Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Stadsveld

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Arie »

Renovatie van Stadsveld staat op de agenda

Gepubliceerd op: 16/12/2016
VIDEO Renovatie van Stadsveld staat op de agenda, zie: http://www.tvenschedefm.nl/video-renova ... tem?940428

DC Vastgoed uit Deventer en gemeente Enschede hebben vrijdagochtend hun handtekening gezet onder de overeenkomsten voor de renovatie in het hart van Stadsveld.

TV Enschede FM sprak met ontwikkelingsmanager Marc Cooper. Bekijk het hierboven.

De belangrijkste ontwikkeling is het winkelcentrum aan de Wethouder Nijhuisstraat en Jan Vermeerstraat. De bedoeling is dat het vervallen gebouw een geheel nieuwe invulling krijgt. Hierbij komen er verschillende winkels en de supermarkt Dirk van den Broek. Ook komt er een appartementencomplex boven de winkels, wat voorheen studentenwoningen waren.

Renovatie
In april gaat de verbouwing van start, de verwachting is dat de hele renovatie tot 2018 gaat duren.
Bron: http://www.tvenschedefm.nl/video-renova ... tem?940428
Bijlagen
Renovatie van Stadsveld staat op de agenda.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Arie »

Straks ook bussen door Enschedese fietsstraat

Gepubliceerd op: 26/09/2017

Straks ook bussen door Enschedese fietsstraat
In de fietsstraat Zweringweg door Stadsveld en Pathmos komen fietsers en bussen elkaar straks tegen. Dit komt vanwege een wijziging in de dienstregeling van Syntus.

Buslijnen 4 en 5 gaan verdwijnen en maken plaats voor één nieuwe buslijn in Stadsveld en Pathmos. Dat wordt duidelijk uit een aankondiging van de gemeente dat er drie nieuwe bushaltes worden geplaatst.

Een van de bushaltes komt aan de Zweringweg, ter hoogte van de kruising met de B.W. ter Kuilestraat. Opvallend, want de Zweringweg is ook een fietsstraat. Een straat waar fietsers worden 'beschermd' en gemotoriseerd verkeer zich te gast voelt. Gebruikers van fietsstraten hebben voorrang op alle kruispunten, met uitzondering van de hoofdwegen zoals de singels.

Zorgen in de buurt
In de bezwarenprocedure voor de fietsstraat Zweringweg hebben omwonenden hun zorgen geuit over de aanwezigheid van een bus in de smalle straat. Ook bewoners van 't Bruggert hebben vraagtekens gezet bij de busroute die over fietsstraat Cornelis Troostlaan/Bruggertstraat gaat. De gemeente erkent in de beantwoording dat een busroute en fietsstraat geen ideale combinatie is, maar dat wanneer een fietsstraat niet de kortste route door de wijk is, fietsers automatisch toch van de oude route (dus de busroute) gebruik zullen maken.

Syntus kan op dit moment nog niets zeggen over wijzigingen in de buslijnen 4 en 5. Er worden nog gesprekken gevoerd met de gemeente en de provincie. Binnen twee weken verwacht de vervoerder meer duidelijkheid.
bron: http://www.tvenschedefm.nl/straks-ook-b ... tem?991876
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Arie »

Stadsbeek 't Bruggert in Enschede krijgt vorm

Gepubliceerd op: 18/10/2017

Stadsbeek 't Bruggert in Enschede krijgt vorm
Wateroverlast in Stadsveld en Pathmos moet straks tot het verleden behoren. De Stadsbeek die nu wordt aangelegd voert overtollig regenwater af naar het Twentekanaal.

Op het kruispunt Bruggertstraat-Rembrandtlaan is het nauwelijks voor te stellen dat hier nog eind van dit jaar een beek het straatbeeld opfleurt. Het is er nu een grote zandbak.

Aannemerscombinatie Van Heteren-Reef is in juli begonnen met de aanleg van de Stadsbeek. Die moet een flinke bijdrage leveren aan het verminderen van wateroverlast in de wijken Stadsveld en Pathmos.

Twekkelerbeek
De beek voert via een drainageleiding overtollig water af naar de Twekkelerbeek, waarna het water in het Twentekanaal belandt. Voordat dit proces in werking treedt, moet er nog een heleboel gebeuren, want de aanleg van de beek is pas gereed in 2019. Het werk wordt gefaseerd uitgevoerd, te beginnen bij de Rembrandtlaan en de Bruggertstraat. Foeke Hendriks, toezichthouder bij de afdeling stadsingenieurs en ontwerp van de gemeente Enschede, wijst naar de technische tekeningen aan de wand van de bouwkeet.

