Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Helmerhoek

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21836
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Helmerhoek

Bericht door Arie »

Winkelketen in Helmerhoek is per direct dicht: ‘Het gaat niet meer’
19 juni 2023
Charmain Zwijnenberg
Helmerhoek winkelcentrum.jpg
Winkelcentrum Helmerhoek. Foto: Google Maps
Even een krant halen, pakket wegbrengen of wenskaart kopen. Bij Primera in winkelcentrum Helmerhoek kan het niet meer. De winkel is per direct gesloten.

Primera Helmerhoek maakt het nieuws op 16 juni via Facebook bekend. “Na 5 jaar en heel wat tegenslagen, hebben wij besloten om per direct te stoppen met de winkel”, is te lezen in het bericht.

‘Hebben ons best gedaan’
“Het spijt ons maar het gaat niet meer… We vinden dit zelf ook erg jammer, hebben tot op ons eigen laatste moment voor jullie en onszelf ontzettend ons best gedaan en hopen op jullie begrip.”

Afhaalpunt
De sluiting van Primera betekent ook de sluiting van een PostNL-punt in het winkelcentrum. Alle pakketten die bij Primera zijn afgeleverd zijn inmiddels opgehaald. Er liggen geen pakketten meer in de winkel. Helmerhoekers met vragen over hun pakketje kunnen bij PostNL terecht.

Reacties van klanten
Onder het Facebookbericht regent het warme woorden van klanten. Een greep uit de reacties: “Jullie zullen gemist worden! Succes voor jullie in de toekomst.”, “Het was altijd leuk en gezellig bij jullie in de winkel” en “Jullie waren toch een begrip in Helmerhoek.”
bron: https://indebuurt.nl/enschede/nieuws/wi ... er~226645/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21836
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Helmerhoek

Bericht door Arie »

winkelcentrum Helmerhoek
Helmerhoek winkelcentrum.jpg
Helmerhoek winkelcentrum.jpg (95.87 KiB) 1441 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21836
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Helmerhoek

Bericht door Arie »

GGZ-locatie Helmerzijde wordt grootschalig verbouwd: alle specialistische zorg voor Oost-Twente naar Enschede
Helmerzijde luchtfoto.jpg
Helmerzijde Google Maps
Helmerzijde, locatie voor geestelijke gezondheidszorg in Enschede
BEELD: GOOGLE MAPS
GGZ-instelling Mediant gaat locatie Helmerzijde in de Enschedese wijk Helmerhoek grootschalig verbouwen. Oude gebouwen gaan tegen de vlakte, nieuwe gebouwen moeten in de komende acht jaar uit de grond worden gestampt. Alle specialistische geestelijke gezondheidszorg die nu verspreid over Enschede en Hengelo wordt geleverd gaat zich er concentreren. Daarmee wordt het aantal cliënten op de locatie uitgebreid.

ANOUK TER HEEGDE
REDACTEUR
VANDAAG 03:01
Dat hoorde een dertigtal buurtbewoners die zich woensdagavond verzamelden in het Helmertheater om uitleg te krijgen over de plannen. Alles zit nog in de voorbereidende fase. Vergunningen zijn nog niet aangevraagd en de gebouwen zijn nog niet ontworpen.

Wel kan bouw- en duurzaamheidsmanager Henk Gerritsen vertellen dat Mediant kijkt naar de optie om alles van hout te maken. “We willen alles zo groen mogelijk maken. In het ontwerp moeten we natuurlijk terrein krijgen met kleine beekjes en veel groen. De gebouwen nu zijn oud. Het is tijd voor vernieuwing.”

Specialistische zorg
Naast de verbouwplannen komt de zorginstelling ook met ander nieuws. Helmerzijde gaat meer cliënten huizen en behandelen. Mediant-bestuurder Martin Bijker legt de plannen aan de hand van een diavoorstelling helder uit aan de gekomen Helmerhoek-bewoners. “We willen hier alle specialistische zorg van Enschede en Hengelo naartoe halen. Dat zijn 80 extra klinische bedden (langdurig verblijf, red.) en 200 tot 300 ambulant.”

Dit betekent dat de twee locaties in Enschede (Raiffeisenstraat en Roessinghsbleekweg) en twee in Hengelo (De Boerhaven in ziekenhuis ZGT en De Opmaat) verhuizen naar Helmerzijde. “Het gaat vooral om specialistische zorg. Nu moeten die werknemers van hot naar her rijden, hiermee halen we die tijd weg.”

De GGZ-instelling wil wel overal blijven voor minder gespecialiseerde zorg. “Dit moet dan gaan in zogenaamde regiocentra in de gemeente Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente, Enschede, Oldenzaal en Losser.”

Nieuwe gebouwen
Deze nieuwe cliënten hebben ook woon- en therapieruimte nodig. Mede daarom wil Mediant nieuwe gebouwen gaan bouwen. “De gebouwen hebben nu niet genoeg voorzieningen voor alle cliënten uit Oost-Twente. Bewoners delen hier soms met zijn achten een badkamer”, geeft Bijker als voorbeeld in zijn presentatie. Ook moet verder worden verduurzaamd. "We zijn veel geld kwijt aan de stookkosten."

