Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Enschede krijgt buitenbad

Nieuwsberichten uit de stad.
TA
Member
Member
Berichten: 760
Lid geworden op: vr aug 25, 2006 4:05 pm
Locatie: Enschede

Re: Enschede krijgt buitenbad

Bericht door TA »

Beter te duur, dan geen bad. Alles kost simpelweg veel geld tegenwoordig.
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Enschede krijgt buitenbad

Bericht door hans »

te duur is niet goed , duur kan , betaalbaar is beter.
ga eens zwemmen met 3 of 4 kinderen....
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Enschede krijgt buitenbad

Bericht door Arie »

Aquadrama: bouw nieuw zwembad in Enschede van tafel geveegd, motie van afkeuring tegen college

De bouw van een nieuw zwembad op Het Diekman in Enschede, ter vervanging van Aquadrome, dreigt een politiek drama te worden. Maandagavond was er in de gemeenteraad door vakantie van enkele coalitieleden geen meerderheid voor een investering van minstens 30 miljoen euro. Het voorstel is van tafel geveegd, omdat er geen dekking is voor de jaarlijkse exploitatiebijdrage. Nu kan het college - dat een motie van afkeuring aan de broek kreeg - de afspraken in de aanbestedingsprocedure, die deze maandag ook afloopt, niet nakomen. De grote vraag is nu: wat betekent dit voor de bouw van het zwembad? zie verder: https://www.1twente.nl/artikel/2940085/ ... en-college
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Enschede krijgt buitenbad

Bericht door Arie »

Krijgt Enschede toch een zwembad mét glijbaan? Nieuw voorstel met hoge spoed in gemeenteraad
Een impressie van het nieuwe zwembad op Het Diekman..jpg
20230424 Zwembad sportaal impressie 1
Een impressie van het nieuwe zwembad op Het Diekman.
BEELD: SPORTAAL

Slechts twee weken na het politieke debacle stemt de gemeenteraad van Enschede aankomende maandag opnieuw over de komst van een nieuw zwembad op Het Diekman. In principe gaat het om hetzelfde bad en een soortgelijk voorstel, maar deze keer zijn er recreatieve elementen aan toegevoegd. Daarmee komt het college van B&W tegemoet aan een breed gedeelde wens uit de gemeenteraad om het bad ook aantrekkelijke te maken voor gezinnen met kinderen. Extra kosten: 1,7 miljoen euro, inclusief btw.

In de tumultueuze vergadering van maandag 15 mei werd het eerdere voorstel om voor (minstens) 30 miljoen twee rechttoe rechtaan zwembaden te bouwen door de gemeenteraad weggestemd. Dat kon gebeuren, omdat de oppositiepartijen vanwege de vakantie van drie fractieleden van Burgerbelangen in de meerderheid waren.

Uitstel aanbesteding
Aanvankelijk leek met de uitkomst van het raadsdebat vorige maand een nieuw zwembad op korte termijn uitgesloten. Immers, de gemeenteraad voelde zich het mes op de keel gezet, omdat het college zei dat de deadline van de aanbesteding de dag van het raadsdebat afliep en dat daarom het proces opnieuw gedaan zou moeten worden. "En dat was ook zo", zegt verantwoordelijk wethouder Niels van den Berg nu. "Voor die vergadering is er contact geweest en is ons gezegd dat er geen uitstel mogelijk was."

Aquadrama: bouw nieuw zwembad in Enschede van tafel geveegd, motie van afkeuring tegen college
Een dag nadat de gemeenteraad het zwembadplan had verworpen, was er opnieuw contact met de twee partijen (bouwer en installateur) aan wie de opdracht gegund zou worden. Van den Berg: "Toen is er toch een overeenstemming bereikt om tot de volgende raadsvergadering (maandag 6 juni, red.) uit te stellen." In de aanbesteding is het mogelijk om 15 procent van het totaalbedrag af te wijken. Voor een gedeelte zit dat geld in extra duurzaamheidsmaatregelen. Er is echter nog ruimte over voor andere aanvullingen.

