Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Kunstobjecten Enschede

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Plaats reactie
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door hans »

het is quasi een cameo ...
Hendrik
Member
Member
Berichten: 2292
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Hendrik »

eind goed al goed
Wat sas as dós was kaans.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Arie »

‘Omstreden’ kunstwerk Enschede houdt z’n gezicht, de opdrachtgever buigt
Gepubliceerd: Zaterdag 27 oktober 2018

‘Omstreden’ kunstwerk Enschede houdt z’n gezicht, de opdrachtgever buigt
Het kunstwerk ‘Spoor-Zuid’ in Enschede is zaterdag onthuld, mèt het ‘omstreden’ gezicht in de wolken. Kunstenares Sonna Krom liet het staan. De ontevreden opdrachtgever Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonnker (SHSEL) buigt.

Voorzitter Dick Buursink wilde het gezicht van de ‘muurschildering’, die een eerbetoon is aan de vroegere spoorlijn Enschede-Ahaus (1903-1975). Hij noemde het gezicht, dat het Enschedse landschap en de trein gadeslaat,‘een wezensvreemd element’, dat er niet in thuis hoort. Ze heeft zich niet gehouden aan de opdracht. Sonna Krom beroept zich op haar artistieke vrijheid als kunstenaar en zwichtte niet. Direct na de onthulling omhelsde Buursink de kunstenares - en daarmee ook het kunstwerk.

Geen consequenties
Oud-politicus Buursink zei na de onthulling dat de stichting er uiteindelijk ook geen consequenties aan verbindt. “We zijn het er over eens dat we het oneens zijn en blijven. Maar het kunstwerk is officieel overgedragen aan de gemeente. Met of zonder gezicht, wij gaan er niet meer over.” Hij liet weten dat de kunstenares ook gewoon betaald gaat worden. “Natuurlijk. Kunstenaars worden al slecht betaald en eerlijk is eerlijk: ze heeft een prachtig werk geleverd. Het is echt mooi. Met uitzondering dan van dat ene element.”

Stiekem
Maar stiekem was Buursink ook niet rouwig om het ‘relletje’ vooraf. Er was – mogelijk daardoor – veel volk op de onthulling afgekomen. Bovendien komt er naar aanleiding van de discussie mogelijk ook nog een kunstdebat in de stad over de rol van kunstenaars en de positie van opdrachtgevers. “Deze kwestie heeft veel losgemaakt en dat is eigenlijk ook wel heel mooi”, vond Buursink.

Gezicht blijft
Het kunstwerk bestaat uit twee panelen in den fietsdoorgang vanaf de Buurserstraat naar de Kokkelmanlanden. Aan de ene zijde is de stooomloc te zien van vroeger. Op het andere de verdwijnende trein met kolenwagons. Op dat laatste paneel staat het gewraakte gezicht. Wethouder Jeroen Diepemaat, aanwezig bij de onthulling, liet weten ‘natuurlijk ook niet te gaan tornen aan het werk’. Het gezicht blijft.

Geen discussiepunt
De bezoekers bij de onthulling leken het meest op de hand van de kunstenares. “Sonna chapeau!”, werd vanuit de toeschouwers geroepen, met een applaus – ook van Buursink overigens – als reactie. Kunstliefhebber Hugo Dresselaers, die het werk nu wel met eigen ogen wilde zien, vond het gezicht prima. “Voor mij zou het geen discussiepunt zijn.”

Maar er waren ook bezoekers die het wel met de stichtingen Buursink eens waren. “Het gezicht is te prominent. Het leidt af van waar het werkelijk om moet gaan”, vond een vrouw die verder ‘liever niet openlijk in de discussie terecht wilde komen’. Er is ook heftig over het kunstwerk gedebatteerd op sociale media. Ook daar oogsten beide ‘kampen’ bijval.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
bron: http://enschede.1twente.nl/%E2%80%98oms ... em?1105925
Bijlagen
Omstreden’ kunstwerk Enschede houdt z’n gezicht, de opdrachtgever buigt.jpeg
Omstreden’ kunstwerk Enschede houdt z’n gezicht, de opdrachtgever buigt.jpeg (76.92 KiB) 11280 keer bekeken
Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 4166
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door enschedeinansichten »

Storm in een glas water. Politiek ?
storm-in-een-glas-water-1.jpeg
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Arie »

Buren willen geheim straatkunstwerk van Kees Ketting terug
Gepubliceerd: Dinsdag 30 oktober 2018

Buren willen geheim straatkunstwerk van Kees Ketting terug
Graffiti, zo noemde de politie het kunstwerk dat Kees Ketting negen jaar geleden op de stoep voor zijn huis aan de Dennenweg in Enschede maakte. Dus verstopte hij het, door de tegels om te draaien. Nu hij is overleden, willen de bewoners van de straat het kunstwerk terug.

