Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Boekelo

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21713
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Boekelo

Bericht door Arie »

Verontreinigde tuinen De Bleekerij in Boekelo worden afgegraven
Boekelose Stoomblekerij  De Bleekerij.jpg
Op het terrein van Texoprint verrees in 2016 ene geheel nieuwe woonwijk: de Bleekerij

Enschede laat zeventig tuinen in De Bleekerij in Boekelo afgraven. Ze zijn verontreinigd met PFAS. De kosten? 9 miljoen euro.

Corine Engelbarts 23-04-24, 17:53
Nieuwbouwwijk De Bleekerij is vijftien jaar geleden gebouwd op het terrein van het vroegere textielbedrijf Texoprint. De grond is destijds wel onderzocht en gesaneerd, maar er was in die jaren nog geen oog voor het kankerverwekkende PFAS.

Kankerverwekkend en niet afbreekbaar
Inmiddels is dat besef er wel en heeft de gemeente er op last van het Rijk bodemonderzoek laten doen. Texoprint gebruikte chemische stoffen met PFAS om kleding waterafstotend te maken, daarnaast werden PFAS gebruikt als blusmiddel. PFAS breken niet af in het milieu en kunnen schadelijk zijn voor mens en dier.

Van de onderzochte voor- en achtertuinen van 226 huizen in de nieuwbouwwijk zijn er zeventig zo vervuild dat de gemeente er iets aan moet doen. De twee speelplekken in de wijk zijn twee jaar geleden al gesaneerd, zodat kinderen in de jonge buurt veilig kunnen spelen. Voor de tuinen gold: je mag erin werken, maar niet graven en ook niet iets verbouwen om te eten. bron: https://www.ad.nl/enschede/verontreinig ... ~aa5990c9/
Plaats reactie