Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4962
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Veteraan »

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 4589
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door enschedeinansichten »

:okay:
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 23869
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie »

Pathmoshal duurzamer
wo 19 jul., 13:13 Algemeen
Met de onthulling van een bijzonder bouwbord, met geïntegreerd bijenhotel, heeft wethouder sport en duurzaamheid Niels van den Berg het startschot gegeven voor de verduurzaming van de Pathmoshal.
Pathmoshal bouwbord met geïntegreerd bijenhotel.jpg
De Pathmoshal wordt duurzamer

Enschede - De Pathmoshal wordt komend jaar gerenoveerd en extra geïsoleerd en daarnaast voorzien van onder meer een warmtepompinstallatie en 350 zonnepanelen. Daarmee is de Pathmoshal vanaf september 2024 energieneutraal en voor de komende 20 jaar weer optimaal geschikt voor uitoefening van sport, zo meldt de gemeente.

Met dit project is een investering van 3,6 miljoen euro gemoeid, onderdeel van een raamovereenkomst van totaal 35 miljoen die over een periode van tien jaar geïnvesteerd wordt in verduurzaming. Daarmee zal ongeveer de helft van het gemeentelijk vastgoed energieneutraal zijn. In 2040 moet dat voor alle gemeentelijk vastgoed gelden. Wethouder Niels van den Berg is enthousiast: “Duurzaamheid is belangrijk en er wordt enorm veel over gesproken. Maar het is taaie kost en kost veel tijd. Kijk alleen al naar de recente ontwikkelingen in de landelijke politiek. En dan is het mooi om te zien dat we tóch lokaal forse voortgang boeken. Voor mij persoonlijk al helemaal, want als wethouder ben ik zowel verantwoordelijk voor duurzaamheid als voor sport en die thema’s komen met zonnepanelen op een sporthal natuurlijk prachtig samen! Bovendien benadrukt het ook nog eens het belang van de sportclustering waarmee we tegelijk heel druk zijn.”

Aan het project Pathmos ging een aparte aanbesteding voor de Diekmanhal vooraf. Dat project beslaat totaal maar liefst 1134 zonnepanelen waarmee de Diekmanhal ook energieneutraal is. Deze zonnepanelen worden met de plaatsing van de trafo van Enexis al op 21 juli operationeel.

De verduurzaming van de Pathmoshal werd ingeluid met de onthulling van een bouwbord in de vorm van een mega bijenhotel. Het bijenhotel is 5 meter lang en ongeveer 1 meter hoog. Boven op het bijenhotel zijn planten geplaatst waar de bijen naar nectar kunnen zoeken. Tijdens de verbouwing kunnen inwoners overigens gewoon blijven sporten. De Pathmoshal wordt namelijk in fases verbouwd, waarbij ruimtes voor bepaalde periodes gedeeltelijk worden afgesloten. Volgens Van den Berg is het ook passend dat het bouwbord tegelijk een bijenhotel is: “Het draagt bij aan biodiversiteit en benadrukt daarmee waarvoor we het doen. Een groen en duurzaam Enschede.” De verduurzaming van de Pathmoshal wordt gerealiseerd door Dura Vermeer. bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... -duurzamer
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 23869
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie »

Groene stroom? Enschede blijft wachten op het Rijk, de provincie en Enexis: ‘Om je kapot te schamen’
Op deze plek langs de N18 moeten twee en misschien wel drie windmolens komen. Aan de horizon de Grolschwaar (twee) windmolens moeten komen..jpg
Op deze plek langs de N18 moeten twee en misschien wel drie windmolens komen. Aan de horizon de Grolschwaar (twee) windmolens moeten komen. © Wouter de Wilde | WDW Foto's

Veel minder zonne-energie, een overvol stroomnet en nog wachten met windmolens. Enschede redt het niet om de afspraken over het opwekken van duurzame energie na te komen. „Ver, ver, ver onder de maat”, zo stelden vier partijen in de gemeenteraad. Maar hoe moet het nu verder?

