Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Roombeek (gehele project)

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie
Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1710
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Twekkelerveld »

Dat is mooi nieuws! Nu hopen dat braakliggende stuk op de hoek met de singel ook snel wordt opgevuld.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Arie »

Waterwandeling Roombeek

11 oktober 2017
Doorweekte kleren en ondergelopen straten: de zomer van 2017 was de warmste én natste zomer sinds tijden.

Door klimaatverandering komen extreme buien steeds vaker voor. En die buien worden een probleem wanneer het water niet op tijd kan worden afgevoerd. Huizen, tuinen en straten lopen onder met als gevolg overlast en waterschade.

In de wijk Roombeek in Enschede zijn verschillende maatregelen genomen om wateroverlast tegen te gaan. Zichtbaar en onzichtbaar. Tijdens de waterwandeling nemen waterexperts u mee door de wijk en vertellen ze alles over welke maatregelen er zijn genomen om wateroverlast zo veel mogelijk te beperken. En wat u zelf kunt doen om wateroverlast te voorkomen. Na de wandeling is er gelegenheid om na te praten met een kopje koffie of thee.

Datum & tijd: 21 oktober, 10 – 12 uur
Locatie: Ingang museum Twentsewelle, Het Rozendaal 11, Enschede
Prijs: gratis
Aanmelden: niet nodig
bron: https://www.enschede.nl/noord/nieuws/wa ... g-roombeek
Bijlagen
waterwandeling roombeek.jpg
waterwandeling roombeek.jpg (99.16 KiB) 12678 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Arie »

'Na 10 jaar heeft de Cultuurmijl in Enschede al zijn glans verloren'
Gepubliceerd op: 30/01/2018

VIDEO 'Na 10 jaar heeft de Cultuurmijl in Enschede al zijn glans verloren', zie: http://www.tvenschedefm.nl/video-na-10- ... em?1063806
De Cultuurmijl Enschede werd 10 jaar terug met veel bombarie gelanceerd. Het moest de verbindende schakel tussen de binnenstad en het 'tweede centrum' worden, Roombeek. Maar wat is er over van die ambitieuze plannen? Niet veel, leert een wandeling over de mijl.

Op de Oude Markt zwijgt de Grote Kerk. Ooit klonk uit de boxjes aan de toren van het monument het monotone geluid van weefgetouwen, opgenomen in museum TwentseWelle aan het eind van de Cultuurmijl. En bij het museum in Roombeek luidden de klokken van de Grote Kerk, hoog in de toren opgenomen door de uit Amerika ingevlogen geluidskunstenaar Bill Fontana.

Geluidskunstwerken
Onderweg op de Cultuurmijl liet Fontana met zijn permanente geluidskunstwerk Acoustical Journey (het eerste in de openbare ruimte van ons land) vogeltjes tjilpen. Maar de klokken, weefgetouwen, treinen en vogeltjes doen er al geruime tijd het zwijgen toe.

Dat geldt niet voor dat andere geluidskunstobject langs de cultuurroute, White Lily van Andreas Oldörp, dat sinds 2010 op het boerenkerkhof staat. De witte zuil is niet zo wit meer als bij de plaatsing. Als je erin gaat zitten, op het daarvoor bestemde houten plankje, hoor je slechts één klank, voortgebracht door orgelpijpen in een schacht onder het kunstwerk. Het bovengrondse deel is, zowel aan de binnen- als buitenzijde toe aan een grondige wasbeurt. De troep in de zuil - door de buurt al gedoopt tot afwerkplek - nodigt absoluut niet meer uit om eens even lekker te gaan zitten luisteren.




'Onzichtbare lichtkunst'
Behalve de geluidskunst is het lichtkunstwerk van Peter Vink een toppertje op de Cultuurmijl. Beter gezegd: was. Het is lang geleden dat er iets was te zien van Vinks' groene laserstreep tussen de kerktoren in de binnenstad en de schoorsteen van de vroegere dekenfabriek Twentsche Textiel Maatschap (Tetem) in Roombeek. 'Poëtisch en ongrijpbaar', omschreef de Amsterdamse maker zijn lichtkunstwerk bij de ingebruikname, maart 2011. Daar kan nu 'onzichtbaar' aan worden toegevoegd. De Green Mile zou elke avond een uur zijn te zien, op verschillende tijdstippen en met wisselende, van het weer afhankelijke, intensiteit. Niet dus.

