Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Gemeentelijke monumentenlijst

Over de rijke historie van de stad.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Ook de Paasbroodfabriek Hollandia Matzes is tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september a.s. te bezichtigen van 11-16 uur.
Wat is er te zien?
Het assortiment voor Pasen maar ook voor Pesach.
Een korte film van Patrick Drijver over de historie van Hollandia Matzes.
De machine van familie Marcus uit Burg Steinfurt uit 1924, welke nog steeds in gebruik is.
Vanwege veiligheid en hygiëne kan uitsluitend de kleinschalige en ambachtelijke deegmakerij bekeken worden. Deze is niet in gebruik op het moment van de bezichtiging.
Elke bezoeker krijgt een smakelijke herinnering mee naar huis.
zie verder: https://www.openmonumentendag.nl/monume ... ia-matzes/
Nieuwstraat 12 Matzefabriek N.V. Paaschbroodfabriek Hollandia.jpg
Nieuwstraat 12 Fabriek-Hollandia-Matzes-nu.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Nominatie voor Huis Van Gelderen
31-08-2023
Enschede - Huis Van Gelderen is een van de vijf monumenten die dit jaar zijn voorgedragen voor de Monumentenprijs van de gemeente. De moderne villa uit 1956-1957 staat bekend als een pareltje van jaren vijftig architectuur en is ontworpen door architect Hein Salomonson voor het gezin van textielfabrikant Van Gelderen. Eind vorig jaar werd Huis Van Gelderen door de familie Van Gelderen geschonken aan Hendrick de Keyser Monumenten, die zich inzet voor het behoud van architectonisch en historisch waardevolle huizen. Eerder kreeg de villa de status van gemeentelijk monument. Huis Van Gelderen is voor het eerst voor publiek opengesteld in het komende Open Monumentenweekend, zaterdag 9 en zondag 10 september. Bezoekers zijn beide dagen welkom tussen 11.00 en 17.00 uur en krijgen een toelichting op de geschiedenis van het huis en de plannen voor de toekomst. Op zaterdag 9 september maakt wethouder Jeroen Diepemaat bekend welk monument de Monumentenprijs Enschede krijgt toegekend. bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... n-gelderen

zie ook: https://www.tubantia.nl/enschede/dit-go ... ~a639ed3a/
Vlierstraat 820 gemeentelijk monument.jpg
Vlierstraat 820 Huis Van Gelderen gemeentelijk monument...jpg
Vlierstraat 820 Huis Van Gelderen gemeentelijk monument...jpg (144.01 KiB) 8209 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

In deze historische villa in Enschede worden straks patiënten behandeld
Van woonvilla waarmee een steenrijke boer met zijn rijkdom pronkte, tot fysiotherapiepraktijk waar patiënten worden behandeld. De monumentale stadsvilla ’t Zeggelt aan de Oldenzaalsestraat is definitief verkocht.

Anja Kruise 29-09-23, 12:27
De nieuwe eigenaren, Laura Lutjes en Jef Meinderink, gaan hier hun fysiotherapiepraktijk On the Move vestigen. De werkzaamheden om de villa geschikt te maken voor een paramedische praktijk, zijn begonnen. Het pand was voor het laatst in gebruik als kantoorvilla.

Groen licht gemeente
De villa werd begin deze zomer onder voorbehoud verkocht. De koopovereenkomst zou alleen worden getekend als de gemeente ermee akkoord ging dat de kandidaat-kopers er met hun fysiotherapiepraktijk in trokken. Dat groene licht is gegeven, waarna de koopovereenkomst eind augustus werd getekend. De vraagprijs was 1,15 miljoen euro, maar zoveel is er niet voor betaald.

Twee jaar leeg
De villa heeft ruim twee jaar leeg gestaan. Het is een gemeentelijk monument, vol authentieke details als open haarden, sierlijstwerk, paneeldeuren en de oorspronkelijke parketvloeren.
Oldenzaalsestraat 123 Villa ’t Zeggelt aan de voorkant. Pal erachter ligt een appartementencomplex. 30-9-2023.jpg
Villa ’t Zeggelt aan de voorkant. Pal erachter ligt een appartementencomplex. © Anja Kruise

Textielfabrikanten
Het huis is in 1911 gebouwd in opdracht van de rijke boer Herman Zeggelt, die hier met zijn gezin en personeel woonde. De locatie was ‘op stand’. In dit deel van de Oldenzaalsestraat woonden veel rijke families, vooral eigenaren van de textielfabrieken in de buurt. Zo staat naast ’t Zeggelt eveneens een witte stadsvilla, Het Witte Huis. Deze kapitale villa werd in opdracht van de textielfabrikant Jan Herman van Heek gebouwd, in 1907. Het is een rijksmonument, het statige pand is tegenwoordig in gebruik als bedrijfsruimte. bron: https://www.tubantia.nl/enschede/in-dez ... ~a06e2bc5/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Boerderij Erve 't Kromhof.
Heutinkstraat 600  Boerderij Erve 't Kromhof..jpg
Naar aanleiding van de brand op Erve ’t Kromhof in juni 2022 is heeft monumentenorganisatie Het Oversticht op locatie een uitgebreide inspectie van de staat van de gebouwen uitgevoerd. Tijdens deze inspectie werden - naast de al beschermde kleine boerderij - een oude schuur en delen van de oorspronkelijke erfaanleg ontdekt.
Reden voor het college om eind april 2023 te besluiten om voorbescherming te leggen op de genoemde objecten. In de procedure tot definitieve aanwijzing tot monument die hierop volgde heeft de monumentencommissie ook geadviseerd de kleine boerderij, de oude schuur en het erf op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Het college heeft besloten dit advies over te nemen en de bescherming van het monument aan te passen en uit te breiden.