Alle voorbereidingen zijn al getroffen voor de realisatie van de onderdoorgangen op plekken waar de beek niet boven de grond uitkomt. Een hele klus, weet Hendriks. Want onder de grond is het een doolhof van kabels en leidingen, die soms verlegd moeten worden om de beek aan te kunnen leggen. "En alles moet blijven functioneren. Het riool, de waterleiding, alles." Het kruispunt Bruggertstraat-Rembrandtlaan, tegenover het Bonhoeffer College, is in het hele proces misschien wel een van de meest ingewikkelde plekken voor de aannemer.

"Daar moeten we onderdoor graven. Je kan namelijk de duiker waar het water van de beek straks doorheen stroomt, niet boven de riolering en gasleiding aanleggen. Dat betekent dat we op die plekken wel vijf meter moeten graven om de duiker voor de Stadsbeek aan te kunnen leggen", legt Hendriks uit.

Verkeershinder
In december moet de Stadsbeek in de Bruggertstraat en Rembrandtlaan klaar zijn. Tot zeker volgende maand ondervindt het verkeer hinder van de werkzaamheden. Sinds het begin van de aanleg van de Stadsbeek kan het verkeer geen gebruik maken van het kruispunt Bruggertstraat/Rembrandtlaan.

Als de klus in dit gebied geklaard is, verplaatst het werk zich naar de B.W. ter Kuilestraat, tussen de Rembrandtlaan en de Elferinksweg. In het voorjaar worden de kabels en leidingen verlegd en rond de bouwvakvakantie wordt begonnen met de aanleg van de beek.

"Dat betekent wel dat je dus het jaar ervoor al moet beginnen met de voorbereidingen voor de volgende fase, want de werkzaamheden moeten steeds op elkaar aansluiten", zegt Wim Mulder, directeur bij Van Heteren. "Enschede is namelijk een van de weinige steden in Nederland die een stadsbeek aanlegt. Het is dus redelijk uniek wat hier gebeurt."

Over twee jaar staat de aanleg van de laatste fase van de Stadsbeek in Stadsveld en Pathmos gepland: het deel aan de Elferinksweg en Tweede Emmastraat, tot vlak voor de Pathmossingel.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Reinier van Willigen
bron: http://www.tvenschedefm.nl/stadsbeek-t- ... tem?995199
Bijlagen
Stadsbeek 't Bruggert in Enschede krijgt vorm.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Arie »

'Deze straat in Enschede is te smal voor een stadsbus'

Gepubliceerd op: 29/10/2017

'Deze straat in Enschede is te smal voor een stadsbus'
Buurtbewoners in Stadsveld blijven zich verzetten tegen bussen en vrachtauto’s in hun straten.

In maart gaat de nieuwe buslijn 5 van Stadsveld/Pathmos via de fietsstraat Zweringweg en B.W. ter Kuilestraat naar de Elferinksweg. Tijdens de spits gebeurt dat zes keer per uur.

'Gevaarlijk'
Omwonenden houden hun hart vast voor de verkeersveiligheid. Eerder was er al een filmpje van een gevaarlijke situatie met een vrachtwagen. Bovenstaande foto werd dit weekend gemaakt aan de B.W. Ter Kuilestraat.

Om tegenliggers te kunnen passeren moeten vrachtwagens dikwijls over de stoep. En dat terwijl de fietsstraat Zweringweg en de B.W. ter Kuilestraat veel gebruik worden door jonge kinderen op de fiets.

Met voorbeelden als deze hopen buurtbewoners duidelijk te maken dat de straat 'te smal is voor een bus', aldus een omwonende. Onlangs kwam de situatie ter sprake in de stadsdeelcommissie West, maar dat heeft niet geleid tot concrete oplossingen. De buurtbewoners hebben bezwaar aangetekend bij de gemeente tegen de komst van een bushalte aan de Zweringweg.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Michelle Baesjou
bron: http://www.tvenschedefm.nl/-deze-straat ... tem?996833
Bijlagen
Deze straat in Enschede is te smal voor een stadsbus.jpg
Deze straat in Enschede is te smal voor een stadsbus.jpg (113.96 KiB) 12734 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Arie »

Teleurstelling op Stadsveld in Enschede: bus rijdt straks toch op fietsstraat
Gepubliceerd op: 26/01/2018

Teleurstelling op Stadsveld in Enschede: bus rijdt straks toch op fietsstraat
Het is de gemeente Enschede niet gelukt om de zorgen van wijkbewoners over de verkeersveiligheid in Stadsveld weg te nemen. De stadsbus van Syntus rijdt vanaf 4 maart gewoon via fietsstraat Zweringweg en de B.W. ter Kuilestraat terug naar het centraal station.

Bewoners maken zich zorgen om de wijziging van de buslijn, omdat de Zweringweg en Ter Kuilestraat volgens hen te smal zijn en bovendien veelvuldig gebruikt worden door kinderen die naar school fietsen.

