Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Gemeentelijke monumentenlijst

Over de rijke historie van de stad.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21524
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Ook de Paasbroodfabriek Hollandia Matzes is tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september a.s. te bezichtigen van 11-16 uur.
Wat is er te zien?
Het assortiment voor Pasen maar ook voor Pesach.
Een korte film van Patrick Drijver over de historie van Hollandia Matzes.
De machine van familie Marcus uit Burg Steinfurt uit 1924, welke nog steeds in gebruik is.
Vanwege veiligheid en hygiëne kan uitsluitend de kleinschalige en ambachtelijke deegmakerij bekeken worden. Deze is niet in gebruik op het moment van de bezichtiging.
Elke bezoeker krijgt een smakelijke herinnering mee naar huis.
zie verder: https://www.openmonumentendag.nl/monume ... ia-matzes/
Nieuwstraat 12 Matzefabriek N.V. Paaschbroodfabriek Hollandia.jpg
Nieuwstraat 12 Fabriek-Hollandia-Matzes-nu.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21524
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Nominatie voor Huis Van Gelderen
31-08-2023
Enschede - Huis Van Gelderen is een van de vijf monumenten die dit jaar zijn voorgedragen voor de Monumentenprijs van de gemeente. De moderne villa uit 1956-1957 staat bekend als een pareltje van jaren vijftig architectuur en is ontworpen door architect Hein Salomonson voor het gezin van textielfabrikant Van Gelderen. Eind vorig jaar werd Huis Van Gelderen door de familie Van Gelderen geschonken aan Hendrick de Keyser Monumenten, die zich inzet voor het behoud van architectonisch en historisch waardevolle huizen. Eerder kreeg de villa de status van gemeentelijk monument. Huis Van Gelderen is voor het eerst voor publiek opengesteld in het komende Open Monumentenweekend, zaterdag 9 en zondag 10 september. Bezoekers zijn beide dagen welkom tussen 11.00 en 17.00 uur en krijgen een toelichting op de geschiedenis van het huis en de plannen voor de toekomst. Op zaterdag 9 september maakt wethouder Jeroen Diepemaat bekend welk monument de Monumentenprijs Enschede krijgt toegekend. bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... n-gelderen

zie ook: https://www.tubantia.nl/enschede/dit-go ... ~a639ed3a/
Vlierstraat 820 gemeentelijk monument.jpg
Vlierstraat 820 Huis Van Gelderen gemeentelijk monument...jpg
Vlierstraat 820 Huis Van Gelderen gemeentelijk monument...jpg (144.01 KiB) 2565 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21524
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

In deze historische villa in Enschede worden straks patiënten behandeld
Van woonvilla waarmee een steenrijke boer met zijn rijkdom pronkte, tot fysiotherapiepraktijk waar patiënten worden behandeld. De monumentale stadsvilla ’t Zeggelt aan de Oldenzaalsestraat is definitief verkocht.

Anja Kruise 29-09-23, 12:27
De nieuwe eigenaren, Laura Lutjes en Jef Meinderink, gaan hier hun fysiotherapiepraktijk On the Move vestigen. De werkzaamheden om de villa geschikt te maken voor een paramedische praktijk, zijn begonnen. Het pand was voor het laatst in gebruik als kantoorvilla.

Groen licht gemeente
De villa werd begin deze zomer onder voorbehoud verkocht. De koopovereenkomst zou alleen worden getekend als de gemeente ermee akkoord ging dat de kandidaat-kopers er met hun fysiotherapiepraktijk in trokken. Dat groene licht is gegeven, waarna de koopovereenkomst eind augustus werd getekend. De vraagprijs was 1,15 miljoen euro, maar zoveel is er niet voor betaald.

