Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Kunstobjecten Enschede

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Arie »

Robotbeeld Metropolis in Enschede krijgt vaste plek op Stationsplein
Gepubliceerd: Maandag 19 augustus 2019 09:40

Robotbeeld Metropolis in Enschede krijgt vaste plek op Stationsplein
Bij de opening van Gogbot wordt opnieuw een imposant element toegevoegd aan het Stationsplein in Enschede. Metropolis, het 5,5 meter hoge beeld van de Enschedese kunstenaar Jelle de Graaf wordt op een enorme sokkel van led gehesen. De installatie blijft minimaal drie jaar staan.

Vorig jaar was de start van het festival voor creatieve technologie tegelijk het begin van de transformatie van het Stationsplein. Cirkels en strepen in felle kleuren op het plein, twee interactieve schommels die muziek maken als ze gebruikt worden en een dj-tafel waar je met een smartphone muziek kunt mixen. Daar komt nu de ruim 8 meter hoge installatie met het robotbeeld bij.

Sokkel
Metropolis wordt op een sokkel van 3 meter breed en hoog gehesen. De sokkel is bekleed met ledschermen, waarvoor kunstenaars worden uitgenodigd bewegend beeld te ontwerpen. In eerste instantie is daarop werk te zien van multimediakunstenaar Roos Groothuizen, vj Julian van Aalderen uit Enschede en Arno Coenen.

Coenen, bij het grote publiek bekend van zijn kleurrijke werk op de binnengevel van de Markthal in Rotterdam, is de eerste die op de sokkel te zien is. Het initiatief voor de installatie komt van Planetart, dat ook tekent voor de organisatie van Gogbot. Het Enschedese bedrijf KITT (Kreatieve IT Toepassingen) schenkt de ledbekleding.

Creatieve technologie
Met dit permanente kunstwerk op het Stationsplein wil creatief directeur Kees de Groot bij de entree van het centrum laten zien dat Enschede een stad is van creatieve technologie, kunst, kennis, innovatie en muziek. „Het beeld van Jelle de Graaf staat symbool voor Enschede. Jelle gaat momenteel keihard als kunstenaar. Hij is een van degenen die we voor deze stad moeten behouden. En als je het hebt over duurzaamheid: Jelle maakt zijn werk door industrieel materiaal te hergebruiken.”

Het beeld heeft de titel Metropolis. Dat verwijst naar de eerste en beroemdste sciencefictionfilm uit de geschiedenis, uit 1927. De film vertelt het verhaal van een toekomstige wereld waarin mensen worden uitgebuit en onderdrukt. „Dat trekt een parallel naar de textielgeschiedenis van Enschede, waar de arbeiders ooit in opstand kwamen tegen de textielbaronnen”, zegt Kees de Groot.

Een vrouw
„Bovendien is Metropolis een vrouw. Daarmee willen we, juist hier in Enschede, de kracht van de vrouwen een plek geven. Het wordt tijd dat vrouwen aan de knoppen gaan draaien. Als je kijkt naar de line-up van Gogbot zie je dit jaar dat er meer en meer vrouwen staan geprogrammeerd. Vrouwen vormen een steeds hoger percentage onder de dj’s en kunstenaars. Ook daar is Metropolis een metafoor voor.”

Niet alleen op Oude Markt
Anders dat de vijftien voorgaande edities concentreert Gogbot zich niet langer alleen op de Oude Markt. De exposities, muziekoptredens en lezingen trekken een lint van het station via het Wilminkplein, Muziekcentrum naar de Oude Markt en Concordia aan de Langestraat. Tijdens het festival komt al op het perron waar festivalgangers met de trein aankomen, een kunstwerk te staan.

Kees de Groot: „Ook het leegstaande VVV-pand aan het Stationsplein is door de eigenaar beschikbaar gesteld als expositieruimte. Hier komt de Young Blood-expositie, die een podium biedt aan jong talent, onder meer studenten van de UT en de kunstacademie.”

Futuristische uiterlijk
Het pand blijft overigens langer dan de duur van het festival expositieruimte. Gogbot draait van donderdag 5 tot en met zondag 8 september, maar mag het voormalige VVV-pand tot eind september om niet gebruiken. Kees de Groot is met de eigenaar in gesprek om ook daarna exposities in het leegstaande pand te houden.

Het Stationsplein met de Metropolisinstallatie zal minimaal drie jaar zijn futuristische uiterlijk houden. Op termijn wil de gemeente ‘de poort naar de binnenstad’ anders inrichten. Er zal geen plek voor gemotoriseerd verkeer zijn en de noordzijde moet in de toekomst een volwaardige entree van het Centraal Station worden, inclusief fiets- en voetgangerstunnel.