Alternatief
Bij een bewonersbijeenkomst donderdagavond bij het Stedelijk Lyceum aan de Jan Vermeerstraat was de wijkbewoners beloofd een alternatieve route te bespreken. Tientallen mensen gaven gehoor aan de uitnodiging.

Maar een gaat er voorlopig niet komen, zeggen de gemeente en Syntus. Het vervoersplan dat 4 maart in werking treedt is niet meer terug te draaien. Aangedragen alternatieven (de oude route via Wicher nijkampstraat of een nieuwe route via S.L. Louwesstraat) worden in overweging genomen.

Bewoners reageerden donderdagavond teleurgesteld en geëmotioneerd. Ze hadden gehoopt dat er een concrete oplossingsmogelijkheid zou worden aangedragen.
bron: http://www.tvenschedefm.nl/teleurstelli ... em?1063085
hans
Member
Member
Berichten: 2731
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Stadsveld

Bericht door hans »

de logica is ver te zoeken....
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Arie »

In Stevenfenne in Enschede, daar geven ze niet op
Gepubliceerd op: 03/02/2018

VIDEO In Stevenfenne in Enschede, daar geven ze niet op, zie: http://www.tvenschedefm.nl/video-in-ste ... em?1064374
Hun teleurstelling over de verkeerssituatie in hun woonwijk stoppen Jolanda Meyer (51) en Marjanne de Bie (53) niet onder stoelen of banken. Ze maken zich zorgen. Met name voor kleine kinderen.

Vanaf de werktafel in haar sieradenwinkel De Gekleurde Parel kijkt De Bie uit op het kruispunt Zweringweg-B.W. ter Kuilestraat. Eén van de verkeersknelpunten in de wijk.

Lastig kruispunt
De sieradenmaakster kwam 40 jaar geleden in de wijk Stadsveld wonen. Na een uitstapje naar de wijk Deppenbroek kwam ze weer terug aan de Zweringweg. In Stevenfenne, want zo heet formeel het stuk Stadsveld dat wordt omsloten door de Haaksbergerstraat, de Dennenweg, de Elferinksweg en de S.L. Louwesstraat.

„Dit kruispunt is altijd al een lastig kruispunt geweest”, zeggen De Bie en Meyer. Maar sinds vorig jaar toen de Zweringweg werd omgetoverd tot fietsstraat lijken de gevaarlijke situaties toegenomen. De Zweringweg is in feite veranderd in een geasfalteerde voorrangsweg zonder verkeersdrempels, midden in de woonwijk.

Dat is fijn rijden voor fietsers. "Maar ook automobilisten gaan hier vol gas door de straat. Soms wel met 80 kilometer per uur. En dat gaat vaak maar net goed. Of net niet”, zegt De Bie. Ze toont foto’s van een zwaarbeschadigde scooter van een maaltijdbezorger, die onlangs door een auto werd geschept. De jongen kwam er gelukkig zonder zware verwondingen vanaf.

Niet het enige knelpunt
Buurtbewoners in Stadsveld in Enschede houden hun hart vast. In deze straat (B.W. ter Kuilestraat), die veel wordt gebruikt door fietsende kinderen, komt straks een lijnbus te rijden. Nu zijn er al gevaarlijke situaties (zie foto) met vrachtwagens.

Het kruispunt met de B.W. ter Kuilestraat is niet het enige knelpunt in de Zweringweg. Ook waar de fietsstraat de Wicher Nijkampstraat en de S.L. Louwesstraat bij het winkelcentrum kruist. Volgens de dames een gevaarlijke plek. „Veel fietsers gaan bij de verschillende kruispunten al over de stoep.” Dat heeft te maken met de onoverzichtelijkheid, maar ook met het vrachtverkeer voor de bevoorrading van onder meer de supermarkten in de wijk.

Vanuit het wijkverkeersplan is er met de grootgrutters afgesproken dat er vrachtverkeerroutes zouden komen. Die worden met stickers op lantaarnpalen aangegeven. Maar niet alle vrachtwagens houden zich aan de route. Dus rijden nu al regelmatig tientonners over de fietsstraat Zweringweg en de smalle B.W. ter Kuilestraat. Foto’s tonen aan dat vrachtwagens en auto’s elkaar niet kunnen passeren. Meerdere buurtbewoners klagen over autospiegels die zijn beschadigd.

Buslijn
„Straks gaat er dus zes keer per uur een bus over deze straten”, zegt Jolanda Meyer. Marjanne de Bie tekende samen met enkele buren bezwaar aan tegen de buslijn. Die is door de gemeente in overleg met het openbaarvervoerbedrijf Syntus verlegd.