Door nieuwe bouwplannen en de twee branden op het erf werd het noodzakelijk om de bescherming te herzien en een aangepaste redengevende omschrijving op te stellen. In deze nieuwe omschrijving worden de kleine boerderij, de oude schuur en de oorspronkelijke erfaanleg aangegeven als objecten met hoge monumentwaarden.
Deze redengevende omschrijving vervangt daarmee de redengevende omschrijving die nu aan de monumentale status van de kleine boerderij is gekoppeld. De monumentwaarden van de
tweekapsschuur (afgebrand) als gebouw komen te vervallen maar de ‘footprint’ als plek voor nieuwbouw blijft wel beschermd.

In de redengevende omschrijving van de gemeente Enschede d.d. 3 oktober 2023 gelden de volgende argumenten voor de monumentstatus:
1. De gebouwen en het erf bevatten voldoende monumentale waarden.
De oude gebint- en kapconstructie is nog een tastbaar overblijfsel van het al voor 1800 aanwezige historische Erve ‘t Kromhof met de grote boerderij, kleine boerderij en schuren.
Het door bospercelen omgeven erf met twee oprijlanen met boomsingels en bestratingen, het met keien bestrate erf en de vijver met restanten van een tuinaanleg vormen een waardevolle aankleding van dit historische erf.
2. De gemeentelijke monumentencommissie heeft positief geadviseerd.
Voordat het college van B&W een besluit neemt, vraagt zij advies aan de gemeentelijke
monumentencommissie (artikel 3, lid 2). Deze heeft in haar advies aangegeven dat zij het eens is met de bevindingen in de redengevende omschrijving met waardenstelling. Haar advies is om het erf en de bijbehorende bebouwing in overeenstemming met deze redengevende omschrijving te beschermen als gemeentelijk monument.
3. Het beschermt ons cultureel erfgoed.
Door het aanwijzen van de bebouwing en het erf als gemeentelijk monument worden de belangrijke cultuurhistorische waarden bewaard voor de toekomst. Met dit besluit wordt voorkomen dat Erve ’t Kromhof haar cultuurhistorische en monumentale eigenschappen verliest. Daarnaast wordt haar bijzondere geschiedenis en de plek waar het is gebouwd beschermd.
4. De eigenaar heeft de mogelijkheid tot inspraak gekregen.
De eigenaar is uiteraard betrokken bij het proces en heeft tegen het voornemen van het college om de gebouwen en het erf aan te wijzen als monument geen zienswijze ingediend. Ook is er geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te reageren op de nieuwe redengevende omschrijving.
Bron: Gemeente Enschede.
zie: file:///C:/Users/Gebruiker/Downloads/REDENGEVENDE%20OMSCHRIJVING.pdf
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Arie schreef: zo aug 19, 2018 11:08 am Het ijzeren toegangshek bij de begraafplaats in Usselo aan de Kerkenbruggertpad is een rijksmonument. Rijksmonument nummer: 15323 zie: http://rijksmonumenten.nl/monument/1532 ... /enschede/

het gaat om een negentiende eeuws ijzeren toegangshek van de Hervormde Begraafplaats, dat oorspronkelijk afkomstig is van landgoed Den Duno bij Arnhem. bron: http://enschede.ris.muze.nl/stukken/1862/1/pdf.pdf
zie mijn bericht 19-8-2018 op
viewtopic.php?p=173169&hilit=kerkenbruggertpad#p173169

Poort van begraafplaats in oude luister hersteld: voor de prijs van middenklasser auto heeft Usselo ook wat
De entree van de Hervormde Begraafplaats in Usselo is sinds dinsdagmiddag weer een sieraad voor het oog: de monumentale toegangspoort is na ruim een half jaar afwezigheid grondig gerenoveerd en terug van weggeweest.
Teun Staal 13-12-23,
Kerkenbruggertpad 55 Usselo Het monumentale hek is klaar om weer op de plaats te worden gezet. 12-12-2023.jpg
Het monumentale hek is klaar om weer op de plaats te worden gezet. © Wouter de Wilde
bron: https://www.tubantia.nl/enschede/poort- ... ~a712f877/
Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 4305
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door enschedeinansichten »

1937.
begraafplaatrs usselo 1937.jpg
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Arie schreef: do mei 31, 2018 3:26 pm Het gebouw van het voormalig warenhuis Vroom en Dreesmann aan de Korte Hengelosestraat 1 hoek Brammelerstraat is een rijksmonument. Rijksmonument nummer: 510612, zie: http://rijksmonumenten.nl/monument/5106 ... /enschede/
zie verder mijn bericht van 31-5-2018 op: viewtopic.php?p=172051&hilit=brammelerstraat#p172051


ROC van Twente trekt zich terug uit Het Warenhuis in Enschede, achterblijvers beraden zich op toekomst
Korte Hengelosestraat 1 hoek Brammelerstraat 2-8 kruispunt De Graaff Het oude monumentale karakteristieke V&D-pand  met de naam Het Warenhuis 2024.jpg
Het oude monumentale karakteristieke V&D-pand wordt een culturele hotspot met de naam Het Warenhuis. Er is plek voor filmzalen van Concordia en ruimte voor theater Sonnevanck. Het ROC zou er haar opleiding podiumkunsten huisvesten. © Frans Nikkels Fotografie

Het zit Enschede niet mee. Eerder besloot de bibliotheek toch niet te verhuizen naar het Wilminkplein. Nu maakt het ROC van Twente bekend af te zien van een verhuizing naar Het Warenhuis.

Corine Engelbarts 12-02-24,
Het plannen waren zo mooi: de grotendeels leegstaande oude V&D op kruispunt De Graaff als culturele hotspot, met daarin Filmhuis Concordia, theater Sonnevanck en de Podiumacademie van het ROC van Twente. Ze hadden elkaar tot grote hoogte kunnen brengen.

