Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Stationsomgeving: Stationsplein

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21527
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stationsomgeving: Stationsplein

Bericht door Arie »

Veteraan schreef: do okt 12, 2023 7:00 pm Misschien heb ik iets gemist, maar hoe kun je mensen die niet zo goed ter been zijn halen en brengen van het station? Of blijft er een mogelijkheid om ze ergens op te pikken?
Misschien nog wel via de Piet Heinstraat? Er zal, denk ik, ook nog wel een taxistandplaats moeten komen.
Piet Heinstraat richting NS Station.jpg
Hendrik
Member
Member
Berichten: 2292
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Stationsomgeving: Stationsplein

Bericht door Hendrik »

In de Tubantia wordt ook gesuggereerd dat het NS station onbereikbaar zal zijn. Onzin, via de Piet Heinstraat is de hoofdingang goed bereikbaar. Als ik zelf mensen haal of breng ga ik altijd via de Piet Heinstraat. Kun je vrijwel altijd terecht. Komt nog bij, de oude hoofdingang wordt bijna niet meer gebruikt. Wordt in de toekomst een voetgangersdomein. Maar ja, wat men ook doet bij de gemeente, voor sommigen is het nooit goed.
Wat sas as dós was kaans.
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4811
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Stationsomgeving: Stationsplein

Bericht door Veteraan »

Bij de oude hoofdingang staan (stonden) rijen taxi's. Als die in de Piet Heinstraat gaan staan, zal Kiss & Ride ook lastig worden.
Sno2
Member
Member
Berichten: 12
Lid geworden op: wo aug 18, 2021 7:43 am

Re: Stationsomgeving: Stationsplein

Bericht door Sno2 »

Veteraan schreef: do okt 12, 2023 3:56 pm
Sno2 schreef: do okt 12, 2023 3:43 pm
Veteraan schreef: do okt 12, 2023 1:57 pm De tekening lijkt gemaakt in coronatijd :)
Waarom?

Ik vind het plan overigens prima. Weg met die auto's daar, die zijn me al jaren een doorn in het oog. Constant gevaarlijke situaties bij de overgang en voor vd Poel.
Ik bedoelde de ingetekende mensen.....allemaal eenlingen en minstens 2 meter bij elkaar vandaan .
Haha ok. Op die fiets.

Wat mij betreft kunnen er prima een paar taxi's staan bij de busstandplaatsen, daar is ruimte genoeg.
Highlander
Member
Member
Berichten: 549
Lid geworden op: ma sep 01, 2008 12:02 pm

Re: Stationsomgeving: Stationsplein

Bericht door Highlander »

Heb me laten vertellen door een taxichauffeur dat ze aan de Molenstraat moeten gaan staan, dus dan moeten reizigers de uitgang nemen over het spoor, langs de fietsenstalling achter het belastingkantoor. Denk dat veel ophalers en wegbrengers ook de Molenstraat gaan kiezen en niet de Piet Heinsstraat.

Helemaal afgesloten wordt het stationsplein toch niet, dat is onwerkbaar. De uitgang van de parkeergarage onder het Wilminkplein komt op het Stationsplein uit, bijvoorbeeld.
Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 1294
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Re: Stationsomgeving: Stationsplein

Bericht door Vincent1971 »

Veteraan schreef: do okt 12, 2023 7:00 pm Misschien heb ik iets gemist, maar hoe kun je mensen die niet zo goed ter been zijn halen en brengen van het station? Of blijft er een mogelijkheid om ze ergens op te pikken?
Ja je kan ze straks ophalen cq brengen als je ze uitlaat op de Molenstraat..zal me leuk gaan worden. :cheer:
Een goed begin heeft geen einde
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21527
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stationsomgeving: Stationsplein

Bericht door Arie »