Van glijbaan tot waterval
De inzet van het college (en de meerderheid van de raad) is tot nu toe geweest om twee nieuwe zwembaden te bouwen: een sportbad en een instructiebad. Dat zou betekenen dat er geen sprake is van recreatiezwemmen, zoals nu in het bijna afgeschreven Aquadrome. Veel partijen hebben toch moeite met het ontbreken van speelelementen. Afgelopen week zijn daar gesprekken over gevoerd met de sportwoordvoerders van de raadsfracties.

“We hebben altijd gezegd dat een recreatiebad niet het doel is. Maar veel partijen in de raad vonden het plan uiteindelijk toch te summier qua recreatie”
WETHOUDER NIELS VAN DEN BERG
In hoog tempo heeft het college nu een nieuw voorstel voorgelegd, met daarin recreatieve zwemelementen. Er wordt gedacht aan een (kleine) glijbaan, een peuterbad, een interactieve bodem, klimtoestellen en een waterval. Deze elementen zijn allemaal in het nieuwe bad te integreren. Al met al leidt dat tot een kostenverhoging van naar schatting 1,7 miljoen euro bovenop de eerder genoemde totaalprijs van 31,9 miljoen euro.

Dat is een ander bedrag dan de 5,7 miljoen euro voor een recreatiefunctie die in het najaar van 2021 op verzoek van raadsleden is berekend. Hoe kan dat? "Een terechte vraag, maar het antwoord is dat die vergelijking mank gaat", vertelt wethouder Van den Berg. "Destijds ging het om een nieuw, apart, recreatiebad naast het huidige bad. Nu gaat het om een bouwkundige aanpassing." Met andere woorden: de recreatieve elementen worden in het huidige plan ingepast.

100.000 per jaar extra
De belangrijkste reden voor raadsfracties om tegen het eerdere voorstel te stemmen was niet (alleen) het ontbreken van recreatieve elementen. Het gebrek aan een financiële dekking voor de jaarlijkse extra exploitatiekosten (362.000 euro) ging de oppositiepartijen sowieso te ver. Door het ontbreken van zo'n dekking is het nog niet duidelijk waar het extra benodigde geld voor het zwembad vandaan komt en dat kan achteraf tot onaangename verrassingen leiden.

Zwembaddebacle in Enschede: hoe kon het zo misgaan? 'Dit had zo niet gemoeten'
In het voorstel dat aankomende maandag met spoed door de gemeenteraad wordt behandeld is er voor het totale bedrag (362.000 euro per jaar, plus 100.000 euro per jaar voor de recreatieve elementen) een dekking gevonden. Een deel van het geld komt uit potjes die bedoeld waren voor stijging van energielasten, maar die vanwege de enigszins genormaliseerde energieprijzen niet meer nodig zijn. Ook wordt geld dat bedoeld is voor gezondheidspreventie ingezet, met het argument dat een zwembad ook bijdraagt aan de gezondheid van inwoners.

Groen licht
Hoewel de gemeenteraad maandag opnieuw voor de keuze staat om een bedrag van grote omvang te investeren in het nieuwe zwembad, zal er naar alle waarschijnlijkheid groen licht komen. Het voorliggende raadsvoorstel mét recreatieve elementen is namelijk voortgekomen uit gesprekken die met vertegenwoordigers uit de hele gemeenteraad zijn gevoerd.