Ze willen door
Kunnen, want het ROC van Twente heeft aan de gemeente laten weten toch niet mee te doen: er is niet genoeg geld voor. Dat heeft wethouder Jeroen Diepemaat maandag laten weten aan de gemeenteraad.

Concordia en Sonnevanck hebben daar begrip voor, maar hebben ook aangegeven door te willen gaan met Het Warenhuis. Zij gaan nu samen met pandeigenaar John Landewé aan tafel over de invulling van het pand.

Eerder al mis met bieb
Er rust geen zegen op de huisvesting van culturele instellingen in Enschede. Eerder ging er al een streep door een de verhuizing van de bibliotheek naar het Muziekkwartier. Het huidige pand van de bibliotheek aan de Pijpenstraat is sterk verouderd en niet te verduurzamen.

Voor 26 miljoen euro zou het Muziekkwartier aan het Wilminkplein worden verbouwd zodat de bibliotheek daarbij in zou kunnen trekken. Maar de bibliotheek kan die verhuizing niet betalen en trok zich terug. Daarmee klapte het plan.

Plek voor bibliotheek?
Binnenkort praat Diepemaat met Concordia, Sonnevanck en de pandeigenaar over een passende invulling van de leeggekomen ruimtes en de haalbaarheid van Het Warenhuis in de huidige opzet. Het ligt voor de hand te onderzoeken of de bibliotheek de vrijgevallen ruimte kan vullen, zoals VVD-raadslid Rachel Denneboom dat voor ogen heeft. Het is niet bekend of de betrokkenen daar nu aan denken.
bron: https://www.ad.nl/enschede/roc-van-twen ... ~aae07f12/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Oude Buurserdijk 201 omgeving Leppeweg Hegebeekweg Slagersmaatpaal. Markesteen Rijksmonument.
De Slagersmaatpaal ligt op de grens van de marken Buurse en Usselo, aan de rand camping Ostana . De paal is 42 cm breed en 35 cm diep. De grens met de knik is nog goed te zien op de luchtfoto van google (2018).
De Slagersmaatpaal stond vanaf 1850 op de topotijdreis, maar ontbreekt van 1891 t/m 1936 en van 2010 t/m 2013. Tot 2021 was de aanduiding de volledige naam of 'Pl'. Sinds 2021 is de aanduiding 'Gp'.
De paal is rijksmonument 46593. zie: https://www.markegrenzen.nl/twente/TW-050/
zie ook: https://monumentenregister.cultureelerf ... nten/46593
Oude Buurserdijk 201 Leppeweg Hegebeekweg Slagersmaatpaal. Markesteen Rijksmonument.jpg
Oude Buurserdijk 201 Leppeweg Hegebeekweg Slagersmaatpaal Markesteen monumentenbord.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Op de lijst monumentenborden van de SHSEL Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker staat op nr. 93 de markesteen bij Pallas. zie: https://www.shsel.nl/wp-content/uploads ... ordjes.pdf
Deze markesteen ligt op de grens met Lonneker en Driene Hengelo bij de Schoppenweg. zie:https://www.markegrenzen.nl/twente/TW-170/ en https://www.shsel.nl/commissies/loakste ... nen-kaart/
zie ook: https://landschapoverijssel.nl/routes/m ... e-enschede
Lonneker grens Driene Hengelo Schoppenweg Steen bij Pallas monumentenbord nr. 93..jpg
Lonneker grens Driene Hengelo Schoppenweg Steen bij Pallas monumentenbord nr. 93.jpg
Lonneker grens Driene Hengelo Schoppenweg steen bij Pallas.jpg
Lonneker grens Driene Hengelo Schoppenweg steen bij Pallas.jpg (112.33 KiB) 6028 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Vosbultweg 106 hoek Kremersveenweg Glanerbrug monumentenbord nr. 96 van Markesteen aan de Kamp in het Veld. zie: https://www.shsel.nl/wp-content/uploads ... djes-2.pdf
Deze markesteen, een loaksteen in algemeen beschaaft Twents, ligt op de grens van de voormalige marken Esmarke en Lossermarke. De volgende steen naar het noorden is de Lossersteen, nabij de Kennebroeksweg en naar het zuiden toe is de volgende steen de steen bij Jan Grotenhuis, aan de andere kant van de Glanerbrugstraat richting Duitse grens. Tegenwoordig is deze markegrens de gemeentegrens Enschede-Losser en die grens gaat dwars door een hoekwoning. De voordeur bevindt zich in Losser en de erker in Enschede. De naam van de steen ‘steen aan de kamp in het veld’, verwijst naar een open veld waar een kamp, een soort akker, gelegen was.
Het is niet de originele steen, we weten niet precies wanneer en hoe die verdwenen is, maar een vervangende steen. zie: https://www.shsel.nl/de-loakstenencommi ... n-onthuld/
Vosbultweg 106 hoek Kremersveenweg Glanerbrug monumentenbord nr. 96 van Markesteen aan de Kamp in het Veld.jpg
Vosbultweg 106 hoek Kremersveenweg Glanerbrug  Markesteen aan de Kamp in het Veld.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

SHSEL onthult markesteen bij entree Ledeboerpark
do 7 mrt, 10:32 Historie
Aan de Hengelosestraat in Enschede heeft de voorzitter van de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL), Dick Buursink, de steen bij de Knepse onthuld.

Enschede - Deze steen was vroeger een markeringspunt op de grens tussen de marke Twekkelo en de Esmarke. Hij is genoemd naar de boerderij met de naam de Knepse, die iets verder aan de Hengelosestraat lag. De steen ligt bij de parkeerplaats van het Ledeboerpark en is een vervanger voor de oorspronkelijke steen.