Straatmuseum
Onderweg blijkt dat het Straatmuseum Cultuurmijl op sterven na dood is. Bewoners langs de 1.100 meter lange route konden een goudkleurig kastje krijgen en bij hun woning hun eigen kunst exposeren. Lang niet iedereen schafte destijds zo'n minivitrine aan. Voor de kastjes die er wel zijn, geldt dat ze hun beste tijd hebben gehad, ook die waar nog kunst in zit. Dit idee verdient beter.

Muziekkwartier
Vanuit de binnenstad voert de Cultuurmijl langs Concordia, Wilminktheater en Muziekcentrum (onderdeel Nationaal Muziekkwartier), het oude Wonneklooster en Wilminkplein. Met een ruim aanbod van cultuur en kunst hebben de culturele instellingen langs de mijl de liefhebber meer dan genoeg te bieden. Aan deze 'parelketting van cultuurdragers' ligt het niet. Het is vooral de aankleding van de mijl, die in verval is geraakt. Het oogt hier en daar ronduit triest. In Roombeek zouden de drie bleken (Lonneker-, Stroinks- en Lasonderbleek) beter benut kunnen worden.

Roombeek
In Roombeek eindigt (of begint) de cultuurmijl bij het cluster dat tegenwoordig Cultuurpark Roombeek heet. Met museum TwentseWelle, Kunstruimte Tetem, kunstacademie AKI en Rijksmuseum Twenthe. En ook nog eens een mooi theater in wijkcentrum Prismare.

De actuele kunst in 21rozendaal bleek te hoog gegrepen. Daar is nu de nieuwe museumingang en educatieve ruimte van TwentseWelle. Enschede kon uiteindelijk fluiten naar het Cremermuseum in het zo spectaculair gelifte Balengebouw, dat nu onderdak biedt aan deze krant, de lokale omroep 1Twente en een uitzend- en architectenbureau. Vanaf de gevels houdt 'Ik Jan Cremer' de boel goed in de gaten. De beeltenissen blijven herinneren aan de oorspronkelijke opzet die de eindstreep niet haalde.

Bij de start is beloofd dat de Cultuurmijl regelmatig het podium zal zijn voor evenementen. We hebben er een stel gehad (Buitenkans, Gogbot, Grenswerk en Twentebiënnale), maar de laatste tijd was het, met uitzondering van het D'ran Festival in september vorig jaar, akelig stil.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Herman Engbers
bron: http://www.tvenschedefm.nl/video-na-10- ... em?1063806
Bijlagen
'Na 10 jaar heeft de Cultuurmijl in Enschede al zijn glans verloren'.jpg
'Na 10 jaar heeft de Cultuurmijl in Enschede al zijn glans verloren'.jpg (65.55 KiB) 12542 keer bekeken
Dimitri91
Member
Member
Berichten: 118
Lid geworden op: ma feb 26, 2018 8:13 pm

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Dimitri91 »

https://www.tubantia.nl/enschede/40-app ... ~a3f61ff8/

Als kers op de taart word ook dot stukje ingevuld! Ben benieuwd, mij zelf en mijn vriendin direct laten inschrijven.
Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1710
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Twekkelerveld »

Ik ben benieuwd hoe het er uit komt te zien.
Hendrik
Member
Member
Berichten: 2292
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Hendrik »

Uit betrouwbare bron hoorde ik dat te Pas bouw het braakliggende terrein aan de Deurningerstraat hoek Lasondersingel en ook grenzend aan de busbaan gaat bebouwen. Het deel achter de Noorderkerk. Ik kan er niks van vinden. Er circuleren al tekeningen. Ook niet gezien. Weet iemand iets meer? Is een belangrijk stuk invalsweg dat ik voor het gemak maar even onder Roombeek zet.
Wat sas as dós was kaans.
Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1710
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Twekkelerveld »

Dat zou wel mooi zijn. Zullen wel appartementen worden? Er is niet veel ruimte voor tuinen in ieder geval.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Arie »

Dorp in de stad: de stilste plek van Roombeek
Gepubliceerd: Vrijdag 07 september 20181

Dorp in de stad: de stilste plek van Roombeek
Als je niet weet dat het bestaat, kom je er nooit. Het Roombeekhofje: het best bewaarde geheim van Enschede.

Het is er stil. Geen mens die hier toevallig passeert of terecht zal komen bij een bezoek aan de wijk. Dit hofje hoort aan de bewoners, en aan de bewoners alleen. Auto’s kunnen er niet komen, fietsers alleen met de nodige moeite. Ondanks de nabijheid van de drukke Deurningerstraat, dringen geluiden van buiten er nauwelijks door. Hier in dit hofje, diep weggestopt in de plattegrond van Roombeek, heb je midden in Enschede de illusie van een dorp.

