieningen moeten worden getroffen die een dergelijke uitbreiding mogelijk maakt. Deze veronderstelling is op haalbaarheid getoetst voor de aanpassing van het theater, de parkeergarage, en de grondexploitatie. De gemeente heeft vervolgens geconcludeerd dat de veronderstelling financieel en qua praktische uitvoerbaarheid niet realistisch is.

Samenwerking na het raadsbesluit van 10 mei

De instellingen hebben op 17 maart jl. besloten om na 10 mei - als de gemeenteraad besloten heeft over het voorlopig architectonische ontwerp van het Muziekcluster - verder te gaan in een samenwerkingsverband. De huidige projectmanager, de heer M. Bruinsma, zal als directeur ad interim van het muziekcluster optreden. De rolverdeling tussen toekomstig exploitant, bouwheerschap en gebruikers zal nader uitgewerkt worden, voordat het definitieve architectonische ontwerp gereed is (1 januari 2005). Ook de toekomstige exploitant van het muziekcluster en het aangrenzende muziekcentrum moet dan bekend zijn.
Je kan Q uit Twente halen, maar je kan Twente nooit uit Q halen.

Gebruikersavatar
Q.
Member
Member
Berichten: 1388
Lid geworden op: zo mar 21, 2004 9:03 pm
Locatie: Utrecht

#4 Bericht door Q. » wo mar 31, 2004 7:24 pm

Toch jammer dat er geen grote(re) popzaal komt :(
Je kan Q uit Twente halen, maar je kan Twente nooit uit Q halen.

Gebruikersavatar
Rikarchitecten
Member
Member
Berichten: 371
Lid geworden op: vr mar 19, 2004 8:17 pm
Locatie: Enschede

#5 Bericht door Rikarchitecten » wo mar 31, 2004 9:19 pm

Mijn impressies :D

met dank aan originele eigenaar van impressie:

-Woontoren Muziekkwartier
-90 meter hoog
-winkels, commerciele ruimte
-fietstenstalling, onderin
-appartementen+2 penthouses
-observatie-dek

wat een fantasie!!


http://www.imagestation.com/picture/sra ... g.orig.jpghttp://www.imagestation.com/picture/sra ... g.orig.jpg
ENSCHEDE

Gebruikersavatar
imzadi
Member
Member
Berichten: 703
Lid geworden op: ma mar 22, 2004 12:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

#6 Bericht door imzadi » wo mar 31, 2004 9:36 pm

:) :) :)

Afbeelding

Afbeelding

Dat ziet er niet verkeerd uit...
Nu ook nog het oude kantoor van de sociale dienst vervangen door een leuk, hoog, gebouwtje, met vooral een representatieve voorgevel, en de entree van Enschede ziet er ineens een heel stuk beter uit.

Trouwens, de toren naast de Noordmolen (heet die parkeerplaats het Molenterrein??) hoort wel bij het plangebied van het Muziekkwartier. De toren die bij het Bolke is getekent niet.

@Rik, ik hoop dat je er geen bezwaar tegen hebt dat ik je plaatje even heb gekopieerd en hier heb ingevoegd... Op de link klikken in je berichtje werkt helaas ook niet. Als je wel bezwaar hebt verwijder ik hem onmiddelijk.
Laatst gewijzigd door imzadi op wo mar 31, 2004 9:49 pm, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 3522
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#7 Bericht door Winus » wo mar 31, 2004 9:40 pm

Ik wou net zeggen: "je plaatjes doen het niet," maar het is al opgelost, nu het 2e plaatje nog. :)

Ik vind het wel gewaagd hoor, zo'n dikke knoepert vlak bij het ei. Maar in Enschede moet dat kunnen.

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 3522
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#8 Bericht door Winus » wo mar 31, 2004 9:41 pm

QyRoZ schreef:Toch jammer dat er geen grote(re) popzaal komt :(
Inderdaad jammer, maar Enschede is ook geen Tilburg... :(

Gebruikersavatar
imzadi
Member
Member
Berichten: 703
Lid geworden op: ma mar 22, 2004 12:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

#9 Bericht door imzadi » wo mar 31, 2004 9:49 pm

Heb het tweede plaatje dan ook maar even gekopieerd...

En die popzaal moet hier toch echt eens komen..
Steeds maar weer naar Paradiso, Melkweg of Tivoli reizen voor een concertje blijft best wel prijzig... :? :? Vooral als je ook nog een overnachting moet betalen omdat de treinen altijd veel te vroeg stoppen met rijden.