Het bestaan van marken en markegrenzen gaat terug tot de middeleeuwen, zo meldt SHSEL. ‘’Een groep boeren beheerde gezamenlijk hun weide- en landbouwgrond: een marke. En natuurlijk wilden zij markeren tot waar hun gebied liep en waar het gebied van de naburige marke begon. De markegrenzen werd van oudsher gemarkeerd met markestenen in de vorm van palen of zwerfkeien, in het Twents ook wel ‘loakstenen’ genoemd. Je zou kunnen zeggen dat de marken een voorloper van de huidige gemeenten waren.’’
De steen is geplaatst door de Loakstenen- en begraafplaatsencommissie, een werkgroep van de SHSEL. ‘’De leden willen voormalige markegrenzen weer zichtbaar en beleefbaar maken, door verdwenen grensstenen in ere te herstellen op plaatsen waar dat kan en er een informatiebordje bij te plaatsen. Ook willen ze graag dat inwoners en bezoekers kennis kunnen nemen van die oude grenzen en stenen, door middel van een gids met fietsroutes, zie: www.shsel.nl/shsel/wandel-en-fietsroutes/.’’
bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... deboerpark
Hengelosestraat Ledeboerpark voormalige markegrens Esmarke-Twekkelo. Steen bij de Knepse onthulling markesteen door Dick Buursink voorzitter SHSEL 1-3-2024.jpg
Hengelosestraat Ledeboerpark  Informatiebord en Steen bij de Knepse markesteen bij voormalige markegrens Esmarke-Twekkelo..jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Arie schreef: do mar 07, 2024 12:52 pm SHSEL onthult markesteen bij entree Ledeboerpark
do 7 mrt, 10:32 Historie
Aan de Hengelosestraat in Enschede heeft de voorzitter van de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL), Dick Buursink, de steen bij de Knepse onthuld.

Enschede - Deze steen was vroeger een markeringspunt op de grens tussen de marke Twekkelo en de Esmarke. Hij is genoemd naar de boerderij met de naam de Knepse, die iets verder aan de Hengelosestraat lag. De steen ligt bij de parkeerplaats van het Ledeboerpark en is een vervanger voor de oorspronkelijke steen.

Het bestaan van marken en markegrenzen gaat terug tot de middeleeuwen, zo meldt SHSEL. ‘’Een groep boeren beheerde gezamenlijk hun weide- en landbouwgrond: een marke. En natuurlijk wilden zij markeren tot waar hun gebied liep en waar het gebied van de naburige marke begon. De markegrenzen werd van oudsher gemarkeerd met markestenen in de vorm van palen of zwerfkeien, in het Twents ook wel ‘loakstenen’ genoemd. Je zou kunnen zeggen dat de marken een voorloper van de huidige gemeenten waren.’’
De steen is geplaatst door de Loakstenen- en begraafplaatsencommissie, een werkgroep van de SHSEL. ‘’De leden willen voormalige markegrenzen weer zichtbaar en beleefbaar maken, door verdwenen grensstenen in ere te herstellen op plaatsen waar dat kan en er een informatiebordje bij te plaatsen. Ook willen ze graag dat inwoners en bezoekers kennis kunnen nemen van die oude grenzen en stenen, door middel van een gids met fietsroutes, zie: www.shsel.nl/shsel/wandel-en-fietsroutes/.’’
bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... losestraat Ledeboerpark voormalige markegrens Esmarke-Twekkelo. Steen bij de Knepse onthulling markesteen door Dick Buursink voorzitter SHSEL 1-3-2024.jpgHengelosestraat Ledeboerpark Informatiebord en Steen bij de Knepse markesteen bij voormalige markegrens Esmarke-Twekkelo..jpg
zie ook: https://www.markegrenzen.nl/twente/TW-281/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Lambertus Buddestraat markesteen aan de Rigterbleek foto Hoesbreef SHSEL maart 2024 nr. 337.
zie ook: https://www.markegrenzen.nl/twente/TW-282/
Lambertus Buddestraat markesteen aan de Rigterbleek informatie bord.jpg
Lambertus Buddestraat markesteen aan de Rigterbleek foto Hoesbreef SHSEL maart 2024 nr. 337.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Van piepklein tuinhuis tot populaire horecaspot: zo werd dit bijzondere pandje in Enschede gered
Roessinghsbleekweg 20 Lochemsbleekpark tuinhuis nu Theeschenkerij Wattez. In 2007 werd het oude tuinmanshuis in het Van Heekpark toch nog gerenoveerd.jpg
In 2007 werd het oude tuinmanshuis in het Van Heekpark toch nog gerenoveerd. © George Nusmeijer

Slopen of verbouwen? Als je de oude foto’s van het tuinhuis in het Van Heekpark bekijkt, dan is het een wonder dat het pand nog overeind staat. Na een opknapbeurt van ‘een dikke 5 ton’, staat het nu al even bekend als schenkerij Wattez. Leuk nieuwtje: er liggen alweer nieuwe plannen.

Mandy de Jong 16-03-24, 08:25
„Wil je een stuk appeltaart?” Als Gerard Oude Vrielink er dan ook nog bij zegt dat dit de bestseller is van Wattez, dan is de keus snel gemaakt. Aan de muren hangen tientallen oude zwart-witfoto’s. Van spelende kinderen en textielbaronnen tot indrukwekkende plattegronden en tekeningen. „Hé, is dit?…”

Gerard Oude Vrielink knikt. „Ja, dat is het tuinhuis. In die staat verkeerde het pandje.” Dat we nu in datzelfde oude vervallen gebouw onze appeltaart eten, is moeilijk voor te stellen. Binnen doen eigenlijk alleen die vele foto’s nog herinneren aan vroegere tijden, buiten heeft het pand gelukkig nog wel de karakteristieke uitstraling van een pand uit 1919.