De bus rijdt vanaf 4 maart niet meer via de Wicher Nijkampstraat en de Haaksbergerstraat de wijk uit, maar via de Zweringweg, B.W. ter Kuilestraat en de Elferinksweg. Meyer begon een handtekeningenactie. Bijna 400 handtekeningen zijn er opgehaald. Buurtbewoners vonden dat zij niet goed waren voorgelicht door de gemeente over de komst van de buslijn.

Weinig vertrouwen in gemeente
Vorige week donderdag was er een bewonersbijeenkomst. Daar bleek dat de keuze voor de buslijn tot stand was gekomen na twee testritten in de daluren. Alternatieven zouden minimaal maanden kunnen duren. Een groot deel van de mensen droop teleurgesteld af. „We voelden ons in de steek gelaten”, zegt Meyer.

Wat ik zorgelijk vind is dat bij veel buurtbewoners al de gedachte leeft: protesteren heeft geen zin

Jolanda Meyer
Zij en Marjanne de Bie geven aan dat ze meer begrip hadden verwacht. Dat bleef voor hun gevoel uit. Meyer: „Wat ik zorgelijk vind is dat bij veel buurtbewoners al de gedachte leeft: protesteren heeft geen zin. En: alles is toch al besloten. Het vertrouwen in de gemeente is heel laag. Maar als we allemaal zo denken, dan gebeurt er dus niets. Wij geven echt niet op, hoor.” De Bie: „We vechten door tot de laatste snik.”

Verloedering
Meyer zet zich graag in voor haar omgeving. „We hadden enorm veel last van hondenpoep bij ons voor de deur. Samen met buren hebben we bordjes gemaakt tegen de poep en die opgehangen.” Of ze het ondanks alles fijn vinden in Stevenfenne in Stadsveld? „Ik vind het fijn om in Enschede te wonen”, zegt De Bie. „En de mensen in Stadsveld zijn heel fijn. Omdat wij in een winkel werken spreken wij veel mensen in de buurt. Er is zo’n grote verscheidenheid. Maar het is zo zonde dat er zo weinig is veranderd.”

De Bie doelt op de verloedering. Ook andere wijkbewoners geven in radio- en tv-reportages van 1Twente Enschede aan dat de uitstraling van de wijk achteruit is gegaan. De flat aan het Oogstplein en het aanzicht in de Wicher Nijkampstraat worden genoemd. „En het afval op straat”, aldus De Bie. „Je kunt er de klok op gelijkzetten dat er afval naast de containers op de milieupleinen ligt.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Frans Nikkels
bron: http://www.tvenschedefm.nl/video-in-ste ... em?1064374
Bijlagen
In Stevenfenne in Enschede, daar geven ze niet op.jpg
In Stevenfenne in Enschede, daar geven ze niet op.jpg (118.29 KiB) 12571 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Arie »

Bus door Stadsveld wordt grotendeels van fietsstraat gehaald
Gepubliceerd op: 08/03/2018

Bus door Stadsveld wordt grotendeels van fietsstraat gehaald
Voorlopig rijdt er nog een stadsbus over een groot deel van de Zweringweg en de B.W. ter Kuilestraat, maar dat is volgens de gemeente zo snel mogelijk afgelopen.

De busroute wordt na aanhoudende protesten van buurtbewoners verlegd. Als de bus straks vanuit de Marie de Roodelaan de Zweringweg opdraait, gaat hij nog voor het winkelcentrum linksaf de Nicolaas Maesstraat in, om via de Van Goyenstraat, wethouder Nijhuisstraat en de Elferinksweg de wijk weer te verlaten.

Fietsstraat
Het feit dat de Zweringweg ook geldt als fietsstraat - en er dus zo min mogelijk zwaar verkeer zou moeten rijden - is doorslaggevend bij het besluit om lijn 5 te verplaatsen. Bewoners kwamen in protest en zamelden meer dan 300 handtekeningen in toen zij erachter kwamen dat de nieuwe buslijn van Stadsveld voor hun deur langs zou gaan.

Ze voelden zich niet gehoord en maakten zich zorgen om de verkeersveiligheid. De B.W. ter Kuilestraat, een schoolfietsroute, is bijvoorbeeld zo smal, dat een lijnbus en een auto elkaar er nauwelijks kunnen passeren.

Niet iedereen tevreden
De alternatieve route kwam tot stand na gesprekken tussen de gemeente, Syntus, de provincie en een meedenkgroep van wijkbewoners. Niet iedereen is tevreden met de uitkomst.

Bewoners van de Nicolaas Maesstraat en de Van Goyenstraat vrezen aantasting van hun woongenot als er bussen door hun straat rijden. Ze vinden dat er te hard wordt gereden en dat hun straat al zwaar wordt belast vanwege het vele vrachtverkeer.