Voor onder het huidige Stationsplein en het busplein denkt de gemeente aan nieuwe parkeergarages voor auto’s en fietsers. Voor de plannen moet overigens nog financiering worden gevonden.

Gogbot haalt band met Enschede aan
De 16de editie van Gogbot wordt Gogbot 2.0, omdat dit jaar sterker de verbinding met Enschede wordt gezocht. Die wens van de gemeente, die daarvoor ook extra geld in het festival steekt, uit zich in een opener gezicht van het festival voor creatieve technologie. De afrastering met bouwhekken op de Oude Markt zal opener en transparanter zijn en er wordt samenwerking gezocht met de omliggende horecagelegenheden. Ook zal de muziek dit jaar overdag een tandje zachter worden gezet. Diverse restaurants zullen met hun menu inspelen op het thema van Gogbot: ‘Bio, the new digital’. Ook krijgen de cafés de gelegenheid om kunstwerken te presenteren.

De organisator van Gogbot is niet bang dat het festival zijn rebelse gezicht zal verliezen. „We blijven grensverleggend op het gebied van de avant-garde in de actuele kunst. We blijven zoeken naar controversieel en uitdagend werk. Want dat geeft debat en debat moet er zijn.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, beeldbewerking Jasper Schütz
bron: http://enschede.1twente.nl/robotbeeld-m ... ZjjI16QUIs
Bijlagen
Robotbeeld Metropolis in Enschede krijgt vaste plek op Stationsplein.jpg
Robotbeeld Metropolis in Enschede krijgt vaste plek op Stationsplein.jpg (34.66 KiB) 12241 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Arie »

Het Stationsplein is toch wel veranderd in de loop der jaren
Bijlagen
Stationsplein gezien vanaf de Hengelosestraat in westelijke richting, met statio N.S 1971.jpg
Stationsplein 9-6-2001 Festiviteiten t.g.v. de opening van het stadskantoor..jpg
Stationsplein Enschede kunstwerk Bomen  (2004) kunstenaar Rinus Roelofs.JPG
Stationsplein met stadsplattegrond.jpg
Stationsplein 8-9-2018.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Arie »

Nijverheidstraat thv Hermandad Baksteenreliëf kunstenaar Jo Pessink.

Beschrijving
Jo Pessink is opgeleid aan de Arnhemse Academie ’Kunstoefening’ van 1945 tot 1950. Hij kwam terecht op de afdeling Illustratie waar hem de liefde voor de kunsten, de grafiek en de lithografie in het bijzonder bijgebracht werd.
Hij is eigenlijk de monumentale kunst ’ingerold’. Aanvankelijk betekende dat veel glas: zandstralen, appliqué’s. Later ontstonden er vrijstaande plastieken en omgevingskunst. Zo’n glasappliqué of gezandstraalde voorstelling lag in het verlengde van Pessink’s toenmalige litho’s. Figuratief, dat wilde men, en iets van een verhaal.
Ook in dit kunstwerk zit iets van een verhaal. De kunstenaar zegt hier zelf het volgende over: "Ook in dit baksteenreliëf zie ik zelf niet zomaar een patroon, maar vertel ik een soort verhaal, ben ik bezig met de dingen achter de dingen, verschuivingen, het zichtbaar maken van onderliggende lagen."

Ander werk van Jo Pessink zijn de ’watervlaggen’ bij het Chemie-gebouw naast de huidige locatie van de AKI op de campus.
Hij is van 1963 tot 1989 docent aan de AKI geweest. Hij vormde met Hans Morselt het gezicht van de ’monumentale afdeling’ aan de Roessinghsbleekweg, die zij maakten tot een open en breed georiënteerde afdeling. Pessink was een milde en zeer stimulerende docent die studenten zonodig zelf uit hun bed trommelde als ze met een interessant project bezig waren.
Hij is in 1996 overleden.
bron: https://kunstnonstop.nl/collectie/baksteenreli%C3%ABf
Bijlagen
Nijverheidstraat thv Hermandad Baksteenreliëf kunstenaar Jo Pessink.jpeg
Nijverheidstraat thv Hermandad Baksteenreliëf kunstenaar Jo Pessink.jpeg (77.24 KiB) 12150 keer bekeken
Nijverheidstraat thv Hermandad Baksteenreliëf kunstenaar Jo Pessink (2).jpeg
Nijverheidstraat thv Hermandad Baksteenreliëf kunstenaar Jo Pessink (2).jpeg (53.23 KiB) 12150 keer bekeken
Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1710
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Twekkelerveld »

We zijn een nieuw object rijker.
Een Antonov om precies te zijn.
Afbeelding

Afbeelding
Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1710
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Twekkelerveld »

ENSCHEDE - De wijk De Bothoven in Enschede heeft sinds zaterdagmiddag een nieuwe, opmerkelijke blikvanger: een Antonov. Onder grote belangstelling van buurtbewoners werd het Russische vrachttoestel zaterdag iets na 13.00 uur op het dak van ateliergebouw van kunstenaarsinitiatief B93 aan de Hoge Bothofstraat getakeld.