Gouden zet
Gerard Oude Vrielink is al meer dan veertig jaar betrokken bij alles wat er in het Van Heekpark gebeurt en stond eind jaren 90 met de beheercommissie voor een moeilijke keuze: afbreken of herstellen? Het pand was volledig uitgewoond door verschillende antikrakers. Er zat geen glazen raam meer in. Wel veel met graffiti bekladderde houten panelen. Toch werd het piepkleine tuinmanshuisje grondig gerenoveerd. Een gouden zet, zo bleek later.

Want in 2008 opende zorgorganisatie Aveleijn hier de theeschenkerij. Mooi detail: de naam Wattez is een verwijzing naar tuinarchitect Pieter Wattez (1871-1953), van onder meer het Van Heekpark. Toen Wattez een groot succes werd, volgde in 2018 ook nog een uitbreiding van het pand. Oude Vrielink: „Al met al kom je wel op een investering van een dikke 5 ton. Met hulp van vele sponsoren is het ons gelukt dit pand te redden.”

Gelukkig hebben we de villa ook gered

Gerard Oude Vrielink, beheercommissie Van Heekpark
Van 8 naar 20 cliënten
Het is hier ook vandaag een komen en gaan van ouders, grootouders en jonge kinderen. In het oude gedeelte vind je alleen nog de keuken en toiletten. In het nieuwe gedeelte de bakkerij en zo’n veertig zitplekken. „Kun je nagaan hoe klein dat tuinmanshuisje vroeger was”, zegt persoonlijk begeleider Nikki Westerhof van Aveleijn.

Wattez begon als dagbesteding voor acht cliënten. Dat zijn er nu wel twintig. „We kunnen hier alles zelf maken”, vertelt haar collega Marije Morsink. Niet alleen de bekende appeltaart, maar ook brownies en monchoutaarten. Cliënten werken in de bediening, keuken of bakkerij. En kunnen ook in de tuin aan de slag. Echt een geweldige plek!”

Verborgen villa
Op steenworp afstand, verscholen achter het groen ligt nog zo’n bijzonder pand: Villa van Lochem. Waar het tuinmanshuisje inmiddels volledig is opgeknapt, zie je direct dat hier nog veel aan moet gebeuren. Heel veel. De villa ligt pal tegenover revalidatiecentrum Roessingh en was vroeger de woonplek van de administrateur van het Van Heekpark en het Volkspark. „De panden horen echt bij elkaar. Gelukkig hebben we de villa ook kunnen redden.”

Er valt hier nu nog weinig te zien, want er wordt antikraak gewoond. Maar er liggen al wel grootse plannen. Oude Vrielink pakt de tekeningen erbij en vertelt enthousiast verder. De vergunning om de boel te kunnen renoveren is al aangevraagd. „De huidige bewoners gaan er per 1 juni uit.” Het plan?

Diep in mijn hart vind ik dit het mooiste project

Gerard Oude Vrielink, beheercommissie Van Heekpark
4,5 miljoen euro
„Revalidatiecentrum Roessingh zal op de bovenverdieping twee kamers gaan huren, waar nachtartsen tijdens hun dienst kunnen verblijven. De begane grond wordt ingericht als ontvangstruimte voor artiesten en muzikanten die in de nog te bouwen muziekkoepel optreden. Er heeft zich ook al iemand gemeld voor het geven van yogalessen. Zoiets kan natuurlijk ook.”

Het project is nu al meer dan geslaagd, vindt Gerard Oude Vrielink. „Sinds 2000 hebben we 4,5 miljoen euro geïnvesteerd in het Van Heekpark. Dat kon alleen door hulp van de provincie, het Rijk en andere fondsen. De tennisvereniging groeide van 260 naar 800 leden, de jeu-de-boulesclub kreeg een mooi onderkomen, de korfbalvereniging enkele kunstgasvelden. Maar diep in mijn hart vind ik dit het mooiste project.” En hij kijkt om zich heen in de theeschenkerij. „Voor bezoekers in het park, maar ook voor de cliënten van Aveleijn.”
bron: https://www.ad.nl/enschede/van-piepklei ... ~ae0053ae/

Deze theeschenkerij Wattez is dus een voormalige tuinmanswoning in het Van Lochemsbleekpark en staat op de gemeentelijke monumentenlijst. zie mijn bericht van 31-1-2019 op: viewtopic.php?p=175585&hilit=wattez#p175585
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Brand in dak van monumentaal pand in Enschede
Hoedemakerplein 1 monumentaal pand Snelder Zijstra brand 16-5-2024.jpg
Hoedemakerplein 1 monumentaal pand Snelder Zijstra brand 16-5-2024.jpg (150.59 KiB) 5287 keer bekeken
Op het dak van het pand van Snelder Zijlstra is brand uitgebroken. © 112Twente | Dennis Bakker

In het dak van een monumentaal pand aan het Hoedemakerplein in Enschede is donderdagmiddag brand uitgebroken. In het pand is makelaar Snelder Zijlstra gevestigd.

Redactie 16-05-24, 13:30 Laatste update: 13:48
Er steeg rook op uit het dak van het gebouw. De brandweer rukte met meerdere eenheden uit om de brand te blussen. Ze hadden het vuur snel onder controle. De oorzaak is nog niet bekend.

De politie zette de omgeving van het pand af. Medewerkers van Snelder Zijlstra werden veilig naar buiten geleid.