Na ING-pand legt Enschede ook het voorkeursrecht op het bankgebouw van ABN Amro
https://www.1twente.nl/artikel/4166140/ ... EfNso-osYo
20240220 Google Maps ABN AMRO Stationsplein Enschede
De gemeente heeft de eerste optie tot koop op het pand van ABN Amro aan het Stationsplein 8.
BEELD: GOOGLEMAPS
Via het zogeheten voorkeursrecht heeft de gemeente Enschede de eerste optie tot koop afgedwongen op het bankgebouw van ABN Amro aan het Stationsplein. Dat betekent dat de bankorganisatie het gebouw eerst bij de gemeente moet aanbieden wanneer zij van plan is om het van de hand te doen. Het college wil daarmee voorkomen dat speculanten met het pand aan de haal gaan; het gaat om een belangrijke locatie binnen het ambitieuze bouwproject Centrumkwadraat.

Wilco Louwes
WILCO LOUWES
REDACTEUR
GISTEREN 14:35
Enkele jaren geleden legde de gemeente Enschede ook al het voorkeursrecht op een bankgebouw in de stad. Toen ging het om het pand van de ING aan de Boulevard 1945. Inmiddels is de overdracht vastgelegd, maar van het beoogde megabouwplan Kop Boulevard is nog weinig over. De ING moet het gebouw eind dit jaar hebben verlaten. Het idee leeft om het een tijdelijke invulling als nachtclub te geven.

Naast woontoren
Bij het ABN-pand aan het Stationsplein ligt er ook een ambitieus bouwplan ten grondslag aan de toepassing van het voorkeursrecht. In het stationsgebied (van Prinsessetunnel tot aan de Performance Factory) wil de gemeente duizenden woningen ontwikkelen onder de noemer Centrumkwadraat. Een van de onderliggende plannen is een woontoren van vijftig meter hoogte op de plek waar nu nog de Spacebar is gevestigd, naast het bankgebouw van ABN Amro dus.

Gezien de marktomstandigheden verloopt een deel van de bouwontwikkelingen wat stroef. Ook voor de ABN-locatie zijn al eens ideeën geopperd op het gebied van woningbouw, maar daar bleef het tot nu toe bij. Wellicht dat het college van B&W daarom wil voorkomen dat het pand wordt overgedragen aan een partij met andere plannen. Of dat een speculant het bankgebouw overneemt om de prijs op te drijven.

Mocht het pand worden aangeboden, dan hoeft de gemeenteraad geen toestemming te geven voor de aankoop. Het college beschikt over een geldpot voor strategische gronden. Wel moet het voorkeursrecht zelf binnen drie maanden door de gemeenteraad formeel bevestigd worden.

Eerste optie
De nieuwe regels zijn direct van toepassing. Vanaf nu moet ABN Amro het pand eerst bij de gemeente aanbieden wanneer het tot verkoop wil overgaan. De gemeente heeft dan de eerste optie tot koop. De koopprijs moet dan nog wel - desnoods met tussenkomst van een rechter - bepaald worden.

Het voorkeursrecht gaat redelijk ver, omdat de eigenaar niet meer zelf kan bepalen aan wie hij het pand verkoopt. De gemeente is van plan om de maatregel vaker toe te passen waar belangrijke bouwprojecten worden ontwikkeld. Eerder ging het mis bij het Wethouder Horstmanpark, waar een bouwbedrijf een strategisch perceel kocht. Vlak daarna heeft de gemeente Enschede in dat gebied de eerste optie tot koop afgedwongen.
bron: https://www.1twente.nl/artikel/4166140/ ... EfNso-osYo
Bijlagen
Stationsplein 8 hoek Piet Heinstraat ABN AMRO bankgebouw.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21527
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stationsomgeving: Stationsplein

Bericht door Arie »

Enschedees Stationsplein wordt bouwplaats, maar wat doet die verrekijker daar?
Het Stationsplein gaat dit jaar op de schop. Nu staan daar nog de muziekschommels en draaitafels die 100%Fat bedacht. Waar die blijven, is nog onbekend. © Carlo ter Ellen DPG Media.jpg
Het Stationsplein gaat dit jaar op de schop. Nu staan daar nog de muziekschommels en draaitafels die 100%Fat bedacht. Waar die blijven, is nog onbekend. © Carlo ter Ellen DPG Media

Op het Stationsplein in Enschede komt een verrekijker te staan waarmee je in de toekomst kijkt. Een technisch snufje van het Enschedese bedrijf 100% Fat. „Onze spullen kwamen altijd in het westen terecht, nooit hier. Daar was geen geld voor.” Nu wel.

