Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Boeken over Enschede

Over de rijke historie van de stad.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Boeken over Enschede

Bericht door Arie »

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Boeken over Enschede

Bericht door Arie »

Voor de Hof te Boekelo blijft H.H. ter Balkt altijd Habakuk
Gepubliceerd: Zaterdag 15 september 2018

Voor de Hof te Boekelo blijft H.H. ter Balkt altijd Habakuk
Dichter H.H. ter Balkt zou maandag 80 zijn geworden. In de boerderijenkrans die de Hof te Boekelo vormt en waar hij liever vertoefde dan thuis, spreken ze met affectie over hem.

De boer leunt met een arm op het houten hek dat een wei afsluit en wijst welwillend. „Het Mastbos? Daar.” Of hij de dichter H.H. ter Balkt heeft gekend. „Zeker.” En weer wijst hij. Dit keer naar de boerderij van de grootouders van de dichter. „Daar was hij vaak.” Een aardige kerel? Het lachje verraadt dat Ter Balkt toen al een ongewone verschijning moet zijn geweest in deze omgeving. „Joa. Een langharige teckel”, zegt hij. Het klinkt niet afwijzend.

Bij opa en oma
Hof te Boekelo, een krans van boerderijen. Niet dat Herman Hendrik ter Balkt (1938 – 2015) hier is geboren, maar dit is wel de arcadische plek waar hij als jongetje het liefst was, bij zijn opa en oma. Dit is het landschap dat zijn poëzie voortbracht. Het werkt ook andersom: wie het machtige, boerse, aardse dichtwerk kent, kijkt met andere ogen naar deze landstreek.

Overleg met de kraaien
Een andere boer vertelt dat hij succesvol met de kraaien heeft overlegd dat ze zijn onbespoten mais met rust laten, omdat er genoeg ander voedsel is - het is alsof hier een gedicht van H.H. ter Balkt tot leven wordt gewekt. Harry, want zo noemde Herman Hendrik zich, zou er niet van opgekeken hebben.

Usselo, 1938
Geboren werd hij in Usselo, komende maandag 80 jaar geleden. ‘Usselo, 1938’ past helemaal bij de man en zijn poëzie, terwijl de Wethouder Nijhuisstraat, waar zijn geboortehuis staat, inmiddels door Enschede is opgeslokt. Hier moeten we zijn, bij het Mastbos, in de Hof te Boekelo, waar zijn grootouders een boerderij bewoonden die hun eigendom was. Bij een veiling, lang geleden, wisten twee boeren nog ras hun eigen erf te bemachtigen voordat een rijke familie de andere boerderijen opkocht.

‘H t B’ melden de sluitstenen aan beide zijden van de boerderij, die nu het middelpunt vormt van landschapscamping ’t Scharrelhoes, in juli uitgeroepen tot de beste camping van Nederland. Het is hier waar de jonge dichter opgroeide, ravotte, met dieren leerde omgaan en in bomen klom. 8 jaar oud was hij toen hij zijn naam in een beukenbast kraste. Ergens in het mythische Mastbos, aan de westkant van het erf. Een foto uit 1992 getuigt ervan dat hij de inscriptie nog wist te vinden.

Harry 1946
Even kijken. Het bospad nodigt sowieso uit om op zoek te gaan naar ‘Harry 1946’. Maar daar komt een oudere terreinwagen aan, luid toeterend. Het keffende hondje op de bijrijdersstoel doet de tweede stem. Het raampje gaat half omlaag. „U heeft toch wel gezien dat u hier de auto niet mag parkeren?”, vraagt de eigenaresse van het landgoed, minus die twee boerderijen. Eventjes mag. Maar zo snel laat de boom met naam en jaartal zich niet zien.

Machtig oeuvre
Gelukkig heeft H.H. ter Balkt op andere, blijvende wijze zijn aanwezigheid geboekstaafd: in honderden gedichten, een van de machtigste oeuvres uit de naoorlogse poëzie. Twee keer verschenen bij zijn leven al zijn verzamelde gedichten, die uit 2014 klokte in op 1687 pagina’s aan dichtwerk. De titel geeft enige indicatie van de unieke, barokke wijze hoe Ter Balkt zijn vocabulaire heeft aangewend: Hee hoor mij Ho simultaan op de brandtorens.

Sowieso grossierde hij in magnifieke titels als In de kalkbranderij van het absolute en Waar de burchten stonden en de snoek zwom.

Verbondenheid
Vanaf zijn debuut, uit 1969, dat verraderlijk gewoon Boerengedichten als titel draagt, heeft Ter Balkt zijn verbondenheid met Usselo, de Hof te Boekelo en het Mastbos uitgedrukt in poëzie waarin ook plaats was voor verwijzingen naar geschiedenis, mythologie en blues. Het leverde hem de P.C. Hooftprijs op, die van 2003.