Corine Engelbarts 19-03-24, 19:15
„Laten we nadenken hoe het verder moet, in plaats van hakken op elkaar vanuit de emotie.” Daarmee probeerde ChristenUnie-raadslid Henri de Roode maandag de gemoederen in de Enschedese raadszaal tor bedaren te brengen. Aan de ene kant GroenLinks, gesteund door Volt, D66 en PvdA en aan de andere kant het CDA en duurzaamheidswethouder Niels van den Berg.

Niet genoeg groene stroom
Waar gaat het om? De gemeente heeft zichzelf voor 2030 tot doel gesteld om 16,6 procent van alle elektriciteit die in Enschede wordt gebruikt, op te wekken door middel van warmte, zon of wind. In een brief aan de gemeenteraad liet wethouder Van den Berg eerder al weten dat die doelstelling niet wordt gehaald.

De oorzaak ligt volgens hem niet bij Enschede en zijn eigen goede wil, maar bij de provincie Overijssel die zonnevelden op landbouwgrond niet meer toestaat, bij het Rijk dat maar geen helderheid verschaft over de gezondheidseffecten van windmolens en bij netbeheerder Enexis dat geen nieuwe zonnevelden meer kan aansluiten omdat het stroomnet vol zit.

Hete brij vooruitgeschoven
Raadslid Robin Wessels van GroenLinks verweet Enschede veertien jaar ijskastbeleid. „Om je kapot te schamen.” De gemeente heeft volgens hem jarenlang de hete brij voor zich uitgeschoven. „Veertien jaar niet doorpakken, geen leiderschap, geen lef, maar politiek bedrijven, gebaseerd op de angst van de kiezer voor windmolens omdat die het hele landschap kapot zouden maken.” Wessels kan zijn emoties moeilijk verbergen. „Geen windmolens, dat maakt het klimaat kapot.”

Wessels gebruik veel te zware woorden, vond CDA-raadslid Mart van Lagen vervolgens. In de ogen van de christendemocraat heeft het college van burgemeester en wethouders in een keurige brief uitgelegd waarom de doelstelling niet haalbaar is. Daarnaast gaf het college drie scenario’s wat Enschede wel kan doen.

Windmolens noodzakelijk
Uit die drie scenario’s blijkt dat het zonder windenergie niet lukt. Daarvoor is een plek aan de N18 tussen Boekelo en Usselo aangewezen. Pas als duidelijk is dat windmolens niet schadelijk zijn voor de gezondheid wordt het definitief en wil Enschede ze daar toestaan. Niet nu al, zoals D66 graag zou zien. Daarmee zou Van den Berg de 461 zienswijzen, overwegend bezwaren, niet serieus nemen. „Heel Boekelo heeft er vragen over.”

Dan vol inzetten op zonne-energie. Kleine velden? „Doen, doen, doen”, stelde Van den Berg. Dat het zonneveld in Broekheurne waar op het nippertje provinciale toestemming voor kon komen, geen 50 maar 16 hectare groot wordt, kon hij niet voorkomen. Ook dat is volgens hem overmacht, doordat een van de landeigenaren zich terugtrok.

Zon, besparen en opslag
Van den Berg wil zonnepanelen op daken en op parkeerplaatsen, bijvoorbeeld bij De Grolsch Veste en de ijsbaan. Intussen praat hij met Enexis over het verzwaren van het elektriciteitsnet en de bouw van een nieuw hoogspanningsstation. Maar hij bouwde alvast een voorbehoud in: dat lukt misschien niet voor 2030.

Enschede wacht af. Op het Rijk, de provincie en Enexis. Wat ze wel kan doen? De bestaande mogelijkheden benutten: een warmtenet, verduurzaming, verdere energiebesparing en de opslag van stroom in batterijen. „Dat zijn de knoppen waar we aan kunnen draaien om de doelstelling te halen”, aldus Van den Berg. Hij komt na de zomer met een voorstel daarvoor.