Monumentaal pand
Het pand aan het Hoedemakerplein 1 is een monumentaal gebouw. Het werd in 1908 gebouwd in opdracht van mr. Benjamin Willem Blijdenstein.
bron: https://www.tubantia.nl/enschede/brand- ... ab1f475fb/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Arie schreef: wo nov 07, 2018 4:10 pm Monumentenbord nr. 33 van de lijst. Het pand van voormalig warenhuis Vroom en Dreesmann aan de Korte Hengelosestraat 1.
Het pand heeft latere vele bestemmingen gehad en is nu een rijksmonument.
Zie meer hierover mijn bericht van 31-5-2018 in deze topic op: viewtopic.php?f=9&t=223&p=172051&hilit= ... nt#p172051
Het oude V&D pand op de hoek Hengelosestraat 1 en Brammelerstraat heeft na vertrek warenhuis Vroom en Dreesmann nog meerdere bestemmingen gehad, o.m. warenhuis Faco en Witte Prijzenhal, zie krantenberichten 18-7-1973 en 30-9-1974
Hengelosestraat 1 hoek Brammelerstraat wordt warenhuis Faco krantenbericht Tubantia 18-7-1973.jpg
Hengelosestraat 1 hoek Brammelerstraat wordt warenhuis Faco krantenbericht Tubantia 18-7-1973 (2).jpg
Hengelosestraat 1 hoek Brammelerstraat wordt warenhuis Faco krantenbericht Tubantia 18-7-1973 (2).jpg (67.36 KiB) 5243 keer bekeken
Hengelosestraat 1 hoek Brammelerstraat oude V & D pand opnieuw gesoten krantenbericht Tubantia 30-9-1974.jpg
Later zat in dit pand ook nog de Nettomarkt aan de Brammelerstraat 2-8 hoek Hengelosestraat 1
Brammelerstraat 2-8 hoek Hengelosestraat rechts ingang bowlingcentrum in voormalig Vroom&Dreesmann pand, hier in gebruik bij de Nettomarkt 22-5-1980.jpeg
Brammelerstraat 2-8 hoek Hengelosestraat rechts ingang bowlingcentrum in voormalig Vroom&Dreesmann pand, hier in gebruik bij de Nettomarkt 22-5-1980.jpeg (102.43 KiB) 5243 keer bekeken
Brammelerstraat 2-8 hoek Hengelosestraat 1 Zijkant Vroom en Dreesmann later Nettomarkt. maart 1985.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Het gebouw met adres Korte Hengelosestraat 1 in het centrum van Enschede is een in 1939 gebouwd warenhuis voor Vroom & Dreesmann naar een ontwerp van architect Jan Kuijt. Het warenhuis in Enschede is een van de laatste in een serie warenhuizen die hij ontwierp voor V&D. Het warenhuis is opgetrokken in gele baksteen in Noors kettingverband gemetseld over drie bouwlagen met plat dak.

In 2007 is het pand gerenoveerd, tegenwoordig is het onder andere in gebruik door het WERKbedrijf Enschede. Onder het gebouw is een bewaakte fietsenstalling. zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Korte_Hengelosestraat_1
Korte Hengelosestraat 1 hoek Brammelerstraat 2-8 voormalig warenhuis Vroom en Dreesmann rijksmonument later pand UWV werkplein.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Intersport opent winkel in oude V&D aan Korte Hengelosestraat in Enschede
20 januari 2017, 15:24
Korte Hengelosestraat 1 hoek Brammelerstraat 2-8 Intersport opent winkel in oude V&D pand later  pand o.m. UWV werkplein.jpg
De oude V&D in Enschede
De oude V&D in Enschede
© Google Streetview
De oude V&D in Enschede - het karakteristieke pand aan de Korte Hengelosestraat waar de laatste jaren het UWV Werkplein was gevestigd - krijgt een nieuwe huurder. Medio volgende maand opent sportzaak Intersport haar deuren voor het winkelend publiek.
De sportwinkel krijgt een oppervlakte van 1100 vierkante meter. De winkel wil klanten op verschillende manieren extra service beiden. Zo worden er loopanalyses en voetdrukmetingen uitgevoerd en komt er een podotherapiepraktijk midden in de winkel. bron: https://www.rtvoost.nl/nieuws/261342/in ... n-enschede

zie ook: https://indebuurt.nl/enschede/gids/intersport-enschede/
Korte Hengelosestraat 1 hoek Brammelerstraat 2-8 voormalig warenhuis Vroom en Dreesmann later plek Inter Sport.JPG
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Illegaal verbouwd, illegaal bewoond en nu verkopen voor miljoenen? ‘Brutalen hebben de halve wereld’
Oldenzaalsestraat 455 De volledig gerenoveerde villa Welna.jpg
De volledig gerenoveerde villa aan de Oldenzaalsestraat. © Lars Smook

Verwaarloosd gekocht en helemaal opgeknapt, dat is mooi. Maar ook: illegaal een rijksmonument verbouwen, er illegaal gaan wonen en het nu voor forse winst verkopen? Dat is minder mooi, vinden sommigen.

Lilian ten Donkelaar 14-06-24, 07:00
Landgoed Welna is een rijksmonument zie ook mijn bericht van 10-3-2018 op: viewtopic.php?p=170992&hilit=welna+olde ... at#p170992.
Het is een bijzondere, in het oog springende villa langs de Oldenzaalsestraat. Het markante pand is 1906 gebouwd door textielfamilie Ter Kuile. De villa kent een lange geschiedenis, tot en met antikraakbewoning die het bijna de das omdeed. De vloeren waren rot en het dak was zo lek als een mandje.

In 2014 kwam het in handen van een bedrijf en kreeg het definitief een kantoorbestemming. Omdat er toch niemand zou willen wonen, dacht de gemeente. Vanwege de drukke Oldenzaalsestraat voor de deur en de beperkingen als gevolg van de monumentenstatus.