De alternatieve route is een kwestie van maanden. Eerst moet het college formeel een besluit nemen. Ook zullen er langs de nieuwe busroute fysieke maatregelen genomen moeten worden voor de verkeersveiligheid.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Frans Nikkels
bron: http://www.tvenschedefm.nl/bus-door-sta ... em?1070554
Bijlagen
Bus door Stadsveld wordt grotendeels van fietsstraat gehaald.jpg
Bus door Stadsveld wordt grotendeels van fietsstraat gehaald.jpg (130.44 KiB) 12475 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Arie »

Bewoners Stadsveld zijn bijna af van bus op 'hun' fietsstraat
Gepubliceerd: Donderdag 05 juli 2018

Bewoners Stadsveld zijn bijna af van bus op 'hun' fietsstraat
De buslijn naar de wijk Stadsveld zal de komende drie maanden nog over de fietsstraat Zweringweg en de B.W. ter Kuilestraat rijden. Maar in oktober worden de noodzakelijke maatregelen voor de alternatieve route uitgevoerd.

Dat betekent dat buslijn 5 dit najaar nog wordt verplaatst naar de Nicolaas Maesstraat, Jan van Goyenstraat en Wethouder Nijhuisstraat. Het college van B en W heeft deze week besloten om 117.000 euro uit te trekken voor de aanpassingen op de alternatieve busroute.

Handtekeningenactie
Daarmee komt voor bewoners aan de Zweringweg en de B.W. ter Kuilestraat een oplossing in zicht. De omwonenden zamelden eerder dit jaar driehonderd handtekeningen in tegen de komst van een bus in hun straat.

De Zweringweg is een fietsstraat en de smalle B.W. ter Kuilestraat wordt ook veel gebruikt door schoolgaande kinderen. De buurt maakte zich zorgen om onveilige verkeerssituaties.

Werkzaamheden
Aanvankelijk ging de verplaatsing van de buslijn niet door, omdat de gemeente niet genoeg geld had voor de gewenste aanpassingen. Het maatregelenpakket is aangescherpt en opnieuw voorgelegd aan bewoners en ondernemers aan de Nicolaas Maesstraat, Jan van Goyenstraat en Weth. Nijhuisstraat. Die zijn vorige week akkoord gegaan. Er kan in oktober worden begonnen met de werkzaamheden. Die behelzen het aanpassen van parkeervakken, verplaatsing van een bushalte, een extra laad- en losplek in de Jan van Goyenstraat en het aanpassen van een verkeersdrempel.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Frans Nikkels
bron: http://enschede.1twente.nl/audio-bewone ... em?1090102
Bijlagen
Zweringweg Bewoners Stadsveld zijn bijna af van bus op 'hun' fietsstraat 5-7-2018.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Arie »

Bewoners in Enschede zijn bang voor een 'nieuwe straat in hun straat'
Gepubliceerd: Maandag 09 juli 2018

Bewoners in Enschede zijn bang voor een 'nieuwe straat in hun straat'
Dat de oude Albert Heijn in Stadsveld dreigt te worden omgetoverd tot 27 studio's is onwenselijk. Daar zijn omwonenden, politici en gemeente het over eens. Maar het is te betwijfelen of er iets tegen te doen is.

Bewoners van de Thomas de Keyserstraat, Wethouder Nijhuisstraat en Adam Pijnackerstraat hebben bij politici hun zorgen geuit over het plan. De oude supermarkt en magazijn worden omgebouwd tot piepkleine woningen met keukenblok, douche en toilet.

Bang voor 'peeskamers'
"We zijn bang dat hier mensen komen wonen die nergens anders kunnen wonen", zegt een buurtbewoonster. "Er is net genoeg plek voor een bed en een kast. Het lijken wel peeskamers." Omwonenden zijn bang voor situaties als ondermijning, prostitutie en drugsdeals in hun wijk.

Het magazijn achter de dertig appartementen tellende flat wordt deels gesloopt. De studio's worden dan gescheiden door een smalle steeg. Een andere buurtbewoner is verbaasd dat dit mogelijk is. "Er komt een nieuwe straat in onze straat."

Alles doen om tegen te houden
De zorgen zijn groot, omdat onlangs een andere initiatiefnemer al een vergunning kreeg voor het verbouwen van twee winkelruimten op de hoek van dezelfde flat tot negen studio's. Op 8 juni zou in Enschede een verbod voor nieuwe studio's ingaan, maar op 7 juni kwam de vergunningaanvraag voor de 27 studio's binnen.
bron: http://enschede.1twente.nl/bewoners-in- ... em?1090654

René Pruysers, project- en ontwikkelmanager bij de gemeente Enschede, heeft omwonenden uitgelegd dat het juridisch moeilijk om iets te ondernemen. Het pand heeft een woonbestemming. "Ik heb tegen de initiatiefnemer gezegd dat ik er alles aan zal doen om dit plan van tafel te halen."