Twee jaar leeg
De villa heeft ruim twee jaar leeg gestaan. Het is een gemeentelijk monument, vol authentieke details als open haarden, sierlijstwerk, paneeldeuren en de oorspronkelijke parketvloeren.
Oldenzaalsestraat 123 Villa ’t Zeggelt aan de voorkant. Pal erachter ligt een appartementencomplex. 30-9-2023.jpg
Villa ’t Zeggelt aan de voorkant. Pal erachter ligt een appartementencomplex. © Anja Kruise

Textielfabrikanten
Het huis is in 1911 gebouwd in opdracht van de rijke boer Herman Zeggelt, die hier met zijn gezin en personeel woonde. De locatie was ‘op stand’. In dit deel van de Oldenzaalsestraat woonden veel rijke families, vooral eigenaren van de textielfabrieken in de buurt. Zo staat naast ’t Zeggelt eveneens een witte stadsvilla, Het Witte Huis. Deze kapitale villa werd in opdracht van de textielfabrikant Jan Herman van Heek gebouwd, in 1907. Het is een rijksmonument, het statige pand is tegenwoordig in gebruik als bedrijfsruimte. bron: https://www.tubantia.nl/enschede/in-dez ... ~a06e2bc5/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21524
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Boerderij Erve 't Kromhof.
Heutinkstraat 600  Boerderij Erve 't Kromhof..jpg
Naar aanleiding van de brand op Erve ’t Kromhof in juni 2022 is heeft monumentenorganisatie Het Oversticht op locatie een uitgebreide inspectie van de staat van de gebouwen uitgevoerd. Tijdens deze inspectie werden - naast de al beschermde kleine boerderij - een oude schuur en delen van de oorspronkelijke erfaanleg ontdekt.
Reden voor het college om eind april 2023 te besluiten om voorbescherming te leggen op de genoemde objecten. In de procedure tot definitieve aanwijzing tot monument die hierop volgde heeft de monumentencommissie ook geadviseerd de kleine boerderij, de oude schuur en het erf op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Het college heeft besloten dit advies over te nemen en de bescherming van het monument aan te passen en uit te breiden.

Door nieuwe bouwplannen en de twee branden op het erf werd het noodzakelijk om de bescherming te herzien en een aangepaste redengevende omschrijving op te stellen. In deze nieuwe omschrijving worden de kleine boerderij, de oude schuur en de oorspronkelijke erfaanleg aangegeven als objecten met hoge monumentwaarden.
Deze redengevende omschrijving vervangt daarmee de redengevende omschrijving die nu aan de monumentale status van de kleine boerderij is gekoppeld. De monumentwaarden van de
tweekapsschuur (afgebrand) als gebouw komen te vervallen maar de ‘footprint’ als plek voor nieuwbouw blijft wel beschermd.

In de redengevende omschrijving van de gemeente Enschede d.d. 3 oktober 2023 gelden de volgende argumenten voor de monumentstatus:
1. De gebouwen en het erf bevatten voldoende monumentale waarden.
De oude gebint- en kapconstructie is nog een tastbaar overblijfsel van het al voor 1800 aanwezige historische Erve ‘t Kromhof met de grote boerderij, kleine boerderij en schuren.
Het door bospercelen omgeven erf met twee oprijlanen met boomsingels en bestratingen, het met keien bestrate erf en de vijver met restanten van een tuinaanleg vormen een waardevolle aankleding van dit historische erf.
2. De gemeentelijke monumentencommissie heeft positief geadviseerd.
Voordat het college van B&W een besluit neemt, vraagt zij advies aan de gemeentelijke
monumentencommissie (artikel 3, lid 2). Deze heeft in haar advies aangegeven dat zij het eens is met de bevindingen in de redengevende omschrijving met waardenstelling. Haar advies is om het erf en de bijbehorende bebouwing in overeenstemming met deze redengevende omschrijving te beschermen als gemeentelijk monument.
3. Het beschermt ons cultureel erfgoed.
Door het aanwijzen van de bebouwing en het erf als gemeentelijk monument worden de belangrijke cultuurhistorische waarden bewaard voor de toekomst. Met dit besluit wordt voorkomen dat Erve ’t Kromhof haar cultuurhistorische en monumentale eigenschappen verliest. Daarnaast wordt haar bijzondere geschiedenis en de plek waar het is gebouwd beschermd.
4. De eigenaar heeft de mogelijkheid tot inspraak gekregen.
De eigenaar is uiteraard betrokken bij het proces en heeft tegen het voornemen van het college om de gebouwen en het erf aan te wijzen als monument geen zienswijze ingediend. Ook is er geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te reageren op de nieuwe redengevende omschrijving.
Bron: Gemeente Enschede.
zie: file:///C:/Users/Gebruiker/Downloads/REDENGEVENDE%20OMSCHRIJVING.pdf
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21524
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Arie schreef: zo aug 19, 2018 11:08 am Het ijzeren toegangshek bij de begraafplaats in Usselo aan de Kerkenbruggertpad is een rijksmonument. Rijksmonument nummer: 15323 zie: http://rijksmonumenten.nl/monument/1532 ... /enschede/

