Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Centrumkwadraat.

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie
Highlander
Member
Member
Berichten: 549
Lid geworden op: ma sep 01, 2008 12:02 pm

Re: Centrumkwadraat.

Bericht door Highlander »

Las gisteren een stuk in de Volkskrant, interview met Enschedese wethouder over korting op het gemeentefonds die erop neerkomt dat de gemeente Enschede structureel een tekort van 30 miljoen heeft vanaf 2026. Dit geldt overigens voor 80 procent van alle Nederlandse gemeenten. Leek me relevant voor dit onderwerp omdat er nogal eens geklaagd wordt over het niet doorgaan van bouwprojecten - dit is de reden dus... De wethouder wijst specifiek naar het project brandweerkazerne dat nu in de ijskast staat. Ze hopen dat een volgend kabinet de korting terugdraait.

Volkskrant zit achter paywall maar hieronder maar even een stukje gekopieerd:

Gemeenten die nu nog financieel gezond zijn, komen vanaf het jaar 2026 1,1 miljard euro tekort. Dat blijkt uit een inventarisatie van accountantskantoor BDO. ‘Er dreigt een onbalans tussen de taken en middelen. Op termijn ontstaat een onwerkbaar perspectief’, zegt onderzoeksleider Rob Bouman.

De nijpende financiële situatie voert mede terug op het plan van oud-minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Die wilde dat gemeenten in Nederland zouden fuseren tot minimaal 100 duizend inwoners. Omdat grotere gemeenten hun taken efficiënter zouden kunnen uitvoeren, boekte het toenmalige kabinet alvast een ‘opschalingskorting’ in. Omdat er van Plasterks plan nauwelijks iets terechtkwam, ging de opschalingskorting van tafel. Maar het kabinet-Rutte IV wilde niet over haar graf heen regeren, en nam daarom nog geen besluit voor de jaren na 2025.Daarom wordt 2026 ‘ravijnjaar’ genoemd. Met ook andere aanpassingen in de financieringssystematiek slinkt het gemeentefonds (dit jaar ruim 38 miljard euro) vanaf dan met 3 miljard euro per jaar. Het huidige kabinet kwam de gemeenten slechts beperkt tegemoet.
Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 4305
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Centrumkwadraat.

Bericht door enschedeinansichten »

Vroeger hadden de gemeentes nog extra inkomen door de verschillende gemeente bedrijven, alles afgestoten. Gas en water elektrisch enz.
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
hans
Member
Member
Berichten: 2763
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Centrumkwadraat.

Bericht door hans »

verramscht , kort termijn denken.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Centrumkwadraat.

Bericht door Arie »

Vanaf nu mogen tientallen eigenaren hun appartement in centrum van Enschede niet zomaar verkopen
Op 80 percelen in de driehoek Raiffeisenstraat  Deurningerstraat  Hengelosestraat ligt nu het voorkeursrecht..jpg
Driehoek Noord Google Maps
Op 80 percelen in de driehoek Raiffeisenstraat / Deurningerstraat / Hengelosestraat ligt nu het voorkeursrecht.
Beeld: GoogleMaps
Met onmiddellijke ingang moeten de eigenaren van 80 percelen in het gebied tussen de Hengelosestraat, Raiffeisenstraat en Deurningerstraat hun eigendom eerst aan de gemeente Enschede aanbieden als zij tot verkoop willen overgaan. Het college van B&W heeft dinsdag besloten om het zogeheten voorkeursrecht te vestigen op woningen en bedrijven in het gebied dat tot 'Driehoek Noord' is omgedoopt. Daaronder vallen 60 appartementen. De gemeente wil speculatie tegengaan nu er plannen zijn om het gebied te herontwikkelen.

Wilco Louwes
Gisteren 18:53
Het vestigen van voorkeursrecht is een vrij rigoureuze maatregel. Het betekent dat de eigenaar van het betreffende perceel of pand zijn eigen bezit niet zomaar aan een marktpartij kan verkopen en daardoor mogelijk niet het onderste uit de kan haalt. De gemeente vergaart met het voorkeursrecht namelijk het recht van eerste koop. En als de gemeente van die mogelijkheid gebruik maakt moet het bod 'marktconform' zijn.

Gemeente wil vinger in de pap
In Enschede is er sinds enige tijd weer sprake van 'actief' grondbeleid. Dat houdt in dat de gemeente zelf gronden of panden aankoopt wanneer zij dat nodig acht voor woningbouw. Het is een uit de hand gelopen vorm van dit grondbeleid waardoor veel gemeenten in de problemen kwamen toen de woningbouw na de Kredietcrisis van 2008 instortte en zij met dure gronden bleven zitten. Veel gemeenten zoals Enschede hielden zich daarna op de vlakte.

