Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

't Vaneker

Informatie en vorderingen.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: 't Vaneker

Bericht door Arie »

Waterwijkje voor ‘t Vaneker in Enschede: huizen ‘zweven’ boven grond
Gepubliceerd: Woensdag 27 maart 2019

VIDEO | Waterwijkje voor ‘t Vaneker in Enschede: huizen ‘zweven’ boven grond zie op: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-wa ... em?1126467
’t Vaneker krijgt een waterwijkje. Op zeven kavels worden huizen gebouwd waar het regenwater wordt hergebruikt. De woningen ‘zweven’ een halve meter boven de grond.

De woningen op Erve Brandemaat worden gebouwd onder begeleiding van bureau StadLandWater. „Het grondwaterpeil is hier hoog”, zegt directeur Wouter Stadhouders. Bij gewone bouw zou dat in de toekomst voor permanente overlast kunnen zorgen. „Daarom worden de woningen hier met de voetjes uit het water getild. Ze hebben geen kruipruimte en zo heb je nooit meer wateroverlast.”

Duurzaam waterbeheer
Er wordt van de nood een deugd gemaakt. Er is gekozen voor zeer duurzaam waterbeheer in en rond deze woningen. Regenwater wordt opvangen om de wasmachine te laten spoelen en het toilet door te spoelen. In de tuin wordt een rietveld aangelegd om het gebruikte water op een biologische manier te zuiveren. Alle kavels krijgen een eigen slootje om het gebruikte water weer af te voeren.

Besparen
Water heeft ‘bijzondere aandacht’ op de kavels, aldus de verkoopbrochure, en kopers mogen het niet zomaar anders doen. Ze zijn verplicht regen en grondwater zelf op te vangen. Volgens Stadhouders besparen de bewoners zo flink op kosten voor drinkwater en bovendien betalen ze geen rioolheffing omdat ze zelf het water zuiveren. Wel kost de aanleg vijf- tot tienduizend euro.
bron: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-wa ... em?1126467
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: 't Vaneker

Bericht door hans »

wat een geweldig idee , hoor ik iemand oikos roepen ?
Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 4167
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: 't Vaneker

Bericht door enschedeinansichten »

Lang leve de mug.
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: 't Vaneker

Bericht door Arie »

Enschede denkt aan ‘tweede Vaneker’ voor luxe woningkavels
Gepubliceerd: Maandag 06 mei 2019

Enschede denkt aan ‘tweede Vaneker’ voor luxe woningkavels
Enschede gaat op zoek naar nog een locatie voor luxe kavels voor woningbouw, naast Leuriks-Oost. Het is een van de strijdwapens in de ambitie van het college om te groeien naar 170.000 inwoners.

Het college gaat ervan uit dat Enschede de komende jaren plaats moet bieden aan ruim tienduizend nieuwe inwoners. Daarbij wordt vooral gemikt op jonge mensen die net in deze stad zijn afgestudeerd of op nieuwe inwoners die door de overspannen woningmarkt in het westen op zoek gaan naar een stekje buiten de Randstad.

Luxe woonmilieu
Om die nieuwkomers te faciliteren stelt het college in haar Woonvisie voor om nieuwe plannen voor een luxe woonmilieu mogelijk te maken. ‘t Vaneker dient daarbij als voorbeeld.

Het duurde weliswaar lang voordat er schwung in het bouwplan kwam, maar het grootste deel van de ruime kavels en voormalige legeringsgebouwen ten noorden van Enschede is inmiddels verkocht.

Leuriks
De volgende stap die wordt genomen is de herintroductie van bouwkavels in Leuriks-Oost. Opvallend, omdat het gebied tussen de Oostweg, de Keppelerdijk en de Gronausestraat pas drie jaar geleden uit de voorraad is gehaald. Het bouwplan telde toen 110 woningen en het afboeken tot weiland kostte de gemeente 7 miljoen euro. Een kleinschaliger plan voor de toekomst is overigens nooit uitgesloten.

Ook op Het Brunink in Enschede-Zuid heeft de gemeente nog een veld in het bezit waar in de toekomst ruime bouwkavels kunnen worden uitgegeven. Voor de middellange termijn gaat het college zelfs op zoek naar nog een nieuwe locatie voor luxe woningen. Die moet plek bieden voor een landelijk woonmilieu, vergelijkbaar met ‘t Vaneker.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Wouter Borre
bron: http://enschede.1twente.nl/enschede-den ... em?1131021
Bijlagen
Enschede denkt aan ‘tweede Vaneker’ voor luxe woningkavels.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: 't Vaneker

Bericht door Arie »

‘t Vaneker: oud maakt plaats voor nieuw
Gepubliceerd: Dinsdag 14 januari 2020 18:25
Ernst Bergboer | 1Twente

‘t Vaneker: oud maakt plaats voor nieuw
In ’t Vaneker is de mijlpaal van 100 verkochte kavels gehaald. Eind vorig jaar is een aantal voormalig defensiecomplexen aangekocht die gesloopt gaan worden. Daarmee breekt een nieuwe ontwikkelfase aan. Op 18 januari vindt er een informatiemiddag plaats in gebouw Z95 aan de Zuidkampweg.