‘Slecht gedrag’
Maar in 2020 werd het Welna gekocht door een Enschedees stel, en zij zagen het anders. Ze brachten de villa terug in de authentieke staat, trokken erin en vroegen om de bestemming weer te wijzigen in wonen. Tot ergernis van de buren, en ook de Enschedese politiek is niet blij met de gang van zaken. ‘Slecht gedrag wordt hier beloond’, stelde de VVD afgelopen maandag tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

Vanwaar de verontwaardiging? Het bijzondere pand ligt er immers weer piekfijn bij, een visitekaartje voor de stad. Maar volgens de buren zijn er zaken illegaal gegaan. Je mag niet zomaar klussen in een rijksmonument, maar dat gebeurde wel. In een kantoor mag je niet wonen, maar dat deden ze wel.

Intussen is de eigenaar ook in allerlei rechtszaken met de buren verwikkeld. Onder meer over het gedeelde gebruik van de oprijlaan, waar de achterburen ook overheen moeten. Die hebben last van wildroosters en een slecht werkend elektrisch hek. En ze maakten op hun beurt bezwaar tegen de woonbestemming, want de sfeer is verziekt.

Anderen krijgen boetes
Wat de emoties hoog doet oplopen bij de buren, is dat de gemeente de illegale activiteiten achteraf heeft gelegaliseerd, en de woonbestemming ook wil toekennen. „Andere Enschedeërs krijgen boetes, en zij mochten er twee en een half jaar ongeoorloofd wonen. Ze hebben zonder vergunning een aanbouw gerealiseerd. En dat wordt allemaal maar gelegaliseerd”, stelde buurman Patrick Kremer tijdens een commissievergadering in het stadhuis over de kwestie.

Kremer vertelde dat hij eigenlijk geen belang heeft bij wat er in het Welna gebeurt - hij woont in zijn eigen villa op riante afstand - maar het zit hem toch hoog, zei hij geëmotioneerd. „Het is lastig om dit te blijven aanzien. Hij maakt een hoop stampij, er lopen verschillende rechtszaken en de gemeente verleent constant achteraf de vergunningen.”

Stille verkoop
Erger, de bewoners slaan er een slaatje uit, aldus de buurman. „Het landgoed is al in de stille verkoop gezet, naar verluidt voor 3,8 miljoen euro, vooruitlopend op de nieuwe woonbestemming. Brutalen hebben de halve wereld. Hij gaat binnenkort weg met de buit.”

Het is een vervelende kwestie, erkende wethouder Arjan Kampman tijdens de vergadering. Hij vond het ‘spijtig’ dat het zoveel emotie losmaakt. Maar alles gaat volgens de regels. De gemeente is bij illegale situaties verplicht om eerst te kijken of het gelegaliseerd kan worden. En dat kon hier, zowel bij de verbouwing als bij de bewoning.

Geen winst
Het ligt allemaal een stuk genuanceerder, zegt Marjan Kroep, de vrouw van de eigenaar van het Welna. De villa staat nu niet te koop, omdat ze nog niet precies weten wat ze willen. „We zijn de markt aan het verkennen en erover aan het denken. Maar we hebben nooit het plan gehad om te verhuizen, we wilden hier oud worden.” Als ze het wel verkopen, maken ze er hoe dan ook geen winst op. „We moeten er geld op toeleggen, zoveel heeft het allemaal gekost.”

De renovatie was enorm. De Enschedese is trots op het Welna en het resultaat van het werk, want de villa was er slecht aan toe. „We hebben een bouwval gekocht. Alles was verrot, je zakte door de vloeren en de balkons. Er zat niet eens verwarming in.” Het geld dat erin is gestopt, halen ze er nooit meer uit, zegt ze. „Dat we er flinke winst mee maken is echt niet waar.”

Nauwelijks illegaal
Hebben ze er illegaal gewoond? „Hooguit enkele maanden”, zegt Geertjan Takkenkamp, rentmeester van de vier landgoederen op het terrein. „Ik heb enkele maanden na de aankoop een verzoek ingediend om de bestemming te wijzigen. Vanaf dat moment was het niet meer illegaal want er was zicht op legalisatie.” Dat ze er al eerder inzaten was vanwege corona, zegt Kroep. „Ons huis was verkocht en we zaten in een hotel, maar dat ging toen ook dicht. Dus toen hebben we in het Welna gebivakkeerd.”

Burenruzie
En de illegale verbouwing? Ook dat ligt anders, zeggen beiden. „We hebben over het hele proces overleg gehad met de gemeente, tot en met de kleurenschema’s”, zegt Takkenkamp. Het is allemaal erg rommelig gegaan, zegt Kroep. „Dat is een feit. Maar het is allemaal afgestemd.”

Op papier is er misschien niks vastgelegd, zegt Takkenkamp. Maar het is de vraag of dat moest, want er is vrijwel niets veranderd aan het gebouw. „Binnen nog geen muurtje”, zegt Kroep. „Buiten alleen een muurtje bij de kelder. Alles is verder authentiek.” Het is jammer dat het zo loopt, vindt ze. „Eigenlijk is het gewoon een ordinaire burenruzie.”

De gemeenteraad ging uiteindelijk afgelopen maandag akkoord met het voorstel om van het kantoor officieel weer een woning te maken. Maar blij waren ze er niet mee. De gang van zaken verdient geen schoonheidsprijs, stelden meerdere partijen. ‘We stemmen met frisse tegenzin voor’, verwoordde Judith Hofte van de PvdD het.
bron: https://www.gelderlander.nl/enschede/il ... ~a7014dfb/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Bekend hotel in Enschede wordt seniorencomplex, snel nog even binnenkijken
M.H. Tromplaan 55 Menko-Edersheimhuis vroeger Hotel Memphis 2024.jpg
Van woonvilla en hotel tot kantoor en seniorencomplex. Het Menko-Edersheimhuis aan de M.H. Tromplaan heeft verschillende functies gehad. Een rondleiding door architect Leon Brokers. © Frans Nikkels

OUD GEBOUW, NIEUWE BESTEMMINGEen hotel is het allang niet meer en toch kennen veel mensen dit markante pand nog als villa Memphis. Aan het einde van de M.H. Tromplaan, pal naast het Volkspark, bouwde architect Karel de Bazel een voor die tijd uniek ontwerp. De vraag: wat is er 100 jaar later nog van over?