het gaat om een negentiende eeuws ijzeren toegangshek van de Hervormde Begraafplaats, dat oorspronkelijk afkomstig is van landgoed Den Duno bij Arnhem. bron: http://enschede.ris.muze.nl/stukken/1862/1/pdf.pdf
zie mijn bericht 19-8-2018 op
viewtopic.php?p=173169&hilit=kerkenbruggertpad#p173169

Poort van begraafplaats in oude luister hersteld: voor de prijs van middenklasser auto heeft Usselo ook wat
De entree van de Hervormde Begraafplaats in Usselo is sinds dinsdagmiddag weer een sieraad voor het oog: de monumentale toegangspoort is na ruim een half jaar afwezigheid grondig gerenoveerd en terug van weggeweest.
Teun Staal 13-12-23,
Kerkenbruggertpad 55 Usselo Het monumentale hek is klaar om weer op de plaats te worden gezet. 12-12-2023.jpg
Het monumentale hek is klaar om weer op de plaats te worden gezet. © Wouter de Wilde
bron: https://www.tubantia.nl/enschede/poort- ... ~a712f877/
Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 4222
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door enschedeinansichten »

1937.
begraafplaatrs usselo 1937.jpg
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21524
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Arie schreef: do mei 31, 2018 3:26 pm Het gebouw van het voormalig warenhuis Vroom en Dreesmann aan de Korte Hengelosestraat 1 hoek Brammelerstraat is een rijksmonument. Rijksmonument nummer: 510612, zie: http://rijksmonumenten.nl/monument/5106 ... /enschede/
zie verder mijn bericht van 31-5-2018 op: viewtopic.php?p=172051&hilit=brammelerstraat#p172051


ROC van Twente trekt zich terug uit Het Warenhuis in Enschede, achterblijvers beraden zich op toekomst
Korte Hengelosestraat 1 hoek Brammelerstraat 2-8 kruispunt De Graaff Het oude monumentale karakteristieke V&D-pand  met de naam Het Warenhuis 2024.jpg
Het oude monumentale karakteristieke V&D-pand wordt een culturele hotspot met de naam Het Warenhuis. Er is plek voor filmzalen van Concordia en ruimte voor theater Sonnevanck. Het ROC zou er haar opleiding podiumkunsten huisvesten. © Frans Nikkels Fotografie

Het zit Enschede niet mee. Eerder besloot de bibliotheek toch niet te verhuizen naar het Wilminkplein. Nu maakt het ROC van Twente bekend af te zien van een verhuizing naar Het Warenhuis.

Corine Engelbarts 12-02-24,
Het plannen waren zo mooi: de grotendeels leegstaande oude V&D op kruispunt De Graaff als culturele hotspot, met daarin Filmhuis Concordia, theater Sonnevanck en de Podiumacademie van het ROC van Twente. Ze hadden elkaar tot grote hoogte kunnen brengen.

Ze willen door
Kunnen, want het ROC van Twente heeft aan de gemeente laten weten toch niet mee te doen: er is niet genoeg geld voor. Dat heeft wethouder Jeroen Diepemaat maandag laten weten aan de gemeenteraad.