De onlangs aangekochte panden behoren tot de nieuwere gebouwen die defensie op het terrein plaatste. Sloop ligt daarom voor de hand; ze hebben niet of nauwelijks enige architectonische of cultuurhistorische waarde. De materialen die vrijkomen bij de sloop worden zoveel als mogelijk hergebruikt. De inboedel moet door middel van een veiling voor particulieren een nieuwe bestemming krijgen. Wanneer die plaatsvindt, is op dit moment nog niet bekendgemaakt.

Groter en groener
In de nieuwe plannen voor ’t Vaneker is een nieuw groen hart voor de woonwijk opgenomen en is er ruimte voor nieuwe kavels, die nog wat groter zijn. In totaal worden er 160 kavels gerealiseerd, variërend in grootte van 650 tot ruim 4000 vierkante meter. Op dit moment zijn er op de voormalige Duitse legerbasis 130 kavels uitgegeven, waarvan er nog 10 beschikbaar zijn. De rest is verkocht of in optie.

In trek
’t Vaneker, een wijk met kavels en woningen in het topsegment, is in trek, zo meldt de ontwikkelmaatschappij met diezelfde naam. Meer dan de helft van de kopers is afkomstig van buiten Enschede, “een ongekend hoog percentage voor zowel de stad als de woningmarkt in het algemeen.”

Wie nog een laatste keer een kijkje wil nemen in het voormalige defensiegebouw Z95 of meer wil weten over de nieuwe plannen, kan op 18 januari tussen 13:30 en 15:00 terecht aan de Zuidkampweg 18.

Foto: Frans Nikkels, © TC Tubantia.
bron: http://enschede.1twente.nl/%e2%80%98t-v ... em?1151252
Bijlagen
‘t Vaneker oud maakt plaats voor nieuw.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: 't Vaneker

Bericht door Arie »

Buitenhuisje van Blijdenstein wordt nu onderdeel van villawijk, laatste kavel op ’t Vaneker binnenkort verkocht
Een prachtig stekje midden in het bos, ten noorden van Enschede. Daar bracht textielfamilie Blijdenstein zo rond 1920 met de kinderen de vrije dagen door. Nu wordt het eigendom van iemand anders.
Een zomerhuisje in het bos was het ooit. Nu wordt het een bijgebouw van een villa. © Carlo ter Ellen DPG Media.jpg
Een zomerhuisje in het bos was het ooit. Nu wordt het een bijgebouw van een villa. © Carlo ter Ellen DPG Media

Lilian ten Donkelaar 02-10-23,
Het zomerhuisje van toen staat op het één-na-laatste beschikbare kavel van villawijk ’t Vaneker. Het mag niet gesloopt of verbouwd worden, maar het is ook niet heel geschikt als woning, vindt de gemeente. Daarvoor is het eigenlijk te klein, met een woonoppervlak van 87 vierkante meter en twee slaapkamers.

Daarom mag op de kavel van zo’n 1800 vierkante meter een nieuwe woning gebouwd worden. Het huisje moet wel intact blijven, is de voorwaarde. Dat wordt een bijgebouw. Na dit stukje land is er nog één laatste kavel te koop, dat wordt op 10 oktober verloot. Wie hierna ook nog op ’t Vaneker wil gaan wonen, moet wachten tot er een huis te koop komt.

Theehuisje van Blijdenstein
Het buitenhuisje is een van de vele bijzondere, historische panden op het voormalige militaire terrein. Zo staat een stukje verderop het voormalige theehuisje van - alweer - de familie Blijdenstein. Dat pandje werd vorig jaar verkocht en is inmiddels zoveel mogelijk in originele staat teruggebracht. Ook dat is nu een bijgebouw van een nieuwe woning, een constructie die vergelijkbaar is met het buitenhuisje.
Het voormalige theehuisje van de familie Blijdenstein zoals dat vorig jaar verkocht werd. Inmiddels is het volledig gerenoveerd. © Cees Elzenga.jpg
Het voormalige theehuisje van de familie Blijdenstein zoals dat vorig jaar verkocht werd. Inmiddels is het volledig gerenoveerd. © Cees Elzenga.jpg (190.29 KiB) 764 keer bekeken
Het voormalige theehuisje van de familie Blijdenstein zoals dat vorig jaar verkocht werd. Inmiddels is het volledig gerenoveerd. © Cees Elzenga

Sprakel te koop
Intussen ook te koop op ’t Vaneker: theehuis Sprakel in ’t Bos. Het charmante pandje werd enkele jaren geleden verkocht aan een liefhebber die het theehuis wilde voortzetten, maar gebrek aan personeel deed de zaak vorig jaar uiteindelijk de das om, tot groot verdriet van de eigenaren. Daarna kwam het theehuis opnieuw op de markt. Een nieuwe eigenaar kan het voortzetten, maar het pand kan ook als woning gebruikt worden. Sprakel in ’t Bos staat sinds juli te koop. De prijs is rond een miljoen euro.
Café Sprakel in ‘t Bos staat te koop. © Extra makelaars.jpg
Café Sprakel in ‘t Bos staat te koop. © Extra makelaars.jpg (200.86 KiB) 764 keer bekeken
.
Café Sprakel in ‘t Bos staat te koop. © Extra makelaars
bron: https://www.tubantia.nl/enschede/buiten ... ~a8d94f0e/
Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 4167
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: 't Vaneker

Bericht door enschedeinansichten »

Pareltjes.
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
Plaats reactie