Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Boekelo

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21838
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Boekelo

Bericht door Arie »

Verontreinigde tuinen De Bleekerij in Boekelo worden afgegraven
Boekelose Stoomblekerij  De Bleekerij.jpg
Op het terrein van Texoprint verrees in 2016 ene geheel nieuwe woonwijk: de Bleekerij

Enschede laat zeventig tuinen in De Bleekerij in Boekelo afgraven. Ze zijn verontreinigd met PFAS. De kosten? 9 miljoen euro.

Corine Engelbarts 23-04-24, 17:53
Nieuwbouwwijk De Bleekerij is vijftien jaar geleden gebouwd op het terrein van het vroegere textielbedrijf Texoprint. De grond is destijds wel onderzocht en gesaneerd, maar er was in die jaren nog geen oog voor het kankerverwekkende PFAS.

Kankerverwekkend en niet afbreekbaar
Inmiddels is dat besef er wel en heeft de gemeente er op last van het Rijk bodemonderzoek laten doen. Texoprint gebruikte chemische stoffen met PFAS om kleding waterafstotend te maken, daarnaast werden PFAS gebruikt als blusmiddel. PFAS breken niet af in het milieu en kunnen schadelijk zijn voor mens en dier.

Van de onderzochte voor- en achtertuinen van 226 huizen in de nieuwbouwwijk zijn er zeventig zo vervuild dat de gemeente er iets aan moet doen. De twee speelplekken in de wijk zijn twee jaar geleden al gesaneerd, zodat kinderen in de jonge buurt veilig kunnen spelen. Voor de tuinen gold: je mag erin werken, maar niet graven en ook niet iets verbouwen om te eten. bron: https://www.ad.nl/enschede/verontreinig ... ~aa5990c9/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21838
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Boekelo

Bericht door Arie »

Wie pakt deze kans? Stellen gezocht voor boerderij in Boekelo
Keizerweg 40  landgoed De Wieckse  Boekelo.jpg
Wat we aan de Keizerweg in Boekelo kunnen verwachten? Een groentetuin, bloementuin, workshops, velddiners… En misschien zelfs een B&B. © Lars Smook

Altijd al gedroomd van het boerenleven? Dan is dit je kans. Op landgoed De Wieckse in Boekelo opent dit najaar een nieuwe boerderij. Stichting Lenteland zoekt nu boeren die hier aan de slag willen. Bijzonder: ook met weinig ervaring maak je kans.

Mandy de Jong 20-06-24, 08:02
Idyllischer kan het bijna niet. Een karakteristieke woonboerderij uit 1909 op een prachtig erf met eikenbomen. Je vindt er onder meer oude kapschuren, een Bentheimer waterput en tuinkas. Uitgestrekte weilanden zover het oog reikt. En wie goed luistert hoort zelfs het kabbelen van de Boekelerbeek. Vraagprijs voor deze parel: 855.000 euro.

Boerderij De Wieckse aan de Keizerweg is inmiddels verkocht en wordt de vijfde regeneratieve gemeenschapsboerderij van Lenteland. De stichting verstrekt de voorfinanciering voor de aankoop van boerderijen met veel grond, zoekt geschikte ondernemers en ondersteunt hen vervolgens bij de opstart van een nieuwe boerderij. Een ambitieus plan.

Te mooi om waar te zijn?
Lenteland is een initiatief van de Rotterdamse ondernemer Wouter Veer en werd in 2021 opgericht. Inmiddels zijn er al vier boerderijen in Empe en Lochem (Gelderland), Laakdal (België) en Mechelen (Limburg). Voor alle boerderijen geldt dat iedereen mede-eigenaar kan worden. Lenteland garandeert zelfs een basisinkomen voor de ‘Lenteland-boeren’. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Dat hoort Eline Veninga van Stichting Lenteland wel vaker. „Bij elke boerderij die we kopen, reageren mensen aanvankelijk sceptisch en zijn er veel vragen. Dat is begrijpelijk.” Zelf werkte Veninga jaren in de foodindustrie voor bedrijven als Marqt, Albert Heijn, Sligro en Jumbo. Drie jaar geleden maakte ze de overstap naar de stichting. Veninga weet waarover ze praat.

De agrarische sector worstelt met sterk stijgende prijzen van landbouwgrond en een gebrek aan opvolgers voor boerenbedrijven. Stichting Lenteland bedacht een oplossing. Eline Veninga: „Onze boeren wonen op het erf en verbinden zich voor lange tijd aan de plek. Ze produceren gezond eten voor de lokale markt, waardoor de bodem weer gezond wordt en de biodiversiteit toeneemt.” Een duurzaam voedselsysteem, zonder het gebruik van kunstmest, pesticiden en zo min mogelijk zware machines. Lenteland heeft al een zesde en zevende boerderij op het oog.

Waar betalen ze het toch van, is een veelgestelde vraag. De eerste vier boerderijen werden voorgefinancierd met eigen middelen en de stichting draait op grote donaties van investeerders. „Volgende boerderijen kunnen we ontwikkelen met dit kapitaal van mensen die begaan zijn met de landbouwtransitie. Het doel is dat we op termijn nog meer boerderijen kunnen helpen opstarten als de eerste boerderijen geherfinancierd zijn door de certificaathouders uit de gemeenschap”, legt Eline Veninga uit. En dat heeft tijd nodig, mensen willen met eigen ogen zien dat het werkt ‘eerst zien, dan geloven’.

Goed nieuws voor Boekelo
Terug naar Boekelo. De Wieckse was jarenlang een melkveebedrijf, later een vleesveebedrijf. Marjon Morsink-Holtkamp is een van de verkopers van de boerderij die al zes generaties in haar familie is. Ze vindt het mooi dat hier straks weer voedsel wordt geproduceerd en dat Boekelo er wat aan heeft.

Wat we in Boekelo kunnen verwachten? Eline Veninga weet uit ervaring dat boeren vaak beginnen met een groentetuin waar mensen een abonnement op kunnen nemen. Dat er fruit- en notenbomen worden geplant in combinatie met akkerbouwgewassen. „In Boekelo is ook ruimte voor een B&B. En voor kippen en vee in kleine aantallen.” Ze ziet het al helemaal voor zich. Workshops op de boerderij. Velddiners tussen de gewassen in samenwerking met lokale chefs. Een bloementuin.

Maar Veninga weet ook dat je het met mooie ideeën alleen niet redt. „Veel ideologische initiatieven lopen stuk, omdat ze financieel niet haalbaar zijn.” De nieuwe boeren in Boekelo verdienen hun geld straks met het telen van meerjarige gewassen (noten, fruit en bessen) en eenjarige gewassen (groenten en kruiden). Er kunnen ook andere bedrijfstakken zijn. „Ons bedrijfsmodel laat zien dat regeneratieve boerderijen economisch vatbaar kunnen zijn.” Maar Eline Veninga is ook eerlijk: „We zijn net begonnen en moeten ons nog wel bewijzen.” bron: https://www.destentor.nl/enschede/wie-p ... a60d9f6a6/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21838
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Boekelo

Bericht door Arie »

Plaats reactie