Bars en boers
Hij woonde toen allang niet meer in Twente. In Nijmegen was hij een tijdlang onderwijzer. Dat was niks. „Als je de kop vol poëzie hebt, lukt dat niet”, zei hij over lesgeven. Dus trok de dichter zich terug in zijn rijtjeshuis en zijn poëzie, gesteund door zijn vrouw Willemien. Waar hij verscheen - áls hij verscheen - maakte hij grote indruk. Bars, boers. De kop boven een interview in deze krant luidde: ‘Een zeer naturel mens’.

Woeste natuur
In de letteren werd naar hem opgekeken. Erkend als de meester. Waar een andere van oorsprong Twentse dichter als Rutger Kopland de nette kant van de natuur in poëzie vatte, belichaamde Ter Balkt de woeste, onontgonnen kant. Waar Kopland als het ware met een veder schreef, zo roerde Ter Balkt zich met een knots.

Jan Kristen
Hoe zijn werk in één zin te typeren? Laat dat aan Jan Kristen over, ooit docent Nederlands en later gedeputeerde in Overijssel. „Ter Balkt schreef op een manier dat het leek of alles mis kon gaan, maar dat deed het niet.” Kristen (Goor, 1942), wiens stem erg lijkt op die van Ter Balkt, is een van de weinigen aan wie de Usseler bard een gedicht heeft opgedragen. „Op het provinciehuis wisten ze dat ik een groot liefhebber ben. Vanaf het begin. Toen ik Boerengedichten las, liep het kwijl mij uit de mond. Voor mijn afscheid hebben ze Ter Balkt gevraagd niet alleen een gedicht te schrijven maar het ook te komen voordragen. Dat deed hij. Een imposante verschijning. Hij rookte altijd. Ik heb nog weten te regelen dat hij ergens binnen een shaggie kon opsteken.”

Tot verbazing en genoegen van Kristen nam Ter Balkt het gedicht op in een bundel, met de opdracht. „In zijn tweede verzamelde poëzie zou hij mijn naam wel weglaten, dacht ik, maar hij heeft hem gehandhaafd.” Waarmee Kristen en passant de werkwijze van Ter Balkt aanstipt: hij bleef aan zijn gedichten schaven. De bezorgers van Hee hoor mij Ho simultaan op de brandtorensschrijven: ‘H.H. ter Balkt laat zijn gedichten niet met rust, omdat ze hem niet met rust laten’.

‘Er klopt iets niet’
Of zoals de dichter zei in een interview met Tubantia: „Ik ga mijn werk opnieuw te lijf. Net als met dromen, het komt terug. Er klopt iets niet. Dat voel ik. Dan blijft het in mijn hoofd zitten. Zo’n fout moet eruit, want anders krijg je een scheef huis en dan de dondert de boel in elkaar vandaag of morgen.” En: „Poëzie is een klap die raak moet zijn. Een Witte Kat-batterij met die koperen lipjes: die ken je. Als je die met de tong aanraakt, zo moet het zijn.”

H.H. ter Balktprijs
Voor Kristen is Ter Balkt ‘de Nedersaksische dichter bij uitstek’. Toen recent in Hengelo een gedicht op een muur werd aangebracht, riep hij op een H.H. ter Balktprijs in het leven te roepen. Bijvoorbeeld op basis van crowdfunding en niet noodzakelijk elk jaar. „Voor dichters die grote verbondenheid met zijn of haar streek laat zien, net als Ter Balkt.”

Roman
Verbonden met de Hof van Boekelo en Usselo was hij inderdaad. Ter Balkt liet hier zijn enige roman spelen: het knoestige, ontoegankelijke meesterwerk Zwijg, dat hij in 1973 publiceerde onder het pseudoniem Foel Aos. Een foto van de boerderij van zijn grootouders siert de achterkant.

Habakuk II de Balker
Hij had in die tijd nog een ander pseudoniem. Het leek warempel wel de naam van een farao: Habakuk II de Balker. Laat het nou die naam zijn die is blijven hangen in de Hof te Boekelo. De boer bij het hek, de boer die met de kraaien praat, de boerinnen en de campinghoudster. Een enkeling zegt ‘Harry’, ze zeggen allemaal Habakuk. En ze glimlachen hardop.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Johan Ghijsels
bron: http://enschede.1twente.nl/voor-de-hof- ... em?1099576
Bijlagen
Voor de Hof te Boekelo blijft H.H. ter Balkt altijd Habakuk.jpg
Voor de Hof te Boekelo blijft H.H. ter Balkt altijd Habakuk.jpg (63.39 KiB) 12256 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Boeken over Enschede

Bericht door Arie »

Ruimtegebrek SHSEL: voor een prikje heb je een boek over geschiedenis Enschede
Gepubliceerd: Dinsdag 13 november 2018

Ruimtegebrek SHSEL: voor een prikje heb je een boek over geschiedenis Enschede
Voor een prikje een boek over de geschiedenis van Enschede kopen? De historische kring wil ze graag kwijt. Zo niet, dan gaan ze in de oudpapiercontainer.