'Wat is het volgende verbod?'
D66-raadslid Vic van Dijk kaartte de situatie aan. Hij maakt zich zorgen om de ontwikkeling, maar is ook bang voor de toekomst. "We lijken steeds achter de feiten aan te lopen. Wat is het volgende verbod dat we moeten instellen?"

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Google Streetview
Bijlagen
Bewoners in Enschede zijn bang voor een 'nieuwe straat in hun straat'.jpg
Bewoners in Enschede zijn bang voor een 'nieuwe straat in hun straat'.jpg (147.84 KiB) 12119 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Arie »

Plan voor 27 studio's in oude AH in Enschede afgewezen
Gepubliceerd: Vrijdag 20 juli 2018

Plan voor 27 studio's in oude AH in Enschede afgewezen
Opluchting bij de omwonenden van de voormalige Albert Heijn aan de Thomas de Keyserstraat. Zij hebben woensdagavond van de wijkraad te horen gekregen dat de plannen voor 27 woonstudio's in de oude supermarkt en het bijbehorende magazijn door de gemeente zijn afgeschoten.

Eigenlijk kon de gemeente weinig doen tegen de aanvraag voor de studio's. Die kwam op 7 juni, een dag voor het gemeentelijke 'studioverbod' in werking trad, op de gemeentelijke burelen terecht. Weliswaar onvolledig, maar omdat er een woonbestemming op het pand rust, moest de gemeente de aanvrager in de gelegenheid stellen aanvullende informatie aan te leveren. Die is niet op tijd binnengekomen, waarop de gemeente heeft laten weten dat het plan van de baan is. De pandeigenaar kan nog wel tegen dat besluit in beroep.

Bezorgde buurtbewoners
Buurtbewoners toonden zich onlangs in de stadsdeelcommissie bezorgd over de ontwikkeling. 27 studio's in de voormalige Albert Heijn, terwijl er ook al een vergunning is verleend voor negen studio's aan een andere initiatiefnemer voor de twee oude winkelruimten naast de Albert Heijn. Ze vreesden dat deze ontwikkeling ten koste gaat van de leefbaarheid in hun buurt.

Nu het plan van tafel is, gaat de gemeente met de pandeigenaar, makelaar en woningcorporatie Domijn (eigenaar van de flats boven de winkelruimten) in gesprek over mogelijke toekomstige ontwikkelingen. De tientallen omwonenden die woensdagavond bij de mededeling van de wijkraad aanwezig waren, is verteld dat ook zij bij deze gesprekken betrokken worden.

Tegen de komst van de negen woonstudio's op de hoek van de flat zijn door buurtbewoners bezwaren ingediend. Omwonenden hopen eerst op een goed gesprek met de ontwikkelaar.
bron: http://enschede.1twente.nl/plan-voor-27 ... em?1092158
Bijlagen
Thomas de Keyserstraat winkelgalerij ..JPG
hans
Member
Member
Berichten: 2731
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Stadsveld

Bericht door hans »

bewoners zijn tegen komst bewoners ?
Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1710
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Twekkelerveld »

Ik denk dat als er woningen zouden komen van normale afmetingen, dat niemand bezwaar zal hebben.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Arie »

Niets lijkt studio's in oude winkels Stadsveld Enschede in de weg te staan
Gepubliceerd: Woensdag 12 september 2018

Niets lijkt studio's in oude winkels Stadsveld Enschede in de weg te staan
Zo'n tien omwonenden van de oude 'Albert Heijn-flat' aan de Thomas de Keyserstraat gingen gisteren in een bezwaar tegen de komst van studiowoningen in het pand. De vraag is of er iets tegen te doen is.

Het is een van de laatste bezwaren tegen studio's in Enschede. Sinds 8 juni geldt namelijk een studioverbod en komt er alleen in uitzonderlijke gevallen toestemming. Alle aanvragen van voor die datum moeten echter gewoon worden getoetst aan de toen geldende regelgeving.

Dat is precies wat de gemeente heeft gedaan, bepleitte een juridisch medewerkster gisteren bij de hoorzitting over de vergunning voor negen studio's in de oude Marskramer en Europart. De studio's voldoen aan de bouw- en veiligheidseisen. In het bestemmingsplan is behalve winkels ook plek voor woningen. En er zijn genoeg parkeerplaatsen. De vergunning mag volgens de gemeente dus niet geweigerd worden.