Corine Engelbarts 21-02-24, 09:00
Het Stationsplein in Enschede wordt een bouwplaats. Er komen nieuwe gebouwen omheen en alles wat er nu staat zoals het waterwerk, de schommels en de draaitafels, verdwijnt. Het werk gaat twee jaar duren. Een bouwplaats als je het station uitkomt, is nou niet bepaald een visitekaartje voor de stad. Behalve als je het gebruikt voor een attractie. En dat doet het bedrijf 100%Fat, samen met de gemeente Enschede.

Enschede 700 jaar geleden
100%Fat bedacht de ‘fatscope’, een interactieve verrekijker waarmee je in het verleden of het heden kunt kijken, of allebei. Het is maar welke software het bedrijf ontwikkelt.

„Voor nu laten we bezoekers in de toekomst kijken: zo ziet het plein er straks uit. Maar volgend jaar bestaat Enschede 700 jaar. Dan kunnen we mensen laten terugkijken naar die tijd.” Dat zegt Lieven Maes, de man achter de Fatscope en 100%Fat. Via 360 graden virtual reality is het beeld levensecht.

Voetbalhooligans
„En we kunnen het elke paar maand veranderen en aanpassen. Eerst vooruitkijken, dan terug, misschien wel allebei tegelijk.” Er komen knoppen op waarmee je kunt kiezen. „Misschien stoppen we er ook wel gewoon een spelletje voor kinderen in.”

Zijn bedrijf zit aan de Borstelweg, praktisch om de hoek. Zo kan hij zonder problemen verder experimenteren of software-aanpassingen doen. „Onderzoeken bijvoorbeeld welke accu’s en zonnepanelen het beste werken. Een plek in eigen stad is een buitenkans. En als voetbalhooligans het vernielen, repareren wij het zo weer.”

Altijd in het westen
Zo’n verrekijker staat nu al op een toren in Amsterdam en aan zee bij Katwijk. Daar is het naar eigen zeggen een groot succes gebleken. „Onze spullen kwamen altijd in het westen terecht, nooit hier. Daar was geen geld voor.”

Tot nu, want Enschede heeft een zogenoemd ‘experimenteerfonds’ van waaruit verbeteringen voor de binnenstad worden betaald. Maes heeft 50.000 euro over twee jaar gevraagd. Of hij dat krijgt en of er ook een vergunning komt, is nog niet helemaal duidelijk. De aanvragen zijn de deur uit. Projectmanager Carolien van Snellenberg van de gemeente is echter enthousiast en daarmee is een belangrijke horde genomen.

Muziekschommels en draaitafels
Eerder bedachten Maes en zijn collega’s samen met kunstenaarsinitiatief Planet Art andere snufjes voor het Stationsplein. Hun muziekschommels reisden via de Oude Markt heel Nederland door en kregen uiteindelijk een plekje op het Stationsplein. Hun draaitafels kon je gebruiken om muziek mee te mixen vanaf je telefoon.

Nu het Stationsplein wordt leeg geveegd, verdwijnen de schommels en de draaitafels. Waarheen is nog niet bekend. Hoewel ze niet zijn eigendom zijn, gaat het Maes wel een beetje aan het hart. „Ik hoop dat ze er goed over nadenken, dat ze niet een dag voor het plein leeg moet zeggen: oh die moeten ook nog weg.” Maar mocht dat toch gebeuren: via zijn eigen fatscope kun je ze zo weer oproepen. bron: https://www.ad.nl/enschede/enschedees-s ... ~a5c5b686/
Plaats reactie