D66, PvdA, GroenLinks en Volt verlieten na afloop hoofdschuddend de raadszaal.
bron: https://www.ad.nl/enschede/groene-stroo ... ~a5d2bca7/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 23869
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie »

Plan: parkeerplaatsen rond Grolsch Veste en ijsbaan compleet overdekken met zonnepanelen, miljoenen nodig voor enorme batterijen
Grolsch Veste luchtfoto.jpg
Zo zou dat overkappen van het parkeerterreinen rond de Grolsch Veste en de ijsbaan eruit kunnen zien © Groendus

Enschede wil alle parkeerplaatsen rond het stadion van FC Twente en de ijsbaan overkappen met zonnepanelen, vier hectare in totaal. De gemeente wil daarbij enorme batterijen kopen om de stroom in op te slaan. Voor dat laatste is wel subsidie nodig.

Lilian ten Donkelaar 17-04-24, 1
Officieel heet het project Solar Parking Twente Village. Het plan staat al een tijdje op de wensenlijst van de gemeente. De vier hectare aan parkeerterrein op Twente Village kan namelijk ineens een grote hoeveelheid stroom leveren. Het levert nog meer op als er levensgrote accu’s aan worden gekoppeld om de stroom in op te slaan. Die accu’s hoopt Enschede te kunnen aanschaffen met subsidie van de Regio Twente.


Laadpalen en accu’s
Naast de zonnepanelen zijn er ook plannen voor elektrische laadpalen op het parkeerterrein. De bedoeling is om een laadplein voor elektrische voertuigen aan te leggen. Daar kunnen tot veertig auto’s tegelijk worden opgeladen. Het idee daarachter is dat dit ook parkeerdruk wegneemt van andere bedrijven op het Kennispark, het bedrijventerrein rondom de Grolsch Veste.

Door zogenoemde ‘containerbatterijen’ te gebruiken voor opslag, neemt het rendement van het hele solarpark met zo’n 10 procent toe, aldus het plan. Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld ’s nachts auto’s op te laden.

Subsidie als Enschede meebetaalt
Het Twente Board, met daarin alle Twentse gemeenten, is mogelijk bereid de totale kosten van de accu’s, 2 miljoen euro, neer te leggen als Enschede de intentie uitspreekt mee te betalen aan de aanleg van het zonnepark zelf. Die kosten zijn voor Enschede dan 610.000 euro.

Dat voornemen heeft het college van burgemeester en wethouders deze week dan ook vastgelegd. Het plan voor het hele solarpark verkeert op dit moment nog in het stadium van overleg: er wordt gesproken met mogelijke partners en met bedrijven die de stroom eventueel willen afnemen.

Rijk en regio
De 2 miljoen euro komt strikt genomen uit de zogenaamde Regio Deal Twente, een samenwerking tussen het Rijk en de regio om samen grote vraagstukken aan te pakken, zoals leefbaarheid of verduurzaming. Het Rijk betaalt dan maximaal een deel van de investeringen.

Op een later moment komen burgemeester en wethouders met een uitgewerkt plan over het zonnepark. Dan pas neemt de gemeenteraad een besluit over de 610.000 euro aan kosten die daarmee zijn gemoeid.
Colosseum stadion Grolsch Veste parkeerplaats.jpg
Stel je voor dat je hier straks parkeert onder een dak van zonnepanelen
Stel je voor dat je hier straks parkeert onder een dak van zonnepanelen © Emiel Muijderman
bron: https://www.tubantia.nl/enschede/plan-p ... ~aa7aa150/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 23869
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie »

Enschedeërs in verzet tegen windturbines: ‘Hier krijgen 70 gezinnen veel last van’
behoud Esmarke en Aamsveen.jpg
Als het plan doorgaat, heeft Dimitri Lasscher straks een windturbine voor zijn huis staan. Om dat te voorkomen is hij bestuurslid geworden van de nieuwe Stichting Behoud Esmarke en Aamsveen. © Reinier van Willigen

Een nieuwe stichting. Een advocaat. Spandoeken. Bewoners van de Esmarke trekken alles uit de kast om te voorkomen dat op dit mooie stukje Enschede vier windturbines worden geplaatst. „Dit plan raakt wel 70 huishoudens.”