Met grote regelmaat krijgt de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker dozen met boeken cadeau. „Afgelopen vrijdag nog drie dozen. En daar zaten nog best wat aardige boeken tussen”, vertelt Henk Dikken namens de SHSEL. Daarbij doelt hij dan op boeken over de historie van Enschede en Twente. Antieke en bijzondere boeken, maar ook recente exemplaren en uitgaven voor bijvoorbeeld een jubilerende voetbalclub. Alles is welkom in de kasten van de SHSEL, zelfs de roman Horizon City van Jaap Scholten staat ertussen. Die heeft de SHSEL zelf gekocht, maar dat is niet gebruikelijk. Het grootste deel van het bezit is geschonken.

Problemen
Dat nu veroorzaakt problemen: alle boeken worden in dank aanvaard, maar de ruimte is op. Tot een paar jaar geleden accepteerde de SHSEL alles, ook romans. „Soms zat er een Nikki French tussen”, lacht Bart Jansen. Wat niet in de collectie paste, werd verkocht ten bate van de SHSEL. Maar de kasten raakten vol. Je kunt niet elke week een boekenverkoop houden en in de tussentijd stonden de dozen nogal in de weg. Dus pakte de SHSL alleen nog maar relevante boeken aan. Dat hielp een tijdje, maar nu lopen ze opnieuw letterlijk tegen de grenzen van hun onderkomen aan. De twee ruimtes op de bovenverdieping van het Prismare-gebouw zijn domweg vol. „We kunnen al die dozen hier gewoon niet bewaren.”

Drastisch besluit
De SHSEL moet daarom een drastisch besluit nemen: aanstaande vrijdag is de laatste boekenverkoop. Daarna gaan overtollige boeken gewoon naar kringloopwinkel Het Goed, of, in het uiterste geval, bij het oud papier. „Daar draait het misschien wel op uit.” Want de SHSEL blijft wel boeken aannemen. „Wij willen de bibliotheek zo compleet mogelijk hebben, dus mensen mogen ze altijd brengen. En als er dubbele bij zitten, gaan ze weg.” De minst waardevolle boeken uit de volle rekken wegdoen? Dat is geen optie. „Ze zijn voor ons allemaal waardevol.”

Naast boeken bewaart de SHSEL ook oude foto’s, kadastermateriaal en ingelijste kaarten. Ook complete familiearchieven worden gedoneerd. De collectie van de SHSEL is het geheugen van de stad. De verzameling is voor belangstellenden in te zien, en op verzoek speuren de leden in de stellingen naar onderwerpen en informatie. Het einde is niet in zicht; niemand weet exact hoeveel boeken er ooit geschreven zijn over Enschede en omgeving. „Er komen nog telkens nieuwe boeken binnen die we niet hebben.” Daarom is elke doos die binnenkomt ook weer een verrassing.

Geprijsd
De boekenverkoop is aanstaande vrijdag van 16.00 tot 20.00 uur. De documentatieruimte van de SHSEL is te vinden in Prismare aan de Roomweg, op de eerste verdieping, ruimte 1.07. Alle boeken zijn geprijsd, en goedkoper dan bij de antiquair, beloven de SHSEL-leden. „We proberen er 50 procent onder te zitten. En er kan onderhandeld worden.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
bron: http://enschede.1twente.nl/ruimtegebrek ... em?1108538
Bijlagen
Ruimtegebrek SHSEL voor een prikje heb je een boek over geschiedenis Enschede.jpg
Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 1293
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Re: Boeken over Enschede

Bericht door Vincent1971 »

Nou Arie...heb een idee waar jij vrijdag bent ;-)
Een goed begin heeft geen einde
Neckar
Member
Member
Berichten: 371
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 10:38 pm

Re: Boeken over Enschede

Bericht door Neckar »

Ik moet me inhouden !! Ben anders bang dat mijn hele verzameling boven op mijn kantoor door de vloer zakt. verleden week nog enkele gevonden, die ik nog niet had, bij de kringlopen.. Groet allemaal en zoek ze en vind ze. !!
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Brieven over Enschede

Bericht door Arie »

Unieke vondst: 51 historische brieven over Enschede teruggevonden
Gepubliceerd: Zaterdag 01 december 2018

VIDEO Unieke vondst: 51 historische brieven over Enschede teruggevonden, zie http://enschede.1twente.nl/video-unieke ... em?1111329
Over Enschede van voor de stadsbrand in 1862 is vrijwel niets bekend. Dat maakt de vondst van 51 brieven uit de periode 1581 tot 1840, geschreven vanuit Hof Espelo, zo bijzonder. Boekhandel Broekhuis stelt ze tentoon.