Wat zijn dan de plannen? Eigenlijk nog niks concreet. In het begin van vorig jaar is er een studie gedaan. Die laat de gevolgen zien voor de locatie op grote schaal. Het is een schets voordat de echte tekeningen worden gemaakt, hieronder weergegeven.
Helmerizijde .jpg
De gebouwen aan de inrit vanaf de Broekheurne-Ring worden hoger dan nu, met maximaal vier bouwlagen. “Die zullen niet boven de boomtoppen komen”, verzekeren de woordvoerders.

Ook zijn meer parkeerplaatsen nodig. Tegenover woon- en werkgemeenschap 't Helmgras komt een nieuwe inrit met een parkeerplek voor werknemers. Dicht bij tankstation Shell moet ook een nieuwe parkeerplaats komen in het bos. En aan de achterkant van EHV en de TEZ een inrit voor een derde parkeerplek voor bezoekers. Gerritsen: “Het gehele terrein van Mediant willen we autovrij maken. Ook willen een plan maken voor de medewerkers dat zij meer de fiets pakken naar werk.”

De wijkvoorzieningen verdwijnen niet voor de buurt. In de nieuwe gebouwen wordt een plek gemaakt voor de kerkdiensten en het café. Ook komt er weer een nieuwe gymzaal. Bijker: “We willen dat deze functies blijven bestaan, wij maken er als organisatie zelf ook gebruik van.”

Buurtbewoners
De plannen worden door de gekomen buurtbewoners met argwaan ontvangen. “Ik vind het initiatief positief, maar ik ben bang voor de verkeersproblematiek die het gaat opleveren”, vertelt een van de bewoners. “Het is nu al bijna onmogelijk om rond acht uur 's ochtends uit de wijk te komen, met meer mensen die hier moeten komen zal dat alleen maar erger worden.”

Een oudere wijkbewoner maakt zich zorgen om de veiligheid. “Ik laat mijn hondje nu al niet uit in het donker. Je weet nooit wat je tegenkomt.”

Mediant zegt de Helmerhoek bij de verbouwplannen te blijven betrekken. “Met deze bijeenkomst geven we een stukje transparantie aan de buurtbewoners over de verbouwing. Het wordt een lang proces om alles te realiseren. Maar elke stap zetten we samen met de buurt.” Het voorlopig ontwerp moet dit jaar klaar zijn. “Aan het einde van het jaar willen we beginnen met de eerste fase. Dat is het maken van een nieuw gebouw voor langdurig verblijf.” bron: https://www.1twente.nl/artikel/4058596/ ... r-enschede

zie ook: https://www.tubantia.nl/enschede/operat ... ~aa737ecf/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21836
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Helmerhoek

Bericht door Arie »

Dit is waarom deze kleurige kastjes in Enschede weer grijs en saai zijn
Van de ene op de andere dag waren twee fleurig gekleurde elektriciteitskastjes in Helmerhoek weer grijs. Tot grote verbazing van de kunstenaars en wijkbewoners. ‘Wie? Wat? Waarom nu weer saaie grijze dozen?’

Corine Engelbarts 07-05-24, 16:25
De ene is 1,50 meter hoog en egaal grijs, de andere iets lager en dezelfde kleur. Twee kasten in Helmerhoek die zeven jaar geleden met geld uit het wijkbudget kleurrijk zijn beschilderd, verrassen nu door hun saaie grijze kleur.

Kunstenaar Huub Filart en wijkbewoner Marian Wassenburg ontdekten tot hun grote schrik dat hun bloemen en de sierlijke reiger in een prachtig landschap aan de Reygershöftehoek zijn overgeschilderd. In egaal grijs. ‘Wie? Wat? Waarom?’ schreef Wassenburg vertwijfeld op Facebook.

Zeven jaar in weer en wind
Het antwoord komt van Wijkplatform Helmerhoek. Voorzitter Heidi van der Wal is aanvankelijk al even verbaasd, maar kan niet veel later het mysterie ophelderen. „De coating bladderde af en het zag er niet meer uit. De buurt heeft een aanvraag ingediend voor wijkbudget voor nieuwe schilderingen. En gekregen. Om ze opnieuw te beschilderen moesten ze eerst worden schoongemaakt en weer worden geschilderd in hun oorspronkelijke kleur. En dat is grijs.”

Ze worden dus opnieuw geschilderd, maar door wie en wat komt daar dan op? Dat weet projectleider Wendy van de praktijk voor coaching en creativiteit PvCC in Hengelo. Zij heeft via de gemeente de opdracht gekregen de kasten opnieuw te laten beschilderen. Vorig jaar nam ze al zes kastjes van KPN en energiebedrijf Ennatuurlijk in Helmerhoek onder handen. Dit jaar zijn drie andere kasten aan de beurt: de twee ‘oude’ kasten en zelfs een energiestation. PvCC gebruikt daarvoor een speciale coating, waar niet overheen kan worden gekrabbeld.