Met schroevendraaiers en een schep gingen Linda Baars en Anouk Welda zondagmiddag op zoek naar het kunstwerk van hun vroegere buurman Kees Ketting. Baars wist nog waar het ongeveer moest zijn. Al snel kwamen de eerste beschilderde klinkers naar boven. De verf is nog in goede staat. Met een beetje puzzelen is het verdwenen schilderij gemakkelijk te herstellen. Gisteren hebben enkele straatbewoners de gemeente gevraagd om het graffitiachtige werk terug te leggen, ter nagedachtenis van de kunstenaar.

Verboden
Linda Baars was er negen jaar geleden getuige van dat Ketting zijn werk noodgedwongen ‘onder de grond stopte’. „Hij had het gemaakt om wat meer kleur en levendigheid in de straat te brengen. Hij schilderde allemaal hoofden op witte stenen. Ze symboliseerden de verscheidenheid aan mensen in de straat. Dat was leuk. Maar ineens stond de politie aan de deur. Ik was erbij. Het was verboden graffiti, zeiden ze. En daarvoor had hij geen vergunning. Als hij het weg zou halen, kreeg Kees geen boete. Hij zwichtte en draaide de klinkers om. ‘Zo, nou hebben we een geheim kunstwerk in de straat’, zei hij en hij lachte erom. Hij noemde het zijn stealth kunstwerk.”

Kees Ketting (57) overleed op 16 oktober. Hij woonde al een tijdje niet meer in de Dennenweg; het huis was net verkocht. Met een typische Kees-actie werd zijn overlijden bekend gemaakt. ‘Kees Closed’, schreef hij in zijn zelf opgestelde overlijdensbericht. Die advertentie ging daarna ‘viral’ op internet. In Tubantia werd afgelopen zaterdag stilgestaan bij zijn leven in de rubriek ‘In Herinnering’.

Gezichtjes
Zijn oude buren lezen het verhaal en schrikken van zijn dood. Nog diezelfde dag vat Linda Baars het plan op om met haar buren zijn verborgen kunstwerk terug te halen in het straatbeeld. „Dat verdient Kees, om hier herinnerd te worden. Het was een lief en goed mens, die veel voor anderen met problemen heeft gedaan”, zegt Baars. Op de motorkap van haar auto heeft Ketting ook gezichtjes gemaakt - die gezichtjes zijn z’n handelsmerk. „Als de auto ooit naar de sloop moet, houd ik de klep.”

Met haar partner Niels en de buren Anouk en Patrick Droste keren ze zondag de stenen om. Even voor hun eigen beeld, om te kijken of het kunstwerk nog toonbaar is. Daarna herstellen ze de straat; slechts één klinker laten ze met de beschilderde kant in het zicht. „We hadden het kunstwerk natuurlijk zelf al terug kunnen leggen. Maar we doen het liever officieel”, zegt Baars.

Draagvlak
In een reactie op hun actie laat stadsdeelbeheer weten dat herstel van het kunstwerk mogelijk is als er genoeg draagvlak is in de buurt. Baars gaat nu handtekeningen verzamelen. „Als het niet lukt in de straat, hoop ik dat het ergens anders in ere hersteld kan worden. Een museum is ook goed, maar liever in onze straat, waar Kees heeft gewoond.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
bron: http://enschede.1twente.nl/buren-willen ... em?1106231
Bijlagen
Buren willen geheim straatkunstwerk van Kees Ketting terug.jpg
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door hans »

wat een in en in triest en ontroerend mooi verhaal....
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4797
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Veteraan »

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Arie »

Walstraat vroeger pakhuis Jannink later theater Sonnevanck vensters van kunstenaar E.F.G. Kerssies.

Medio 1985 vroeg de toenmalige wethouder van Cultuur van de gemeente Enschede om een kunstzinnige verfraaiing van dit voormalige pakhuis. Het pand had geruime tijd leeg gestaan en mede daardoor waren de ramen kapot gegaan. Vanwege die ramen hadden veel vogels er nesten gebouwd. De gedachten gingen dan ook uit naar een muurschildering met vogels als onderwerp. Toen de kunstenaar Gerrit Kerssies werd uitgenodigd voor een gesprek stelde hij een tegenoverstelde richting voor: hij zou niet een muurschildering maken maar zich juist richten op de zo karakteristieke vensters van het voormalige pakhuis. Het was zijn bedoeling een zekere Parijse sfeer te creëren door het in visuele zin oplichten van sommige van die ramen. Sommige vensters worden geaccentueerd door een omlijsting, waarbij elke omlijsting verschilt van de andere. Bij de oplevering van het kunstwerk bleek dat de deur in de gevel wel heel erg afweek van de rest. Als afronding van het project heeft Kerssies ook die van een passend uiterlijk voorzien. bron: http://www.kunstnonstop.nl/collectie/de ... 97Gv9Wdemw
Bijlagen
Walstraat voormalig pakhuis Jannink vensters van kunstenaar E.F.G. Kerssies.jpg
Walstraat voormalig pakhuis Jannink vensters van kunstenaar E.F.G. Kerssies.jpg (233.51 KiB) 11187 keer bekeken
Walstraat voormalig pakhuis Jannink vensters van kunstenaar E.F.G. Kerssies..jpg
Walstraat vroeger pakhuis Jannink vensters van kunstenaar E.F.G. Kerssies.jpg
Walstraat vroeger pakhuis Jannink later theater Sonnevanck vensters van kunstenaar E.F.G. Kerssies.jpg
Walstraat Binnenhof theater Sonnevanck deel van vroegere pakhuis Jannink aan Van Loenshof.JPG
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Arie »

wie heeft toch die elektriciteitshuisjes beschilderd?
Door Rebecca Tank 10 november 2018