Redactie 2 nov. 2019 Laatste update: 17:49 Bron: Teun Staal

Om ongeveer 13.30 uur zaterdag maakte het antieke toestel, type AN-2p een veilige landing aan de Hoge Bothofstraat. Daar moet het vliegtuig het onderkomen van B93 ‘zichtbaarder’ maken voor de omgeving, zo gaven de kunstenaars enige tijd geleden aan in De Twentsche Courant Tubantia. het idee om in het toestel een Airbnb te realiseren is om veiligheidsredenen niet mogelijk.

De Antonov is al geruime tijd uitgevlogen en heeft lange tijd gestationeerd gestaan op de luchthaven Twente. Het vliegtuig werd enige tijd geleden op de kop getikt door Erik Terhorst, voorzitter van B93. De Antonov, die eerst zou worden gesloopt, werd eerder aan de Zuiderval en op het terrein rond het voormalige Tubantia-gebouw aan de Getfertsingel ondergebracht.

Nachtelijk transport
De plaatsing van de Antonov op het dak van het B93-ateliergebouw is mogelijk door een subsidie in het kader van de wijkbudgetten. Het vliegtuig werd enkele weken geleden al via een speciaal nachtelijk transport van de Getfertsingel naar een parkeerplaats aan de Hoge Bothofstraat vervoerd.

Bron TCT
Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 4166
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door enschedeinansichten »

Onvoorstelbaar. " subsidie in het kader van de wijkbudgetten"
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door hans »

willem , een onderzeeboot op je dak ?
het moet kunnen...
Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 4166
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door enschedeinansichten »

hans schreef: ma nov 04, 2019 3:33 pm willem , een onderzeeboot op je dak ?
het moet kunnen...
Als de gemeente betaald, :D
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door hans »

ik zal het eens aan de goedheiligman vragen volgende week !
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Arie »

enschedeinansichten schreef: ma nov 04, 2019 3:51 pm
hans schreef: ma nov 04, 2019 3:33 pm willem , een onderzeeboot op je dak ?
het moet kunnen...
Als de gemeente betaald, :D
maar geen geld voor een zwembad :?
Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 1293
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Vincent1971 »

Arie schreef: ma nov 04, 2019 5:33 pm
enschedeinansichten schreef: ma nov 04, 2019 3:51 pm
hans schreef: ma nov 04, 2019 3:33 pm willem , een onderzeeboot op je dak ?
het moet kunnen...
Als de gemeente betaald, :D
maar geen geld voor een zwembad :?
Maar wel geld voor het commerciële voetbalbedrijf F.C. Twente :D

Wil zelf nog wel een Brandweerauto op mijn schuur hebben. Inclusief zwaailicht en sirene. Beloof plechtig dat ik alleen bij oudjaarsdag die sirene laat knallen :rock:
Een goed begin heeft geen einde
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Arie »

Mysterie opgelost: wat is het verhaal achter de bakstenen vrouw?
Door Charmain Zwijnenberg 18 januari 2020

In het verlengde van het Van Heekplein, naast het freerunparcours van Decathlon staat ze: een vrouw gebouwd uit bakstenen. Maar wie is deze dame en waarom staat ze daar? Zochten wij uit!

Het beeld is in 2003 door de Arnhemse Maria Roosen ontworpen. In opdracht van de gemeente Enschede kreeg zij de kans om samen met twee andere ontwerpers een schetsontwerp te maken met als thema ‘Textiel in heden, verleden en toekomst’. Maria won de opdracht. Haar ontwerp ‘De Madonna’ kreeg de meeste stemmen van de inwoners van Enschede.

Jurk met lange sleep
Maar wat moet het beeld nou precies voorstellen? Op de site van KunstNonStop lezen we dat Maria het rijke, bewogen textielverleden van Enschede heeft vertaald in een klassieke vrouwenfiguur in een jurk met lange sleep. De ‘blokken’ waar het beeld uit bestaat moeten uitvergrote pixels voorstellen die je krijgt als foto’s op een computer zwaar worden uitvergroot.