Aanbellen in de buurt
PvCC maakt samen met graffitikunstenaars een ontwerp. Bij de uitvoering daarvan krijgen ze in Helmerhoek hulp van jongeren van zorginstelling Aveleijn. „Het zijn jongeren van 20 tot 24 jaar met een rugzakje, die op twee plekken in de wijk wonen. Ze gaan de kasten schoonmaken en helpen met het schilderen van de grote vlakken.”

Maar eerst zijn de jongeren de buurt rondgegaan om te horen wat de bewoners er het liefst op zien. „Ze hebben zich voorgesteld en de buurt heeft kennis met ze gemaakt. Het is ook een sociaal project”, zegt Wendy. „Mensen kijken toch op een bepaalde manier naar deze jongeren.”

Bijwerken
Desondanks zijn de kunstenaars teleurgesteld. „Jammer dat ze dit zonder enig overleg hebben gedaan”, zegt kunstenaar Huub Filart. „We hadden ze kunnen bijwerken.” Wendy snapt dat: „Maar we krijgen de opdracht uit de buurt, via een ander lijntje. En de kasten waren in erg slechte staat. De verf bladderde af en er was graffiti overheen gespoten.”

Wanneer de jongeren en de graffitiartiest deze kastjes gaan beschilderen, is nog niet helemaal duidelijk. Dat is afhankelijk van het ontwerp.
Reygershöftehoek stroomkast 2017.jpg
Reygershöftehoek stroomkast 2017.jpg (115.1 KiB) 580 keer bekeken
Reygershöftehoek stroomkast 2024.jpg
Reygershöftehoek stroomkast 2024.jpg (107.95 KiB) 580 keer bekeken
Reygershöftehoek stroomkast met de reiger na zeven jaar in weer en wind 2024.jpg
De kast met de reiger na zeven jaar in weer en wind
De kast met de reiger na zeven jaar in weer en wind © PvCC
bron: https://www.gelderlander.nl/enschede/di ... ~a0a2130f/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21836
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Helmerhoek

Bericht door Arie »

Nieuwbouw in de Helmerhoek: oud studentenhuis maakt plaats voor sociale huurwoningen
Huttensmidhoek.jpg
Zo zien de nieuwe woningen aan de Huttensmidhoek er straks uit. © De Woonplaats

Goed nieuws voor woningzoekers in de Enschedese wijk Helmerhoek. De woningcorporatie De Woonplaats bouwt zes duurzame eengezinswoningen voor de sociale verhuur aan de Huttensmidhoek. Begin 2025 krijgen de eerste bewoners de sleutel.

Mandy de Jong 14-06-24, 15:42
De voorbereidingen voor de nieuwbouw aan de Huttensmidhoek zijn in volle gang. Wel moest er eerst een voormalige groepsaccommodatie worden gesloopt. Het complex, ook wel bekend als De Wieke, dateerde uit 1982 en telde acht tot tien zelfstandige kamers met een gezamenlijke woonkamer. De zorgorganisatie Mediant huurde het van 1989 tot 2015 voor een woongroep van dertig jongeren. Daarna werd het door de hogeschool Saxion gebruikt voor de huisvesting van achttien buitenlandse studenten.

Het complex voldeed volgens De Woonplaats al lange tijd niet meer aan de wensen van deze tijd en sloot niet meer aan bij de behoeften in de wijk. De laatste huurders waren antikrakers, zij verlieten het complex begin dit jaar toen de plannen voor de herontwikkeling rond waren.

Duurzame woningen
Dat op deze locatie iets anders moest komen, dat was duidelijk. Maar wat? „We keken naar de type woningen in de Helmerhoek”, zegt woordvoerder Amanda Altepping van De Woonplaats. „Wat hebben we en waar is behoefte aan? In Enschede, en zeker in deze wijk, is er een grote vraag naar eengezinswoningen.”

En die komen er. De nieuwe eengezinswoningen krijgen zonnepanelen en worden aangesloten op het warmtenet. De basis van de woningen wordt in de fabriek al voorbereid, na de bouwvak wordt de fundering gelegd en begin 2025 is de oplevering. Samen met de gemeente Enschede wordt gekeken naar een groene invulling rondom de woningen en de tien parkeerplaatsen.

Nog even geduld
Wie belangstelling heeft voor deze woningen moet geduld hebben. „De verhuur is nog niet begonnen”, zegt de woordvoerder van De Woonplaats. „Mensen kunnen zich als woningzoekende inschrijven op woninghuren.nl. Hier verschijnt tegen die tijd ook de advertentie met deze woningen.”
bron: https://www.ad.nl/enschede/nieuwbouw-in ... ~aa8476a6/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21836
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Helmerhoek

Bericht door Arie »

De groepsaccommodatie aan de Huttensmidhoek (nr. 19 t/m 33) is onlangs gesloopt. Woningcorporatie De Woonplaats en Klomps bouwbedrijf bouwen er 6 duurzame eengezinswoningen voor de sociale verhuur voor terug. zie: https://www.dewoonplaats.nl/over-ons/ni ... nsmidhoek/
Plaats reactie