Foute huurders
Eerder wilde een andere initiatiefnemer 27 studio's bouwen in de oude Albert Heijn. Dat plan werd door de gemeente afgewezen, omdat de initiatiefnemer te laat informatie had aangeleverd. Omwonenden zijn bezorgd om de toekomstige bewoners van de kleine woonruimten. Ze vrezen dat kortstondige bewoning de betrokkenheid bij en ontwikkeling van de wijk niet ten goede komt.

Eigenaar van de toekomstige studio's Genç probeerde de omwonenden gerust te stellen. Hij zegt dat hij 'voor kwaliteit gaat', niet gebaat is bij 'foute huurders' en hij wil nog met omwonenden in gesprek over hun zorgen. De bezwarencommissie brengt binnen een paar weken advies uit.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
bron: http://enschede.1twente.nl/niets-lijkt- ... em?1099114
Bijlagen
Niets lijkt studio's in oude winkels Stadsveld Enschede in de weg te staan.jpg
Niets lijkt studio's in oude winkels Stadsveld Enschede in de weg te staan.jpg (36.71 KiB) 11829 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Arie »

Treurigheid in Enschedese wijk Stadsveld gaat eindelijk verdwijnen
Gepubliceerd: Woensdag 16 januari 2019

Treurigheid in Enschedese wijk Stadsveld gaat eindelijk verdwijnen
De rotte appel van Stadsveld wordt dit jaar weggehaald. Binnen drie maanden begint de renovatie van de winkels met 21 appartementen aan het Oogstplein in Enschede.

Bewoners van Stadsveld ergeren zich al jaren aan de treurige aanblik aan het Oogstplein. Dat bleek onder meer uit reportages van Tubantia en 1Twente Enschede in het kader van de verkiezingscampagne Ik teken voor 80. Gevraagd naar wat er beter zou kunnen in hun wijk noemden veel mensen uit Stadsveld het Oogstplein.

Criminaliteit
De helft van de 21 appartementen uit circa 1960 is dichtgetimmerd en staat al een hele tijd leeg. Het plein is af en toe in het nieuws met drugsgerelateerde criminaliteit en de supermarkt Dirk was meerdere keren het doelwit van een overval. Dirk en de chinees ernaast zijn de twee laatste huurders in de winkelplint aan het Oogstplein. De rest van de commerciële ruimtes staat al een behoorlijke tijd leeg.

Medio 2016 is door de Vereniging van Eigenaren (VvE) unaniem groen licht gegeven voor een grootscheepse renovatie. Daarvoor was sloop en de bouw van woningen ook een optie. Door verschillende omstandigheden als de recessie kwam het daar niet van. Samenwerking tussen meerdere partijen die plannen hadden in dit deel van Stadsveld kwam bovendien niet van de grond.

Vertraging
Toen de VvE in 2016 voor renovatie koos, was de verwachting dat het werk voor eind 2017 was afgerond. Financiële en procedurele hobbels hebben voor de nodige vertraging gezorgd. Maar eindelijk lijkt het Oogstplein nu toch op de schop te gaan. Het bedrijf VB&T, die de winkelplint en de appartementen voor de VvE beheert, is druk bezig met de aanbesteding van de renovatie waar de wijk reeds vijftien jaar op wacht.

Als alles voorspoedig verloopt kunnen de werkzaamheden binnen drie maanden beginnen, verwacht directeur Hans Smit van de Koopmans Bouwgroep. „We hebben de beheerder op het hart gedrukt de aanbesteding zo snel mogelijk af te ronden.”

Tijd
Koopmans is eigenaar van de winkelplint en maakt in die hoedanigheid deel uit van de VvE. Behalve Koopmans zijn dat verder vijf particuliere eigenaren van appartementen en de corporatie Ons Huis, die de resterende zestien appartementen in bezit heeft. Smit denkt dat de renovatie een half jaar in beslag neemt. „Eerst een aannemer selecteren en dan zo snel mogelijk bestellingen doen.”

Hij verwacht niet dat de levertijden van materialen een probleem opleveren, ondanks dat het in de bouw op dit moment ‘gekkenwerk’ is. De winkelruimtes worden zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant aangepakt. Van uitbreiding van de huidige winkeloppervlakte is geen sprake, zegt Smit.

Ook manager vastgoed Hans Kamphuis van Ons Huis is blij dat er eindelijk schot in de zaak zit. „We zijn niet trots op de situatie, maar vergeet niet dat we als deelgenoot van de VvE het in 2005 samen met Koopmans hebben aangedurfd de rotte appel in deze wijk op te pakken.”

Dirk van den Broek
Grootgrutter Dirk blijft toch aan het Oogstplein. De verhuizing naar de winkelruimte op de hoek Jan Vermeerstraat/Wethouder Nijhuisstraat gaat niet door. De directie van de supermarkt heeft eigenaar Koopmans zelf verzocht om het huurcontract voor onbepaalde tijd niet te beëindigen, zegt directeur Hans Smit van het Enschedese bouwbedrijf. Een woordvoerder van Dirk laat desgevraagd weten geen toelichting te willen geven op dit besluit. „Wij onthouden ons van commentaar inzake toekomstige ontwikkelingen.”