Elektriciteitshuisjes zijn maar lelijke dingen. Grijze blokken die er bijna om vragen om beklad te worden met graffiti. Daarentegen lijken de elektriciteitshuisje in de wijk De Bothoven wel kleine kunstwerken. Wie heeft toch die elektriciteitshuisjes beschilderd?

Vandalisme
Verkeersborden, vuilnisbakken, muren en elektriciteitshuisjes hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op graffitischrijvers. Het plaatsen van een zogenaamde tag, oftewel handtekening, wordt gezien als ongewenste graffiti en is bovendien strafbaar in Nederland. Ook in Enschede tref je deze vorm van graffiti veel aan. De wijkraad De Bothoven bedacht een mooi initiatief om deze overlast tegen te gaan.

Bekende Enschedeërs
De eerste transformatorhuisjes zijn al in 2015 beschilderd. Huub Filart en Sandra van Wezel creëerden de eerste kunstwerkjes in de wijk. Zij schilderden portretten van bekende Enschedeërs op de elektriciteitshuisjes. Niet alleen de Enschedese componist Harry Bannink is ‘vereeuwigd’ op een elektriciteitshuisje, ook aan de Enschedese zwerver Arend Kerkhof is gedacht. Later hebben zij ook historische gebouwen geschilderd.

Graffiti als kunst
Het initiatief van de wijkraad De Bothoven slaat goed aan. Inmiddels zijn er al veel transformatorhuisjes aangepakt door verschillende jonge kunstenaars. Het beschilderen van de huisjes is dus echt collectief tot stand gekomen. Levendige bloemen, prachtige dieren en vrolijke composities kleuren het straatbeeld. Zeg nou eerlijk, de elektriciteitshuisjes zijn toch kleine kunstwerken om te zien?
bron: https://indebuurt.nl/enschede/genieten- ... derd~8105/
Bijlagen
Espoortstraat Harry Bannink op electriciteitshuisje.jpg
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door hans »

toch jammer dat de stroomboer over veel van deze kunstwerkjes weer stickers heeft gekleefd...
Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 1293
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Vincent1971 »

Valt me wel op als er een leuke tekening opstaat die zelden wordt overgespoten.
Een goed begin heeft geen einde
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Arie »

Ook aan de Toekomstraat en verder op het Twekkelerveld zijn van die beschilderde electriciteitskastjes te zien.
Bijlagen
Toekomststraat electirciteitskastje Twekkelerveld.JPG
Toekomststraat.JPG
Toekomststraat stroomkast Twekkelerveld.JPG
Toekomststraat (2).JPG
Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 1293
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Vincent1971 »

@Arie,

Nieuw onderwerp omtrent elektriciteitshuisjeskunst?
Een goed begin heeft geen einde
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Arie »

Vincent1971 schreef: wo nov 14, 2018 4:19 pm @Arie,

Nieuw onderwerp omtrent elektriciteitshuisjeskunst?
Zou kunnen. Er zijn in een aantal wijken inmiddels al heel wat electriciteitshuisjes beschilderd. In topic Enschedese geveltjes is hieraan al meerdere malen aandacht besteed. Misschien een uitdaging voor de leden om deze beschilderde kastjes in eigen omgeving eens op foto vast te leggen en plaatsen in deze topic? Ik ben helaas door mijn kwalen niet meer zo mobiel, Ik wil nog steeds straatnaambordjes fotograferen in de wijken die ik nog niet heb bezocht, maar kom er helaas niet aan toe.
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door hans »

taxi, arie ?
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Arie »

hans schreef: wo nov 14, 2018 5:13 pmtaxi, arie ?
Mooi aangeboden, maar ik probeer nog steeds te fietsen. Ben momentaal onder behandeling van een fysiotherapeut vanwege rugklachten.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Arie »

Zal dus voorlopig nog even uit mijn archief putten. Hierbij een beschilderde electriciteitskastje aan de Oosterstraat.
Bijlagen
Oosterstraat beschildering.JPG
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4797
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Veteraan »

Pestkop, Hans!
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door hans »

nee hoor , ik rijd arie met plezier een keer een hele dag crisscross door de stad !
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4797
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Kunstobjecten Enschede

Bericht door Veteraan »

hans schreef: wo nov 14, 2018 6:26 pm nee hoor , ik rijd arie met plezier een keer een hele dag crisscross door de stad !
:okay:
Dat is een goede daad!
Plaats reactie