Concordia en Sonnevanck hebben daar begrip voor, maar hebben ook aangegeven door te willen gaan met Het Warenhuis. Zij gaan nu samen met pandeigenaar John Landewé aan tafel over de invulling van het pand.

Eerder al mis met bieb
Er rust geen zegen op de huisvesting van culturele instellingen in Enschede. Eerder ging er al een streep door een de verhuizing van de bibliotheek naar het Muziekkwartier. Het huidige pand van de bibliotheek aan de Pijpenstraat is sterk verouderd en niet te verduurzamen.

Voor 26 miljoen euro zou het Muziekkwartier aan het Wilminkplein worden verbouwd zodat de bibliotheek daarbij in zou kunnen trekken. Maar de bibliotheek kan die verhuizing niet betalen en trok zich terug. Daarmee klapte het plan.

Plek voor bibliotheek?
Binnenkort praat Diepemaat met Concordia, Sonnevanck en de pandeigenaar over een passende invulling van de leeggekomen ruimtes en de haalbaarheid van Het Warenhuis in de huidige opzet. Het ligt voor de hand te onderzoeken of de bibliotheek de vrijgevallen ruimte kan vullen, zoals VVD-raadslid Rachel Denneboom dat voor ogen heeft. Het is niet bekend of de betrokkenen daar nu aan denken.
bron: https://www.ad.nl/enschede/roc-van-twen ... ~aae07f12/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21524
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Oude Buurserdijk 201 omgeving Leppeweg Hegebeekweg Slagersmaatpaal. Markesteen Rijksmonument.
De Slagersmaatpaal ligt op de grens van de marken Buurse en Usselo, aan de rand camping Ostana . De paal is 42 cm breed en 35 cm diep. De grens met de knik is nog goed te zien op de luchtfoto van google (2018).
De Slagersmaatpaal stond vanaf 1850 op de topotijdreis, maar ontbreekt van 1891 t/m 1936 en van 2010 t/m 2013. Tot 2021 was de aanduiding de volledige naam of 'Pl'. Sinds 2021 is de aanduiding 'Gp'.
De paal is rijksmonument 46593. zie: https://www.markegrenzen.nl/twente/TW-050/
zie ook: https://monumentenregister.cultureelerf ... nten/46593
Oude Buurserdijk 201 Leppeweg Hegebeekweg Slagersmaatpaal. Markesteen Rijksmonument.jpg
Oude Buurserdijk 201 Leppeweg Hegebeekweg Slagersmaatpaal Markesteen monumentenbord.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21524
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Op de lijst monumentenborden van de SHSEL Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker staat op nr. 93 de markesteen bij Pallas. zie: https://www.shsel.nl/wp-content/uploads ... ordjes.pdf
Deze markesteen ligt op de grens met Lonneker en Driene Hengelo bij de Schoppenweg. zie:https://www.markegrenzen.nl/twente/TW-170/ en https://www.shsel.nl/commissies/loakste ... nen-kaart/
zie ook: https://landschapoverijssel.nl/routes/m ... e-enschede
Lonneker grens Driene Hengelo Schoppenweg Steen bij Pallas monumentenbord nr. 93..jpg
Lonneker grens Driene Hengelo Schoppenweg Steen bij Pallas monumentenbord nr. 93.jpg
Lonneker grens Driene Hengelo Schoppenweg steen bij Pallas.jpg
Lonneker grens Driene Hengelo Schoppenweg steen bij Pallas.jpg (112.33 KiB) 379 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21524
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Vosbultweg 106 hoek Kremersveenweg Glanerbrug monumentenbord nr. 96 van Markesteen aan de Kamp in het Veld. zie: https://www.shsel.nl/wp-content/uploads ... djes-2.pdf
Deze markesteen, een loaksteen in algemeen beschaaft Twents, ligt op de grens van de voormalige marken Esmarke en Lossermarke. De volgende steen naar het noorden is de Lossersteen, nabij de Kennebroeksweg en naar het zuiden toe is de volgende steen de steen bij Jan Grotenhuis, aan de andere kant van de Glanerbrugstraat richting Duitse grens. Tegenwoordig is deze markegrens de gemeentegrens Enschede-Losser en die grens gaat dwars door een hoekwoning. De voordeur bevindt zich in Losser en de erker in Enschede. De naam van de steen ‘steen aan de kamp in het veld’, verwijst naar een open veld waar een kamp, een soort akker, gelegen was.
Het is niet de originele steen, we weten niet precies wanneer en hoe die verdwenen is, maar een vervangende steen. zie: https://www.shsel.nl/de-loakstenencommi ... n-onthuld/
Vosbultweg 106 hoek Kremersveenweg Glanerbrug monumentenbord nr. 96 van Markesteen aan de Kamp in het Veld.jpg
Vosbultweg 106 hoek Kremersveenweg Glanerbrug  Markesteen aan de Kamp in het Veld.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21524
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