Beschadigd
Madonna heeft niet altijd op deze locatie gestaan. In eerste instantie werd het kunstwerk op het Van Loenshof geplaatst, tegenover Scapino. Maar kort na plaatsing raakte ze beschadigd door een vrachtwagen. Het duurde een paar jaar voordat het bakstenen beeld werd hersteld en dat is niet zo gek: de reparatie kostte zo’n €25.000,-.

Op de huidige plek naast het parcours van Decathlon staat Madonna veilig. Geen vrachtwagen die haar daar kan raken.
bron: https://indebuurt.nl/enschede/genieten- ... ouw~91020/
Bijlagen
Van Heekplein kunstwerk Madonna.jpg
Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 4166
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door enschedeinansichten »

Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4797
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Veteraan »

Ik kreeg de vraag of er een gele krul (kunst) voor V&D stond op de Boulevard. :kweetniet:
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Arie »

Veteraan schreef: di mar 10, 2020 2:05 pm Ik kreeg de vraag of er een gele krul (kunst) voor V&D stond op de Boulevard. :kweetniet:
Dat klopt. Dat was het kunstwerk van ITC dat nu aan de Hengelosestraat staat.
Bijlagen
Boulevard kunstwerk ITC.jpg
Boulevard kunstwerk ITC.jpg (387.46 KiB) 10728 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Arie »

Dit kunstwerk stond vroeger bij de ITC in Delft. zie ook mijn bericht van 11-11-2017 op: viewtopic.php?t=481&start=80
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4797
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Veteraan »

Ja, precies, Arie! :okay: Dat is het antwoord op de vraag.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Arie »

Zonde: bekendste bankje van Enschede wéér kapot

Wie deze zaterdag door de Enschedese Langestraat liep, is het ongetwijfeld opgevallen: het populaire hartenbankje is kapot. Een van de leuningen is voor een groot deel afgebroken. En dat springt flink in het oog.

Hoe het bekendste bankje van Enschede beschadigd raakte, is nog onbekend. Het is niet de eerste keer dat het bankje - dat al sinds 1996 in de binnenstad staat - flink beschadigd raakte. In 2014 werd het kleurrijke kunstwerk van de Hengelose kunstenares Guusje Beverdam kapotgereden door een kleine vrachtwagen.
bron: https://www.1twente.nl/artikel/358313/z ... %A9r-kapot
Bijlagen
Het vernielde liefdesbankje in de binnenstad van Enschede © Cyril Wermers.jpg
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door hans »

daar is niet met een kinderwagen tegen aan gereden...
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Arie »

Hé, waar is het gele liefdesbankje gebleven?
Door Charmain Zwijnenberg 9 oktober 2020

Het is een van de trekpleisters van onze binnenstad: het liefdesbankje in de Langestraat. Toeristen, verliefde stelletjes en fanatieke Instagrammers laten zich er graag fotograferen. Maar toen we deze week door de Langestraat wandelden, stond het gele object er niet meer. Wat is er met het liefdesbankje gebeurd?

In het weekendnieuws van maandag 5 oktober lieten we al weten dat het gele bankje beschadigd is geraakt. We konden je toen nog niet vertellen hoe dat is gebeurd. Inmiddels weten we meer.

Aangereden
“Eind vorige week is het karakteristieke liefdesbankje aangereden door een vrachtwagen”, laat de woordvoerder van Gemeente Enschede ons weten. “Heel vervelend, een ongeluk zit dus in een klein hoekje. Het bankje is erg beschadigd.”

De bank is toen om drie redenen verwijderd. “Door de aanrijding zaten er scherpe punten aan het bankje. We willen niet dat iemand zich eraan bezeert. Verder takelen regen en vorst het bankje verder toe. Daar willen we het tegen beschermen. Ook we willen de kans op verdere vernieling en beschadiging voorkomen”, legt de woordvoerder uit.

In een opslag
Maar waar is het bankje nu? En wanneer komt het weer terug? “Het bankje staat in een opslag in Enschede. Wij hebben de kunstenares, Guusje Beverdam, op de hoogte gebracht. Zij vraagt voor ons offertes op bij partijen die het bankje volgens haar goed kunnen herstellen.”

Iets verder naar achteren
Nadat het bankje is hersteld plaatst de gemeente het gelukkig zo snel mogelijk terug. “Misschien plaatsen we het iets naar achteren om de kans op aanrijdingen in de toekomst te verkleinen”, aldus de woordvoerder van Gemeente Enschede.
Bijlagen
Langestraat bij stadhuis plaats waar liefdesbankje stond.jpg
Plaats reactie