Nu er weer veel gebouwd moet worden, houdt het Enschedese gemeentebestuur op bepaalde plekken in de stad liever zelf in de hand hoeveel (en wat) er gebouwd mag worden. Dan helpt het mee als de gronden in eigen bezit zijn. Op deze wijze legde het college de afgelopen periode al het voorkeursrecht op het ING-pand aan de Boulevard 1945, het ABN-gebouw aan het Stationsplein en meerdere percelen rondom het Wethouder Horstmanpark.

Grootschalige nieuwbouw
Een voorkeursrecht op zoveel percelen tegelijkertijd is recent nog niet vertoond in Enschede. De percelen zijn nu in handen van 61 eigenaren. Het doel is om deze gronden aan te kopen voor grootschalige nieuwbouw. Omdat de 'Driehoek Noord' in het stationsgebied ligt, ook wel het project Centrumkwadraat genoemd, zijn de percelen en panden in het gebied van grote strategische waarde. Daarom werd eerder ook al bekendgemaakt dat de gemeente het pand van Mediant zal kopen.

Het is algemeen bekend dat de gemeente het gebied wil opwaarderen. De meeste panden, zoals de flatjes tegenover het Stadskantoor, stralen niet de kwaliteit uit die het college voor ogen heeft in het Stationsgebied. Ook ligt er in het midden van het gebied een groot parkeerterrein.

"Deze locatie biedt een geweldige kans voor woningbouw en om extra maatschappelijke en commerciële voorzieningen te maken", zegt wethouder Jeroen Diepemaat. Het zou zijn laatste klusje in Enschede kunnen zijn, voordat hij burgemeester in Losser wordt. "Ik ben ervan overtuigd dat dit gebied van grote waarde is voor de toekomst van Enschede."

Speculatie tegengaan
Door het recht van eerste koop te vestigen op de percelen moet speculatie worden voorkomen. Marktpartijen zouden op basis van de bouwplannen van de gemeente in een vroeg stadium al gronden of panden kunnen aankopen. Dat drijft niet alleen de vraagprijs op, maar zorgt er ook voor dat de gemeente niet meer de touwtjes in handen heeft voor wat betreft de gewenste ontwikkeling.

Het voorkeursrecht gaat per direct in, maar moet binnen drie maanden door de gemeenteraad worden bekrachtigd om daadwerkelijk stand te houden. Vervolgens blijft het eerste recht van koop drie jaar van kracht. Binnen deze periode moet de gemeente een concreter plan vaststellen voor wat zij met het gebied voor ogen heeft.

Binnen drie maand bekrachtigen
Zodra het voorkeursrecht officieel is, heeft de gemeenteraad overigens geen zeggenschap meer over eventuele aankopen in het gebied. Alle gebieden binnen het project Centrumkwadraat, waaronder dus de Driekhoek Noord, vallen binnen de zogeheten strategische investeringsagenda van Enschede. Voor grondaankopen voor projecten die binnen deze agenda vallen, zoals ook de Kop Boulevard, hoeft het college geen toestemming te vragen. Die autonomie heeft de gemeenteraad al uit handen gegeven.
bron: https://www.1twente.nl/artikel/4625690/ ... n-verkopen
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Centrumkwadraat.

Bericht door Arie »

Parkeren wordt geen probleem: ‘Nieuwe bewoners Molenstraat krijgen geen parkeervergunning’
Molenstraat 6-22 Centrumkwadraat.jpg
Honderden woningen komen er in het plan Centrumkwadraat. © Reinier van Willigen

Bewoners van alle toekomstige nieuwe woningen langs de Molenstraat krijgen geen parkeervergunning. Zorgen van bestaande bewoners over toenemende parkeerdruk zijn niet nodig, stelde de gemeente Enschede maandag bij de Raad van State in Den Haag.

Cerberus Persbureau 09-09-24, 20:32
De Raad van State behandelde de bezwaren van een aantal bewoners en woningverhuurder Carbo Property tegen het ambitieuze plan Centrumkwadraat. Centrumkwadraat is gericht op de ontwikkeling van het stationsgebied in Enschede. In het totaal worden daar honderden woningen gepland, naast studentenkamers, winkels en kantoren.

Parkeerproblemen
Maandag verdedigde de gemeente bij de Raad van State in Den Haag het deelplan voor de Molenstraat Zuidzijde. Daar zouden in drie afzonderlijk gebieden – Pakhuiskwartier, ’t Bölke, en Niermansgang - 317 wooneenheden moeten komen. Carbo Property heeft in de omgeving al woonruimte gerealiseerd, en zegt op te komen voor de belangen van haar huurders. Tijdens de zitting bij de Raad van State werd uitvoerig stilgestaan bij de parkeerproblemen die de bezwaarmakers verwachten als er 317 nieuwe wooneenheden komen.

