Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Centrumkwadraat.

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie
Highlander
Member
Member
Berichten: 549
Lid geworden op: ma sep 01, 2008 12:02 pm

Re: Centrumkwadraat.

Bericht door Highlander »

Las gisteren een stuk in de Volkskrant, interview met Enschedese wethouder over korting op het gemeentefonds die erop neerkomt dat de gemeente Enschede structureel een tekort van 30 miljoen heeft vanaf 2026. Dit geldt overigens voor 80 procent van alle Nederlandse gemeenten. Leek me relevant voor dit onderwerp omdat er nogal eens geklaagd wordt over het niet doorgaan van bouwprojecten - dit is de reden dus... De wethouder wijst specifiek naar het project brandweerkazerne dat nu in de ijskast staat. Ze hopen dat een volgend kabinet de korting terugdraait.

Volkskrant zit achter paywall maar hieronder maar even een stukje gekopieerd:

Gemeenten die nu nog financieel gezond zijn, komen vanaf het jaar 2026 1,1 miljard euro tekort. Dat blijkt uit een inventarisatie van accountantskantoor BDO. ‘Er dreigt een onbalans tussen de taken en middelen. Op termijn ontstaat een onwerkbaar perspectief’, zegt onderzoeksleider Rob Bouman.

De nijpende financiële situatie voert mede terug op het plan van oud-minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Die wilde dat gemeenten in Nederland zouden fuseren tot minimaal 100 duizend inwoners. Omdat grotere gemeenten hun taken efficiënter zouden kunnen uitvoeren, boekte het toenmalige kabinet alvast een ‘opschalingskorting’ in. Omdat er van Plasterks plan nauwelijks iets terechtkwam, ging de opschalingskorting van tafel. Maar het kabinet-Rutte IV wilde niet over haar graf heen regeren, en nam daarom nog geen besluit voor de jaren na 2025.Daarom wordt 2026 ‘ravijnjaar’ genoemd. Met ook andere aanpassingen in de financieringssystematiek slinkt het gemeentefonds (dit jaar ruim 38 miljard euro) vanaf dan met 3 miljard euro per jaar. Het huidige kabinet kwam de gemeenten slechts beperkt tegemoet.
Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 4222
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Centrumkwadraat.

Bericht door enschedeinansichten »

Vroeger hadden de gemeentes nog extra inkomen door de verschillende gemeente bedrijven, alles afgestoten. Gas en water elektrisch enz.
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
hans
Member
Member
Berichten: 2738
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Centrumkwadraat.

Bericht door hans »

verramscht , kort termijn denken.
Plaats reactie