Eric Bol van het antiquariaat van Boekhandel Broekhuis is euforisch. Toen hij de collectie van 51 originele brieven uit de nalatenschap van een verzamelaar kreeg aangeboden, zag hij onmiddellijk het grote belang. De brieven vertellen over de geschiedenis van Enschede van voor de laatste stadsbrand die een groot deel van de stad - en dus ook de inboedel - verwoestte. Een schat aan informatie, geschreven vanuit Hof Espelo naar pachters van de boerderijen en naar de gemeente Enschede en Lonneker.

In de 23 jaar dat Eric Bol antiquaar is, is dit bij verre het meest bijzondere dat hij is tegengekomen. "Ooit kregen we een boek over de geschiedenis van de dodo in handen. Nog diezelfde middag kwam Boudewijn Büch naar Enschede. 's Avonds zat hij er bij het tv-programma Barend en Van Dorp mee te zwaaien: 'Kijk eens wat ik heb gevonden'."

Eric Bol zegt het om aan te geven hoe bijzonder de vondst van de brievencollectie is. "Dit is geen krent in de pap, dit is de heilige graal. Een enorm tijdsdocument uit een periode waarvan weinig bewaard is gebleven."

De brieven vertellen over een burcht op de plek waar nu een vestiging van schoenenketen Scapino zit en een belangrijke vesting aan de Klokkenplas. De prijs van een boom (13 gulden) of de pacht die de boeren moesten betalen om de weilanden van Hof Espelo te gebruiken. In 60 tot 70 procent van de brieven komt de naam Davina voor. Oldenzaler Gabriël Davina trouwde in 1748 met de dochter van rentmeester B.C. Hofmeijer, beheerder van Hof Espelo. In 1755 nam het jonge echtpaar het beheer over, in 1776 kwam het landgoed in eigendom van de familie Davina. Daarmee vertellen de brieven ook een familiegeschiedenis.

Ook de grachten die Enschede had tot de stadsbrand in 1862 worden genoemd. Eric Bol vermoedt dat waar de grachten liepen, nu nog onder de grond goud en geld te vinden is. "Toen de brand uitbrak, gooiden de mensen hun waardevolle bezittingen in het water. Dat was de enige plek waar het veilig was." Meteen na de brand werden met het puin van de verwoeste gebouwen de grachten gedempt. De stad werd herbouwd zonder de waardevolle spullen op te diepen.

Sierlijk handschrift
Eric Bol heeft de brieven allemaal gelezen en mensen met kennis van de historie van Enschede geraadpleegd. "Sommige moet je lezen met de kennis van de taal van toen. Sommige brieven zijn in het Duits." Allemaal geschreven op geschept papier, in sierlijk handschrift met fijne inkt en vermoedelijk ganzenveer.

De geldwaarde is lastig vast te stellen. Normaal 'doen' eeuwenoude brieven tussen de 50 tot 100 euro per stuk. ,,Maar omdat deze collectie zo compleet is, zal het een veelvoud zijn."

Het pakket is in 1900 gekocht door de familie Tattersall, die in Enschede een machinefabriek had. Toen de fabriek in de jaren 70 ophield te bestaan en de schulden moesten worden afgelost, is de collectie verkocht aan een verzamelaar. Deze maakte er zijn levenswerk van om de serie zo compleet mogelijk te maken. "Het is belangrijk om te weten waar historisch materiaal precies vandaan komt", zegt Bol. "Daarom is ook Tussen Kunst & Kitsch zo interessant. Wat is er gebeurd met het erfgoed dat je bezit? De verhalen zijn minstens zo interessant."

Uiteraard zal Broekhuis antiquariaat de collectie verkopen, in zijn geheel en aan een partij die er goed voor zal zorgen.

Maar eerst worden iedere week vijf brieven in een vitrine op de tweede verdieping van de boekhandel tentoon gesteld, tien weken lang. Op jaartal, de oudste eerst. Die dateert uit 1581, maar mogelijk zijn sommige brieven nog ouder. "35 brieven zijn van een datum voorzien. De meeste geschreven tussen 1700 en 1840. Zestien brieven zijn niet gedateerd, dus mogelijk is er een nóg ouder dan 1581."

Cultuurbewaarder
Bol vindt het belangrijk dat iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de stad, kennis kan nemen van de collectie. "Het laten zien van iets unieks en zeldzaams is in een antiquariaat minstens zo belangrijk als de verkoop. In eerste instantie zijn wij cultuurbewaarder. We willen iets doorgeven aan latere generaties."