Gebruikersavatar
Q.
Member
Member
Berichten: 1388
Lid geworden op: zo mar 21, 2004 9:03 pm
Locatie: Utrecht

#10 Bericht door Q. » wo mar 31, 2004 9:55 pm

Winus schreef:Inderdaad jammer, maar Enschede is ook geen Tilburg... :(
Nee, Enschede is beter. :D
Waar is INVISIBLE trouwens? Is die wel geregistreerd? Wie mailt hem even? ;)
Je kan Q uit Twente halen, maar je kan Twente nooit uit Q halen.

Gebruikersavatar
Q.
Member
Member
Berichten: 1388
Lid geworden op: zo mar 21, 2004 9:03 pm
Locatie: Utrecht

#11 Bericht door Q. » do apr 01, 2004 3:17 pm

Ik ben echt benieuwd hoe het gaat worden. :)
Je kan Q uit Twente halen, maar je kan Twente nooit uit Q halen.

Gebruikersavatar
Rikarchitecten
Member
Member
Berichten: 371
Lid geworden op: vr mar 19, 2004 8:17 pm
Locatie: Enschede

#12 Bericht door Rikarchitecten » do apr 01, 2004 5:23 pm

Imzadi, oja dankjewel wou al niet zo lukken

dit is even zo in 10 minuutjes gemaakt, thuis heb ik schetsen waar wel meer tijd aan besteed is.
heb een ontwerp voor het Best Western Dish Hotel en de Congreszalen, voor de plek waar een hotel(+ ABN Amro) op het kotmanpark
mijn ontwerp is wel iets gewaagder:
180 meter(47 verdiepingen)
in plaats van de 20 verdiepingen.
ENSCHEDE

Gebruikersavatar
Rikarchitecten
Member
Member
Berichten: 371
Lid geworden op: vr mar 19, 2004 8:17 pm
Locatie: Enschede

#13 Bericht door Rikarchitecten » do apr 01, 2004 6:26 pm

Imzadi@, heb geen bezwaar, integendeel, bedankt dat je het verbeterd hebt.
ENSCHEDE

Gebruikersavatar
imzadi
Member
Member
Berichten: 703
Lid geworden op: ma mar 22, 2004 12:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

#14 Bericht door imzadi » vr apr 02, 2004 7:53 am

Rikarchitecten schreef:mijn ontwerp is wel iets gewaagder:
180 meter(47 verdiepingen)
in plaats van de 20 verdiepingen.
Hmmm... Ik ben zeer nieuwschierig :D :D

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 3431
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

#15 Bericht door Errik » vr apr 02, 2004 4:54 pm

ATAK en Podium Twente geven de moed nog niet op
Paul Brockhus, bouwdirecteur van het nieuwe poppodium in het Muziekkwartier, weet het zeker: de geplande ondergrondse parkeergarage valt ‘maar’ tien procent duurder uit, als de kelder zo wordt geconstrueerd dat er uiteindelijk relatief simpel een ondergrondse poptempel van is te maken.

Directeur Arnoud Slingerland van Podium Twente blijft ook strijdvaardig: er komen onderzoeken naar de mogelijkheid om de Twentse Schouwburg aan de Langestraat helemaal of gedeeltelijk (kleine zaal) te behouden, om alsnog een middenzaal te realiseren. Slingerland weet zich daarbij gesteund door alle Muziekkwartier-partners.

Het zal duidelijk zijn: voordat ze begin mei de knoop definitief doorhakken, worden de gemeenteraadsfracties de komende tijd bestookt door ATAK en Podium Twente. Zonder de voortgang te frustreren, willen beide instanties de politiek er van doordringen dat de realisatie van het Muziekkwartier een uitgelezen moment is om muziekstad Enschede een A-plus podium (2000 bezoekers) te bezorgen én een middenzaal (500 mensen).

Zowel Podium Twente als ATAK zijn het absoluut niet eens met de deze week gepresenteerde uitkomsten van de second opinion naar hun ingediende businessplannen. Deskundigen komen tot de slotsom dat het niet haalbaar is om het Muziekkwartier alsnog uit te breiden met een A-plus podium en middenzaal. Deze twee extra voorzieningen zijn voor respectievelijk ATAK en Podium Twente nu net de toef slagroom op de verder overheerlijke Muziekkwartier-taart.