SHSEL onthult markesteen bij entree Ledeboerpark
do 7 mrt, 10:32 Historie
Aan de Hengelosestraat in Enschede heeft de voorzitter van de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL), Dick Buursink, de steen bij de Knepse onthuld.

Enschede - Deze steen was vroeger een markeringspunt op de grens tussen de marke Twekkelo en de Esmarke. Hij is genoemd naar de boerderij met de naam de Knepse, die iets verder aan de Hengelosestraat lag. De steen ligt bij de parkeerplaats van het Ledeboerpark en is een vervanger voor de oorspronkelijke steen.

Het bestaan van marken en markegrenzen gaat terug tot de middeleeuwen, zo meldt SHSEL. ‘’Een groep boeren beheerde gezamenlijk hun weide- en landbouwgrond: een marke. En natuurlijk wilden zij markeren tot waar hun gebied liep en waar het gebied van de naburige marke begon. De markegrenzen werd van oudsher gemarkeerd met markestenen in de vorm van palen of zwerfkeien, in het Twents ook wel ‘loakstenen’ genoemd. Je zou kunnen zeggen dat de marken een voorloper van de huidige gemeenten waren.’’
De steen is geplaatst door de Loakstenen- en begraafplaatsencommissie, een werkgroep van de SHSEL. ‘’De leden willen voormalige markegrenzen weer zichtbaar en beleefbaar maken, door verdwenen grensstenen in ere te herstellen op plaatsen waar dat kan en er een informatiebordje bij te plaatsen. Ook willen ze graag dat inwoners en bezoekers kennis kunnen nemen van die oude grenzen en stenen, door middel van een gids met fietsroutes, zie: www.shsel.nl/shsel/wandel-en-fietsroutes/.’’
bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... deboerpark
Hengelosestraat Ledeboerpark voormalige markegrens Esmarke-Twekkelo. Steen bij de Knepse onthulling markesteen door Dick Buursink voorzitter SHSEL 1-3-2024.jpg
Hengelosestraat Ledeboerpark  Informatiebord en Steen bij de Knepse markesteen bij voormalige markegrens Esmarke-Twekkelo..jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21524
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Arie schreef: do mar 07, 2024 12:52 pm SHSEL onthult markesteen bij entree Ledeboerpark
do 7 mrt, 10:32 Historie
Aan de Hengelosestraat in Enschede heeft de voorzitter van de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL), Dick Buursink, de steen bij de Knepse onthuld.

Enschede - Deze steen was vroeger een markeringspunt op de grens tussen de marke Twekkelo en de Esmarke. Hij is genoemd naar de boerderij met de naam de Knepse, die iets verder aan de Hengelosestraat lag. De steen ligt bij de parkeerplaats van het Ledeboerpark en is een vervanger voor de oorspronkelijke steen.