Mandy de Jong 17-06-24,
Er staan wel meer mooie villa’s aan de M.H. Tromplaan. En toch springt het Menko-Edersheimhuis, beter bekend als Hotel Memphis, er bovenuit. Geen enkele andere villa heeft zo’n statige oprijlaan. En dat platte dak? Leon Brokers van IAA Architecten lacht. „Zo’n dak was in die tijd een zeldzaamheid in Enschede. Veel mensen zijn van mening dat het niet af is. Ik vind het mooi, juist omdat het anders is.”

Gefascineerd
Het Enschedese architectenbureau kocht het voormalig hotel in de jaren negentig, hield hier tot 2022 kantoor en verhuisde daarna naar de Melkhal. Architect Leon Brokers werkte bijna vijfentwintig jaar in de villa en raakte zo gefascineerd door alle technische snufjes en mysteries van het Menko-Edersheimhuis dat hij er een boek over schreef: De laatste kamers van de Bazel. „Veel Enschedeërs kennen dit pand en zijn nieuwsgierig naar het interieur.”

Hoe ziet het er na al die jaren uit? Zelden vind je in zo’n oud pand nog zoveel verrassingen, begint de enthousiaste architect zijn rondleiding door de villa.

Wooncomplex voor senioren
De villa is nu in handen van de Duitse multinational Solidare, waar Simon Anter directeur voor Nederland is. Het vastgoedconcern kocht meerdere panden in het gebied rondom het Volkspark en heeft grootse plannen voor dit deel van de stad. Sinds 2019 wordt al gesproken om het Menko-Edersheimhuis om te toveren tot wooncomplex voor senioren. „Daar zijn we achter de schermen druk mee bezig”, reageert Simon Anter. In de tussentijd wordt het gebruikt als kantoor.

Snel even binnenkijken, voordat alles verandert. zie foto's op: https://www.gelderlander.nl/enschede/be ... ~a060bc66/

200.000 gulden
In 1923 liet de Joodse textielfamilie Menko-Edersheim deze opvallende woning bouwen aan de toenmalige Rembrandtlaan, nu de M.H. Tromplaan. Miljam Menko schakelde architect Karel de Bazel in voor het ontwerp. Het was de derde woning die De Bazel in Enschede neerzette: in 1912 ontwierp hij villa Stokhorst in Lonneker en in 1915 ook een stadsvilla aan de M.H. Tromplaan voor Sig Menko, een broer van Miljam.

„Dit huis heeft toen 200.000 gulden gekost”, weet architect Leon Brokers. „Voor de grond werd nog eens 100.000 gulden neergelegd.” Dat was in die tijd een smak geld. Zelfs honderd jaar later zie je bij binnenkomst nog waar dat geld naartoe is gegaan. „Overal is gebruik gemaakt van kostbare afwerkingen en materialen. Van marmer tot tropische houtsoorten. Dit hout is coromandelhout uit Indonesië en is vijfentwintig keer duurder dan eiken”, zegt Brokers wijzend naar de lambrisering.

Hè, een lift?
En vergeet ook alle bijzondere snufjes in dit huis niet. De architect opent een witte deur in de hal. De kleine donkere ruimte met houten wanden blijkt de oudste nog werkende personenlift van Enschede te zijn. „Wil je naar boven?” Dat aanbod slaan we even over. Verder had de villa een stofzuigsysteem, airconditioning, een radiokast en drie badkamers.

Ook had het woonhuis bijna 280 glas-in-lood vensters. Waar zijn die gebleven? „Dat is een van de mysteries van het Menko-Edersheimhuis”, vertelt Leon Brokers. „We hebben geen idee. Boven de tuindeuren vind je maar een paar vensters. Of ze vonden het na de oorlog niet meer mooi, of ze zijn gesneuveld tijdens de bombardementen op Enschede.”

De lambrisering, vloeren en plafonds van enkele kamers op de begane grond zijn nog in originele staat. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de woonvilla in Hotel Memphis en werd er in veertig jaar tijd veel vertimmerd en aangebouwd. Met als gevolg dat boven vrijwel niets meer over is van de laatste kamers die Karel de Bazel voor zijn overlijden in 1923 ontwierp.

Besteklades
Leon Brokers kent werkelijk elk detail van de villa en maakt van de rondleiding een spelletje. In de voormalige eetkamer vraagt de Enschedeër: „Waar werd dit voor gebruikt, denk je?” De houten buffetkast is volledig geïntegreerd in de lambrisering en voorzien van vele besteklades. Wie goed kijkt ziet in de lambrisering nog de sleuven waar borden in werden geplaatst. „Dit is toch geweldig! Hoe zorgvuldig alles op maat werd gemaakt. Echt over alles werd nagedacht.”

Ja, er is honderd jaar later nog wel wat overgebleven van het unieke ontwerp van architect Karel de Bazel. Maar er is ook heel veel verloren gegaan.

Het boek De laatste kamers van de Bazel is verkrijgbaar bij Boekhandel Broekhuis en Synagoge Enschede.
bron en zie meer foto's op: https://www.gelderlander.nl/enschede/be ... ~a060bc66/

De villa Memphis, vroeger Memphis hotel, aan de M.H. Tromplaan 55 is een gemeentelijk monument. zie mijn bericht van 25-3-2018 op: viewtopic.php?p=171261&hilit=tromplaan+ ... 1c#p171261
Plaats reactie