Overeenkomst
In december 2016 werd nog wereldkundig gemaakt dat Dirk definitief van het Oogstplein zou vertrekken, na jaren van onduidelijkheid. Die bekendmaking werd gedaan tijdens de ondertekening van de exploitatie-overeenkomt tussen onder andere projectontwikkelaar DC Vastgoed en de gemeente voor het te renoveren deel van Stadsveld aan de Jan Vermeerstraat en Wethouder Nijhuisstraat. Die renovatie van zowel winkelruimtes als bovengelegen appartementen is in volle gang.

Niet Dirk, maar supermarkt ALDI wordt straks de nieuwe huurder van het winkelpand op de hoek van de Jan Vermeerstraat en de Wethouder Nijhuisstraat. Dit filiaal van ALDI is nu nog twee straten verderop gevestigd aan de Nicolaas Maesstraat. Wat er met dat pand gebeurt is nog onbekend.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lenneke Lingmont
bron en video op: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-tr ... em?1116993
Bijlagen
Treurigheid in Enschedese wijk Stadsveld gaat eindelijk verdwijnen.jpg
Treurigheid in Enschedese wijk Stadsveld gaat eindelijk verdwijnen.jpg (55.7 KiB) 11408 keer bekeken
Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1710
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Twekkelerveld »

Hopelijk wordt er ook fatsoenlijk parkeerterrein aangelegd met wat meer groen.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Arie »

Stadsveld krijgt een ander gezicht
Gepubliceerd: Vrijdag 08 maart 2019

Stadsveld krijgt een ander gezicht
Stadsveld krijgt de komende jaren een ander gezicht. Woningcorporatie Domijn gaat in 2020 66 woningen slopen. Het gaat om de flats aan de Thomas de Keyserstraat. Voor de gesloopte flats komen 55 woningen in de sociale huursector terug.

De bewoners van de Thomas de Keyserstraat 93 tot en met 127 en 100 tot en met 194 zijn woensdagavond bijgepraat. Deze 66 woningen worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwe sociale huurwoningen. Twee flats en een complex met duplex-woningen met twee bouwlagen.


Dirk Roskam, projectleider bij Domijn: „De wijk is toe aan vernieuwing. Die is al in gang gezet in andere delen van Stadsveld, zoals de appartementencomplexen en eengezinswoningen in de omgeving van het winkelcentrum. Wij willen een buurt met meer variatie in woningtypen, meer groen en met meer duurzame woningen, zodat die klaar zijn voor de toekomst.”

Mogelijkheden
Tijdens de informatiebijeenkomst informeerde Domijn de bewoners over de plannen. Daarbij werd vooral stilgestaan bij wat dit voor de bewoners betekent en welke mogelijkheden er zijn. De aankondiging van de sloop van de woningen eind 2020 betekent niet dat de bewoners per direct moeten vertrekken. Verhuizen is ingrijpend genoeg, daarom geeft de corporatie hen voldoende tijd om op zoek te gaan naar een andere woning.

Domijn helpt de bewoners hierbij zo goed mogelijk. Zo krijgen zij de kans om terug te keren naar de nieuwbouw, krijgen zij voorrang op een andere woning en er wordt voor hen een sociaal plan vastgesteld, waarin zaken geregeld zijn zoals een verhuiskostenvergoeding. Medewerkers van Domijn bezoeken de komende weken alle bewoners om hen uitgebreid te informeren en in alle rust individuele vragen te beantwoorden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
bron: http://enschede.1twente.nl/stadsveld-kr ... 3X6KBZqq1k
Bijlagen
Thomas de Keyserstraat 93 tot en met 127.jpg
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4788
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Veteraan »

Naast AH aan de Weth. Nijhuisstraat zal ook het één en ander veranderen.
Bijlagen
2019 03 16 Stadsveld - naast AH (2) - kopie.JPG
2019 03 16 Stadsveld - naast AH (1) - kopie.JPG
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Arie »

Veteraan schreef: zo mar 17, 2019 6:11 pm Naast AH aan de Weth. Nijhuisstraat zal ook het één en ander veranderen.
Dat wordt een parkeerterrein heb ik mij laten vertellen. Alid opent binnenkort daar een nieuwe winkel aan de Weth. Nijhuisstraat. De locatie in het winkelcentrum Stadsveld aan de Nicolaas Maesstraat gaat dan sluiten.
Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1710
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Twekkelerveld »

Afbeelding
Plaats reactie