Het bestaan van marken en markegrenzen gaat terug tot de middeleeuwen, zo meldt SHSEL. ‘’Een groep boeren beheerde gezamenlijk hun weide- en landbouwgrond: een marke. En natuurlijk wilden zij markeren tot waar hun gebied liep en waar het gebied van de naburige marke begon. De markegrenzen werd van oudsher gemarkeerd met markestenen in de vorm van palen of zwerfkeien, in het Twents ook wel ‘loakstenen’ genoemd. Je zou kunnen zeggen dat de marken een voorloper van de huidige gemeenten waren.’’
De steen is geplaatst door de Loakstenen- en begraafplaatsencommissie, een werkgroep van de SHSEL. ‘’De leden willen voormalige markegrenzen weer zichtbaar en beleefbaar maken, door verdwenen grensstenen in ere te herstellen op plaatsen waar dat kan en er een informatiebordje bij te plaatsen. Ook willen ze graag dat inwoners en bezoekers kennis kunnen nemen van die oude grenzen en stenen, door middel van een gids met fietsroutes, zie: www.shsel.nl/shsel/wandel-en-fietsroutes/.’’
bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... losestraat Ledeboerpark voormalige markegrens Esmarke-Twekkelo. Steen bij de Knepse onthulling markesteen door Dick Buursink voorzitter SHSEL 1-3-2024.jpgHengelosestraat Ledeboerpark Informatiebord en Steen bij de Knepse markesteen bij voormalige markegrens Esmarke-Twekkelo..jpg
zie ook: https://www.markegrenzen.nl/twente/TW-281/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21524
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Lambertus Buddestraat markesteen aan de Rigterbleek foto Hoesbreef SHSEL maart 2024 nr. 337.
zie ook: https://www.markegrenzen.nl/twente/TW-282/
Lambertus Buddestraat markesteen aan de Rigterbleek informatie bord.jpg
Lambertus Buddestraat markesteen aan de Rigterbleek foto Hoesbreef SHSEL maart 2024 nr. 337.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21524
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Van piepklein tuinhuis tot populaire horecaspot: zo werd dit bijzondere pandje in Enschede gered
Roessinghsbleekweg 20 Lochemsbleekpark tuinhuis nu Theeschenkerij Wattez. In 2007 werd het oude tuinmanshuis in het Van Heekpark toch nog gerenoveerd.jpg
In 2007 werd het oude tuinmanshuis in het Van Heekpark toch nog gerenoveerd. © George Nusmeijer

Slopen of verbouwen? Als je de oude foto’s van het tuinhuis in het Van Heekpark bekijkt, dan is het een wonder dat het pand nog overeind staat. Na een opknapbeurt van ‘een dikke 5 ton’, staat het nu al even bekend als schenkerij Wattez. Leuk nieuwtje: er liggen alweer nieuwe plannen.

Mandy de Jong 16-03-24, 08:25
„Wil je een stuk appeltaart?” Als Gerard Oude Vrielink er dan ook nog bij zegt dat dit de bestseller is van Wattez, dan is de keus snel gemaakt. Aan de muren hangen tientallen oude zwart-witfoto’s. Van spelende kinderen en textielbaronnen tot indrukwekkende plattegronden en tekeningen. „Hé, is dit?…”

Gerard Oude Vrielink knikt. „Ja, dat is het tuinhuis. In die staat verkeerde het pandje.” Dat we nu in datzelfde oude vervallen gebouw onze appeltaart eten, is moeilijk voor te stellen. Binnen doen eigenlijk alleen die vele foto’s nog herinneren aan vroegere tijden, buiten heeft het pand gelukkig nog wel de karakteristieke uitstraling van een pand uit 1919.

Gouden zet
Gerard Oude Vrielink is al meer dan veertig jaar betrokken bij alles wat er in het Van Heekpark gebeurt en stond eind jaren 90 met de beheercommissie voor een moeilijke keuze: afbreken of herstellen? Het pand was volledig uitgewoond door verschillende antikrakers. Er zat geen glazen raam meer in. Wel veel met graffiti bekladderde houten panelen. Toch werd het piepkleine tuinmanshuisje grondig gerenoveerd. Een gouden zet, zo bleek later.