Sterker: Slingerland hecht aan een extra middenzaal om verzekerd te zijn van een zo breed mogelijk aanbod van toonaangevende podiumkunst in Enschede. ‘De deskundigen die ons businessplan hebben beoordeeld, omschrijven een middenzaal als een verrijking voor Enschede en ook het gemeentebestuur is het daar mee eens’, aldus de Podium Twente-directeur.

De nieuwe grote zaal in het Muziekkwartier (met duizend stoelen) wordt regelmatig ‘geclaimd’ door de Nationale Reisopera, die er 120 dagen per jaar vertoeft.

Natuurlijk hoort ook Slingerland verantwoordelijk wethouder Joop Hassink bezweren dat elke cent die de verkoop van de Twentse schouwburg opbrengt, nodig is voor de realisatie van het Muziekkwartier. In de wetenschap dat de verkoop van het gebouw aan de Langestraat al is ‘ingeboekt’, is Slingerland toch verheugd met het plan om nog eens heel goed te kijken naar de bestaande schouwburg. Het argument dat eventuele handhaving van dat pand of alleen de kleine zaal concurrerend zou zijn met het Muziekkwartier, veegt hij resoluut van van tafel. ‘Dat hebben we helemaal zelf in de hand, want wij zijn straks de programmeur.’

Paul Brockhus hoopt namens ATAK dat de politiek nog eens heel goed wil kijken naar het parkeergarage-verhaal dat het poppodium amper drie weken geleden dropte. ‘Met een beetje goed wil is daar best een constructie voor te bedenken die het mogelijk maakt dat er in de toekomst een A-plus podium van wordt gemaakt. We accepteren het standpunt van het college om dat nu, mede door het slechte economische tijdsgewricht, niet te doen. Maar de kans om in elk geval over vijf of tien jaar die mogelijkheid wél te hebben, ligt nu voor het grijpen. Het zou toch doodzonde zijn als we er over tien jaar achter komen dat we toen de kans hebben gemist, want zo’n garage bouw je maar één keer hè.’

Met een zelfdragend plafond, muren zonder dwarsverbindingen en de nodige pilaren op de twee tussenvloeren, kom je volgens Brockhus al een heel eind.
--------------------------------------------------------------------------------------

Zou Atak zich niet beter in kleine zaal van de schouwburg kunnen vestigen. Da's instant sfeer en gezellig centraal gelegen.
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Gebruikersavatar
Q.
Member
Member
Berichten: 1388
Lid geworden op: zo mar 21, 2004 9:03 pm
Locatie: Utrecht

#16 Bericht door Q. » vr apr 02, 2004 5:32 pm

Dat besluitvormingsproces is altijd zooo saai. :)
Dat is alleen leuk om achteraf te lezen ;)
Je kan Q uit Twente halen, maar je kan Twente nooit uit Q halen.

Gebruikersavatar
Rikarchitecten
Member
Member
Berichten: 371
Lid geworden op: vr mar 19, 2004 8:17 pm
Locatie: Enschede

#17 Bericht door Rikarchitecten » ma apr 12, 2004 11:50 am

Ik vraag me nog altijd af, hebben jullie dat enorme krantenbericht nou al gezien, 2 bladzijde's vol Muziekkwartier, kan er verder niks over vinden op het net.
Ik heb de krant overigens nog wel bewaard.
ENSCHEDE

Gebruikersavatar
imzadi
Member
Member
Berichten: 703
Lid geworden op: ma mar 22, 2004 12:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

#18 Bericht door imzadi » ma apr 12, 2004 4:46 pm

De krant van wanneer?
Heb het hele paasweekeinde nog geen krant gelezen (ontvang de krant niet in mijn eigen brievenbus...), dus zal het binnenkort dan wel zien. Ben benieuwd...

Gebruikersavatar
Rikarchitecten
Member
Member
Berichten: 371
Lid geworden op: vr mar 19, 2004 8:17 pm
Locatie: Enschede

#19 Bericht door Rikarchitecten » ma apr 12, 2004 6:54 pm

ja, kom eigenlijk wel idd een beetje laat mee.
is geloof ik van vorige week zaterdag.

stond een overzicht foto met wat alles moest worden.
de twee torens stonden aangeduidt als woontorens in plaats van Kantoren..

ook wel apart trouwens
ENSCHEDE

Gebruikersavatar
DBM
Member
Member
Berichten: 697
Lid geworden op: di mar 23, 2004 10:16 am
Locatie: Enschede
Contacteer:

#20 Bericht door DBM » ma apr 12, 2004 9:56 pm

Klopt ! Stond vorige week zaterdag in de krant.

Plaats reactie