Mandy de Jong 09-03-25, 14:21
De natuur, hun leefomgeving, hun gezondheid, de waarde van hun woningen. Tja, waar maken ze zich niet druk om nu er mogelijk vier windturbines in de buurt worden geplaatst. Bewoners van de Esmarke hebben zich daarom verenigd in de nieuwe Stichting Behoud Esmarke en Aamsveen. Er is ook al een advocaat ingeschakeld. „In een straal van een kilometer krijgen zo’n 60 tot 70 huishoudens hier enorm veel last van”, stelt voorzitter Laurens Kromhof.

Hoogst onzeker of het allemaal doorgaat
Vanwaar de ophef? In het gebied tussen de Aamsveenweg en de Knalhutteweg hebben drie families hun grond beschikbaar gesteld aan Pure Energie, de aanvragers van de bouw van de windturbines in Enschede. Begin februari maakte de provincie Overijssel bekend dat er zeven aanvragen waren binnengekomen voor de bouw van windturbines in Enschede, waarvan vier aan de rand van het Aamsveen.

Of het plan doorgaat is hoogst onzeker. Er ligt dus een aanvraag voor zeven windturbines, maar de provincie heeft Enschede aangewezen als gebied voor vier windturbines. Aan de Windmolenweg, de N18 en/of de Esmarke.

Samen sterker
Afgelopen vrijdagavond was er een eerste informatiebijeenkomst voor omwonenden. En die werd drukbezocht. „Ruim 150 mensen”, zegt voorzitter Laurens Kromhof. „Samen gaan we de provincie overtuigen om die windturbines niet bij het Aamsveen te plaatsen.”

Omwonende Dimitri Lasscher legde eerder in deze krant al uit waarom het een heel slecht idee is om vier windturbines op dit mooie stukje Enschede te plaatsen. De windturbines zijn gepland in de buurt van het Aamsveen, het natuurgebied in het zuidoosten van Enschede langs de grens met Duitsland. Lasscher maakt zich onder meer zorgen over de kraanvogel. „Die landt elk jaar hier niet ver vandaan. Een vogel die helemaal over de Himalaya vliegt. En dan hier vermalen wordt…”

Volgens voorzitter Laurens Kromhof staat Landschap Overijssel daarom volledig aan hun zijde. „Vanuit onze nieuwe stichting kunnen we een juridisch traject voeren tegen de initiatiefnemers en grondeigenaren. Met een stichting beschik je over een stuk meer slagkracht dan als individu.”

Stichting neemt wethouder niets kwalijk
Niels van den Berg, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Enschede, hield vrijdagavond ook een korte toespraak. Hij wil eerst weten wat de minimumafstand tot huizen moet zijn. Is dat twee, drie of vier keer de tiphoogte van een windturbine? Het Rijk heeft een besluit daarover inmiddels vijf keer vooruitgeschoven, nu wordt dat volgend jaar verwacht.

Laurens Kromhof: „De wethouder heeft aangegeven dat hij een keuze wil maken, zodra die landelijke afstandsnormen zijn bepaald. Daar wilde de provincie niet op wachten en nu is heel Enschede opengesteld. Wij zijn niet eens een voorkeurszoekgebied, maar initiatiefnemers kunnen natuurlijk wel een plan indienen.” Hiermee keren de grondeigenaren, hun eigen buren, zich tegen de rest, stelt Kromhof. „Die keuze hebben zij zelf gemaakt.”

Eerst duidelijkheid
Nemen ze de wethouder iets kwalijk? Doordat hij de knoop niet wilde doorhakken, is de Esmarke ineens wel een optie geworden voor windturbines. „Nee, we begrijpen zijn keuze. Buurtschappen worden nu uit elkaar gedreven, terwijl die afstandsnormen er misschien wel voor gaan zorgen dat hier helemaal geen windturbine mag komen. Je moet eerst duidelijkheid hebben, voordat je zo’n rigoureuze beslissing kunt nemen.” bron: https://www.ad.nl/enschede/enschedeers- ... ~a5d14104/
Plaats reactie