Want in 2008 opende zorgorganisatie Aveleijn hier de theeschenkerij. Mooi detail: de naam Wattez is een verwijzing naar tuinarchitect Pieter Wattez (1871-1953), van onder meer het Van Heekpark. Toen Wattez een groot succes werd, volgde in 2018 ook nog een uitbreiding van het pand. Oude Vrielink: „Al met al kom je wel op een investering van een dikke 5 ton. Met hulp van vele sponsoren is het ons gelukt dit pand te redden.”

Gelukkig hebben we de villa ook gered

Gerard Oude Vrielink, beheercommissie Van Heekpark
Van 8 naar 20 cliënten
Het is hier ook vandaag een komen en gaan van ouders, grootouders en jonge kinderen. In het oude gedeelte vind je alleen nog de keuken en toiletten. In het nieuwe gedeelte de bakkerij en zo’n veertig zitplekken. „Kun je nagaan hoe klein dat tuinmanshuisje vroeger was”, zegt persoonlijk begeleider Nikki Westerhof van Aveleijn.

Wattez begon als dagbesteding voor acht cliënten. Dat zijn er nu wel twintig. „We kunnen hier alles zelf maken”, vertelt haar collega Marije Morsink. Niet alleen de bekende appeltaart, maar ook brownies en monchoutaarten. Cliënten werken in de bediening, keuken of bakkerij. En kunnen ook in de tuin aan de slag. Echt een geweldige plek!”

Verborgen villa
Op steenworp afstand, verscholen achter het groen ligt nog zo’n bijzonder pand: Villa van Lochem. Waar het tuinmanshuisje inmiddels volledig is opgeknapt, zie je direct dat hier nog veel aan moet gebeuren. Heel veel. De villa ligt pal tegenover revalidatiecentrum Roessingh en was vroeger de woonplek van de administrateur van het Van Heekpark en het Volkspark. „De panden horen echt bij elkaar. Gelukkig hebben we de villa ook kunnen redden.”

Er valt hier nu nog weinig te zien, want er wordt antikraak gewoond. Maar er liggen al wel grootse plannen. Oude Vrielink pakt de tekeningen erbij en vertelt enthousiast verder. De vergunning om de boel te kunnen renoveren is al aangevraagd. „De huidige bewoners gaan er per 1 juni uit.” Het plan?

Diep in mijn hart vind ik dit het mooiste project

Gerard Oude Vrielink, beheercommissie Van Heekpark
4,5 miljoen euro
„Revalidatiecentrum Roessingh zal op de bovenverdieping twee kamers gaan huren, waar nachtartsen tijdens hun dienst kunnen verblijven. De begane grond wordt ingericht als ontvangstruimte voor artiesten en muzikanten die in de nog te bouwen muziekkoepel optreden. Er heeft zich ook al iemand gemeld voor het geven van yogalessen. Zoiets kan natuurlijk ook.”

Het project is nu al meer dan geslaagd, vindt Gerard Oude Vrielink. „Sinds 2000 hebben we 4,5 miljoen euro geïnvesteerd in het Van Heekpark. Dat kon alleen door hulp van de provincie, het Rijk en andere fondsen. De tennisvereniging groeide van 260 naar 800 leden, de jeu-de-boulesclub kreeg een mooi onderkomen, de korfbalvereniging enkele kunstgasvelden. Maar diep in mijn hart vind ik dit het mooiste project.” En hij kijkt om zich heen in de theeschenkerij. „Voor bezoekers in het park, maar ook voor de cliënten van Aveleijn.”
bron: https://www.ad.nl/enschede/van-piepklei ... ~ae0053ae/

Deze theeschenkerij Wattez is dus een voormalige tuinmanswoning in het Van Lochemsbleekpark en staat op de gemeentelijke monumentenlijst. zie mijn bericht van 31-1-2019 op: viewtopic.php?p=175585&hilit=wattez#p175585
Plaats reactie