Dat het Roombeekhofje bestaat, is een goed bewaard geheim. Het werd ooit gebouwd op een wonderlijk stukje restgrond, een trapeziumvormig gat in het stedebouwkundige plan van de wijk. Plannen om er een stuk of wat patiowoningen te bouwen hielden gelukkig geen stand. Vergeten stukken grond in een gebied volgeplempt met huizen vragen om een creatieve invulling, niet om nog meer huizen van hetzelfde type en formaat.

De Enschedese architect Alexander Gathier ontwierp het buurtje als een modern begijnhof. Kleine huisjes omringen een binnentuin met paden, gemeenschappelijke tuinen en bankjes. De pomp in het midden geeft geen water, maar vormt toch een soort middelpunt. Als je er staat, wordt de wereld vanzelf klein en overzichtelijk. Wat buiten gebeurt, lijkt ver weg en lang geleden. In dit toch betrekkelijk nieuwe stukje Enschede is de tijd bevroren.

De vormgeving van het Roombeekhofje is klassiek en traditioneel. De 24 baksteenwoningen vormen een blok met gesloten hoeken, toegankelijk via drie poorten die het op een moderne manier het idee van een begijnhof nog versterken. Hoewel de woningen op elkaar lijken, zijn ze toch allemaal verschillend. Ze staan met hun gevels en voordeuren gericht naar het binnenplein, maar hebben allemaal een andere raamindeling. Afhankelijk van de wensen van de individuele bewoners is er maatwerk geleverd. Verschillende soorten balkons doorbreken de rode pannendaken waarmee de huizen zijn uitgerust.

Voor de boze buitenwereld lijkt het hofje een gesloten bastion. Dat de woningen geen privé-tuinen hebben maar wel een collectieve binnentuin, zweemt een beetje naar de jaren ’60, naar projecten als de Kasbah in Hengelo waar in de gemeenteschappelijke ruimte onder de woningen de nieuwe maatschappij gestalte moest krijgen.

In het Roombeekhofje is van zulke vergezichten- gelukkig- geen sprake. Het ligt er gewoon, zo maar in Roombeek, in aangenaam contrast met de prestigieuze design-woningen elders in de wijk. Er wordt geleefd, gewerkt en gewoond op een manier die je nergens anders in Twente vindt. Wie ernaar toe wil, kan het beste zwijgen. Te veel pottenkijkers en ook in deze woonoase is de rust voorgoed verstoord.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
bron: http://enschede.1twente.nl/dorp-in-de-s ... em?1098387
Bijlagen
Dorp in de stad de stilste plek van Roombeek.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Arie »

Renbaanstraat hoek Roombeekhofje met huis op palen
Bijlagen
Renbaanstraat hoek Roombeekhofje met huis op palen.JPG
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Arie »

Aannemer failliet, bouw ligt stil: wordt dit huis in Enschede ooit afgebouwd?
Gepubliceerd: Dinsdag 15 januari 2019

Aannemer failliet, bouw ligt stil: wordt dit huis in Enschede ooit afgebouwd?
De wijk Roombeek is af, op één huis na. Wat voor een vrouw uit Enschede haar gedroomde rijwoning aan de Lonnekerspoorlaan moest worden, veranderde na het faillissement van de aannemer in een nachtmerrie. "Zoiets heb ik nog nooit gezien."

Vanachter een hek met een bordje 'Verboden Toegang' kunnen passanten dwars door het huis kijken. Er zijn geen kozijnen, geen ramen en deuren. Het isolatiemateriaal zit nog in de verpakking, op het dak staat het restant van een steiger. Alleen de weergoden zijn recentelijk aan het werk geweest aan de Lonnekerspoorlaan 108, getuige de waterplassen en vochtvlekken op de muren. Te midden van twee bewoonde huizen, waarin het licht brandt en waar leven is, biedt het huis op 108 een trieste aanblik. zie verder: http://enschede.1twente.nl/aannemer-fai ... em?1116873
Bijlagen
Aannemer failliet, bouw ligt stil wordt dit huis in Enschede ooit afgebouwd.jpg
Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1710
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Twekkelerveld »

Is voor iedereen kloten. De aannemer is failliet, de eigenaren zitten met een bouwval en de buren worden er ook niet vrolijk van.
Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 1293
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Vincent1971 »

tja voor een klein bedrag had de eigenaresse zich kunnen verzekeren..
Een goed begin heeft geen einde
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door hans »

achteraf...
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Arie »

Toch woningbouw op Roombekerveld in Enschede
Gepubliceerd: Maandag 04 maart 2019

Toch woningbouw op Roombekerveld in Enschede
De gemeente Enschede sluit een overeenkomst met ontwikkelaar Ter Steege Onroerend uit Rijssen om het Roombekerveld alsnog te ontwikkelen.