Of dit plan uiteindelijk niet beter is dan het plan van twee weken geleden? Van den Berg, na een korte stilte: "Ja, dat denk ik wel. We hebben altijd gezegd dat een recreatiebad niet het doel is. Maar veel partijen in de raad vonden het plan uiteindelijk toch te summier qua recreatie. Daar lijken we nu een oplossing voor te hebben gevonden."
bron: https://www.1twente.nl/artikel/2997818/ ... V_2279rnVA
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Enschede krijgt buitenbad

Bericht door Arie »

Sloop van zwembad De Brug, Dorpsraad Glanerbrug kondigt protest aan: ‘Wij willen het zwembad terug!’
Zwembad De Brug in Glanerbrug wordt gesloopt. Het dorp wil dat het gesloten zwembad weer opengaat, maar de gemeente vindt dat te duur. De Dorpsraad Glanerbrug legt zich niet neer bij de sloop.
Corine Engelbarts 17-07-23
Schipholtstraat 43 zwembad De Brug is vijf jaar geleden dichtgetimmerd en staat er sindsdien zo bij. 17-7-2023.jpg
De Brug is vijf jaar geleden dichtgetimmerd en staat er sindsdien zo bij © Reinier van Willigen. zie: https://www.tubantia.nl/enschede/sloop- ... ~a20a2497/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Glanerbrug zwembad

Bericht door Arie »

Zwembad in Glanerbrug nog voor de zomer tegen de vlakte, college wil gesprek over 'wat er wel kan'
Schipholtstraat 43 zwembad De Brug.jpg
20231121 Zwembad De Brug Glanerbrug
Zwembad De Brug wordt op korte termijn gesloopt.
BEELD: 1TWENTE/WILCO LOUWES
De sloop van zwembad De Brug gaat op korte termijn beginnen. Dat heeft het college van Enschede in een brief aan de Dorpsraad Glanerbrug kenbaar gemaakt. Het doek leek afgelopen zomer al gevallen, maar eerder deze maand volgde nog een laatste verwoede poging vanuit de lokale politiek om het zwembad te heropenen. Zonder resultaat. 'Dit betekent concreet dat het hoofdstuk zwembad De Brug wordt gesloten', aldus het college.

Wilco Louwes
WILCO LOUWES
REDACTEUR
GISTEREN 13:41
De Brug werd zes jaar geleden gesloten vanwege bezuinigingen op sportaccommodaties. Sindsdien wordt er vanuit het dorp gepleit voor heropening van het zwembad. Die wens leek vorig jaar na de gemeenteraadsverkiezingen uit te komen, toen de renovatie van het bad werd opgenomen in het coalitieakkoord. Maar mede door inflatie past heropening niet meer in de financiële kaders.

Laatste poging gestrand
In het coalitieakkoord was rekening gehouden met een eenmalige investering van 2,2 miljoen euro voor De Brug, zonder structurele vergoeding. Hoewel de dorpsraad ervan overtuigd dat het goedkoper kan, rekende adviesbureau Synarchis deze zomer voor dat er een investering van meer dan 4 miljoen euro nodig zou zijn plus een jaarlijkse exploitatiebijdrage.

“Wij begrijpen dat de uiteindelijke uitkomst een teleurstelling voor u en het dorp is”
COLLEGE VAN B&W IN DE BRIEF AAN DORPSRAAD GLANERBRUG
Voor het college en de coalitiepartijen was daarmee de kous af. In het begrotingsdebat eerder deze maand probeerden EnschedeAnders, SP, PVV en Forum voor Democratie nog heropening af te dwingen, maar geen van de andere raadsfracties steunde de motie.

Gesprek over de toekomst
Het hoofdstuk De Brug is nu definitief gesloten. 'De voorbereiding voor de sloopwerkzaamheden, zoals het aanvragen van de vergunning en de uitvraag bij opdrachtnemers gaan binnenkort van start', meldt het college. Het totale proces neemt zo'n zes maanden in beslag. 'Wij begrijpen dat de uiteindelijke uitkomst een teleurstelling voor u en het dorp is.' De dorpsraad is inmiddels een online petitie gestart.