Eric Bol hoopt ook op een neveneffect. "De brieven zijn ons aangeboden nadat wij afgelopen zomer een uitzonderlijk grote serie boeken over de geschiedenis van Enschede in handen kregen. Als zoiets bekend wordt, brengt dat mensen op de gedachte: ik heb ook nog wel iets bijzonders in huis. Daardoor kregen wij deze brieven. Wie weet wat de toekomst nog brengt."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
bron: http://enschede.1twente.nl/video-unieke ... em?1111329
Bijlagen
Unieke vondst 51 historische brieven over Enschede teruggevonden.jpg
Unieke vondst 51 historische brieven over Enschede teruggevonden.jpg (51.92 KiB) 11965 keer bekeken
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4797
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Boeken over Enschede

Bericht door Veteraan »

Och, Willem, die had jij moeten vinden!
Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 4167
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Boeken over Enschede

Bericht door enschedeinansichten »

Tja, vinden is in dit geval kopen. Zoals ze dat hier zeggen "ja tis wel mooi maar zal ok wal duur wezen?"
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Boeken over Enschede

Bericht door Arie »

Historie van Enschedese wijk Hogeland in 500 pagina’s
Gepubliceerd: Dinsdag 19 maart 2019 09:47

Historie van Enschedese wijk Hogeland in 500 pagina’s
Elke wijk heeft zijn geschiedenis, elk huis zijn verhaal. Sommige herinneringen zijn verdrietig, andere ontroerend. En zo nu en dan blijft het gewoon geheim, zoals de exacte locaties van de schuilkelders op het Hogeland.

De Stichting Historische Sociëteit presenteert binnenkort met trots het boek Hogeland, verleden en heden. Wie interesse heeft kan er even voor gaan zitten, want het is 526 pagina’s dik. Daarvoor is met meer dan 500 mensen gesproken en die deelden samen 437 verhalen. „Wij hebben het boek niet geschreven, dat heeft de wijk zelf gedaan”, zegt mede-auteur Jan Brummer. „Wij hebben de verhalen alleen bij elkaar gebracht.”

Vertrouwen
Samen met Geert Bekkering en Jan Breteler sprak hij met honderden bewoners, mensen die nog steeds in de wijk wonen, maar ook de oud-bewoners die ze konden opsporen. „Het mooiste is het vertrouwen dat mensen in je stellen”, zegt Bekkering. „Ze vertellen niet alleen alles, ze geven ook zo hun familiealbums mee.” De drie auteurs volgden het spoor door de wijk aan de hand van de verhalen. Elke geschiedenis leidde tot een nieuwe herinnering, aan wijkbewoners en winkels om de hoek.

Want het verhaal van het Hogeland wordt in eerste instantie verteld aan de hand van de bedrijfjes uit de jaren 50. „Vroeger zater overal winkeltjes en daar kwam je elke dag”, zegt Brummer. „Cafés, sigarenwinkels. Je gaat die panden zoeken en de mensen. En van het een komt het ander, het is net een olievlek.” Zo haalden ook bijzondere familieverhalen de pagina’s. Zoals de familie die midden in de oorlog een drieling kreeg. „Er was niks, ook geen wasmachine”, vertelt Brummer. „Maar ze zijn ontzettend geholpen door de mensen in de wijk.”

Fosforbom
Ook tragische gebeurtenissen uit de oorlogsjaren werden gedeeld, zoals de fosforbom die op het huis van de groenteboer viel. Meerdere gezinsleden kwamen om het leven. „Zulke verhalen horen er ook in”, zegt Brummer, maar met enige aarzeling. „Als mensen iets toch liever niet in het boek willen, dan doen we dat niet.” En zo bewaarde ’t Hogeland ook zijn geheimen.

Door hun oprechte belangstelling was het ijs vaak snel gebroken. „Als je begint te praten over hun bedrijf of over hun familie, dan willen mensen hun verhaal wel vertellen”, is de ervaring van Jan Breteler. Zo stond hij op de Brinkstraat een foto te maken van een pand. Een vrouw stak haar hoofd uit het raam en informeerde: ‘wat doet u daar?’ Breteler legde het uit: ‘vroeger zat op deze plek een modezaak’. ‘Oh ja’, zei de vrouw, ‘komt u dan maar eens mee’. „Ik met haar mee de trap op naar boven”, schatert hij. „En daar zat een gebrandschilderd raam van de hele geschiedenis van het kantoor.”

Boek
Hij maakte een foto die uiteraard in het boek staat, een van de vele. Nieuwe, maar ook talloze kiekjes van vroeger. „Je wilt zo veel mogelijk foto’s hebben, maar dat is altijd lastig”, zegt Breteler. „Vroeger werd er nog niet zoveel gefotografeerd. De meeste foto’s die we vonden waren van openingen van winkels, met de hele familie op een rij in de nette kleding.”

Soms hadden de samenstellers van het boek geluk. Zo stond er op de achtergrond van een kiekje ineens de limonadefabriek, waar ze tot dan toe geen enkele foto van hadden kunnen vinden. Twee pagina’s zijn vrijgemaakt voor een panoramaportret van Bertha van Heek, die op 12 april 1893 ergens in het buitengebied poseerde voor een fotograaf. Aan de hand van de molen, watertoren en kerktoren op de achtergrond konden de auteurs exact uitrekenen waar Bertha op die aprildag precies in de weilanden stond.