Huidige bewoners zijn ook bang dat ze hun auto’s er straks nog maar moeilijk kwijt kunnen. „In het weekend kunnen we dan ook geen visite meer ontvangen”, zei een van de bezwaarmakers. Ze hebben er geen vertrouwen in dat het de gemeente lukt om het autogebruik bij de nieuwe bewoners laag te houden. „Er is geen garantie dat ze toch niet zelf een auto aanschaffen”, zei een advocaat van de bezwaarmakers.

Parkeergarage
De gemeente hoopte bij de Raad van State de ongerustheid bij de bezwaarmakers weg te nemen met de mededeling dat huurders of kopers van de nieuwe wooneenheden hun auto niet kwijt kunnen op straat. „Ze krijgen er geen parkeervergunning voor”, antwoordde de gemeentewoordvoerder verschillende malen op vragen van de rechters van de Raad van State. „Dat is niet mogelijk.” Zonder vergunning kun je ook niet parkeren. De nieuwe bewoners moeten in plaats daarvan een abonnement nemen op de parkeergarages in de omgeving. Die zouden genoeg capaciteit bieden om de parkeerdruk in de omgeving laag te houden.

Weinig verkeer
De zorgen van de bezwaarmakers gaan niet alleen over het parkeren, maar ook over de verkeersveiligheid in de buurt. Die zou ook in het geding komen als er meer mensen in de wijk komen wonen, waarvan een deel ook een auto zal hebben. „Er is niet indringend gekeken naar de drukste momenten op de dag”, zei een bezwaarmaker. Dat bestreed de gemeente. De verkeersintensiteit in de omgeving van de Molenstraat is volgens de gemeentewoordvoerder ‘al ruim aan de lage kant’.

De Raad van State doet over ongeveer zes weken uitspraak. bron: https://www.tubantia.nl/enschede/parker ... ~ac1e93d7/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 22248
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Centrumkwadraat.

Bericht door Arie »

Het is zover: bouw nieuw appartementencomplex Molenstraat is officieel begonnen
Molenstraat Zo gaat het Pakhuis met 99 studentenwoningen eruitzien.jpg
Zo gaat het Pakhuis met 99 studentenwoningen eruitzien. © Dura Vermeer
En weer is Enschede een stap dichterbij de gigantische metamorfose van de stationsomgeving. Deze week begon officieel de bouw van het Pakhuiskwartier, een nieuw appartementencomplex aan de Molenstraat voor jongeren en studenten.

Mandy de Jong 20-09-24, 13:17 Laatste update: 14:19
Het Pakhuiskwartier past helemaal in de filosofie van het Centrumkwadraat. Dat is het grootstedelijke project dat de directe omgeving van het station van Enschede moet omvormen tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied met veel groen. De komende jaren worden in het stationsgebied honderden woningen, studentenkamers, kantoorruimte en winkels gebouwd.

Eind 2025 klaar
Het nieuwe appartementencomplex wordt gebouwd aan het deel van de Molenstraat tussen de Oldenzaalsestraat en Wenninkgaarde. De bekende flat van de woningcorporatie Stichting Jongeren Huisvesting Twente (SJHT) met 84 appartementen ernaast wordt op termijn gesloopt, maar dat gebeurt pas als het nieuwe complex Pakhuiskwartier klaar is. Eind 2025 kunnen de eerste bewoners over.

Het project is een samenwerking tussen SJHT en Dura Vermeer. Het Pakhuiskwartier bestaat straks uit 99 wooneenheden, variërend van compacte studio’s tot tweekamerwoningen. Bart Pigge, directievoorzitter Dura Vermeer Bouw Hengelo: „Het belang van dit project is groot, want het speelt in op de grote vraag naar betaalbare jongeren- en studentenwoningen in Enschede.”

Grote vorderingen
In het kader van Centrumkwadraat zijn al eerder grote stappen gezet. Zo is aan de Molenstraat een nieuw appartementengebouw gekomen op de plek waar vroeger bloemist De Eeuwige Lente zat. Op de plek van het voormalige partycentrum ’t Bölke komen 101 appartementen. Aan het Stationsplein zelf komt een nieuw woongebouw met zes bouwlagen. Erachter, aan de kant van de Brammelerdwarssstraat, wordt hard gewerkt aan een woontoren met veertien verdiepingen. zie: https://www.tubantia.nl/enschede/het-is ... ~ab9580b9/
Plaats reactie