Op de plek van het nu nog onbebouwde Roombekerveld, ten noorden van de wijk Roombeek, moeten 27 woningen komen. Die moeten de jaren geleden in dit gebied geplande maar nooit gerealiseerde appartementen en bedrijventerrein vervangen. Dat meldt het stadsbestuur in de besluitenlijst.

Om de bouw van de woningen mogelijk te maken gaat de gemeente een exploitatieovereenkomst aan met ontwikkelaar Ter Steege Onroerend uit Rijssen. Die overeenkomst, waarmee de gemeenteraad nog moet instemmen, volgt op de transactie die Enschede in 2005 afsloot met Ter Steege. De gemeente kwam toen tot een grondovereenkomst met het bedrijf, dat woningen, appartementen en een bedrijventerrein zou ontwikkelen.

Ter Steege heeft nu een herontwikkeling voor ogen met de 27 grondgebonden woningen. De ontwikkelaar heeft daartoe een ruimtelijk plan opgesteld. De omvorming naar woningbouw maakt het al jaren onbebouwde Roombekerveld aantrekkelijker, verwacht de gemeente. Door de beoogde herontwikkeling verdwijnt de bedrijven- en appartementenbestemming. Op de eerste verdieping van het bedrijfspand Roombekerveld 41 zal een tweetal grotere woonappartementen worden gerealiseerd.

Grondverkoop
Om de herontwikkeling mogelijk te maken verkoopt de gemeente Enschede een perceel grond. Die transactie leidt tot een meeropbrengst van circa 162.000 euro voor de gemeente Enschede. De financiële afspraken die de gemeente met Ter Steege heeft gemaakt voorzien vooral in verplichtingen voor de ontwikkelaar. Zo verhaalt Enschede de gemeentelijke plan- en bestemmingskosten op hem, brengt de gemeente een bijdrage ruimtelijke ontwikkeling in rekening en legt Ter Steege voor eigen rekening en risico de openbare ruimte aan. Daarnaast komt eventuele planschade op het bord van Ter Steege.

De in het noorden van Enschede actuele waterproblematiek resulteert in een beheer- en onderhoudsverplichting voor Ter Steege gedurende vijf jaar na oplevering van het woningbouwproject.
bron: http://enschede.1twente.nl/toch-woningb ... em?1123321
Bijlagen
Toch woningbouw op Roombekerveld in Enschede.jpg
Dimitri91
Member
Member
Berichten: 118
Lid geworden op: ma feb 26, 2018 8:13 pm

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Dimitri91 »

https://www.ruimtelijkeplannen.enschede ... -0002.html

Project zorgcomplex Hulsmaatstraat.
Recent geplaatst en ooit door een forumlid gezien als vergunning?
Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1710
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Twekkelerveld »

Woow! Dat wordt een hoog en groot gebouw. Zou daar prima passen vind ik.
Gebruikersavatar
Rikarchitecten
Member
Member
Berichten: 284
Lid geworden op: vr mar 19, 2004 8:17 pm
Locatie: Enschede

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Rikarchitecten »

Ik ben zojuist afgestudeerd op de TU Delft met een voorstel voor een culturele broedplaats op de Lasonderbleek (Hoek Roomweg/Lonnekerspoorlaan). Benieuwd wat jullie van het (fictieve) plan vinden.
Bijlagen
Incubation Park ps.jpg
Festival Plaza.jpg
Cultural Courtyard ps.jpg
ENSCHEDE
Highlander
Member
Member
Berichten: 549
Lid geworden op: ma sep 01, 2008 12:02 pm

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Highlander »

Niet dat mijn mening op enige architectonische kennis gestoeld is, maar ik vind het mooi Rik! Is die gevelbeplating staal? Of hout?
Dimitri91
Member
Member
Berichten: 118
Lid geworden op: ma feb 26, 2018 8:13 pm

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Dimitri91 »

Lijkt hout, ziet er mooi uit!

Welk tekenprogramma gebruik jij Rik?
Hendrik
Member
Member
Berichten: 2292
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Hendrik »

Allereerst gefeliciteerd! direct uitvoeren, dit is moderne architectuur zoals ik het graag zie.
Wat sas as dós was kaans.
Plaats reactie