Identiek
Hogeland, verleden & heden is een vervolg op het in 2015 uitgebrachte Deurningerstraat, verleden & heden Het uiterlijk is identiek: harde kaft, veel foto’s en kwaliteitspapier. Dat boek, nog steeds verkrijgbaar, is inmiddels aan zijn tweede druk, die bovendien nog eens zo’n dertig pagina’s dikker is geworden. Het verhaal van een wijk is immers nooit af. Van Hogeland worden er in eerste instantie 1750 gedrukt. Het boek kost 29,50 euro en is te bestellen via een mailtje naar hogeland@ziggo.nl.

Nu het met twee delen een reeks is geworden, komt er nog een volgend deel ‘Verleden en heden’? Jazeker, zeggen de auteurs. Welke wijk, dat weten ze nog niet. Mogelijk de Kuipersdijk, want daar wordt al aan gewerkt. Maar wellicht ook een heel ander stuk van de stad. De Hengelosestraat, of de Haaksbergerstraat. Lange straten waar veel is gebeurd. Het begint in elk geval met een expositie, net zoals dat vorig jaar voor het Hogeland het geval was. Daar komen de eerste verhalen. Maar eerst wordt de geschiedenis van het Hogeland officieel gepresenteerd.

Bekijk hieronder alvast enkele pagina's uit het boek: zie: http://enschede.1twente.nl/historie-van ... em?1125347

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
bron:
http://enschede.1twente.nl/historie-van ... em?1125347
Bijlagen
Historie van Enschedese wijk Hogeland in 500 pagina’s.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Brieven over Enschede (Hof Espelo)

Bericht door Arie »

Historische brieven over Hof Espelo naar Stadsarchief van Enschede
Gepubliceerd: Donderdag 16 mei 2019

VIDEO | Historische brieven over Hof Espelo naar Stadsarchief van Enschede, zie: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-hi ... em?1132134
Ze zijn voor de aardse sterveling moeilijk leesbaar, maar de waarde van 51 historische brieven die het stadsarchief woensdag in ontvangst heeft genomen is onschatbaar. "Dit helpt ons te begrijpen wie we zijn."

Het was een paar dagen voor het sinterklaasfeest toen Onno van Veldhuizen op een zondagmiddag Boekhandel Broekhuis binnenstapte. De burgemeester had net in Tubantia gelezen over 51 brieven uit de periode 1581 tot 1848, geschreven vanuit Hof Espelo, die het antiquariaat van Broekhuis uit een nalatenschap aangeboden had gekregen. Van Veldhuizen raakte bevangen door het enthousiasme waarmee Eric Bol over de collectie vertelde. Hij las ook dat het antiquariaat op zoek was naar een geschikte partij om goed voor de brieven te zorgen. "Kunnen we even praten?" vroeg de burgemeester aan Bol op die bewuste zondagmiddag in december.

Het gesprekje van toen leidde uiteindelijk tot een korte ceremonie gistermorgen op het stadsarchief. Daar nam Veldhuizen de eeuwenoude brieven namens de gemeente in ontvangst. De burgemeester toonde zich verheugd met de aanvulling van de collectie. "Deze brieven vertellen wie we samen zijn als stad."

‘Pot goud aan einde regenboog’
De brieven, geschreven in een sierlijk maar veelal moeilijk te lezen handschrift dat verder onderzoek noodzakelijk maakt, zijn het meest bijzondere dat Bol ooit onder ogen heeft gehad. "De collectie is als een pot goud aan het einde van de regenboog. De brieven zijn zo uniek, omdat er zaken worden beschreven van ver voor de stadsbrand van 1862. Daardoor is er veel van waarde verloren gegaan, maar deze verzameling heeft die brand gelukkig doorstaan."

In de vanuit Hof Espelo geschreven brieven wordt veel aandacht besteed aan notariële zaken rond het landgoed. Maar ook het leven van Gabriël Davina, de laatste rentmeester die Hof Espelo vanaf 1748 bewoonde, komt aan de orde. Verder worden de grachten zoals Enschede die kende tot de stadsbrand van bijna 160 jaar geleden en andere plekken in de stad genoemd. Ook de (familie)banden met het naburige Duitsland staan beschreven.