De (sloop)kogel lijkt door de kerk: geen extra geld voor heropening zwembad in Glanerbrug
De sporthal en het jeugdhonk blijven in stand. Het college wil met de dorpsraad in gesprek over de toekomst van Glanerbrug en het voorzieningenniveau in het dorp. 'Een gesprek over wat er wel kan, maar ook wat er niet kan aan de hand van o.a. uw toekomstvisie De droom van Glanerbrug.' Specifiek doelen B&W op het sportpark aan de Ekersdijk, het gebied rondom De brug en het Heldersplein. zie
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

aquadrome

Bericht door Arie »

Sloopwerkzaamheden gaan van start: Aquadrome Enschede ondergaat grote veranderingen
J.J. van Deinselaan 2 Aquadrome 2024.jpg
Bouwvakkers gaan binnenkort met eerste werkzaamheden van start. © hetoog.nl - Elzenga

Het peuterbad, de patatbalie en de personeelsruimte daarnaast worden de komende maanden eerst gesloopt. De rest van het Aquadrome blijft min of meer open, de binnenkant tenminste. Daarmee begint eindelijk de bouw van het nieuwe zwembad in Enschede.

Lilian ten Donkelaar 06-02-24, 18:00
Naast het huidige zwembad Aquadrome wordt een heel nieuw zwembad gebouwd. Daar is jaren discussie over geweest, met name de kosten waren even slikken: het bad kost 32 miljoen. Maar nu begint de klus dan toch echt.

Tijdelijke ingang
Als eerste worden de komende weken een paar muurtjes aan de zijkant gesloopt om een tijdelijke ingang te maken. Die komt aan de kant van de parkeerplaats, iets verder naar de straatkant dan de huidige hoofdingang. Als die tijdelijke ingang klaar is, waarschijnlijk in april, begint het sloopwerk aan de achterkant.

Het peuterbad, de horecahoek en de kantoorruimte daarachter wordt gesloopt. Daarvoor moet in maart en april het recreatiebad ook twee maanden dicht. Zo’n beetje vanaf mei kan dat weer open, met een tijdelijke muur op de plek waar het peuterbad was. Aan de andere kant van die muur komt het nieuwe zwembad.

Geen buitenbad
De bouw duurt ongeveer twee jaar. De tijdelijke ingang blijft al die tijd in gebruik, want het oude zwembad blijft zoveel mogelijk operationeel. Zowel het sportbad als het recreatiebad blijft open. Het buitenbad gaat wel dicht, dat kan om veiligheidsredenen niet gebruikt worden. Dat betekent dat er deze zomer en de zomer van 2025 niet buiten gezwommen kan worden.

Van sober naar glijbaan
Het nieuwe zwembad heeft een lange aanloop gehad. Al sinds 2017 wordt er gepraat over de kosten, die steeds verder opliepen. Vorig jaar al schreven we een uitgebreide terugblik op al die jaren van plannen, schrappen en centen tellen. In eerste instantie werd gekozen voor een sober bad, met alleen een sportbad en instructiebad. Dat vond de politiek toch te kaal voor de stad, en daarna is alsnog besloten er familiepret aan toe te voegen. Nu komt er ook een glijbaan, een klimwand, een waterval en een peuterbad.

Het zwembad wordt waarschijnlijk in het voorjaar van 2026 geopend. Het oude Aquadrome wordt daarna helemaal gesloopt.
bron: https://www.gelderlander.nl/enschede/sl ... ~a58c0770/
Gebruikersavatar
Daniela
Member
Member
Berichten: 630
Lid geworden op: zo apr 05, 2015 12:00 am

Re: Enschede krijgt buitenbad

Bericht door Daniela »

Ik vind het doodzonde van zo’n mooi zwembad als aquadrome :(. We krijgen nu een dorpsbad ervoor terug, net zoals in Losser… Zo’n luxe bad als aquadrome wordt het namelijk nooit ( met wildwaterbaan, 2 glijbanen, stroomversnellingen, vroeger golfslagbad etc) en qua grootte ook niet. Plus nu is het nog een apart lesbad. Straks krijg je zwemlessen en recreatief zwemmen samen :(
Plaats reactie