De collectie, tot de jaren 60 van de vorige eeuw in bezit van de familie Tattersall die de brieven uit geldnood van de hand deed, zal door mensen van het stadsarchief verder worden bestudeerd. De stukken zijn voor belangstellenden in te zien en kunnen binnenkort ook online worden bekeken. Dat past in de doelstelling van de gemeente om opgeslagen archiefstukken voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken. Via projecten en bij evenementen, zoals de Nederland-Duitse Tolle Woche na de zomer, zal ook aandacht worden gegeven aan de brieven. De documenten moeten ook op nog nader te bepalen wijze een plek of verwijzing krijgen krijgen in de Gabriël Davina-wandeling rond Hof Espelo.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga / hetoog.nl
bron: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-hi ... em?1132134
zie ook:
https://www.enschede.nl/nieuws/51-histo ... n-enschede
Bijlagen
Historische brieven over Hof Espelo naar Stadsarchief van Enschede.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Boeken over Enschede

Bericht door Arie »

Grote rol voor Enschede's verleden in Jaarboek Twente
do 10 okt 2019

Enschede - Begin mei 1862 heerste er grote bedrijvigheid in Enschede. Op de zevende van die maand zal de koning een bezoek brengen aan de stad. Bakker Lodewijk van Voorst aan de Kalanderstraat heeft het druk met het bakken van voldoende brood. Hij is 's morgens al vroeg begonnen en gaat na enkele uren een kop koffie drinken. Hij zal voorlopig geen brood meer bakken, want even later breekt er brand uit in zijn bakkerij...

Het vuur slaat - aangespoord door een harde wind - over naar de buren en vervolgens verder. Binnen de kortste keren staat de hele binnenstad in brand en als 's avond het vuur is uitgeraasd, liggen 600 merendeels houten woningen in de as evenals een aantal gebouwen waaronder het raadhuis. De vroede vaderen moesten een herbouwplan opstellen en heeft maar weinig gescheeld of de stad had er nu uitgezien als een soort Manhattan met rechte wegen die van noord naar zuid en oost naar west lopen. Gelukkig grepen raad en wethouders in en beslisten dat het historisch gegroeide stadspatroon in ere moest worden hersteld.

Vroeger en nu
Dit verhaal is slechts een van de verhalen in het Jaarboek Twente 2020 waarin maar liefst zestien auteurs over mensen die Twente bijeen houden, zowel vroeger als nu. Het is al de 59ste keer dat Uitgeverij Twentse Media (UTM) een jaarboek Twente uitbrengt. Een breed palet aan onderwerpen uit het verleden en heden komt aan bod.

WOII in Twente
Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse overheersing die in 1940 begon toen Duitse militairen de oostgrens van Nederland overstaken. Nationaal en regionaal wordt daar bij stil gestaan. Ook het jongste jaarboek gaat hier niet aan voorbij. Twente was uiteindelijk een van de eerste gebieden die door de Duitsers bezet werd. Maar hoe verliep de aanloop naar deze oorlog eigenlijk aan de andere kant van de grens? Hoe verliepen de maanden voorafgaand aan de inval bijvoorbeeld bij de 'noabers' in Bentheim? In welke situatie raakten de Nederlanders die op dat moment aan de andere kant van 'n poal' vertoefden? Hoe werden de eerste krijgsgevangenen bij de grensovergang Rammelbeek gemaakt? Op deze en soortgelijke vragen wordt in een van de hoofdstukken een antwoord gegeven. Ook wordt aan de hand van Duitse kronieken een inkijkje gegeven in de militaire activiteiten aan de andere kant van de grens en de manier waarop burgers daarmee omgingen.

Tachtigjarige Oorlog
Een andere oorlog uit een verder verleden komt zijdelings aan bod. Dat betreft de Tachtigjarige oorlog (1568 – 1648) met Spanje en dan met name de tijd die daarop volgde en waarin in Overijssel de nodige partijtwisten werden uitgevochten. Een van de hoofdrolspelers daarin was de Drost van Twente Adolf Hendrik van Raesfelt. Wie mocht denken dat de rol van de media alleen in deze tijd een cruciale rol kan spelen, kan in dit verhaal zien dat eeuwen geleden dat fenomeen ook bekend was, zij het niet via krant, radio, You Tube of internet, maar in de vorm van pamfletten.

Eerste niet-religieuze verpleegster
Andere onderwerpen die aan de orde komen handelen onder meer over het opnieuw tot leven komen van de Marke Twekkelo tussen de Strootsweg en de Twekkelerweg. Van Lies Bos Hermelink wordt een mooi portret geschilderd. Zij was in de jaren rond de Tweede Wereldoorlog de eerste niet – religieuze wijkverpleegster in Rossum. Het waren volgens haar de mooiste jaren uit haar leven.

Klootschieten, klimaatverandering en een chirurgijn
Verder zijn er hoofdstukken gewijd aan de klootschieters die dit jaar het 100 jarig bestaan van de Zilveren Kloot vieren, Twente en de klimaatverandering, een Boekelose boerderij in oorlogstijd en chirurgijn Berkenvelder in Haaksbergen en Enschede.

Presentatie
Het Jaarboek Twente 2020 en de Twentse Almanak wordt op 25 oktober om 16.00 uur in Het Twente Hoes, Beurstraat 34 in Hengelo gepresenteerd en is dan voor 19.95 in de boekhandel te koop of te bestellen op www.uitgeverijtwentsemedia.nl
bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... ek-twente-
Bijlagen
Grote rol voor Enschede's verleden in Jaarboek Twente.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Boeken over Enschede

Bericht door Arie »

Vijftig verhalen over Enschedese winkeltjes
Gepubliceerd: Woensdag 15 juli 2020 13:29

Vijftig verhalen over Enschedese winkeltjes
Alleen afstandsbedieningen. Of onzinnige pruttel voor chihuahua’s. Koffers en paraplu’s en een reparatieatelier. Enschede telt tientallen bijzondere winkeltjes, waarvan er een heel aantal tegen alle logica in al decennialang het hoofd boven water houdt. Ton Ouwehand schreef er een boek over dat binnenkort uitkomt.

Ernst Bergboer | 1Twente

Idee voor het boek ontstond al wandelend door de stad. Die vraag die bij menigeen weleens opkomt: hoe bestaat het dat dat winkeltje hier zit? Misschien zelfs: zou dat wel pluis zijn? Ouwehand zocht het uit en tekende vijftig verhalen op die heel erg pluis zijn. Anina Romijn verzorgde de fotografie.

Eindelijk op vakantie
Neem Huckriede aan de Korte Hengelosestraat. Een onooglijk winkeltje waar alleen koffers en paraplu’s worden verkocht. Ouwehand: “Ik vroeg me af hoe zij dat gedaan hebben. V&D zat vlakbij, de Bijenkorf een verderop. Maar wat blijkt: zij repareerden alle koffers voor alle V&D’s in heel Nederland. Toen V&D wegging, zei hij: ‘Kan ik eindelijk eens op vakantie!’”

Chihuahua’s - die “kleine rothondjes’, zoals Ouwehand ze in 1Twente Vandaag met een glimlach typeerde - houden van shampoo, nagellak, verjaarstaartjes en alcoholvrije drank. Dat is algemeen bekend. Maar waar koop je zoiets? In Enschede zit een winkeltje waar het te vinden is. Het trekt klanten uit heel Nederland.

Pareltje
Het zijn dit soort pareltjes die Ouwehand portretteert. Het boek was al zo goed als af toen corona roet in het eten gooide en publicatie vertraagde. Nu gaat het er dan toch komen, maar de schrijver, die het in eigen beheer uitgeeft, neemt een risicootje. “De winkeliers zouden er elk vijf afnemen. Daarmee kon het uit. Maar ik weet niet of ze dat nu nog waar kunnen maken.”

Het boek van Ouwehand - Wegens omstandigheden geopend - ligt inmiddels bij de drukker. Verwachting is dat hij binnen vier weken leverbaar is.
bron: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-vi ... em?1162649
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Boeken over Enschede

Bericht door hans »

verkrijgbaar bij broekhuis ?
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Boeken over Enschede

Bericht door Arie »

Enschede in WO2.
Het bombardement van 22 februari 1944 had een verwoestend effect op Enschede. De hagel van brandbommen zorgde ervoor dat in veel straten huis na huis afbranden. Bewoners en brandweer konden mede door de lage druk in de waterleidingen vaak niet veel anders doen dan de huisraad waar mogelijk naar buiten slepen en er het beste van hopen. Peter Scheele heeft het verhaal van zijn familie, die net als veel anderen alles kwijtraakten, vastgelegd in dit boekje dat online te lezen is. zie op: https://scheelpj.home.xs4all.nl/Site/Bo ... gGJw9GYLvE
Bijlagen
boek Het Bombardement 22  februari 1944.jpg
boek Het Bombardement 22 februari 1944.jpg (59.43 KiB) 9015 keer bekeken
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4797
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Boeken over Enschede

Bericht door Veteraan »

Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4797
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Boeken over Enschede

Bericht door Veteraan »

Heeft iemand behoefte aan een stapel van 'n Slipsteen? Het zijn er meer dan 100 stuks
'n Sliepsteen (1).jpg
Bijlagen
'n Sliepsteen (3).jpg
'n Sliepsteen (2).jpg
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4797
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Boeken over Enschede

Bericht door Veteraan »

Nee, ze liggen inderdaad niet op volgorde. :)
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Boeken over Enschede

Bericht door hans »

aj , das jammer...
Hendrik
Member
Member
Berichten: 2292
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Boeken over Enschede

Bericht door Hendrik »

Je zolder is toch groot genoeg?
Wat sas as dós was kaans.
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4797
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Boeken over Enschede

Bericht door Veteraan »

Nee, het is een kleine kruipzolder.
En wat moeten ze op zolder doen, dan kijk je er sowieso nooit meer in. Zonde.
Plaats reactie